úterý 27. srpna 2019

Hnus jménem ledvinka, neboli bambek, jak je dnes in říkat


photo ledvinky-streetstyle_01_zpsneree9ax.jpg

Určitě jste si všimli, že už tak tři roky se vracejí ty nejohavnější trendy z devadesátých let. Má to svoje výhody. Můžete nakupovat i v těch nejhnusnějších a nejsmradlavějších sekáčích, seženete tam "lepší" věci než v Pařížské, a vejdete se pod dvě stovky, i pokud potřebujete obměnit celý šatník. Aby to ale neznělo tak hnusně a jako že jste česká socka bez vkusu, říká se těm věcem anglicky. 

Je to stejně trapný eufemismus, jako když "foodies" jedí gratinovanou pastu se sosem, zatímco plebs žere zapečené těstoviny s omáčkou. Přitom těstoviny jsou  de facto těstoviny, ať už je vyrábí Giuseppe v Kalábrii, anebo nějaká bába u pásu v Rosicích. Tak třeba rybářský klobouk nosil jezeďák Kemr v chalupářích, zatímco puberťák, kterému bohatí rodiče kupují hnusotenisky slepené z gumy a polyesteru za patnáct tisíc, není rozmazlený fracek, ale snýkrhed či hajpbíst, a nosí baky dhet. Třeba od Burberry, těm už také jeblo, a také začali dělat devadesátkové hnusooblečení, a dokonce zjednodušili font loga, aby neodkazovalo na dřívější eleganci, ale lákalo kdejakého bohatého vošousta v teplákovce s ledvinkou, který neumí číst písmo s patkou.

photo ledvinky-streetstyle_02_zpsw7lz7tum.jpg 

Tedy s bambekem. Ledvince už se totiž neříká ledvinka. Tu nosí nějaký nestylový lůzr z maloměsta, který módně ustrnul v devadesátých letech, nosí ji k trekovým sandálům se zapranými ponožkami a dírou na patě a igelitkou z Kauflandu. Influenceři tomu říkají beltbek (belt bag), uejstbek (waist bag), fanypek (fanny pack) či bambek (bum bag; všimněte si, jak se rýmuje s douchebag), a podle mě ten poslední z uvedených výrazů zní nejohavněji. Možná proto, že to zní jako bazmek. A už je ani nenosí kolem pasu, ale zavěšené na prsou. Někdy k mikinám, na kterých je z nějakého důvodu natištěný francouzský nápis "kuřecí prso", anebo svoji lásku ke konzumaci drůbeže exhibují přímo na tom, čemu už se ledvinka neříká.

photo ledvinky-bazmek_zpsca7xnhlr.jpg

photo ledvinky-streetstyle_03_zpsmrjdhqzz.jpeg
Mezi moje nejoblíběnejší hnusostylingy patří kombinace čehokoli z posledních několika kolekcí Balenciagy, především pak styl nošení bundy "padá mně z ramenou, ale mám ochrnuté ruce, a tak si ji nemůžu upravit".

Leda že by to snad byl větší kožený bambek nějaké známé značky s výrazným logem či jiným poznávacím znamením dané značky, který by nevynikl pod o pět čísel větší hnusošusťákovkou strašákového střihu, která vypadá jako ze sekáče "vše za deset korun" a páchne to tam zpoceným polyesterem víc než v tramvaji, ale ve skutečnosti je to Balenciaga za třicet tisíc. Pak si ji připnou k pasu. No schválně, zkuste si na prsa pověsit ledvinku od Diora (Christian Dior se obrací v hrobě) a uvidíte, že ten přívěsek s déčkem kvůli gravitaci nebude vůbec vidět. A co kdyby se vám v záhybech té látky ztratila ledvinka od Gucciho? A když už jste oblečená v moderní a předražené replice toho, co nosí Máňa v nádražce v Horní Dolní a považujete se za ztělesnění módy, musíte to něčím vyšperkovat, protože jinak byste se na MBPFW mohli nakrucovat jak byste chtěli, ale s noname bambekem by vaši fotku na Elle.cz nedali, a repliky hnusného oblečení z devadesátých let bez ledvinek už dnes nosí kdekdo. 

photo ledvinky-fendi_zpsi0gociad.jpg
U této fotky si nejsem jistý, zda mám nechat průchod rakovině očí a zkusit to léčit, anebo si je rovnou vypíchnout.

Ledvinek, tedy bambeků, je dnes spousta stylů, což je děsivé, protože i moru byly ve středověku jen tři druhy. Vogue CS doporučuje "už ponechte festivalovým milovníkům hudby nebo těm, kteří nemají vkus. Ve městě, k saku či rovnému kabátu nevypadají dvakrát přesvědčivě. Vždy je lepší dát přednost koženým variantám, které s další sezonou nevyhodíte." Já si zase říkám, že by byly lepší bambeky z papíru, které byste vyhodili hned poté, co jste se s nimi vyfotili na Instagram.

photo ledvinky-streetstyle_04_zpsjsesc3ql.jpg
Už jsem jej chtěl pochválit za recyklaci; že přešil starou kombinézu dělníka z dálnice na kabát, ale beztak je to nějaká ót kutýr. Pokud jste zvrácení, nestyďte se a napište mi, znám sekáče, kde něco podobného prodávají za deset korun.

5 komentářů:

  1. Je to dobrý tak na skateboard... Bohužel většina populace skejťákům furt krade módu a cítí se děsně cool. Co přijde za 30 let? Začnou všichni bezdůvodně nosit na ulici místo vansek a bambeků cyklistické oblečky s přilbou?

    OdpovědětVymazat
  2. Obecně nemám ráda devadesátky, ať už oblečení nebo hudbu, takže bumbags nerozumím. Jedna moje známá z Londýna je ručně vyrábí pod vlastní značkou, pro zajímavost zde: https://www.tulaleanne.co.uk/ Z fotek jejích zákazníků je vidět, že bílí to nenosí. Tím rozhodně nechci zpochybňovat vkus jednoho etnika, jen si prostě myslím, že černoši mají odlišné pojetí sebeprezentace nebo jak to nazvat. Její zákazníci jsou velmi rozliční - od motorkáře přes maminky až po děti. Uvažovala jsem o tom, jestli by se její výrobky uchytily v Čechách, ale přesto, že jsou řemeslně a designově dobře zpracované, nemyslím si to. Bílí jsou možná příliš plní předsudků a je jim blízké souzení druhých a černí jsou možná až moc volnomyšlenkářští :-) Tím nikomu nic nevyčítám, jen se snažím nějak tuhle módu pochopit :-)
    Martina

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za vtipné popisy, pobavilo. Devadesátky jsou sice už nostalgie, ale hadry a doplňky (i účesy) byly tenkrát strašidelné. A ono se to vrátí v ještě otřesnější formě.

    OdpovědětVymazat
  4. ciao! vubec nevim, jak jsem tu zabruslil, pac se o modu moc nezajimam, ale diky tvym vtipnym komentarum tady sedim ve 4 rano, ctu, chechtam se a bavi me to :D jen tak dal!

    OdpovědětVymazat
  5. Jeden z nejvtipnějších článku poslední doby .... Pokud ještě nepišete knihu, napište ji. Bude o ní rvačka 😁😎

    OdpovědětVymazat