pátek 28. dubna 2017

Balenciaga prodává tašku IKEA za 50.000 korun


 photo ikea-balenciaga_01_zpshxsu1qpm.jpg

Demna Gvasalia, návrhář své vlastní značky Vetements, a Balenciaga (přečtěte si můj článek o jeho kolekci, která je přehlídkou módního nevkusu a všech faux-pas) opatřuje oblečení a doplňky potiskem log firem, u níž  by většina lidí nechtěla pracovat, protože to považuje podřadné, a navrhuje věci stylu toho nejnevkusnějšího z devadesátých let. Bohatí lidé si tyto věci s radostí kupují za tisíce korun (vlastně Euro) a vlhne z toho nejedna redaktorka Vogue, zatímco v sekáčích jsou věšáky plné přesně toho stejného oblečení zlevněného na pár korun, protože takový hnus nikdo nechce. Rád pracuje s kýčem a používá známé obyčejné a laciné věci, které představuje v novém kontextu.


 photo ikea-balenciaga_02_zpsfsgwpq7i.jpg

Po tričku s logem DHL (Balenciaga: £185, oficiání e-shop DHL: £4.50) či šále s logem igelitky Aldi, německou obdobou Lidlu, teď přišel s novinkou - taškou, která vypadá úplně jako ta z IKEARozdíl je v tom, že taška Balenciaga je z kůže a ručně vyrobena v Itálii, zatímco tolik oblíbená, prostorná a odolná taška z IKEA je z plastu a na uchách má křiklavé logo.

Není to poprvé, co nějaký návrhář udělal z laciné věci luxusní kus - už tady byl Marc Jacobs, který proměnil umělohmotné tržnicové kabely na luxusní kožené tašky s logem Louis Vuitton. Demna Gvasalia tak boháčům nabízí repliky věcí, které většina normálních lidí považuje za hnusné a laciné, jen v lepším provedení, co se materiálu a zpracování týče. Taška IKEA totiž stojí 19,- korun, zatímco její kožená "napodobenina" od Balenciaga stojí € 1.700 čili asi 45.000 korun (cena v Amerických dolarech odpovídá asi padesáti tisícům). Což je hodně peněz za kopii laciné tašky IKEA, ale zase ne tolik za tašku od návrháře, když se zamyslíte nad tím, kolik stojí psaníčko Fendi nebo Prada.


 photo ikea-balenciaga_03_zpsus9cxrfe.jpg

Demna Gvasalia je pravděpodobně přesvědčen, že je nejen návrhář oblečení, ale také umělec, a zpochybňuje představu luxusu a jeho vnímání - asi ve smyslu "sice je to hnusné, ale dobře udělané a z kvalitního materiálu, takže je to luxusní", podobně jako Jeff Koons v kolekci, kterou vytvořil pro Louis Vuitton. Zatímco chudina si na tržnici kupuje padělky Vuittona a Prady, boháči si kupují napodobeniny tašek a oblečení, které nosí obyčejní lidé. Mně to připadá asi stejně luxusní, jako když někdo k hrubě otesané desce přitluče čtyři trámy a tvrdí, že je to designový stůl za čtvrt milionu.

Kupodivu se rychle vyprodávají všechny jeho výtvory kopírující laciné a běžně dostupné věci. To je tak skvělé nebo ironické koupit si "luxusní" kopii něčeho laciného? Jsou bohatí lidé tak zmlsaní taškami Chanel a přežraní Prady? Celé mně to připadá jako kdyby se ti bohatí lidé chtěli přiblížit těm chudším, ale jen tak na oko. Jako když královna Marie Antoinetta žila svůj sen o selském životě na malebném statku v zahradách versaillského paláce v jako že "prosté róbě" (do které ji ráno oblékla armáda dvorních dam) a v trávě sbírala vejce, která jí tam chvíli předtím naaranžovalo služebnictvo.


 photo ikea-balenciaga_04_zpsaozdipef.jpg

Nechci se nikoho dotknout, ale v naší zemi žijeme v prostředí, kde se lidé neumí ještě ani slušně obléct, zatímco na západě už jsou tak přežraní blahobytu, že musí "ironicky" nosit nevkusné či laciné oblečení a doplňky, zatímco u nás je lidé nosí nepřetržitě již od té doby, co byly poprvé v módě, a neposunuli se nikam dál, třeba k tomu, jak má správně padnout oblek, že deodorant nebo tekoucí teplou vodu a mýdlo nepoužívají jen buzny, co jsou kvalitní boty, nebo že polyesterové obleky a trekové oblečení a teplákovky nošené ke každé příležitosti jsou zlo.

Takže také proto odmítám pochopit, že by se to někomu (alespoň u nás) mohlo líbit. A pokud máte tvorbu tohoto pána rádi, zajeďte si někam do sekáče v maloměstě nebo do radotínského sekáče (hrabárna za 10 korun) a kupte si tam celou jeho kolekci za dvě stovky.

