pondělí 14. listopadu 2016

Kožešinový límec z hnědé lišky


 photo kozesinov-limec-hneda-liska_01_zpsgjkneog7.jpg

 photo kozesinov-limec-hneda-liska_02_zpskovdczs2.jpg

 photo kozesinov-limec-hneda-liska_03_zps0qhynnlu.jpg

 photo kozesinov-limec-hneda-liska_04_zpsmjtqplxc.jpg

 photo kozesinov-limec-hneda-liska_05_zpswgfycoum.jpg

 photo kozesinov-limec-hneda-liska_06_zpsmj52tlj1.jpg

 photo kozesinov-limec-hneda-liska_07_zpsp5dkab7u.jpg

 photo kozesinov-limec-hneda-liska_08_zpsavhcae66.jpg

 photo kozesinov-limec-hneda-liska_09_zpsmqov5gy4.jpg

 photo kozesinov-limec-hneda-liska_10_zpshxxsokw0.jpg

Už dlouho jsem ve vetešnictvích, bazarech a starožitnictvích sháněl podobnou kožešinu z polární lišky, která by mě pak hřála kolem krku, a která by mně připomínala staré časy a jejich zmizelou eleganci a absenci schopnosti odpůrců kožešin přemýšlet. Teprve nedávno jsem přesně tu pravou a ve výborném stavu objevil na Ebay. A prodejce k ní přidal ještě tuto hnědou, u které je kožešina již v o něco horším (ale stále velmi dobrém) stavu.

Tímto bych chtěl zároveň vyřídit všem odpůrcům kožešiny, než mě začnete hejtovat. Tento límec je velice starý, a pokud chcete někomu vyčítat smrt této lišky, jděte si vybít zlost za vaší babičkou nebo prababičkou, za to, že si v mládí koupila jednu lišku, kterou pak poslala dál, takže z ní i po tolika letech může mít někdo radost. Pak si spočítejte, kolik sníte masa, kolik kvůli tomu zemřelo zvířat, která trpěla v úplně stejných podmínkách jako kožešinová zvířata (i když myslím, že tato liška zažila mnohem lepší časy, a pravděpodobně byla ulovena v přírodě) a popřemýšlejte nad tím, jak dlouho jste z toho KFC kýblu stehýnek z několika mrtvých kuřat měli užitek vy (= čas konzumace - čas defekace), a jaký užitek má už několik lidí z této kožešiny. Pak si nafackujte: poprvé za babičku, a podruhé za to, jací jste idioti a pokrytci.

Abych nepůsobil dojmem první republiky, vzal jsem si lišku k ležernímu oblečení - na sobě mám džíny Cheap Monday, kabát Calvin Klein, kvalitní kožené rukavice Engelmüller se zapínáním na knoflík, ponožky z Ponožkovic, náramek české firmy Lavaliere a z pravého tygřího oka a polobotky, rovněž české firmy F. L. Popper.

23 komentářů:

  1. Myslim, ze se nemusis obavat, ze bys pusobil jako z prvni republiky, vzhledem k tomu, ze jsi na prostoru 3 kratkych odstavcu dokazal pouzit 5 obhroublosti az sprostaren. To je problem vas hipstro-gentlemanu. Venujete se jen obleceni, je to totiz jednodussi, nez dosahnout elegance v chovani, mluve i smysleni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Problémem dalších lidí je to, že neví, kdo je to gentleman. Já souhlasím s definicí Oscara Wildea: "Gentleman je člověk, který nikdy neraní city druhého neúmyslně.". A vysvětluji to proto, abych předešel omezeným komentářům a soudům toho, jaký jsem vrah, protože jsem si vzal kolem krku starožitnou lišku.

      Vymazat
  2. Ta kombinace barev je skvělá - je jich jen pár, ale různé odstíny, a i ty doplňky... Moc se mi to líbí. A ta liška je krásná :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nejsem zastance pravych kozesin. Ale dejme tomu. Pochopeni vsak nemam pro to hodit si celou mrtvolu okolo krku, to je des :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou, ta celá liška je perfektní!

