čtvrtek 15. prosince 2016

kachní prso s omáčkou Cumberland


 photo sauce-cumberland_01_zpsttycb9in.jpg

Fascinuje mě anglická kuchyně, i když se říká, že vlastně neexistuje, a jediné poživatelné anglické jídlo je anglická snídaně, která je ovšem nepoživatelná, protože normální člověk něco takového ke snídani nespořádá. Britové milují ocet a do jídla jej buďto přidávají, nebo to do octa naloží, nebo tam přidají něco, co bylo v octu naloženo. Už jste ochutnali bramborové hranolky s octem či octové bramborové chipsy nebo vejce naložená v octu? Nebo mátovou omáčku?

Číst si pak současné anglické recepty je otrava už kvůli tomu, že tam používají podivné suroviny s ještě podivnějšími názvy, které u nás neseženete, a pak si musíte domýšlet, jak to nahradit a máte pocit, že to není ono. Kde mám vzít hovězí lůj? Řezník se na mě díval jako na blázna, když jsem se po něm ptal. Nebo "self-raising flour" - mouka, ve které už je předem přimíchaný prášek do pečiva. Bizár číslo jedna  je pak "cream of tartare". Není to tatarská omáčka ani tatarský krém ani tatarská smetana, vlastně to není vůbec žádný krém ani jiná tekutina, jde o rozdrcený vinný kámen (hydrogenvinan draselný), který se používá namísto kypřícího prášku a v různých diskusích a na facebookových stránkách jej Briti žijící u nás marně shání tak zoufale až si myslíte, že (ne)konzumace vinného kamene je otázkou života a smrti. Já u nás zase marně sháním clotted cream - namažte si ji na scones a zažíjete něco božského! :)

 photo sauce-cumberland_04_zpskjpdwcti.jpg

Přesto je však v anglické kuchyni spousta jídel, která jsou zajímavá, a já je nejčastěji čerpám ve slavné viktoriánské kuchařce Mrs Beeton's Book of Household Management, která poprvé vyšla v roce 1861. Zkoušel jsem už různé pudinky, želé a nějaké omáčky. Teď jsem dostal chuť na moji oblíbenou omáčku Cumberland. Je to ovocná, pikantní a sladko-kyselá omáčka a už odedávna se v Anglii podává ke zvěřině, jehněčímu a jinému než bílému masu, paštikám nebo třeba masovým koláčům. 

Budete potřebovat:
Rybízové želé (zavařeninu)
Portské víno
Trochu kůry z pomeranče a citrónu
Ocet
Čerstvý zázvor
Práškovou hořčici
Šťávu z pomeranče

A tmavé maso. Vybral jsem si kachní prso - je dobré, rychle se připravuje a dá se snadno sehnat - já je mám z Penny Marketu z řady Selection.

 photo sauce-cumberland_02_zpslsl5npfk.jpeg

 photo sauce-cumberland_03_zpsh5x5zsfw.jpeg

Recepty jsou různé, já jsem ji dělal z těchto surovin. Někde psali, že se má přidat šťáva z celého pomeranče, někde zase používali citrón namísto octu, a jinde ji zahušťovali. Já jsem to udělal takto. Napřed si připravte kachní prso - nakrojte kůži do mřížky, osolte a opepřte. I když v tomto případě to nebylo ani příliš nutné, koupené kachní prso bylo mírně zauzené, ochucené, a příprava šla rychle. Opečte kachní prso - tou stranou, na které je kůže, dolů. Vypněte sporák a zakryté nechte dojít. Pak je otřete od tuku a nechte vychladnout.

Do rendlíku vyklopte rybízové želé a trochu portského vína, míchejte, dokud to nebude hladké a tekuté. Pokud  máte v rybízové zavařenině kousky ovoce a nerozvaří se, propasírujte to. 

 photo sauce-cumberland_05_zpsgw1q8uml.jpg

Přidejte kůru z pomeranče a citrónu - buďto jemně nastrouhanou nebo oloupanou a nasekanou na malé tenké pásky, nasekaný kousek zázvoru a za stálého míchání vařte. Můžete přidat šťávu z pomeranče. Moje domácí rybízové želé však bylo tak sladké, že jsem šťávu z pomeranče vynechal a abych vyvážil chutě, přidal jsem malinový ocet. Dochuťte práškovou hořčicí (Colman's mustard - dá se u nás koupit v různých supermarketech) a čerstvě namletým pepřem, případně trošku osolte.

Omáčka má mít jednolitou a hladkou konzistenci a má chutnat sladko-kyselo-pikantně. Toho docílíte přidáváním výše uvedených surovin podle chuti. Moje omáčka chutnala pořád příliš sladce, tak jsem ji okyselil malinovým octem z kuchařského blogu a e-shopu Oh My Chef. Pokud nemáte malinový ocet, používejte ocet opatrně, abyste to nepřehnali nebo okyselte citrónovou šťávou. Postupně jsem přidával hořčici a pepř, dokud jsem s chutí nebyl spokojený. Ve výsledku se zdá, že je omáčka poněkud řídká, ale podává se studená a po vychladnutí trošku ztuhla. Má být hustá, ale pořád tekutá.

Maso podávejte studené nebo vlažné, nakrájené na plátky a přelijte studenou omáčkou nebo ji podávejte v omáčníku. Skvěle se k tomu hodí vyzrálé rulandské modré. Dobrou chuť! :)

 photo sauce-cumberland_06_zps2kghtsyg.jpg

10 komentářů:

  1. To zase vypadá naprosto nádherně! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nechtěl bys dělat blog o vaření? Po všech těch moderních blogerkách by to bylo příjemné zpestření!

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkné, jen bych to maso NEPODÍVAL, ale spíš podával.

    OdpovědětVymazat
  4. Clotted cream kupuji v potravinách u M&S

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip! Chodím si tam pro muffiny, které také jinde nemají, ale když jsem se tam naposledy ptal na clotted cream, bylo mně řečeno, že ji nevedou.

      Vymazat
  5. Chlap, co dobře vypadá, je inteligentní, má styl, zálibu ve starožitnostech a ještě umí výborně vařit?! Víťo, máš ty vůbec nějaká negativa?! Zatím to vidím na pana dokonalého - a pak, že neexistuje! :-) :-) :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Hmm, Britové žijící u nás budou asi trošku natvrdlejší, protože jinak by zjistili, že se už hezkou řádku let dá sehnat kypř. prášek na bázi vinného kamene docela běžně, nejčastěji v prodejnách zdravé výživiy, ale taky třeba v dm (Alnatura), už nějakou dobu ho vyrábí i obyčejný a hojně rozšířený Oetker. Problém s přimícháním prášku do mouky snad ani radši nekomentuju.

    OdpovědětVymazat
  7. Hovězí lůj by měl být celkem běžný, doporučuji zkusit jiného řezníka. Problém je, že nejčastěji bude syrový a s vyškvařením je dost práce, ale třeba tady mají už vyškvařený: https://ereznictvi.cz/vsechno-zbozi/hovezi-z-cestru/skvareny-hovezi-luj

    Má dost specifickou chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V obchodech s anglickými potravinami se dá koupit v podobě granulí, ale jinak se přidává nasekaný čerstvý. Tento je spíše pro sýkorky :) Obvykle jej nahrazuji máslem...

      Vymazat