středa 21. srpna 2019

Mužatka


 photo muzatka-gentleman-revue-moderniho-muze-1924_zps0nwnosj8.jpg

V jednom z vydání prvorepublikového časopisu Gentleman, revue moderního muže z roku 1924 jsem narazil na tuto kritiku mužatek, aneb moderních, emancipovaných žen. Dnes takto vypadá každá žena, pomineme-li tehdejší módu, ale tehdy se od ženy očekávala ženskost a stereotypní chování. To nechápejte jako něco negativního. Já nevidím nic špatného nebo ponižujícího na tom, když se žena chová jako žena, a muž jako muž. I když od mužů se dnes na jednu stranu stereotypní, tedy mužné chování očekává, na druhou stranu je za ně kritizován, takže nevíme, jak se chovat správně a tak, abychom "slabší pohlaví", kterému už je zakázáno tak říkat, náhodou neurazili, když ženě otevřeme dveře nebo naopak čekáme, že si ten kufr odnese sama, když už je tolik emancipovaná. Zatímco u ženy je jakékoli chování společností přijímáno, a toto přijímání a respekt jsou vyžadovány, pokud nechceme být označeni za šovinistu a sexistu. 

Kromě kouzelné, staromódní češtiny a krásného slohu mě článek zaujal tím, jak se názor na ženu změnil, a to, co je zde kritizováno, je dnes standardem, nikoho to na rozdíl od roku 1924 nepobuřuje, a pokud snad ano, je to jen hnusný sexista. V dnešním kontextu genderu a sexismu je zajímavé vidět, že navzdory  některým feministickým názorům se ženy úplně emancipovaly a mohou si v podstatě dělat, co chtějí, aniž by je někdo odsuzoval, jak zjistíte, když si přečtete článek, a srovnáte jej se současným obrazem ženy, přičemž úloha muže se příliš nezměnila, a buďto je označován za zženštilého stejně jako v roce 1924, nebo je hulvát a sexista.

Zajímavá je především část, která popisuje oblékání a způsoby mužatky, které zní jako tipy na podzimní módu z aktuální Elle. Nebo spíše z pár let staré Elle, než svět zamořil styl 90. let, který snad brzy pomine jako morová epidemie ve středověku. To jen tak, abyste si všimli, že ženy, které se chovají a oblékají jako muži už dnes nikoho nepohoršují, ba naopak se to považuje za naprosto běžný způsob oblékání, který se nejen že nepovažuje za pánský, ale dokonce mají ženy tu drzost tvrdit, že pánské oblečení, které samy nosí, už není pánské, ale dámské, a diví se, že to nosí muži. Třeba taková růžová košile, když to trochu přeženu (jejíž barva byla pánská, než si ji přivlastnila LGBT hnutí asi někdy v 70. letech), u muže je hned téměř důvodem k nadávkám do buzerantů, pedofilů, návrhů různých způsobů kruté smrti, a podobně. Nedej bože, aby si muž vzal sukni, či boty s vyšším podpatkem, které dnes nosit nesmíme. Jediné, co před sto lety mužatce hrozilo bylo to, že si možná nevrzla, protože byla nehezká. A dnes diktují mužům, jak se chovat, protože když se chováme příliš mužně, je to urážlivé a sexistické, a když příliš zženštile, jsme buzny nebo šampóni. 


Tady je článek:

Mužatka liší se od pravých žen tím, že je v první řadě nehezká. O pikantnosti nebo svůdnosti nemůže se při ní mluviti. Není nikdy šikesní. Nechce býti ani elegantní, což považuje za malichernost. Ačkoli napodobuje muže, muži sami, nejsou jí příteli ani milenci a nekamarádí se s ní. Bývá totiž zhusta osamocenou, ale není přitom plachá, ani stydlivá, naopak. Nosila už odedávna ostříhané vlasy, ale nepropagovala tím mikada; tenkráte ještě nevěděly o této modě, která nemá v sobě ostatně mužské tendence. Bývala také odjakživa krátkozrakou, poněvadž hodně četla, i nosila na očích brýle, ano, raději než skřipec. Také kouřila a dodnes ještě kouří, ne však jenom tak, nýbrž doopravdy a silný tabák obvykle ze špičky a co víc, mívá vždycky při sobě sirky. Je potom pochopitelné, že k tomu všemu obléká pánský límeček a že nosí vázanky, jichž má ve své skříni bohatý výběr. Nezřídka chodí v mužských botách a v měkkém klobouku jenž jí dobře sedí na ostříhané hlavě. Myslím, že jsem ji už viděl dokonce v jakémsi svrchníku a s pánským deštníkem v ruce, vykračující si na okraji chodníku velmi dlouhými, rozvážnými kroky.

