úterý 18. dubna 2017

Louis Vuitton x Jeff Koons: Kolotočářský kýč


 photo louis-vuitton-koons-8_zpscsdphswv.jpg


Vzpomínáte na přerostlé pouťové pudly z nafukovacích balónků? Tak to je Jeff Koons. A u kolotočářů se pravděpodobně inspiroval také tentokrát, když vytvořil kolekci kabelek ve spolupráci (či kolaboraci, jak je dnes in říkat) s firmou Louis Vuitton.

Minulý týden jsem od LV dostal newsletter s videem, které lákalo na tuto kolekci. Já jsem je přeskočil a rovnou se podíval na fotky - a pak hned do kalendáře, abych se přesvědčil, že je opravdu jedenáctého a ne prvního dubna. 

Pokud byste čekali, že to bude kolekce kabelek s potiskem, který vytvoří známý umělec tak jako to dělá třeba Jeremy Scott pro Longchamp, mýlíte se. Scottovy tašky pro Longchamp jsou extravagantní jako jeho tvorba pro Moschino, ale v případě Longchamp mě to spojení známé značky s vtipným a hravým potiskem baví.

 photo louis-vuitton-koons-1_zpsnpeliano.jpg

 photo louis-vuitton-koons-2_zpslmbedwko.jpg

 photo louis-vuitton-koons-4_zpsavomcju1.jpg

 photo louis-vuitton-koons-5_zpsrnjisr3f.jpg

 photo louis-vuitton-koons-6_zpsx8adm6yl.jpg

 photo louis-vuitton-koons-7_zpsiyxqlgci.jpg

Za to Jeff Koons vlastně ani nic nevytvořil - jen dal potisknout už tak drahé kabelky malbami slavných umělců a pro ty úplně blbé a bez vkusu tam dal připevnit jméno daného umělce velkým zlatým písmem, aby to vypadalo úplně vulgárně. Ve videu pak objasňuje, co tím zamýšlel a jak to máme chápat. Bez videa byste se totiž mohli mylně domnívat, že jde o novou kolekci obchodu se suvenýry v musée du Louvre pro bohaté turisty. Podobné věci tam totiž koupíte za pár Euro.


 photo louis-vuitton-koons-9_zpsjdaahcsc.jpg

Celá kolekce mně připadá stejně kýčovitá, hnusná a nepatřičná, tak jako Fragonardovy obrazy připadaly novému režimu, který jeho zákazníky popravil na gilotině a jeho a šlechtu i s jejich pozlátkem a rokokovým kýčem zavrhl. Předpokládám však, že Asiatky se o ně porvou, a Rusandy si je rády vezmou ke svým plyšovým teplákovkám na víkendové nákupy v Pařížské. Ostatně za ty ceny si je koupí jen někdo, kdo je dost bohatý na to, aby dokázal ukájet svůj vulgární vkus nebo někdo, kdo na sebe chce strhnout pozornost. V tomto ohledu se to LV podařilo.

Nebo myslíte, že si to někdo koupí proto, že pochopil Koonsův umělecký záměr, a že jej bude vysvětlovat každému jako reakci na "ty mně chceš tvrdit, že to není z obchodu ze suvenýry, a že to stálo tři a půl tisíce dolarů?" Protože jako většina současného umění to postrádá smysl (respektive nenajdete ho tam a musí vám jej někdo vysvětlit) a jediná emoce, kterou vyvolává, je pocit nevkusu. Nebo ne? Jak se vám kolekce líbí?

5 komentářů:

  1. Ano, to bylo presne to prvni, co me napadlo - tasky z muzejniho obchodu se suvenyry... Kazdy jednotlivy obrazek by klidne mohl slouzit jako ilustracni fotografie ke slovnikovemu heslu "kyc". Ja mam rada extravaganci, ale tohle uz je v podstate jen velmi lacine pusobici nevkus.

    OdpovědětVymazat
  2. Možná je Koons slavný umělec, ale jak říkáš, umění ani podle mě není to, že musíš někomu vysvětlovat, co to znamená. Toto je hodně kýčovité a jeho zneužití slavných umělců nechápu a nepochopím.

    OdpovědětVymazat
  3. Koons byl vždy kýčař, takže podobný výsledek mne ani v nejmenším nepřekvapuje. Nevím, jestli chtěl vzdělat plebs, ale takto lacině použít díla autorů, kteří skutečně tvořili umělecká díla, to navíc poukazuje na jeho silně přebujelé ego.

    OdpovědětVymazat
  4. Ja sama za sebe to oznacuju jako super blitku.

    OdpovědětVymazat
  5. Tady je video týkající se tohoto tématu: https://www.youtube.com/watch?v=AOiKSqgRyrg Musím souhlasit...

    OdpovědětVymazat