pondělí 29. srpna 2016

Lněný oblek, slamák a kožené rukavice


 photo letni-oblek-stetson-engelmuller_01_zpsdnkg2c9g.jpg

 photo letni-oblek-stetson-engelmuller_02_zpsbh2dait2.jpg

 photo letni-oblek-stetson-engelmuller_03_zpsjl3wqiya.jpg

 photo letni-oblek-stetson-engelmuller_04_zpsv676r9uc.jpg

 photo letni-oblek-stetson-engelmuller_05_zps3fw65xvx.jpg

 photo letni-oblek-stetson-engelmuller_06_zpslc1btzdh.jpg

 photo letni-oblek-stetson-engelmuller_07_zpsnxusjcnu.jpg

 photo letni-oblek-stetson-engelmuller_08_zpshaowhrhz.jpg

 photo letni-oblek-stetson-engelmuller_09_zpsolfxthnj.jpg

 photo letni-oblek-stetson-engelmuller_10_zpskb4w4ubs.jpg

 photo letni-oblek-stetson-engelmuller_11_zps4aimuc3s.jpg

 photo letni-oblek-stetson-engelmuller_12_zpsmd7hzppr.jpg

 photo letni-oblek-stetson-engelmuller_13_zpsks9qjzq4.jpg

Vzal jsem si světlý lněný oblek. Pak jsem si říkal, že s tím kloboukem to bude vypadat skvěle a sladil jsem jej s kravatou. A pak jsem k tomu přidal ještě rukavice a vznikl tento outfit. Je škoda, že dnes muži nenosí klobouky a rukavice, protože i když ztratily svůj společenský význam, jsou stále stylovými doplňky. V létě rád nosím lněné oblečení, protože len je lehký, prodyšný a je v něm příjemně. Ale zase se strašně mačká, takže když chvíli sedíte, jste zmuchlaní, jako kdybyste v tom obleku spali.

Tento typ klobouku, kterému se anglicky říká "boater", jsem už dlouho chtěl, toužím po něm už asi deset let. Jednou jsem si jej dokonce objednal od Lock and Co., ale neseděl mně, tak jsem jej vrátil. Klobouk je totiž úplně tvrdý (i když teď už trochu změkl), takže se tvarem nepřizpůsobí hlavě - dělají se z lakované slámy. A tím, jak je nízký, také nezvykle sedí na hlavě - je to jiný, zvláštní pocit, než když máte klasický klobouk třeba z plsti. Pokud vím, tak se snad nikde v obchodech neprodává, a tak jsem byl přímo nadšený, když jsme jej náhodou zahlédl ve výloze Multi Brand Shopu v přízemí Černé růže - měli jeden poslední a v mojí velikosti. Prý jej mají i v obchodu Cartoon v Panské, ale tam jsem jej neviděl. Ale v Černé růži jej ještě před dvěma týdny opět měli.

Další, co mě úplně nadchlo, je nová česká firma EngelmüllerUž roky sháním rukavice, které by měly zapínání na zápěstí, které by byly delší než současné rukavice, které by byly z jemné kůže, které by pevně obepínaly ruku a skvěle padly - a konečně jsem je našel.

Současná firma Engelmüller navázala na tradici slavného výrobce rukavic a motoristického oblečení Emila Engelmüllera, který otevřel ještě za Rakouska, a začala u nás vyrábět rukavice podle dochovaných dobových vzorků a podle fotografií automobilových závodníků od 30. až po 60. léta, takže v jejich nabídce najdete klasické a nadčasové modely rukavic ze všech možných dob, a k tomu přidali několik modelů ve stylu odpovídajících současným módním trendům. V několika řadách najdete krátké řidičské rukavice, kožené, s pleteninou na hřbetu ruky, delší rukavice se zapínáním na knoflík (třeba model M.V.B.37 ze zelenošedé semišové kůže, ty jsou mým dalším favoritem), rukavice se zimní podšívkou či dokonce řidičské rukavice s širokou a dlouhou manžetou, jaké se na počátku 20. století používaly při řízení otevřeného vozu, které jsou vyrobeny podle rukavic, které původní firma Engelmüller vyrobila v roce 1904.

Moje rukavice Engelmüller T. N. 33 A jsou replikou nádherných rukavic, které v roce 1933 nosil italský automobilový závodník Tazio Nuvolari. Jsou z jemné jehnětiny bez podšívky, končí u zápěstí, kde se zavírají patentkou, a na dlani mají dírky kvůli větrání.

Na sobě mám oblek Batistini a košili a kravatu ze sekáče, rámové polobotky a opasek F. L. Popper, slaměný klobouk Stetson, rukavice Engelmüller a Happy Socks se srdíčky z Urbanluxu.

17 komentářů:

  1. Víťo, ty ses měl narodit o sto let dřív, oblékáš se jako gentleman z té doby :)

    OdpovědětVymazat
  2. Švihák lázeňský!