Je seriosní a nežertuje, třebas žertovně působí. Samozřejmo, že je vždy svobodná a provdá-li se za muže, přestává býti mužatkou, leda že by pojala za chotě čistokrevného zženštilce, ne-li samu babu. Ale není-li milovnicí tajných rozkoší, zůstává do smrti pannou, čímž se kromě toho rozumí, že nepocítila ve svých útrobách tělesnosti cizí.

Je sporné, co má tento druh lidí na světě za práci, když není ani celým mužem, ani celou ženou. Kdyby se aspoň rozmnožoval dělením jako jiný druh podivných živočichů nebo kdyby snášel vajíčka jako slepice jen tak beze všeho, byla by jeho užitečnost nabíledni. Ale zdržujeme se všeho posuzování, tím spíše, poněvadž zajímajíc se alespoň nejméně o mužův zevnějšek, čte každá mužatka tuto pánskou revui. Což jedině může zlepšiti její stav.          V.

***

Tak, a teď se těším na hejty všech "mužatek", které mně budou psát, že můj komentář není pravda, a které vědí, že mně mohou napsat cokoli, protože když jim budu oponovat, mohou mně na všechno říct, že jsem sexista. ♥

25 komentářů:

  1. Jako mužatka, která se beze studu ztotožňuje s většinou bodů z článku, Tě nemám v úmyslu hejtit. Naše pohledy na věc jsou diametrálně odlišné a nemělo by smysl snažit se Ti vnutit ten svůj. Navíc Tě mám ráda jako módního blogera. :) Jen mám pocit, že vidíš nepřátele na nesprávných místech. Jsou to právě feministky, které bojují za to, aby se muži nebáli nosit sukně a růžovou barvu, či odložit masku drsného chlapáka a projevit svou ženskou stránku. Feminismus samozřejmě není homogenní hnutí, mluvím tedy pouze z osobních zkušeností a vlastního chápání rovnoprávnosti. Měj se Víťo hezky a těším se na další články. E.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je přesně ono! Toto není hejt, ale spíše úvaha - proč je v pořádku, že z "mužatek" se stal naprosto přijatelný způsob oblékání, ale muži nesmí nosit "dámské" oblečení? Třeba oblečení, které začaly nosit ženy až tak, že si na to společnost zvykla, a muži je museli přestat nosit, protože by v tom vypadali zženštile. Nebo proč smí žena nosit kalhoty, ale muž ne sukni? Proč smí žena nosit koženou brašnu, ale muž nesmí nosit psaníčko nebi mini kabelku na rameno s flitry? Vás by v baru okouzlil muž, který by měl boty na podpatku a kabelku? Nebo byste jej hned zařadila do kolonky gay? Já ženy s krátkými vlasy či v kalhotách nepovažuji za lesby, ale obávám se, že naopak to tak stále je.

      Vymazat
    2. Počkej, a ty myslíš teda, že to je chyba žen, že ty můžou a muži nesmí? Protože to je jedna z věcí (aspoň teda podle mě a jak píšou i ostatní), kterou feminismus v základu prosazuje a bojuje proti toxické maskulinitě.

