pondělí 1. srpna 2022

Móda z popelnice - kolekce Balenciaga F/W 2022


Kolekce značky Balenciaga jsou něco, na co se podívám, když chci být zhnusený, a v Prostřenu zrovna dlouho nebyl díl s burany z Moravskoslezského kraje, a na Výměnu manželek nemám odvahu, protože mám také svoje limity. Už léta představují to nejohavnější, co je možné v odívání, doplňcích, a stylingu nabídnout, a vždycky předčí moje očekávání, co se hnusu a nevkusu týče. Už vyčerpali napodobeniny tašky z Ikey, a jako že luxusní kopie igelitek, a teď předvedli kožené - pytle na odpadky. 

Během kolekce "hustě sněžilo", což je možná milosrdná snaha o to, abychom z té hrůzy na molu viděli méně, a modelové vypadají, že se po týdnu věznění na horské chatě ve sněhové bouři s mastnými vlasy vydali ven, vyhodit odpadky do popelnice.

Když pominu vzhled či vkusnost takového doplňku, musím přemýšlet nad tím, k čemu něco takového slouží. Nepřipadá mně praktické ukládat do tak velkého koženého pytle těžké věci, které by kůži zdeformovaly a vytahaly, nehledě na to, jak pak musí být pytel těžký. 

Vzhledem k rachitickým modelkám na jehlových podpatcích ve sněhu si nedovedu představit, co by v tom nosily. Jedině že snad zchudly, začaly se živit děláním polystyrenových fasád, a v pytlích odnáší úlomky polysterenu do popelnice. Nebo je osvítil duch svatý, a mohly by v tom odnášet jiné oblečení Balenciaga do drtiče odpadu, do kterého pak samy skočí. Jiný účel si představit nedovedu. Pokud militantní vegani chtějí někoho hejtovat, teď nastala jejich chvíle. Zvíře, jehož kůže na tuto ohavnost padla, zemřelo nadarmo.

Nejvíc mě na tom děsí to, že je značka populární, lidé to kupují absurdním cenovkám a odpornému designu navzdory. Cristóbal Balenciaga, představitel haute couture a zakladatel značky se obrací v hrobě. Měl bych strach si něco z jejich zboží koupit - bál bych se, že před obchodem mě chytí zřízenci ústavu pro choromyslné, udělají mně lobotomii, a pak mě uvrhnou do sklepní kobky blázince. Protože mně nejde do hlavy, že duševně zdravý člověk by za něco takového utratil tolik peněz.

Celou kolekci si můžete prohlédnout zde, pokud máte silný žaludek. A nebojte, není to odkaz na darkweb.

2 komentáře:

  1. Zajímavé čtení

    OdpovědětVymazat
  2. Zase se to rozkládá o hodně rychleji než igelitové pytle na odpadky. A při ceně 30tis Kč si člověk dost rozmyslí, co do té popelnice vyhodí. Za mě jednoznačný ekologický počin!

    OdpovědětVymazat