pondělí 9. září 2019

Jak (ne)nosit sponu na kravatu



 photo spona-na-kravatu-david-beckham_zpszkgnbqab.jpg
Takto tedy ne

 photo spona-na-kravatu-faux-pas_zpsh7xg3k1u.jpg
Takto už vůbec ne

Spony na kravatu jsou typickou ukázkou současných divnotrendů. To se vezme nějaká věc, která byla vynalezena proto, aby měla praktický smysl, a začne se nosit způsobem, který její smysl popírá. Tak jako klobouky proti slunci či nepřízni počasí, které se v dobách, kdy lidé přemýšleli, nosily na hlavě, a dnes se nosí jako svatozář kolmo k hlavě, protože to tak dělá nějaká celebrita nebo influencer, kšandy nošené současně s opaskem, anebo "náramky", které mají držet rukávy košile na svém místě u košile, která vám dobře padne, a tedy jich není třeba.

 photo spona-na-kravatu-fred-astaire-randolph-scott-september-1936_zpsmo9pynpi.jpg
Fred Astair a Randolph Scott v roce 1936. Kalhoty jim končí asi tam, kde mají horní knoflík saka, a kravatu mají připnutou ke košili za její konec, aby neplandala.

Zatímco dříve byly věci hezké proto, aby se líbily tomu, kdo je nosí, na dnešní vkus mají ti, kteří chtějí prodávat, mnohem větší vliv než kdy dřív, a svoje věci podsouvají celebritám nebo jim platí za jejich propagaci, a oni rozhodují o módních trendech bez ohledu na to, jak vypadají. Takže pokud už si něco koupíte, nemusí to vůbec plnit nějakou funkční úlohu, ale musí to být vidět, aby to viděli i ostatní, a chtěli si to také koupit. Zatímco dříve lidé nosili různé věci proto, že měly nějaký smysl, používali je denně, a tak chtěli, aby byly hezké. Zatímco dříve byli lidé vedeni k tomu, aby vypadali dobře, dnes jsou vedeni k tomu, aby byli originální a sví, což jim radí módní časopisy. Protože kdybyste chtěli vypadat dobře, nenosili byste třeba bambek, a módní časopisy plné reklam by nemohly dělat reklamu (a existovat).

 photo spona-na-kravatu-james-bond_zpsako4u8p4.jpg

 photo spona-na-kravatu-james-bond-goldfinger_zps4fjtqtam.jpg
Takto ano

Funkce spony na kravatu je držet konec kravaty na svém místě, aby vám nepoletovala kolem těla, když se pohybujete, nebo třeba v restauraci nad talířem, když si sedáte. Dříve lidé nechtěli, aby si konec hedvábné kravaty namočili v polévce. Dnes je důležitější, aby měli na instáči hastag gentleman. A k tomu potřebujete atributy, jakým je třeba spona na kravatu. 

 photo spona-na-kravatu-katastrofa_zpsjeabjzoe.jpeg
Katastrofa!

Pravidla jejího nošení jsou jednoduchá: Spona nesmí být širší, než kravata, má být stejně široká nebo užší. Podle selského rozumu a fotek od Freda Astaira ze 30. let až po Seana Conneryho v roli Jamese Bonda či postav seriálu Šílenci z Manhattanu se spona připíná k dolní části kravaty, aby její konec neplandal. To je vše. Víc vědět nepotřebujete.

 photo spona-na-kravatu-ryan-gosling_zpsfnjwree4.jpg

Jenže dnešní časopisy však tvrdí, že se má připínat mezi třetí a čtvrtý knoflík košile (odshora), tedy někde na hrudi, což je velmi hloupé, protože spona pak nemá vůbec žádný smysl. Schválně jsem se díval, co o tom dnešní média říkají, a třeba v on-line magazínu D'Marge (The playbook for the modern man) se píše "Moderní spony na kravaty jsou navrženy tak, aby seděly výhradně mezi třetím a čtvrtým knoflíkem košile. Spona by měla být vidět, když máte zapnuté sako." Hloupost svého tvrzení však potvrzují v další větě, kde si protiřečí: "Že ji nosíte správně víte, když vám neplandá kravata - jejím smyslem je držet ji na košili, a ne připínat si ji ke kravatě jen aby byla vidět."

 photo spona-na-kravatu-mad-men_zpsbskjgxbg.jpg
Správný způsob nošení spony na kravatu

Takže pokud chcete vypadat jako gentlemen a nosíte vestu, přes ni kšandy a slamák stažený do týlu jako vulgus, noste sponu na kravaty klidně pod krkem jako David Beckham. Pokud chcete vypadat elegantně, a že nejste duševně slabý, noste ji tam, kde má smysl. A než se na mě vrhnete s hejty na to, že hejtuju Beckhama, vzpomeňte si na to, jak se oblékal v době, kdy začal chodit s Victorií. Ani jemu se faux-pas nevyhýbají.

2 komentáře:

  1. Frflanie staromilca. Ako keby napríklad formálny oblek mal nejaký funkčný zmysel. Je to nepohldlné, človek sa v tom potí a tú istú funkciu - čo sa týka ochrany pred počasím, rádovo lepšie a pohodlnejšie zvládne iné oblečenie. Ale nosíme to, lebo si myslíme, že to dobre vyzerá. A povedomie o tom čo dobre vyzerá je veľmi individuálne a časom sa mení a podlieha tlaku spoločnosti. Vám sa môže páčiť ako sa obliekal Fred Astaire a inému to bude pripadať zúfalo staromódne a bude sa mu páčiť týpek s bambekom v drahej osemdesiatkovej bunde a so zlatou reťazou.

    OdpovědětVymazat
  2. Váš komentář je naprosto neoopodstatněný. To, že vy (stejně jako většina Čechů, Slováků atd.) se v obleku potíte opravdu není zapříčiněno tím, že by oblek jako takový byl nepohodlný. Je to jednoduše tím, že oblek, který jste (možná někdy) měl na sobě, byl skoro jistě z polyesteru či nějaké jiné umělé hnusotkaniny a nejspíš Vám vůbec neseděl. To, co se dnes masově prodává pod názvem oblek, má ke kvalitnímu obleku daleko. Protože dobrý oblek (nemusí být zrovna od krejčího, pouze by člověk měl znát své míry, toť vše) je pohodlný, protože je z kvalitní látky a kvalitně udělaný. Ano, je to investice, ale tady se, stejně jako třeba u kvalitních polobotek, investice vyplatí. Vím co říkám, sám obleky, saka a vesty nosím a ač jich nemám mnoho, jsou kvalitní a cítím se v nich pomalu jak ve svetru.

    OdpovědětVymazat