      Vymazat
    3. Nevím, zda jsi hater z posledního odstavce, zda neumíš číst, anebo jsi prostě nedůvtipná ( = blbá), protože nic takového nikde nepíšu, a na feminacistické kecy o toxické maskulinitě tady nejsem zvědavý. :) Níže jsem sdílel odkaz na článek o toxické feminitě, doporučuji přečíst. Mimochodem, patří k ní i to, jak dívky už na základce mohou chodit v hodině neustále „na záchod“, protože jsou ženy, zatímco chlapec chce jít ven ze třídy, jen aby dělal bordel nebo na záchodě kouřil, ne? Takže rovnostnářská výchova už od mala. A slovo „krámy“ je omluvenku pro úplně vše. Tedy já jsem se ve školách setkal s tím, jak toho spolužačky zneužívaly; bylo by jim bylo nepříjemné to říct, kdyby opravdu měly svoje dny. ;)
      Pokud jsou ženy znevýhodněny, jak je dnes in říkat, pak znám spoustu žen, které zneužívají toho, že jsou ženy, ve svůj prospěch, respektive je to podle mě běžná věc. Ale o tom se nemluví.
      Chci tím říct, že pokud si feministky stěžují na toxickou maskulinitu, je tady i toxická feminita, a nemáme si co vyčítat.

      Vymazat
    4. wow wow.

      oukej teda - proč si myslíš, že muži nemůžou nosit boty na podpatku, růžové košile nebo ostatní věci, o kterých píšeš? nebo kdo za to teda může, že nesmí? jestli si myslíš, že jsem hloupá, tak si to klidně mysli, já se tě jen snažím pochopit a proto se takhle ptám, víš?

      Vymazat
    5. Já nevím, proč je v pořádku, že ženy se oblékají a chovají jako muži, zatímco u mužů je zženštilé chování pořád jaksi trapné a nevhodné.

      Vymazat
  2. Víťo, já ten tvůj článek vůbec nechápu. Ty teda jsi proti tomu, aby se ženy neodsuzovaly za to, že si dělají v podstatě, co chtějí? Nebo co tím chceš vlastně říct?

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych teda řekla, že v pojmenovávání mužů, kteří nosí růžové košile a podobně, za buzíky, jsou ženy celkem nevinně a rozhodně teda feministky... tohle je, pánové, tlak, který si na sebe vyvíjíte hlavně vy mezi sebou navzájem...
    Stejně tak návrhy kruté smrti a podobné výhružky nemají zrovna moc rukopis žen... a už vůbec ne feministek (nebo teda Vaším slovníkem mužatek :-) ).

    Většina feministek a feministické filozofie směřuje k odproštění se od genderových stereotypů jako takových - my propagujeme, aby se na ženy nekladly požadavky být výrazně feminní stejně, jako aby na po mužích přestalo být požadováno být přehnaně maskulinní... A naopak aby se kultivovali u všech všechny schopnosti - tedy jak empatie, tak racionalita.

    Takže pokud vám chybí možnost nosit růžové košile nebo jako muž projevovat na veřejnosti emoce, tak táhneme za jeden provaz - a to vymezení se proti nám je, ehm, no asi projev neznalosti :-).
    Nicméně pokud byste chtěl dát celé té otázce feminismu šanci a třeba zjistit víc, tak doporučuji pro začátek jednoho bílého muže jako průvodce problematikou :-).
    https://www.youtube.com/watch?v=o1ZctJat4pU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám pár kamarádek a známých, které se hrdě hlásí k feminismu, ale rády sdílejí a ztotožňují se s různými články o feminismu, kde jsou muži vždy ty špatní, a podle mě jsou příliš militantní a pod jejich úroveň. Některé si mě dokonce odstranily z přátel na Facebooku, když jsem si dovolil oponovat textu článku a vyjádřit, že nejen ženy jsou "utlačovány", a ještě jsem byl označen za sexistu.

      A k tomu oblečení, kdysi jsem na svojí facebookové sdílel fotku, na které byl pár, muž a žena, a ona byli oblečení úplně stejně - v pánském oblečení. Ale většina komentářů u původní fotky i u mě na stránce byla negativní vůči muži; prý v tom vypadal zženštile. A takových případů je více. Přitom v jiném případě, kde byla žena oblečená tak, jak popisovali v článku z časopisu Gentleman, ženu velmi chválili. A pak tady máme Conchitu Wurst nebo Billa Portera. Ano, mladí jsou dnes otevřenější, ale hloupých předsudků je spousta.

