pondělí 27. února 2017

Tip na knihu: Pánská elegance dvacátých let s výběrem článků z časopisu Monsieur


 photo casopis-monsieur-paul-poiret_01_zpscmdkzvhj.jpg

 photo casopis-monsieur-paul-poiret_02_zpswbhpyv4u.jpg

Z mojí podzimní návštěvy Francie jsem si mimo jiné přivezl tuto nádhernou a velice zajímavou knihu: Monsieur - Elegance et belles manières par la mythique revue de mode, která právě na podzim vyšla. Jedná se o sbírku scanů původních stránek časopisu Monsieur, prvního pánského časopisu o módě a lifestylu na světe vůbec.

Jeho titulní strana svojí krásně barevnou titulní stranou poprvé zářila v lednu roku 1920 a časopis vycházel do roku 1924. Časopis stejného názvu vychází ve Francii opět od roku 1963 dodnes, a také dnes má ilustrovanou titulní stranu. Začali jej tehdy vydávat ředitel Théâtre des Champs-Élysées, novinář a vydavatel Jacques Hébertot, a slavný módní návrhář Paul Poiret, proslulý svými inovativními návrhy a moderním přístupem k reklamě a marketingu.

Je úžasné, jak současně a nezastarale články v časopisu působí, i když byly napsány téměř před sto lety. Samozřejmě dnes nečteme o tom, jak se obléct na hon nebo na projížďku parkem, ale styl psaní, témata a body, kterým se články věnují, úplně odpovídají dnešním. Připadám si, jako bych četl ForMen nebo GQ a jejich rady jak se obléct na cestování nebo jaký oblek se hodí na večer.

 photo casopis-monsieur-paul-poiret_03_zpseue6gtqz.jpg

 photo casopis-monsieur-paul-poiret_04_zpsnksqobd8.jpg

 photo casopis-monsieur-paul-poiret_05_zpsf55vgshs.jpg

 photo casopis-monsieur-paul-poiret_15_zps8iwsv3vv.jpg

Časopis presentoval pařížskou i světovou módu, častým tématem byly klobouky, mohli jste se tam dočíst o tom, jaké jsou nové módní střihy obleku, barvy vesty, kapesníku a jaké si na ně vyšít monogramy, jak si vybírat a uchovávat parfémy, o útrapách zkoušek u krejčího, jak obléct svého komorníka nebo jak mluvit s dělníkem. 

 photo casopis-monsieur-paul-poiret_09_zpsingiviwv.jpg

 photo casopis-monsieur-paul-poiret_16_zps6n7ezatg.jpg

 photo casopis-monsieur-paul-poiret_12_zpsre5yl8n4.jpg

 photo casopis-monsieur-paul-poiret_17_zpsaw7nvsf9.jpg

Dočtete se o tom, že jednodílné koupací úbory z těžkého proužkovaného úpletu z minulé dekády už nejsou v módě, a mají se nosit jednodílné, lehké a barevné plavky s kratšími nohavičkami odhalující ramena a hruď s vyšitým monogramem nebo znakem sportovního klubu vyšitým na prsou, a župany na plovárny a na pláž jsou poprvé barevné. Dočtete se, jak nosit hedvábné prádlo (tedy i pyžama), jaké nosit prsteny a na kterém prstu, jaké rukavice, jaký smoking v létě nebo jak nosit slamáky, a že na automobilové závody se více hodí plstěné klobouky. Zajímá vás, kde a jak nosit kapesník? Co si obléct na tenis a jak nosit psí dečky, které jsou opět v módě?

 photo casopis-monsieur-paul-poiret_06_zpsfqnsl23y.jpg

 photo casopis-monsieur-paul-poiret_07_zpsziga2j1g.jpg
 photo casopis-monsieur-paul-poiret_08_zpsqodirf8e.jpg



Ilustrace stále převládaly nad fotografií, a je tomu tak možná lépe, protože je zajímavé vidět oblečení nám známé z černobílých fotografií a filmů pro pamětníky v jejich zářivých barvách. Namísto foto editorialů jsou tady opět ilustrace, a spíše než značky tady píšou o stylu a střizích, protože tehdejší elegantní muž šil u krejčího. Tu a tam najdeme reklamu s fotografiemi nebo ilustracemi, na které je hezky a umně vyvedena tehdejší móda.

