středa 8. února 2023

Jak nosit květinu v klopě

zelene_vlnene_sako_(5)

Květiny v klopě už mají dobu svojí největší slávy za sebou, a dnes se nosí spíše na svatby a podobné společenské události. V minulosti bývaly květy živé a podle toho, co jsem četl, jste si mohli v květinářství běžně vybrat květ, který vám prodavačka zastřihla, a do klopy upevnila. V jedné knize o etiketě a společenském chování jsem dokonce četl, že snad v Americe bylo zvykem, že ženy při odchodu od večeře utrhly květ z vázy, a svému doprovodu jej strčily do dírky v klopě

Dnes se se živými setkáme jen na svatbách, obvykle je nosí pouze ženich a nevěstiny "družičky" (píšu to v uvozovkách, protože podle tradice to bývaly mladé dívky - děti, či nezadané panny - ne ženy kolem třiceti jako dnes), a tzv. vývazky pro svatební hosty jsou často stužka s něčím zeleným, např. myrtou. 

Květiny nošené muži jako doplněk byly po staletí oblíbeným doplňkem. Symbolizovaly pomíjivost života, krásu přírody, lásku. Po válce začala obliba květin upadat. Asi to souvisí s tím, jak se móda v 60. letech začala uvolňovat. Dalším důvodem může být to, že saka se jinak konstruují, jsou z lehčích látek a méně vyztužená, a živou květinu by tak neunesly.

Dírky v klopě bývají i dnes ještě velmi často skutečné, a nejen naznačené obšitím. V tomto případě nechci psát "funkční", protože dnešní saka mají klopy střižené tak, že k sobě ani nejdou přiložit, aby šly zapnout - kdysi dávno bylo možné kabátce zapínat až ke krku. V dobách, kdy se v těchto dírkách nosily živé květiny, a oblečení se šilo u krejčího nebo se ke švadleně dávala upravovat konfekce, jste si tam mohli nechat našít poutko z tenké šňůrky, kterým se pak stonek květiny provlékl.

Pokud chcete nosit živou květinu, prostrčte knoflíkovou dírkou kalich květu (to, široké zelené, z čeho čouhají okvětní lístky), jinak vám vypadne, a stonek připevněte ze zadní strany klopy jedním nebo dvěma špendlíky dle potřeby.

V dnešní době však seženete spoustu umělých látkových květin na jehlici, což je hezké, i praktické. Jsou lehké, takže je unese i moderní sako z lehké látky, vydrží navěky, a díky jehlici je můžete nosit, i když sako v klopě skutečnou dírku nemá. Než se takové začaly vyrábět a běžně prodávat, pomáhal jsem sponkami do vlasů s květinami. : -) Květinu zasuňte do dírky jako u živých květin, a zezadu provlékněte jehlici látkou klopy, ale ne skrz její výztuž, aby jehlice nebyla vidět na přední straně. Obvykle mají na špičce jehly kryt, abyste se nepíchli. Tyto dvě jsem jehlice do saka s květinou si nedávno objednal z eshopu TrendHim.

A jakou květinu vybrat? Klasikou jsou karafiáty, i když dnes je spousta lidí chápe jako pohřební květinu, a u nás jsou rudé karafiáty spojovány s komunisty. Bílé jsou však klasikou, která se hodí ke všem příležitostem. Výhodou bílé je také to, že ji lze kombinovat s jakoukoli barvou. K večernímu obleku vypadají krásně orchideje, jinak na příklad fialky nebo šeříky, …

Taková ozdoba je stylovým doplňkem, který vypovídá o tom, že máte smysl pro detail, můžete ji darovat (jednou jsem tak květinu z klopy vyměnil v baru za pár cigaret, když mně došly :D ), ale počítejte s tím, že budete vyčnívat z davu.

Několik pravidel nošení květin v klopě

Květiny a jiné ozdoby v klopě nosíme vždy na levé straně v knoflíkové dírce nebo na jejím místě.

Vyberte si jeden květ – kytičky nosí jen ženiši na svatbách

Pokud chcete živou květinu, vyberte si takovou, kterou klopa unese, aby nepadal dopředu.

Pokud jste malý nebo drobný, noste menší květinu. Větší muži si zase vybírají větší květinu.

Nošení květin v klopě se vyhněte na pohřbech a na pracovních pohovorech.

Žádné komentáře:

Okomentovat