      Vymazat
    2. Tak třeba tady : Nečetl jsem všechny komentáře, ale většina ženských, které jsem četl, by takového může nechtěla, není to muž, je to hnus a podobně.

      https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=708393729356530&id=378639495665290

      Vymazat
  4. Každý sice může mít názor, ale mrzí mě, když si kdokoliv přečte jeden článek z bulvárního plátku pro muže a začne na tom provádět nešikovné analýzy současnýho stavu genderových otázek.

    Když to vezmeme popořádku, samozřejmě se uspořádání společnosti změnilo, a to jak v rolích mužů, tak žen a u obou znatelně. Pokud se bavíme o roce 1924, tedy meziválečném období, dostáváme se do doby, kdy byl muž vnímán jako hlavní živitel rodiny (ano, ženy také vždy pracovaly a pracují například starat se třeba o rodinu 4-5 dětí bez vysavače a dalších vymožeností dělá jen z vaření teplé večeře celkem solidní šichtu, o dalších povoláních žen nemluvě), ale také zároveň někdo, kdo by měl být "psychicky silný" na to, aby se šel nechat celkem dobrovolně zastřelit na frontu. Doporučuju si přečíst něco víc o následcích na mužích, kteří v takových konflitech byli, nebo o ženách, které rozhodně nežily v bavlnce a potom nastupovaly jako pracovní síly na jejich místa. Co se týká těch mužů, právě kvůli jejich stereotypu "mužnosti" si potom s sebou nesli mnohé následky.

    Tak a teď ke způsobu oblékání. K té růžové doporučuju pogooglit, protože je celý problém mnohem mladší. Košile homosexuálů jsou spíš důsledek, než pramen toho, proč je dnes pro muže taková barva někdy tabu.
    Třeba tento článek shrnuje problematiku krásně: https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/when-did-girls-start-wearing-pink-1370097/

    A nakonec k mužnému chování. Pomalu se dostáváme do doby, kdy se dřív striktně oddělené mužské a ženské světy budou spojovat a profitovat z toho budou obě strany. Je přirozený se ptát, jak se chovat a nechovat, protože tahle otázka se týká obou pólů. Měly bychom si je klást o to víc, když se za těch sto let zvýšila šance našeho dožití o téměř 30 roků.

    Takže je fajn, že jsou tady, ale mrzí mě ten nedomyšlenej hejt vůči ženám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě zase mrzí, že můj článek byl pochopen jako hejt (vůči ženám). O problematice války jsem četl, a vzhledem k tomu, že se zajímám o historii, mám doma staré nádobí a příbory a sklenice, které nelze mýt v myčce, spím v damaškovém povlečení, které si škrobím, a čtu Praktickou hospodyni z roku 1928 si dovedu představit, jak den ženy v domácnosti vypadal, a že i když nebyla zaměstnána, se nadřela. Stačí si přečíst návod na praní ze začátku 20. let, což byla záležitost téměř na celý týden.

      Co se týče růžových košil, asi jsme si špatně rozuměli. Já jsem někde četl, že homosexuální hnutí v 70. letech nebo později zjistila, že růžová byla barva trojúhelníku, kterým byli označování vězni v koncentračních táborech, a proto si ji "zvolili za svoji barvu". Heterosexuální bílý muž, jako říká známé klišé, pak přece nebude nosit růžovou. Údaje z článku, na který odkazujete jsou mi známy, každopádně za něj děkuji, protože je to tam krásně shrnuto. Někde jsem četl, že kromě účelnosti (praní a vyvařování) dětského oblečení to byla také složitost zapínání pánských kalhot, a proto je chlapci nosili až od určitého věku. :)

      A s tím spojováním mužského a ženského světa souhlasím, ale pak jsou tady věci jako Me too a to, že muž se pomalu bojí oslovit ženu, ale když po mě jede nějaká rajda ve tři ráno v baru a já ji nechci sklátit hned na záchodě, hned jsem slaboch nebo buzna a podobně. Nejen ženy obtěžuje to, že oblečení (u ženy šaty s velkým výstřihem, u muže oblek) a milé slovo či zdvořilostní rozhovor hned vyvolávají nechtěné reakce. Nabídnu ženě místo u baru vedle sebe, aby nemusela stát vedle mojí židle, prohodíme pár slov, a o dvě hodiny později přemýšlím, jak z toho ven, abych nemusel jet k ní domů, protože jsem se cestou z večírku prostě chtěl stavit na drink, a ona mě nepřitahuje. Krásně je to popsáno třeba tady:
      https://a2larm.cz/2018/11/metoo-neprezije-pokud-nepochopime-i-toxickou-feminitu/