A vůbec nejzajímavější je pro mě ta konfrontace pravidel oblékání, o kterých čtu ve starých knihách o etiketě (které sbírám a mám jich asi třicet) a toho, jak se to opravdu dělalo, respektive jak to dělali ti bohatí, kteří se zajímali o módu a trendy, a mohli si dovolit je následovat.

 photo casopis-monsieur-paul-poiret_11_zpstbbitvlq.jpg

Třeba můj Společenský rádce pro všechny životní situace z roku 1927 uvádí, že "... redingot patří už dávné minulosti a byl úplně zatlačen cutawayem, smokingem a kombinovaným oblekem". Zatímco Monsieur ve svém zářijovém čísle z roku 1923 píše, že redingot po válce ještě nestihl být vytlačen, a už se opět vrací do módy, a předpovídá, že příští rok jej budou všichni nosit. I když tady možná hraje roli také politická situace, kdy redingot jako symbol císařského dvora jak v Německu tak v Rakousku, nebyl v novém zřízení žádoucí, natož tak u našeho Gutha-Jarkovského, který císaře a "přežité zlozvyky monarchie" hejtoval ještě víc než já lidi v rejoickách.

 photo casopis-monsieur-paul-poiret_13_zpsdlhpt1wy.jpg

 photo casopis-monsieur-paul-poiret_14_zpsytnbgsef.jpg

 photo casopis-monsieur-paul-poiret_19_zps3cszzfsv.jpg

 photo casopis-monsieur-paul-poiret_20_zpsluw3uqpf.jpg

Není to žádná sbírka nostalgických reklam na zastaralé a romanticky krásné oblečení a úsměvných článků, ale spíše sonda a pečlivý výběr zajímavých článků o způsobu, jakým se oblékal elegantní muž na začátku 20. let minulého století. Přičemž - jak už jsem zmínil - články působí neuvěřitelně svěže a jsou psány současným tónem, a ne v obvyklém, pro dnešního člověka kostrbatém a strojeném slohu. Aby ne, když se na výrobě časopisu podíleli známí dandyové (dnes bychom řekli metrosexuálové nebo fashionistos), novináři a ilustrátoři. A vůbec ty ilustrace - jsou úchvatné.

 photo casopis-monsieur-paul-poiret_18_zpshkppmwzv.jpg

 photo casopis-monsieur-paul-poiret_21_zpsdrndwfyg.jpg

Způsobem psaní a výběrem článků se tak kniha kupodivu hodí i dnešnímu muži, který se zajímá o módu a styl. Teď neříkám, že byste měli začít nosit vlněné jednodílné koupací úbory a psí dečky nebo monokl, ale málokde se dočtete tak zajímavé věci o kloboucích, v jaké kapse a proč nosit kapesník nebo o (ne)výhodách hedvábného prádla. A jak nosit prsteny vám dnes také nikdo neřekne.

Pokud vás kniha zaujala, na Amazonu ji kupodivu neseženete, prodává se však tady ve francouzském e-shopu Decitre.fr, odkud vám ji do Česka pošlou za 45 € plus necelých 13 € poštovného. Vepředu je úvod ve francouzštině, vzadu pak v angličtině a něčem, co vypadá jako japonština, obsah jsou pak scany původních článků ve francouzštině plné úchvatných barevných a černobílých ilustrací černobílých fotografií. Pokud si chcete přečíst poutavé články, chce to dobré znalosti francouzštiny a bude se vám hodit také znalost tehdejší módy a reálií, na které autoři článků často naráží. Občas tam narazím na výraz, u kterého si pak půl hodiny googlím, co to znamená, a všechny ty souvislosti kolem. Pokud se však zajímáte o módu a nejen tu dvacátých let, dozvíte se spoustu zajímavých věcí :)


 photo casopis-monsieur-paul-poiret_10_zpstavq99mk.jpg

Žádné komentáře:

Okomentovat