      Vymazat
  4. Váš blog s oblibou sleduji pravidelně, líbí se mi Váš styl, to, že se nebojíte experimentovat a že si vcelku potrpíte na kvalitu a méně známé značky. Dozvím se často o zajímavých výrobcích módy, na které bych jinak sám od sebe nikdy nenarazil.
    Gratuluji k výběru zajímavého doplňku, který člověk rozhodně nevídá často, pokud vůbec. A gratuluji také k tomu, že jste nebral ohledy na a ani neměl strach ze všech těch ochránců přírody atd., jejichž "hejt" teď můžete očekávat.
    Btw co si myslíte o stylu oblékání Nicka Woostera?
    Neměl byste nějaké typy na konkrétní sekáče, kde se dá za ruzmný peníz slušně a kvalitně obléct?
    Na to vše jsem se Vás chtěl už delší dobu zeptat.
    Jen tak dál, s pozdravem JM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář :) Styl Nicka Woostera se mně velice líbí. Nenosí žádné příliš extravagantní kousky či kombinace, ale přitom vypadá elegantně a originálně.
      Co se sekáčů týče, mám nejraději ty na venkově a v malých městech, kde je méně lidí, kteří rozumí kvalitě, materiálům a značkám. V Praze se dá občas něco najít v Radotíně, ale doporučuji Scoro Coco, kde mají krásné a kvalitní kousky a doplňky pro pány za velmi dobré ceny. Ovšem smoking Hugo Boss za čtyřicet korun tam nekoupíte, jako se mně podařilo v Břeclavě :)

      Vymazat
  5. Příště by to mohla být mrtvá kočka kolem krku ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Myslim ze chodit s takovou liskou kolem krku muze byt celkem dobry adrenalin...clovek nikdy nevi odkud prileti nadavka, facka nebo plechovka s barvou...Vito chod tak tyden po praze a pak poreferuj zazitky...i challege you!

    OdpovědětVymazat
  7. 1. jste modni kritik a do urcite miry i udavatel trendu. vecmi ktere nosite nebo publikujete na svem webu jim delate i reklamu, tim i kozesinam
    2. je pokrytecke svalovat vinu na babicky, tu kozesinu nosite vy. babicka ji jiste nestrelila (nebo jak se lisky zabijeji..)
    3. nemuzete myslet prece vazne ze cekate ze se lidi kterym se to libi nahrnou do second handu a budou mit takove "stesti" jako vy ze tam najdou takovy kus jako vy ktery se da nosit...
    4. jezeni masa je prirozena i kdyz ne nepostradatelna soucast lidske existence.. noseni kozesin v dnesni dobe v rozvinute zemi je neco uplne jineho...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1. Děkuji, beru to jako kompliment.
      2. Nesvaluji vinu na babičku. Tu lišku jsem nestřelil ani nijak nezabil ani já, ani babička (= jakákoli stará dáma, která tu lišku někdy přede mnou nosila); argumentuji tak předem proti hloupým komentářům toho, jak kvůli mně umírají zvířata. Ne, kožešinoví haters pláčou na špatném hrobě. Ať si tu lišku v sekáči koupím či ne, na kožešinové farmy to nemá sebemenší vliv. Ať jdou nadávat někomu jinému, toto je k smíchu.
      3. Nic takového nečekám. A pokud je to reakce na dotaz výše, předpokládám, že dotyčný se ptal všeobecně, protože mně sleduje (jak uvádí), a ví, že v second handech nakupuji. A pokud narážíte na nákup kožešin z druhé ruky a těch nových, jak často si myslíte, že si běžný člověk kupuje kožešinu či kožich?
      4. Spíše bych se zaměřil na zlepšení podmínek na kožešinových a jiných farmách a ve velkochovech. Zvíře trpí a umírá stejně, ať už z něj užíváme mléko, vejce, maso či kožešinu. Nepřipadá vám zvláštní, že někdo chce zakázat zabíjení zvířat kvůli kožešině, zatímco chov ve špatných podmínkách a zabíjení zvířat na maso a jiné suroviny je naprosto v pořádku? A co si myslíte, že se zákazem kožešiny dosáhne? Chov se přesune do jiných zemí, do těch chudých, kde budou podmínky ještě horší.

      Vymazat
  8. Oblékáte se vkusně člověče, ještě byste, ale měl zapracovat na té postavě aby to nějak vypadalo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohl bych se zeptat, jak přes oblečení poznáte, jakou mám postavu?

      Vymazat
  9. Myslím, že racionální argumenty jsou při rozhodnutích, jetli nosit / nenosit kožešiny, nebo jíst / nejíst maso druhotné. Na prvním místě stojí prožitek (líbí se mi liška na krku, mám chuť na kuře z KFC...), který se pak snažíte argumentačně obhájit před někým, kdo ho zpochybňuje nebo přímo napadá.
    Stalo se někdy v diskusi s člověkem opačného názoru, že poté co snesete řadu logických důvodů, proč je nosit kožešinu OK, dojde u oponenta k obratu a začne spolu spolu s Vámi hledat na ebay další lišku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zajímavý názor. A asi máte pravdu. Je to otázkou naučeného názoru nebo vkusu. Já jsem vyrůstal na venkově a vždycky jsme doma měli domácí i užitková zvířata, takže jsem zvyklý, že se musíš o zvířata dobře starat a pak s nimi naložíš k tomu účelu, k jakému je chováš. Proto také nechápu, že někdo chová tchoře, krysy nebo mini prasata či co jako "mazlíčky". A konzumace masa či nošení kožešiny mně připadá naprosto běžná. Ale když puberťačce její oblíbená "celebrita" řekne, že jíst maso a nosit kožešinu je špatné, těžko jí asi někdo přesvědčí o opaku.
      Už se mně stalo, že někdo pochopil můj náhled na pokrytectví, kdy někdo jí maso a nosí kůži, ale nošení kožešin odsuzuje, protože to je podle mě naprosto hloupé směšné. Viz můj článek o kožešinové propagandě. A pár lidí, kteří na kožešinu žádný názor neměli, mně dali za pravdu, že krásně hřeje, když ji zkusili.