      Vymazat
  5. "Zatímco u ženy je jakékoli chování společností přijímáno..." "...ženy [se] úplně emancipovaly a mohou si v podstatě dělat, co chtějí, aniž by je někdo odsuzoval" Ha ha ha, teď jste mě fakt rozesmál. To myslíte vážně? Tohle je sen všech žen, ale rozhodně ne realita. A i kdyby to byla realita - Karolína se ptá úplně správně - proč by to proboha mělo být špatně? Zní to, jakože vám to vadí.
    A souhlasím s ostatními komentujícími - jestli někdo kritizuje muže, když si vezmou sukni, tak jsou to primárně jiní muži. A nedílnou součástí feminismu je boj proti těm přiblblým stereotypům, podle kterých nesmějí muži nosit růžovou sukně, nesmí brečet a nedej bože, aby třeba chodili rádi na balet. Kritizujete feminismus a přitom byste se mezi feministy měl zařadit (a hrdě!).
    To nošení šatů mimochodem výborně komentuje hlavní propagátor, Bill Porter: https://www.pinknews.co.uk/2019/07/12/billy-porter-pose-man-dress-political-act/

    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neříkám, že je to špatně, a ani to nebylo mojí pointou, respektive jsem se k tomu vůbec nevyjádřil. Proč by to mělo být špatně? Spíše jsem chtěl poukázat na to, že žena se může chovat "mužně", a ani to dnes nikdo nevnímá a je to v pořádku, ale u mužů to tak není, a že i muži trpí různými předsudky, hloupými otázkami (ano, "kdy budeš mít děti" nás sere úplně stejně), stejně jako ženy. Nebo si myslíte, že je u mužů bez hloupých komentářů přijímáno, aby byli třeba kadeřníky, módními návrháři, či prodavači oblečení? Billa Porter; znám při předávání jakýchsi cen jsem schválně zhejtoval jen jeho partnera, který měl ke smokingu bílého motýlka, což byl asi nějaký hollywoodský divnotrend, a je to proti etiketě. Že má šaty, to je mně fuk. Pokud mu z nich nelezou třeba gelová "neviditelná" ramínka. :D

      Vymazat
  6. Na druhú stranu ženy stále dostávajú nižšie mzdy, predpokladá sa že nevedia používať mapu, že sú horšie vodičky, že nemôžu rozumieť technickým oborom a podobne. Komentáre na margo kaderníkov, módnych návrhárov a predavačov pochádzajú podľa môjho názoru skôr od mužov ako od žien - feministiek. On ten feminizmus je široký a imho rovnako často nepochopený medzi mužmi aj medzi ženami. Potom sa muži militantne vyhradzujú voči niečomu, čo vlastne feminizmus ani nie je, respe. nie jeho hlavný prúd. Extrémy samozrejme existujú. A strašenie, že dnes muž nevie ako sa chovať a osloviť ženu mi príde podobne úsmevné ako strašenie imigrantami v Česku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nenapadlo tě, že muži trpí předsudky úplně stejně? Že se očekává, že budeme tahat těžké věci, že umíme opravovat kohoutky a měnit pneumatiky?

      Vymazat
    2. A zajímalo by mě to s těmi mzdami. Nikdy jsem neviděl jediný důkaz o tom, že by kolegyně nějakého muže dostávala za tu stejnou práci méně peněz. Spíše jsem četl odůvodnění údajných nižších mezd: muži podle statistik vykonávají náročnější zaměstnání, bývají v práci více hodin než ženy, berou si méně volna a neberou si rodičovskou dovolenou či nevykonávají obecně méně ohodnocená zaměstnání (učitelky, zdravotní sestry, a podobně). Existují prokazatelné důkazy, že jeden zaměstnavatel platil méně ženám než mužům na stejné pracovní pozici, anebo jsou to všechno jen statistické údaje vytržené z kontextu?

