středa 24. ledna 2018

Jak (ne)nosit kšandy


 photo ksandy-bewooden_02_zpssfxdnbla.jpg

Kšandy, šle, šráky. Kdysi nepostradatelná součást šatníku každého muže se dnes smrskla na pouhý doplněk bez původního účelu a nosí se spíše jako ozdobna než k původnímu účelu. Jak je tedy máme nosit a k čemu vlastně slouží?

Původní účel šlí byl ryze praktický. Kalhoty na začátku 20. století byly měly mnohem vyšší sed než dnes, respektive končily tam, kde je na postavě přirozený pas či kousek nad ním, a ne na bocích nebo pod nimi, jako je tomu dnes. Kšandy tehdy bývaly z tuhého hedvábí či jiného nepružného materálu, takže byly poněkud nepohodlné. Elastické šle se objevily až ve 20. letech.

Jednou z funkcí šlí bylo to, aby držely kalhoty na svém místě a pak to, aby z pod nich nelezlo prádlo - tedy košile (kšandy také neměly být vidět, proto třídílné obleky). Také to vypadalo lichotivěji. Dnes kalhoty končí pod boky a jsou pevně obepjaty opaskem, takže se nad nimi často mužům dělají "madla lásky" nebo těm silnějším přes sponu opasku přetéká panděro. A když se ohnete, vzadu se kalhoty odchlipují a v lepším případě vylézá vyhrnující se košile a trenky, v tom horším půlky a chlupy nad zadkem. Paráda.

 photo jak-nosit-ksandy_02_zpsukrwhbxd.jpg

Tehdy bylo oblékání mnohem důmyslnější než dnes. Kalhoty byly střiženy tak, že pod úrovní pasu kopírovaly přirozený tvar postavy a nad pasem byl přišitý další díl, ke kterému se pomocí knoflíků a poutek připevňovaly kšandy. Vzadu byl rozparek pro větší pohodlí a pod ním přezka k utažení nebo uvolnění šířky - kalhoty byly volnější, a v případě, že se muž ohnul, napjaly se kšandy, táhly kalhoty, a košile z nich nelezla jako dnes. A vůbec nebyly vidět, protože byly skryty pod vestou.

Když už jsme u toho, dodržujte jedno pravidlo. Když máte vestu, MUSÍ přesahovat přes kalhoty. Mezi vestou a kalhotami nesmí být mezera s viditelnou košilí či tričkem, vypadá to idiotsky.

 photo jak-nosit-ksandy_05_zpsd7ja5opc.jpg
Reklama na košile a límečky Arrow z dubna 1912. Všimněte si tenisového úboru: oblek bez saka či vesty jako znak nekonvenčního mládí, sportovní proužkovaná kravata a opasek. Límec je vysoký, ale ne tolik škrobený. Rukavice se zapínáním na knoflík jsou švihácky ohrnuté.

Na začátku 20. století nosili opasky hlavně vojáci jako ozdobu uniforem a byly spíše dekorativní a překážely, než aby byly praktické. Civilisté je nosili pouze ke sportovnímu oblečení, protože třeba při hraní tenisu nebo veslování by šle sklouzávaly z ramenou. Dlouho oblíbené zůstaly kšandy u formálního oblečení, a úplně jim odzvonilo s přetopenými domy, kdy muži přestali nosit pod sakem vestu, která kšandy schovávala, a s nimi také kšandy, protože podle etikety by neměly být vidět (bylo to asi stejně vulgární/erotické jako kdyby dámě lezly podvazky).

Vybavuji si jednu scény z románu Elinor Glynové Eliška  v Americe z roku 1909, kde manželka britského šlechtice Eliška popisuje svoje vzrušení nad tím, když v redakci amerického časopisu vidí plno mužů bez sak jen ve vestách nebo dokonce bez vest. Svého muže totiž vídá jen v košili pouze tehdy, když jej občas zastihne při převlékání k večeři.

Dalším důvodem je to, že oblečení je dnes levnější a dostupnější a střihy jsou jiné, takže padne tak, že opasky ani kšandy nejsou potřeba. Já však upřednostňuji kšandy, pokud je potřebuji z praktického důvodů, a mám na sobě sako, aby nebyly vidět. Jsou totiž mnohem pohodlnější než opasek, který všude tlačí, pokud jej opravdu potřebujete (když jsou vám kalhoty volnější nebo mají vyšší sed než bokovky).

 photo ksandy-bewooden_03_zps06maw2tg.jpg

Máme kšandy ve tvaru písmene "X" a "Y" (podle toho, jak jsou vzadu překřížené) a se zapínáním na "žabky" a na poutka a knoflíky. Zapínání s poutky na knoflíky je formální a v zemích jako Velká Británie si dobře oblečený muž vezme k obleku právě tyto. K tomu je však potřeba kalhot, které mají na vnitřní straně našité knoflíky, ke kterým se šle připnou.

