pátek 1. listopadu 2013

Amsterdam


 photo amsterdam_01_zps69777f22.jpg

 photo amsterdam_02_zps39019225.jpg

 photo amsterdam_03_zps90d39365.jpg

Nemám rád léto a tak jsem ani nebyl na dovolené. Až na podzim jsem letěl na pár dnů do Amsterdamu. Už asi před deseti lety jsem Amsterdam a Holandsko navštívil, když jsme byli s rodiči na návštěvě u známých a chtěl jsem se tam podívat znovu. Plán byl jasný: celý den budeme chodit po městě a vysedávat v kavárnách a hospůdkách!

Amsterdam je starobylé, okouzlující město, které má svoji neopakovatelnou atmosféru. Hlavně centrum se svými kanály a uzounkými, vysokými domy. Amsterdam leží u moře, že jo, ale stejně mě překvapilo, jak vlhký tam byl vzduch. Největší byl ten kulturní šok. To, jak byli lidé milí. Nebo to, jak všichni jezdí na kole.


 photo amsterdam_04_zps6d91f72a.jpg

Jasně, je známo, že v Amsterdamu všichni jezdí na kole. Ale pak stojíte u přechodu a čekáte na zelenou a na každé straně vidíte asi dvacet kol a tři auta. V centru. Cyklisté jsou tu v převaze nad auty a jsou také stejně neohleduplní jako řidiči aut u nás. A vládne tu neuvěřitelný chaos. Silnice má několik pruhů - jeden je pro auta, další pro cyklisty, další pro chodce a často váháte, kterým máte jít. Napřed jsme si říkali, že bychom si půjčili kola, ale pak jsme ten nápad zavrhli. Za prvé jsme stále chodili podle mapy a pak bychom ten jejich dopravní systém asi nezvládali :D


 photo amsterdam_13_zps6ad33ffd.jpg

Předloha brněnského šuli... ehm, brněnského orloje?

 photo amsterdam_12_zpsf42525d8.jpg

V Nizozemsku mají nádherné kočky. Obrovské, krásně huňaté a přítulné. A tato byla vtipná, jak si tak seděla na balkónu a rozhlížela se po ulici :D


 photo amsterdam_05_zps4b9ff691.jpg


 photo amsterdam_06_zps41caf267.jpg

 photo amsterdam_08_zps86d80244.jpg

 photo amsterdam_11_zps6bb2b2c5.jpg

Kromě všech těch druhů piva (zvládli jsme 20 druhů!) jsme chtěli ochutnat také něco z holandské kuchyně. Povinností je dát si slanečka s kyselou okurkou a cibulí, třeba v některém ze stánků, které všude potkáváte a sníst je přímo na ulici. Na Bos en Lommerweg jsme objevili obchůdek, kde nabízeli nejen čerstvé ryby, ale také je prodávali v různých úpravách k jídlu na místě nebo s sebou. Takže jsme se za pár Euro skvěle najedli smažených slávek a tresky. Dobré byly také Bitterballen - kuličky podobné kroketám plněné masem a bylinkami, které mají snad v každé hospodě. Jen mě mrzí, že jsme neochutnali uzeného úhoře.


 photo amsterdam_07_zpsf60ff452.jpg

 photo amsterdam_09_zps816c3263.jpg


Jo, a také jsem měl na nohou poprvé v životě boty, které mně byly větší. To se mně ještě nikdy nestalo :D

28 komentářů:

  1. amsterdam je naj. zatial jedine mesto, kam by som sa prestahovala, keby keby

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já bych si vybral Berlín. Amsterdam na mě až příliš vyzařuje pohodovost a klid, že by se mi tam nechtělo vůbec nic dělat :D

      Vymazat
  2. Ta fotka s kočkou je super.
    V těch botách máš skvělej výraz.. To je úplně jinej Vítek, než jakého nám tu blogově představuješ na ostatních fotkách. :)

    OdpovědětVymazat
  3. A co coffee shopy? Pálili jste tam? Jen se ptám nejsem ze Stasi, aby ses nelekl třeba. Dee

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a dřív jo? nebo někd si dáš? Dee

      Vymazat
    2. Ne. Nehulím a ne, nikdy si nedám.

      Vymazat
    3. Oukej v klidu. Jen že na nějakejch fotkách máš rudý oči no. Dee

      Vymazat
    4. hej nebyl si tak 3 tehle rok v Café v lese na electroswingu? honza

      Vymazat
    5. 3-4měsíce zpátky sem chtěl napsat

      Vymazat
    6. Ne, nebyl. A pokud se mezi electroswing počítá na příklad i "Jaj Zuzka, Zuzička" od Františka Krištofa Veselého, kterou tak nechutným způsobem zprznili Mafia Corner, ani bych tam nešel.

      Vymazat
    7. To ti nevim s tou Zuzkou, Zuzičkou, ale každopádně jsem tam viděl nějakýho čahouna v pardálím tílku, jak velmi distingovaně čoudí brko/cigáro. Gesta měl jak z Panství Downton, tak si mě napadl hned ty. Dee

      Vymazat
  4. Vítku, ty píšeš propiskou?????????

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neměl jsem s sebou pero, tak jsem si od číšníka půjčil propisku...

      Vymazat
    2. Doufám, že to bylo napsledy. A pečeť si udělal z čeho? Z marmelády?

      Vymazat
    3. No teda, Vítězslave, vy jste s sebou neměl kalamář a cestovní brk?

      Vymazat
  5. Máme naprosto stejný způsob cestování! Nesnáším způsob - naběhnu do města, běhám mezi památkami a všechno urputně fotím. Pak se stejně ty lidi podívají na fotky a zjistí, že ani vlastně neví, jak se ten barák na fotce jmenuje. Nejradši mám když si prohlídnu nějakou památku, u ní najdu nějakou krásnou kavárnu, kde prosedím třeba i tři hodiny, jen pozoruju lidi kolem sebe a nasávám atmosféru.
    A 20 druhů piv?! Wow!
    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale ještě musím dodat, že mám rád i válení se na plážích, celodenní. Pak bárek a diskoška a na pokoj! M.

      Vymazat
  6. Vítku, vy mi připomínáte mou babičku, ovšem v tom nejlepším smyslu slova. Když vidím, jak krásně a barvitě umíte popsat své dojmy a zážitky z cest, úplně se mi vybaví vyprávění mojí bábinky.
    Marta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A taky máte zhruba stejný počet hrubek jako moje bábinka. Marta

      Vymazat
  7. V životě jsem neviděla hezčí kočky než ty amsterdamské! Jsou fakt jak z hračkářství! :)

    OdpovědětVymazat
  8. A za jak dlouho jste stáhli dvacet piv? Naráz? Jestli jste tam pak třeba nezcepeněli :DDD Žádáme fotky po dvaceti pivech, Víťo ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za celou dobu, co jsme tam byli - čtyři dny. Některá jsme měli samozřejmě vícekrát... ;)

      Vymazat
    2. Dobře Vítku.....a s kým jsi tam byl? Chlapec nebo dívka?

      Vymazat
    3. Proč dáváte takové dotazy, pak se bude mazat všechno, i neškodné. Proč zase zmizely zcela neškodné komentáře? Víťo, nic ve zlém, ale asi jsi už paranoidní.

      Vymazat
  9. i já jsem obrovská, huňatá kočka a když budeš chtít budu i přítulná....a nemusíš až do Amstrdamu, stačí do cukrárny....vždyť ty určitě víš... ;-* Petra M.

    OdpovědětVymazat