IKEA je prý polichocena a vyjádřila se, že "spousta lidí si teď opravdu může dovolit designérský kousek za méně peněz" a už si z toho sama dělá legraci na facebooku.


 photo ikea-balenciaga_05_zpsfqhmsqrv.jpg

A na závěr jeden luxusně oblečený muž s taškou IKEA x Balenciaga. Proti gustu... znáte to. I když na druhou stranu, přesně takto vypadal průměrný pražský hipster kolem pětatřicítky v Café v lese před pěti lety...

8 komentářů:

  1. To je teda hnus. Proč to chce někdo dobrovolně nosit? Jako tašku IKEA má doma asi každý, ale nikdo to nepovažuje za hezké, ne?

    OdpovědětVymazat
  2. Hmmm... pozerám na tie tenisky toho pána dole na obrázku a už ako decku mi prišli neprekonateľne hnusné a ono sa to všetko vracia. To, že k tomu nahodí "ikea" tašku za stovky eur - to celok už nijak nevyzdvihne, lebo je to otrasné samo o sebe, a tiež ani nedegraduje, lebo nižší level od toho už asi neexistuje.=D Na druhej strane ľudia, ktorí zastávajú heslo, že "móda je hra", musia tlieskať aká geniálnosť to prišla na svetlo sveta - luxusná ikea taška!!!! Pre mňa osobne je to však nepochopiteľné a nevkusné, ale oceňujem prístup Ikei a tebe ďakujem za priestor a možnosť trocha sa vyhejtiť.=D

    OdpovědětVymazat
  3. Víc takových článků! Je super vidět, že někdo z blogerů má ještě zdravý rozum ohledně těchto "exkluzivních" kousků ;)

    OdpovědětVymazat
  4. K čemu taková taška ? Tu Ikea tašku mám a ne jednu v autě z čistě praktickýho hlediska na nákupy. Je to ideální, protože se do toho vejde pohodlně celej i dost velkej nákup a nic mi nelítá po autě . Ale k čemu tak velkou tašku na běžný nošení ? Do práce je to veliký a na cesty mám raději bágl na záda nebo kufr. Neumím si představit, že bych cestoval někam s tímhle. Je to nepohodlný a že by to bylo nějak bůhví jak krásný tak to taky ne.

    OdpovědětVymazat
  5. Nechtěl jste napsat "luxusně" oblečený muž, protože, snad se nemýlím, ten týpek na fotce moc luxusně nevypadá. Článek je zajímavý a myslím, že celá věc je na hodně dlouhou diskusi o estetice kýče. Třeba se nám to někdy podaří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě vypadá jako pražský hipster kolem čtyřicítky, ale jistě má na sobě drahé verze laciného a hnusného oblečení. To je to, co se mně nelíbí, a co kritizuji. Jako nevkusně oblečený buran z předměstí v teplákovce a s lacinou taškou můžete i za 50 Euro, ne za 5.000 Euro.

      Vymazat
  6. Nedá mi to a ještě musím: Píšete o tom, proč to vlastně lidé kupují atd.. Já myslím, že jde o dvě otázky, ne o jednu.V první jde o to, proč to návrhář navrhne a co tím chce říci . Je to tak ,že jako spousta umělců se tímto způsobem vyjadřuje k světu okolo sebe? Chce naznačit, že taška z Ikea má svoji estetiku, která když se povýší luxusním materiálem, může získat na hodnotě? Nebo naopak ponižuje vysokou módu, a s ní i její zákazníky, lidovým modelem? Nebo si ze svých zákazníků z vyšších vrstev dělá legraci tím, že je donutí kupovat tašku z Ikea, byť v luxusním provedení a tak je poníží mezi běžné smrtelníky, byť svým způsobem? Vlastně je demaskuje jako pokrytce - obyčejnou tašku z Ikea by nikdy nenosili, ale když je od slavného návrháře, rádi si jí koupí. Také o nich nemám vysoké mínění, dle mého názoru jen málo lidí na tuto hru přistupuje s vědomím všech významů,které má nebo může mít. Většina kupuje dle prostého, líbí-nelíbí, to v lepším případě nebo podle jména značky či návrháře. Teprve tehdy, když věc má značku, jméno nebo je luxusně provedena, je hodna toho, že ji nosí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych na to odpověděl otázkou: Proč chtějí bohatí lidé vypadat jako ti chudí/normální, a kupují jako že luxusní kopie hnusných a laciných věcí? Ať už je to taška Ikea či triko DHL a další ohavnosti od Vetements nebo návrhářů jako Goša Rubčinskij. Proč si nekoupí tu lacinou věc? Aby dali najevo, že nejsou lůza, ale že jsou módně uvědomělí? Mně připadá tak trapné a nevhodně, dělat si legraci z lidí, kteří někde dostali reklamní tričko a běžně je nosí, aniž by si uvědomovali, že je nevkusné.

      Vymazat