      Vymazat
  10. A co to tygří oko v náramku, kolik tygrů kvůli němu trpělo? (ironie)

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den,
    Váš blog sleduji poměrně krátce, ale musím říci, že se mi líbí Váš výběr oblečení. Sám se nebojím výstředních kousků a tak mne liška kolem krku doslova nadchla - vypadá to fakt dobře.

    Pak, když jsem ukazoval Váš outfit přítelkyni, která je zase poměrně konzervativní (s očekáváním, jak obrátí oči v sloup :-)), tak mne dost překvapila, když řekla, že by mi sice takový kousek "nepovolila", ale Vám to sluší.

    Těším se na další články. Hezký den

    OdpovědětVymazat
  12. Určitě se nepovažuju za fanatického obhájce zvířat a už vůbec nic nemám proti nošení kůží ze zvířat. To bych asi nemohl nosit např. kožené boty :).....ale tohle se mi fakt příčí. Kdyby to nemělo tu hlavu a tlapy a byla to jen kožešina tak asi ok , takhle to je ale fakt odporný a nevkusný. Pokud bylo záměrem blogera provokovat útlocitné zastánce práv zvířat , pak se to asi po vedlo. Nicméně v dnešní době je to fakt nevkusnej kýč bez ohledu na to jestli a kdy to zvíře trpělo a nebo netrpělo. S modou to nemá nic společného. Dle mého je to jen čistá provokace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je věc názoru. Takové kožešiny i s packami se nosily ještě celkem nedávno, a mně se líbí. Kdybych chtěl provokovat, udělal bych to jiným způsobem. A nemám potřebu šokovat nějaké pomatené citlivé "milovníky" zvířat, kteří však nenávidí lidí (tedy ty, kteří žijí odlišně než oni), kožešiny jsem nosil ještě předtím, než jsem měl blog a nosit kožešinu mně šokující nepřipadá.

      Vymazat
  13. Jó, to mi připomíná když jsem zachránila babiččinu masivní (a absolutně dokonalou) vestu ze svišťů před rozstřiháním na nevkusné polštáře, vzala si ji na sebe na procházku do lesa, radostně jsem se jí pochlubila na webu (protože mi fakt sekla) a strhla se obří hádka o tom že jsem vrah chráněných zvířat, že se tím chlubím a že se některým z toho chce doslovně zvracet. O sezónu později byly falešné kožešinové (a velmi nestylové a nepěkné, bez tvaru a nejlépe s obyčejnými nekožešinovými zády) vesty ve všech obchodech.

    Argument že chov na kožešiny lidem nepřijde OK ale na maso zcela v pohodě, je skvělý. Ještě jsem ho neslyšela a příště ho použiju až se zase někomu nebude líbit moje vesta (smím?)

    Co se outfitu samotného týče, je skvěle sladěný, je ohromně sympatické že je ten elegantnější styl malinko "narušený" slušnějším typem jeansů. Rukavice jsou skvělé, hledám svým hnědým koženým nějaké černé kamarádky, tak díky za tip na obchod :) (občas sem zavítám a vždy to stojí zato)

    Ještě k sekáčům (debata v komentářích); V Břeclavi, zdá se mi, býval (nevím jak teď) dost zvýšený počet sekáčů co během týdne snižují hromadně cenu, což je ohromně sympatické. Když jsem tam dřív žila, bylo hrozně skvělé se jimi probírat - našla jsem tam skvělé originální šaty z padesátých let z naprosto pohádkového materiálu. Jediný kvalitní sekáč tady ve Zlíně je na autobusovém nádraží co má vývoz z Norska, ne Anglie.

    Mimochodem, přemýšlel jsi/jste někdy o víletu do Zlína? Mám pocit že by se vám tu mohlo líbit; je to nejblíž Americe třicátých let co se člověk bez letenky a stroje času dostane.

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuji :) Argument klidně používejte, vždyť je to pravda. Někteří lidé by si měli napřed zamest před vlastním prahem.
    Ve Zlíně jsem byl letos v létě a ještě někdy se tam musím podívat, je to krásné město :)

    OdpovědětVymazat