Co se týče barev, dnes už se pravidly nikdo neřídí, dnes záleží jen na vkusu každého, pokud kšandy nosíte tak, aby byly schválně vidět. Často se volí černé kšandy, protože se dnes říká, že černá se hodí ke všemu. Dodržujte ale to, že na formální události si ke smokingu berte černé kšandy, a ke fraku bílé - pokud byste se do takové situace měli dostat. Jinak dle libosti. Tady mám na sobě černé kšandy BeWooden se žabkami z javorového dřeva. 

 photo ksandy-bewooden_01_zps29rqwrmp.jpg

Co se týče pravidel nošení šlí, dá se říct, že máme kšandy, které jsou vyrobeny k tomu, aby byly nošeny schválně viditelně a ty, které jsou sice také hezké, ale mají se nosit k obleku - pod sakem. Třeba jako mám tady tyto, šedé proužkované kšandy od Stoklasy. Já jsem staromódní a nikdy jsem kšandy na odiv nedával ani nemám v dohledné době v úmyslu pořídit si šle jen jako nefunkční a ozdobný doplněk. To však neznamená, že nemusí být hezké. Předpokládám (doufám), že také dbáte na vzhled svého spodního prádla, a přitom je na odiv také nedáváte (doufám). Na toto ale dnes každý kašle a nosí si libovolné kšandy tak jak chce. 

Ještě před druhou světovou válkou, kdy se opasky nosily pouze ke sportovnímu oblečení, neměly formální kalhoty poutka na opasek, a proto se ještě dnes občas říká, že by se kšandy měly nosit jen s kalhotami, které poutka nemají. To je však zastaralé, protože pokud si nedáváte šít oblečení na míru, kalhotám s poutky na opasek se nevyhnete. Pokud nosíte ke smokingu vestu, lesklé, průsvitné hedvábné ponožky, bílé glacé rukavice a cylindr, vemte si kšandy na knoflíky. Jinak klidně noste kšandy se "žabkami" ke kalhotám s poutky na opasek.

 photo jak-nosit-ksandy_03_zpsimlprkyf.jpg

Pak jsou tady asi jen tato dvě pravidla: 1) Nenoste šle a opasek současně. Je to stejné jako nosit sluneční brýle v noci nebo klobouk v místnosti. Vypadá to hloupě a nedává to smysl. Horší už jsou jen nevěsty, které si vezmou punčochové kalhoty - nebo naopak vůbec žádné punčochy - a k tomu (nefunkční) podvazek, a jen na jednu nohu :D

 photo jak-nosit-ksandy_07_zpsbk3gunel.jpg

2) Pokud chcete, noste kšandy tak, aby byly vidět, když se vám to líbí. Třeba přes košili nebo přes tričko. Ale ne přes vestu, kristepane! Ani když půjdete šaškovat na fashion week, až tam zase bude Adam Katz Sinding. Myslím, že terno s tímto outfitem neuděláte ani ve Vnitroblocku nebo v Super Tramp Coffee. Oblečení se obléká v určitém pořadí. Košile, přes ni šle, a pak vesta nebo sako. Takže pokud nenosíte slipy přes legíny jako Superman, nenoste ani kšandy přes vrchní vrstvu oblečení.

Za mě raději kšandy než opasek, když mám na sobě formální oblek. K blazeru nosím spíše opasky. Jak jste na tom vy? Máte raději opasky nebo kšandy? Nosíte kšandy? 

19 komentářů:

  1. Víťo, ty kšandy ti hrozně sluší :)

    OdpovědětVymazat
  2. Už Vás pozval Kraus jako svého třetího hosta?

