sobota 18. července 2015

Bez čeho se v létě neobejdu


 photo DSC_2451_zpsgazo5iwh.jpg

Léto je v plném proudu, je šílené horko a slunce pálí, takže milovníci ohavného smradu linoucího se z podpaží spolucestujících v MHD si konečně přišli na své. Já milovník léta nejsem. Legrace to byla, když mně bylo deset a jediné, o co jsem se staral bylo to, abych se neutopil v rybníce a přišel včas s umytýma rukama k babičce na večeři. Tady je ale pár věcí, které používám, abych si léto zpříjemnil, a bez kterých se teď neobejdu.

 photo DSC_2458_zpsihhxknue.jpg

Ochrana před sluncem

Chraňte se před sluncem - pokrývkou hlavy, slunečními brýlemi a krémem. Spousta denních pleťových krémů poskytuje ochranu před sluncem, ale v létě je lepší používat krém s vyšším faktorem. Sluneční brýle nosím také vlastně celoročně, ale v létě bez nich nevycházím z domu. A důležitá (a stylová) je pokrývka hlavy.


 photo DSC_2466_zpsuxlvgoov.jpg

Tento slamák Tonak jsem si koupil už loni, ale při mojí nedávné návštěvě jejich obchodu v pasáži Koruna (tu momentálně opravují a nevím, jestli tam obchod Tonak bude i nadále) na rohu Václaváku a příkop jsem si všiml, že jej mají i letos. Pokud si chcete prohlédnout nabídku Tonak v e-shopu, připravte se, že možná uvidíte poněkud šílené fotografie. Jejich propagační materiály jsou diskutabilní, ale dělají krásné klobouky. Nejen slaměné, ale i klasické a elegantní plstěné a dokonce i cylindry a buřinky z králičí srsti, které na první pohled vypadají stejně dobře jako jejich předchůdci z bobrů.

 photo DSC_2463_zpsbkdwrhci.jpg

Pokud mám většinu dne trávit venku, natřu se opalovacím krémem. Snadno s totiž opálím. Vlastně mně stačí, abych vyšel při teplých prvních paprscích v dubnu ven a okamžitě jsem hnědý jako ukáčko. Tak jsem sáhl po své oblíbené značce Clinique. Denně používám pleťový krém s SPF, ale v létě je ochrana před UV zářením ještě důležitější.

 photo DSC_2468_zpseylth3n4.jpg

Dostatek tekutin

Dbejte na dostatek tekutin. Neustále u sebe nosím prázdnou lahev na vodu, kterou si podle potřeby dopouštím. A to se hodí nejen v létě, ale i během celého roku nebo při cestování letadlem. Kontrolou pronesete prázdnou láhev, kterou si pak naplníte na toaletách, namísto kupování předražené letištní vody.

Kdysi jsem byl kdysi ve Francii na letní brigádě, narazil jsem na vodu v rozprašovači a připadalo mně to vtipné, bylo horko, a tak jsem si to koupil. Moji kolegyni to náramně pobavilo - prý to kupují matky, aby tím ovlažovaly mimina v kočárcích. Můžu vám ale říct, že je tu super! Nastříkejte na obličej nebo/a vlasy podle potřeby a hned budete osvěženi!

 photo DSC_2472_zpsd5biyh2j.jpg

Pohodlné letní boty

Toto jsou moje nejoblíbenější boty na léto. Plátěnky TOMS jsou lehké jako pírko a pohodlné jako papuče. Stejně tak mokasíny z broušené kůže Gant, které každý rok nabízí v několika nových barvách. Další letní must-have jsou boat shoes. Tyto jsou také Gant a i když bych to do nich vzhledem k materiálu - silné kůži na první pohled neřekl, jsou velice pohodlné, vůbec v nich není horko a nosím je asi nejraději. A pak sandály. Češi milují trekové sandály, do kterých nosí tlusté, froté, bílé zaprané ponožky vytažené až do půli lýtek. Hnus. Ale jsou i hezké sandály a ti, kteří říkají, že se pro muže nebo do města nehodí, ať jdou někam. V tomto je pánská móda velice zaostalá. Výběr v české kotlině je žalostný, natož tak ve velikosti 47 nebo 48, takže sandály kupuji většinou na Asosu, mají tam velký výběr až do velikosti 48. Jo, a do uzavřených bot v létě noste neviditelné ponožky, je příjemné mít holé kotníky! ;)

 photo DSC_2481_zpswzr8wp0t.jpg

Abych se nepotil a nesmrděl

Mám dojem, že deodoranty a antiperspiranty mají nejúčinnější reklamu. Podle čpavého puchu v prostředcích městské hromadné dopravy a v uzavřených prostorách by jeden řekl, že lidi opravdu věří tomu, že 72-hodinová ochrana před pocením opravdu funguje, a že tak není potřeba se sprchovat. Není to pravda! Ještě jsem nenašel ten jeden antiperspirant, který by zaručeně fungoval, podle mě plní všechny svůj účel stejně. Takže v Tescu si vždycky vyberu ten v akci, který je nejméně parfémovaný. Obvykle je to Garnier, teď Nivea a Dove Men Care. O tom antiperspirantu na nohy mně řekla kamarádka, stojí pár korun a je super!