    OdpovědětVymazat
  3. Za mě dobrý,.. ale rukavice v létě? Proč?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdysi rukavice nosili muži i ženy celoročně jako doplněk. A pokud není úplné horko, tak proč ne? Lidé dnes nosí kšandy, i když jim kalhoty sedí, a ani se je nesnaží skrýt pod oblečení, tak proč ne rukavice?

      Vymazat
    2. Řeším něco poněkud jiného. Potřebuji nezbytně společenské večerní oblečení, které by například při večerním divadelním představení nikoho neuráželo, a současně bylo plnohodnotným sportovním oblečením vhodným ke strávení dovolené v přírodě. Jsem limitován váhově, a nemohu si dovolit pro jakýkoliv účel brát další sadu oblečení navíc, která by byla při výletu do přírody naprostým funkčním anachronismem.
      Mělo by být černé - tak aby to zapadlo při návštěvě večerního divadelního představení.
      Mělo by to mít i dostatek bezpečně uzavíratelných vnitřních kapes pro výlety do přírody. Materiálově by mělo být odolné a ani v případě nepohody by následky pro něj neměly být likvidační.
      Je mi jasné, že jde o kočkopsa na samé hraně realizovatelnosti, ale při cestě na dovolenou, kde jsem limitován, uvítám něco, co by jako sekundární oblečení na výlety prošlo bez toho aby vzbuzovalo negativní reakce i při onom večerním divadelním představení.
      Ideální by asi byla určitá širší paleta, ze které by bylo možné podle reálné potřeby konkrétního pobytu, a vlastního úsudku sestavit určité příhodné minimum schopné vyhovět oběma krajním, a jen zdánlivě si odporujícím požadavkům aktuálně předpokládaných aktivit.

      Vymazat
    3. Hmm, tak to nevím, jak vám poradit. :D Ono také záleží, do jakého divadla, na co, a kdy se chystáte. Do Národního už ani večer lidé nechodí v obleku, natož tak předem nebo na činohru. Ale nenapadá mě, jaké sportovní, natož tak funkční oblečení by se hodilo do divadla. Já jsem spíše odpůrcem funkčního oblečení, nelíbí se mně ani český trend nošení sportovního a funkčního oblečení vždy, všude, a ke každé příležitosti, "protože je to pohodlné", tak vám, bohužel, nedokážu poradit. :)

      Vymazat
  4. Víťo, ještě vycházkovou hůl a můžeš jít do Panství Downton :) Eva

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný outfit, hezky sladěné! Jen ten kapesníček se trochu ztrácí :-(

    OdpovědětVymazat
  6. Taky miluji len. Bez lneneho obleku si nedovedu představit horký, letní den v práci. Jenom s tou krčivostí si nevím rady. Ráno na kalhoty nažehlím puky, ale uz když jdu na oběd, tak vypadají, jakoby je cele dopoledne zvykala kráva v tlamě. A to mam sedave zaměstnáni v kanclu. Nemáš nějaký tip, jak mačkani omezit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to žádná rada není, prostě se musí žehlit. Já si sako i kalhoty pověsím na ramínko a žehličkou na ně vyfukuji páru. Ale mačkat se bude pořád.

      Vymazat
  7. A klidně si mě nazvěte haterem. Jako do filmu pro pamětníky dobrý , ale pokud v tomhle hodláte chodit v roce 2016 po ulici tak je to fakt strašný. Takhle vás potkat na ulici tak fakt nevím co si o vás myslet. Nadsázka ? Vtip ? Sázka s kamarády ? Oskočil si ten člověk z natáčení ? Tohle fakt nemůžete myslet vážně.
    Samostatně to fungovat může . Slámák k triku, rukavice k podzimnímu kabátu a oblek bez těch přízdob by byly OK, Ale jako celek ? Fakt v roce 2016 síla....

    OdpovědětVymazat
  8. U nás pořád vede "sportovní" či spíše outdoorový styl typu Alpine Pro a Rejoice, což zase nechápu já - proč někdo nosí outfity určené na túry a na sport ve městě a do společnosti a vůbec kamkoli jinam než kam jsou určené.
    I dnes se lidé oblékají jako já. Pokud nikoho v klobouku a obleku nepotkáváte, podívejte se na Google a najděte si fotky ze současnosti. Třeba zde:

    https://www.google.cz/search?q=linen+suit+hat&client=ms-android-huawei&prmd=isvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjE06j4yuvOAhWFXBoKHQMsAUwQ_AUIBygB&biw=360&bih=524#tbm=isch&q=linen+suit+hat

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkné bravo ..akorát si myslím,že barva botek by se hodila jiná..nějak mi to neladí..i když jsou tam ty rukavice..

    OdpovědětVymazat
  10. Kamil pěkná ukázka pravé elegance a možná by to chtělo trochu experimentovat v barvě doplňků jít do světlých např krémová (př. rukavice Napa)Kéž by se vrátila doba celoročního nošení krásných rukavic k obleku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, světlé rukavice mám také a nosím je spíše v chladnějších obdobích (fotky jsou z konce srpna), protože jsou ze silnější kůže. Ale neberu to ani jako experiment, světlé rukavice k obleku jsou klasika! :)

      Vymazat