    OdpovědětVymazat
  3. Baví mě ty tvoje články, kde píšeš o historii a pravidlech oblékání. A s těmi posledními fotkami naprosto souhlasím. Co to má s tou vestou znamenat? :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ty nevěsty bych do toho netahala -ten podvazek má často hlavní význam v tom, že je to "něco modrého", co by nevěsta měla dle pověry/tradice mít na sobě. Ono moc jiných možností, když to tedy není celé záměrně laděné domodra, ani není.. I když já jsem si třeba našila do švu šatů malý modrý korálek. :-) Podvazek jsem bohužel od kamarádek nedostala.. Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buď za své kamarádky ráda :D Ze všech těch šaškáren, které si dnes nevěsty zblblé amíckými filmy a kdoví čím ještě vymýšlí, mně modrý podvazek připadá asi jako největší bizár. Nebo jsou to bílé šaty a závoj značící dávno minulé panenství? Nikdy se nemohu rozhodnout!
      Pokud nevěsta nemá punčochy a má podvazek, připadá mně asi stejně idiotské, jako kdybych měl na sobě já opasek, ale žádné kalhoty. Proč budu nosit něco, co je mně k ničemu? To by mohla nosit třeba vojenskou helmu, rybářský prut nebo švédskou hůl.
      Nebo má samodržící punčochy a jen jeden podvazek - navíc model, jaký se používal už ve středověku; třeba v polovině 19. století už existovaly korzety s připevněnými podvazky, jako známe dnes.
      Co se týče tradice modrého čehosi, nového a podobně, obvykle se to odbývalo tím, že měla nevěsta na v korzetu nebo košilce modrou stuhu. Ale je to ryze anglo-americká tradice, která mně u nás připadá stejně hloupá a nemístná, jako když si někdo myslí, že podstatou Halloweenu je to, že se oblečete jako šašek, jdete se opít, a další den jsou výprodeje. Když už má raně středověký nefunkční podvazek, mohla by být vychytralá a vzít si místo něj funkční korzet s modrou stužkou, ne? ;)

      Vymazat
    2. Taj už aj odborník na oblečenie nevesty? Hmmmm, niečo ako chrobák truhlík, všade bol, všetko vie, že?

      Vymazat
    3. Na to, abyste věděli, že nosit podvazky a žádné punčochy je nesmysl, nebo že nošení modré je anglický zvyk není potřeba být odborník na oblečení nevěsty ;)

      Vymazat
  5. Pro mě jsou kšandy nepohodlné. Vytahuje to kalhoty když si sednu, mačká to košili a vůbec je mi to takový nepříjemný po těle. Raději mám opasky a ůplně nejraději v létě ty lehký, textilní.

    Netvrdím, že jsou kšandy ošklivý doplněk, naopak. Někdy a některé jsou pěkné, ale pro mě prostě nepohodlné.

    OdpovědětVymazat
  6. Ksandy mam rad, bohuzel jsou mi vsechny kratke :-( Nedelaji nekde sle na miru? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdysi jsem měl kšandy z běžné galanterii, a ty byly tak dlouhé,že ty sponky na úpravu délky jsem měl na zádech :D

      Vymazat
    2. Kšandy na míru děláme třeba u nás v avantgard.cz :)

      Vymazat
  7. Kšandy už nosím několik let ke všem kalhotám a jsem naprosto spokojený, jen se dost dobře nedokážu odhodlat v nich chodit v létě po ulici a podobně, takže se raději potím v saku nebo v něčem jiném, co je schová. Není mi to příjemné a rád bych to změnil, ale říkám si, co by na to řekli známí, protože pro většinu z nich jsou kšandy spíš symbol dědkovství než elegance a módy a navíc sám do značné míry kšandy vnímám jako něco, v čem by se gentleman neměl veřejně ukazovat. Poradil by mi někdo, jak to překonat a nosit kšandy viditelně v klidu a bez pocitu nepatřičnosti?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je také vnímám spíše jako něco, co gentleman neukazuje na veřejnosti ;)

      Vymazat
    2. Já bych asi poradil odhodit vlastní předsudky a nezabývat se tolik předsudky jiných - vždycky si můžete říct, že jsou to blbci :-) Pokud má někdo potřebu řešit, jestli si Vy vezmete kšandy viditelně, tak se asi hodně nudí a má velmi nezajímavý život, pokud řeší takové malichernosti :-)

      Vymazat
  8. Pěkné. A vážně jsem se pobavila: "...pokud nenosíte slipy přes legíny jako Superman...". Pracuju totiž ve školce a slipy na teplákách a bundu nasoukanou na nohách místi kalhot vidím denně. Hned se mi ty děti vybavily :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj.
    Pracuji jako číšník a mam na opasku kasírku, přenosný objednavaci systém a tiskárnu na účtenky. Tahá mi to kalhoty dolů a je to opravdu nepříjemné, šle by tento problém mohly vyřešit.
    Jaký na to máš názor. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, co jsem já viděl, tak číšníci nosili opasek jen kvůli tomuto - jako že jej neměli provlečený poutky v kalhotách, nosili jej jen tak kolem pasu, a opasek tak sloužil jen k přidržování peněženky, a podobně. To by nebylo řešení?

      Vymazat
  10. Pomineme-li povýšenecký způsob vyjadřování autorovi tolik vlastní, pak se vlastně jedná o relativně užitečný článek :-) Ale ten způsob předání by asi ještě snesl trochu vylepšit. Jak by řekl autor - vypadá to idiotsky :-P

    OdpovědětVymazat