A k tomu lehčí parfém. Travnatě-růžový Diptyque L'Ombre dans l'eau používám už roky, svěží Clean for Men Classic do největšího horka, anebo nejnovější citrusovo-dřevitý Penhaligon's Blenheim Bouquet.

 photo DSC_2489_zpsx3tt6ooq.jpg

Svěží kosmetika

Na začátek to chce svěží sprchu. Vlažnou vodou a s příjemným sprchovým gelem, třeba tím bylinkovo-pomerančovým od Stop the water while using me, o kterém jsem nedávno psal. 

 photo DSC_2507_zpsfeg4bboe.jpg

Vždycky když jedu v noci taxíkem po Žitné ulici, proberu se vždy ve chvíli, kdy míjíme obchod nebo kosmetický salon, na jehož výkladu stojí nápis "Maria Galland Paris". Člověk si to zapamatuje a pak mu tu vrtá hlavou. Pak mně tu značku někdo doporučil - nabízí totiž také pánskou řadu - tak jsem se rozhodl se ji vyzkoušet.

Tuto Ochrannou povzbuzující emulzi na pleť z řady pro muže od Maria Galland Paris mám už nějakou dobu, ale nejlépe se mně osvědčil teď, v horkých měsících. Po nanesení totiž příjemně osvěží pleť a kromě toho hezky, ale nevtíravě voní. Pravidelným používáním má pak zpomalovat stárnutí pleti, redukovat vrásky (to víte, lepší je prevence než ochrana), hydratuje a dodává pocit pružné pleti. . Kromě toho chrání pleť před škodlivými vlivy UV paprsků (SPF 15).

K němu jsem si pořídil gel na oční kontury. Není parfemovaný, má extra rychlý zchlazující efekt, vyhlazuje pleť a redukuje otoky a tmavé kruhy kolem očí. S mými kruhy pod očima bych si jej měl mazat pod oči každou půl hodinu.

 photo DSC_2512_zpsr4aj2rhi.jpg

Myslím, že tyto spraye byly loni strašně in - všude jsem o nich četl. Tento mně darovala kamarádka a je od Bumble and bumble. Měl jsem několik jejich šamponů a kondicionérů nebo balzámů na vlasy a byly skvělé. A takový je i tento spray. Když vylezete z bazénu nebo se osprchujete a máte mokré, rozcuchané vlasy, vypadá to uvolněně, nedbale - prostě letně. Někomu tak ty vlasy možná vydrží, ale když mě uschnou, vypadám jako Zlatoslav Lockhart. Takže mám na výběr mezi uhlazenou pomádou nebo přirozeným rozcuchem. Vlasy natuží, ale přitom jsou na omak hebké, měkké a mírně se lesknou - prostě vypadá naprosto přirozeně a chrání vlasy před vysušením. Kupuji jej v Sephoře.

 photo DSC_2513_zpsxotphhaj.jpg

Další skvělá věc od Clinique - Even Better Essence Lotion. Můj první dojem byl "vždyť je to jako voda!" Ano, na první dojem se zdá, že je to vodička. Ale přitom dokonale hydratuje, je lehký a i v tom největším horku nemáte po nanesení pocit, že potíte ten drahý krém, kterým jste se před chvílí natřeli. Takže když je horko nesnesitelné, vynechám denní krém a natřu si na pleť jen Clinique Even Better Essence Lotion. Pleť bude hebká, hydratovaná a bude působit svěžím dojmem.

8 komentářů:

  1. Ten klobouk vypadá báječně! Kdy se nám v něm ukážeš? :-)

    OdpovědětVymazat
  2. vám se nelíbí být opálený? je to nějaký pozůstatek po zašlých časech, když vrchnost chtěla být bledá, aby nevypadala jako na poli pracující lid? Tonda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně by to nevadilo, kdybych se opaloval celý. Ale nemám rád spálený krk a paže, když na jiných mistech jsem světlejší.

      Vymazat
  3. Můžu poprosit o odkaz na slamák? Přesně takový už sháním hodně dlouho a nemohla jsem na něj nikde narazit. Teď mě potěšilo, že jsem ho uviděla u tebe na blogu, ale na e-shopu Tonaku jsem ho nenašla:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Schválně jsem se díval, ale také jej nemůžu najít, tak je možné, že už jej vyprodali... :/

      Vymazat
    2. Našel jsem podobný (na fotkách vypadá dokonce ještě lépe, než ten Tonak), a také jsem si jej hned objednal. Podívej se sem:
      http://obchod.anytra.cz/slameny-klobouk/d-59839.htm?pos=36

      Vymazat
  4. Můžu se zeptat, kde sehnat ten clinique essence lotion? V prodejnách jsem zatím neuspěla a nenašla jsem stránky, které by posílali k nám. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mne sa voda v rozprašovači osvedčila mnohokrát a to ešte nemám dieťa.=D Milujem najmä tú od Avéne. Osvieži/hydratuje v letných dňoch ale vynikajúco sa mi osvedčila v lietadle, najmä pri dlhom lete (dostať kúpiť aj malé, tuším 50 či 100ml balenia...nie som si teraz istá). A tiež plne súhlasím s prázdnou fľašou na vodu - ja som sa nato naučila síce až posledný rok... ale týždenne mi to ušetrí cca 7 eur, čo by som inak vyhodila za balené vody z obchodu.

    OdpovědětVymazat