pondělí 20. února 2017

Bistro Špejle


 photo pejle_01_zpszsj7brmc.jpg

Už dlouho jsem na blogu nepsal o žádné restauraci. A teď jsem narazil na Špejli, geniální bistro, kde se veškeré jídlo - od snídaní po večeře - podává na špejlích, a k tomu vám umíchají skvělý gin tonic nebo přinesou víno či pivní speciál nebo Matušku :)

 photo pejle_02_zpsynbjyghq.jpg

 photo pejle_03_zpspwelcoj5.jpg

 photo pejle_04_zpspitvattb.jpg

 photo pejle_05_zpsjeienoht.jpg

 photo pejle_06_zps5japcika.jpg

Bistro Špejle najdete v Jindřišské 16. Dříve tam sídlila Česká televize, a restaurace se vine od průčelí až do atria budovy, jehož zadní stěnu pokrývají rostliny. Interiér je moderní, minimalistický, trochu industriální, ale má hodně daleko k hipsterským kavárnám připomínající holobyty (třeba jako ta, co hledá jméno, ale měla by najít především zedníka, aby jim nahodil stěny), které všichni ostatní zjevně milují.

Přední část s okny do ulice připomíná bufet nebo jídelnu s vysokými stolky a židlemi, další místnost je na vyvýšeném místě a vzadu, kde přiléhá k atriu, kde se také můžete posadit. Stěny lemují skříňky ze světlé březové překližky, které slouží jako sklad nádobí, potravin a lahví s vínem, a ve skříňkách najdete nabíječky na různé typy telefonů, které si tam můžete zamknout a nechat nabít :)

Chlebíčky můžete jíst příborem, anebo rukama, které si můžete umýt v několika umyvadlech příhodně rozmístěných po celém bistru.

 photo pejle_07_zpsk2fhco7m.jpg

 photo pejle_08_zpskffgxvlm.jpg

Nejvíce nadšený jsem z toho konceptu a ze samotného jídla. Na stolech leží jen nápojové lístky a jídlo si berete sami z barového pultu, kde najdete studené chlebíčky, saláty, mořské plody, špízy, a hamburgery nebo karbanátky či hot dogy a další teplá jídla. To vše je napíchnuté na špejlích, protože cena za tyto "jednohubky" je jednotná - 29,- korun - a počítá se podle počtu špejlí, které odkládáte do kelímků uprostřed stolu. Nabídka jídel se mění podle denní doby (na jejich instagramu a facebooku slintám nad jejich snídaněmi, ale bohužel nejsem ranní ptáče) a tak, aby vše bylo vždy čerstvé.

Slova jako jednohubka nebo chlebíček ve mně vyvolávají představu veky s vlašákem nebo očka z rohlíku a uheráku, ale tady je vše vymakané, nápadité, a na chlebíčku najdete třeba salát Waldorf s matjesem, uzeného lososa, salát s krevetou, ale také mini porci chobotnice na celerovém pyré (ty vidíte na fotkách výše) či mini kachnu se zelím a knedlíkem, kterou jsem tady ochutnal minule. 

Kchůl food fetišisté tomuto říkají finger food, a já jsem rád, že ve Špejli tomu říkají chlebíčky nebo jednohubky. Ty tvoří část jídel. Zbytek jsou mini porce nebo zmenšeniny "velkých" jídel. Ten nápad je podle mně super. Jídlo si nosíte sami, podle vlastní chuti. Ideální, když si chcete večer někam sednout s kamarády a máte malý hlad nebo chuť a něco, ale nechcete jít do restaurace nebo máte chuť na něco malého, ale nevíte na co. Nebo máte velký hlad a baví vás ochutnávat různá jídla, tak jako mě :)

 photo pejle_12_zpsch81pjqk.jpg

 photo pejle_09_zpsccxdeypa.jpg

 photo pejle_10_zpsdmi7n0xu.jpg

 photo pejle_11_zpsf0l4ssde.jpg

 photo pejle_16_zps1u2k8vqe.jpg

Z teplých jídel jsem si dal smaženou krevetu s kokosovou omáčkou a jeden z několika druhů quiche. Nemohl jsem odolat mini hamburgeru a hot dogu, který už tak mini nebyl, proto dvě špejle (no ale pořád byl menší než ty klasické). Hamburger byl hamburger jak má být, a v hot dogu byla jemná klobása ochucená cibulkou naloženou asi v medu a bylinkách. A k tomu plátek pečené brambory s mini karbanátkem.

A i když jsou "jednohubky", porce jsou tak akorát k ochutnání, ale ne příliš malé na to, abyste jich museli sníst k zahnání hladu dvacet. Svoje menu jsem zakončil výtečným crème brûlée.


 photo pejle_17_zpslmlko1q1.jpg

 photo pejle_13_zpsuh3cxrcn.jpg

 photo pejle_14_zpsrfpby2fm.jpg

 photo pejle_15_zpsmdphqras.jpg

Díky barmanům z Bugsy's baru se Špejle může pochlubit širokou škálou chuťových variací gin & tonicu. V nápojovém lístku najdete tabulku s přehledem nabídky jednotlivých ginů a toniců a jejich doporučené kombinace. Já jsem zkusil osvědčený Monkey 47 s Fever-Tree Mediterranean a potom jejich specialitu - výrazně kořeněný Bugsy's DNA gin v lahodné kombinaci s tonicem East Imperial Grapefruit.

Barmani z Bugsy's totiž ve spolupráci se známým lihovarníkem Žufánkem vytvořili vlastní gin ze dvanácti druhů bylin (a okvětními lístky růží, kterými naráží na Bugsy'y signature drink Bugsy's rose), který vyniká skvělou, výraznou chutí a je skvělý jak samotný, tak v cocktailu. Na jedné z lahví limitované kolekce 666 kusů už si pochutnávám doma :) Ochutnat nebo koupit jej můžete v v Bugsy’s baru, bistru Špejle nebo klubu Phenomen.

5 komentářů:

  1. Díky za tip, to jsem neznala! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je teda nenápadný promo, jen tak profi fotky :-)))))))))))))))) A polívka je za kolik špejlí? :-) Já jsem polívková....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fotky mám stažené, protože objektivem své zrcadlovky bych to tsk hezky nenafotil, i když raději používám svoje vlastní fotky.
      Byl jsem ve Špejli několikrát, ale polévky jsem si nikdy nevšiml, možná ji mají, možná ne aby na tom pultu nevychladla. Ale za dvě špejle tam měli jen ten burger a hot dog :)

      Vymazat
  3. Nooo, vypadá to krásně :-) Možná se někdy zastavím, děkuju za tip! :-) Já momentálně ulítávám na polívkárnách, v Praze jich je kupodivu dost :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Je, teď koukám, že se výše také řeší polévky, to je legrační :-D To jsme se tématy hezky sešli :-)

    OdpovědětVymazat