čtvrtek 17. září 2015

U Severního moře v Ostende


 photo Ostende_ 16_zpszmsgifjb.jpg

Pokud sledujete moji facebookovou stránku a/nebo instagram, jistě jste si všimli, že jsem jel na konci léta se svojí nejlepší kamarádkou do Belgie. Belgie je malá, takže za pár dnů jsme toho hodně viděli. Do Bruselu jsme přiletěli letadlem, pak autobusem do Brugg a jeden den jsme si udělali výlet k Severnímu moři do Ostendu, přímořského letoviska, které je od Brugg vzdálené patnáct minut vlakem. 

Když jsme v našem divadelním kroužku na Karlově Universitě poprvé zkoušeli Schnitzlerovu Komtesu Mici aneb Rodinný den, komedii z roku 1908, říkal jsem ve své roli hraběte Arpáda Pazmandyho, že "...totiž odcestujeme, jedeme do Ostendu". Utkvělo mně to v paměti, protože jsem tehdy Ostende neznal, a navíc jsem to přečetl špatně - německy (ost ende, zatímco správně je to ostend). Naše vedoucí mě opravila a řekla mně, že je to přímořské letovisko v Belgii, kam jezdívala evropská šlechta. Tehdy jsem si říkal, že bych se tam chtěl podívat - a teď se mně to splnilo :)

 photo Ostende_ 17_zps2ara5paq.jpg

 photo Ostende_ 18_zps3wytqbjv.jpg

Cestou z nástupiště (nádraží se zrovna opravuje a z jednoho křídla udělali Potěmkinovu vesnici) jsme si všimli, že všichni lidi opouštějící nádraží tvoří frontu, která ale rychle ubývala. Tak jsme se zařadili také - a dostali láhev limonády :D Pak už uvidíte jednu z dominant Ostendu - katedrálu svatého Petra a Pavla, která vypadá velice starobyle, ale bylo postavena až na přelomu 19. a 20. století.

 photo Ostende_ 19_zps8y8mdsjg.jpg

 photo Ostende_ 20_zpsctv84z13.jpg

 photo Ostende_ 22_zps3ggylrhd.jpg

Dali jsme se doprava kolem přístavu směrem k pobřeží a cestou míjeli stánky s občerstvením, rybami a mořskými plody. Po zkušenosti z Amsterdamu jsme se těšili na smažené ryby... Nebyly špatné, ale ty v Amsterdamu byly lepší! :) 

 photo Ostende_ 23_zpssyxy8ryu.jpg

 photo Ostende_ 24_zpsumyyhidn.jpg

 photo Ostende_ 25_zpsbhrgnhyx.jpg

 photo Ostende_ 26_zpsqycvjw02.jpg

 photo Ostende_ 27_zpskl8iy4yg.jpg

Prošli jsme se po pláži a pak jsme šli Královskou galerií, kterou nechal v roce 1902 postavit Leopold II. Je to sice trochu omšelá, ale nádherná stavba! Jednu část "zdobily" plastiky barevných tučňáků. Ale proč, to jsme nezjistili a ani po tom nepátrali. 

Jak jsem na začátku mluvil o té šlechtě - už to asi není to, co to bývalo tehdy. Vysoké budovy u pláže vypadají moderně a... jako takové ty kilometrové ulice podél pobřeží jaké znám třeba z letovisek v Itálii. Velké, strohé a nesympatické. Vidíte, že je to jeden hotely a apartmán pro turisty vedle druhého, žádná atmosféra nebo estetika. Proto mě pak také překvapilo, že ceny v restauracích a kavárnách v přízemí těchto budov u pláže byly velice přijatelné - čekal jsem turistické přirážky.

 photo Ostende_ 28_zpsibyiagii.jpg

 photo Ostende_ 29_zpsfy82comp.jpg

 photo Ostende_ 30_zpsseonakfu.jpg

Do Ostendu jezdí spousta turistů, protože od oblíbených Brugg je to jen kousek, ale také je to oblíbeným cílem Belgičanů, kteří tam jezdí na jednodenní výlety k moři. Já jsem byl v Belgii celou dobu naštvaný na meteorology, kteří předpovídali teploty nanejvýš 20 stupňů Celsia a zataženo - což je pro mě ideální stav. Proto jsem jel koncem léta do Belgie - abych se vyhnul vedrům. Samozřejmě bylo celou dobu kolem třiceti a svítilo slunce!

Příští rok bych měl jet do deštivé Anglie, vzít si galoše, trench coat a deštník a budu šťastný! A protože jsem cestoval nezvykle nalehko, vzal jsem si dvoje kalhoty a tenisky spíše do deště, takže mně bylo pořád horko. A kvůli předpovědi jsme si s sebou ani nevzali plavky. Přece se nebudete koupat v Severním moři při patnácti stupních, že ano. Ach jo! Alespoň jsme si smočili kotníky... 

 photo Ostende_ 31_zpsyvpgwgip.jpg

Na sobě mám polo triko Moncler, které jsem náhodou objevil ve svém oblíbeném sekáči, džíny Levi's 522, boty Adidas Neo z Norimberského obchodu (o tom, že v bych v českém obchodě našel boty ve velikosti 48 si můžu nechat zdát), sluneční brýle Ray-Ban a hodinky Calvin Klein a tašku U.S. Polo Assn. ze Slevomatu.

Cestou zpátky do Brugg jsme si chtěli dát pivo na zahrádce jedné restaurace, kousek od nádraží a s výhledem na katedrálu. Ale jako v celé Belgii, obsluha je velice liknavá. Hrozně liknavá! Pokud máte dojem, že personál v některých českých podnicích je občas pomalý, v Belgii čekáte klidně dvacet minut na lístek a dalších patnáct na pivo. Na malé pivo. Nevím, jestli to patří k místnímu koloritu, ale bylo tomu tak v každé hospodě (večer v restauracích to bylo celkem v pořádku) a myslel jsem, že se z toho zblázním! Pamatujete někdo Indigo (dnes je na tom místě jakýsi obchod s těstovinami nebo co) v Platnéřské? Tam jsme o volných hodinách během studia chodívali na pivo - za dvě hodiny nám zvládli přinést jedno. Belgie mně to připomněla!

4 komentáře:

  1. Parada! Ako clovek uz 10 rokov zijuci v Belgicku mam pre teba zo par vysvetleni na veci, ktore si opis oval. Nechcem ta sklamat, ale Oostende sa cita po flamsky Oustende. Belgicka obsluha je pomala, ale extra pomala, ak na nu hovoris nespravnym jazykom. Ze si ty v Oostende (flamska cast) hovoril nespravnym jazykom, teda po francuzsky? Inak, oni maju cas, ale po case si clovek na to zvykne. Skoda, ze si miesto Oostende nesiel do Haanu, ten je malebnejsi. Oostende je taka masovka s panelakmi. A co sa tyka velkeho piva, to ti tu v Belgicku nenatocia nikde. Velke pivo tu neexistuje. Danibela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nějak jsem pochopil, že tam mluví především vlámsky, ale stejně jsem pořád slyšel francouzštinu - z toho je pak člověk zmatený :D A velké pivo v Belgii existuje, ale moje pointa byla to, že v hospodě tři čtvrtě hodiny čekáš, a pak dostaneš jen třetinku piva - a můžeš čekat půl hodiny na další...

      Vymazat
  2. Tusim, ze outfit asi nema byt nic zvlastniho, ale podle mne Ti velice slusi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Bral jsem si s sebou desetikilový kufr, takže jsme volil pohodlné věci ;)

      Vymazat