      Vymazat
    3. A napadlo vas, ze predsudky/stereotypu jsou na necem zalozeny? Vetsina zen opravdu neni technickeho typu a nechape, jak vodovod funguje a tudiz ho asi tezko opravi. Pneumatiky to same. Navic je takova nahradni pneumatika mnohdy tezka a muz vseobecne dokaze s naradim a nakladem pracovat lepe.
      Ad platy, ano, jsou rozdily za stejnou praci. Ale je treba prihlednout na vice faktoru, zeme a co presne ta prace obnasi.

      Vymazat
    4. Myslel jsem to, že v jedné firmě vedle sebe pracující muž a žena dostávají rozdílnou výplatu. Pro to důkazy jsou? A byla to diskriminace? Třeba státní zaměstnanci úřadů prý dostávají různé platy v Praze a na venkově. Bez ohledu na pohlaví, a na tom stejném postu.

      Vymazat
    5. @Wendolene Áno, predsudky sú na niečom založené. Často to je nejaká dávno prežitá vec/tradícia, ktorá už dnes neplatí. Nemá byť každý jedinec hodnotený individuálne na základe jeho charakteristík, namiesto toho aby bol hodnotený na základe charakteristiky skupiny a teda predsudkov? Ženy možno vzľadom na nejaké kultúrne stereotypy vo výchove sa menej rozumenjú tomu ako vodovod funguje, ale to nič nehovorí o ich schopnosti rozumieť vodovodom a tiež o schopnosti nejakej konkrétnej ženy rozumieť vodovodom.

      Vymazat
    6. Jeden případ znám. Žena bude odcházet do důchodu a za její mzdu žádný muž nastoupit nechce. Dělají to samé nebo podobné za víc.

      Vymazat
    7. To není to stejné. Pokud chcete, aby stát řídil úplně vše, dejte se deportovat za Kim Čongem. Nikdy jsem neslyšel o tom, že by v jednom zaměstnání vedle sebe pracovali muž a žena, a on a dostávala nižší mzdu. Existují nějaké důkazy o tomto, kromě toho, kdy si při nástupu sama o takovou mzdu řekla?

      Vymazat
  7. Ten clanek je zabavny a chapu ho.Asi necham rozporuplny komentar... V tehdejsi dobe to vse bylo poburujici. Zenske a muzske role byly rozdeleny a stejne tak moda. Dneska se nektere rozdily setrely, jine ne. Dneska se zoufale vsichni snazi tvrdit, jak jsou si muzi a zeny totalne rovni ve vsem. Coz jaksi nejsou. A nebudou. I dnes existuji muzatky, v modernim slova smyslu, ne v tom clankovem. Zivot neni fer a co si oblekame, neni hodnoceno uplne fer. Saty delaji cloveka, ano, budeme posuzovani dle obleceni. Ale take zalezi na tom, jaky je ten clovek. Oblece li si pansky oblek zena typu Madonna zamlada, bude pusobit zensky a stale (pro nekoho) svudne. Oblece li si pansky oblek typ Ellen de Generes, bude pusobit jako muzatka, protoze je muzatka (a lesbicka). Zalezi na tom, KDO si CO oblece. Vezme li si ruzovou kosili Idris Elba, nebude povazovan za buznu, protoze je muzny. Vezme li si ruzovou kosili Billy Porter, i kdyz to bude obycejna panska ruzova kosile, bude povazovan za buznu, protoze jako buzna vypada, chodi tak, mluvi tak, gestikuluje tak. Cili muze muz nosit ruzovou kosili a byt stale muzem? Jisteze ano. Muze zena nosit panske obleceni a pusobit zensky? Ano. Plati to pro vsechny? Ne.
    Boty na vysokem podpatku? Mame kovbojske boty, ktere nosi muzni muzi bezne. To nikomu nikdo nijak nevytyka, je ale otazka vkusu, jak se komu libi. Ostatni muze, ktere jsem zaznamenala na podpatcich, jsou bud Napoleoni nebo tepli. Muzi, kteri jsou normalne vysoci a heterosexualni - proc by vlastne meli nosit podpatky? Nehlede na to, ze by se museli slozite ucit v nich chodit (a zde odbocim, ano vim, ze jsou zeny, ktere v nich chodit neumeji). Proc by vlastne melo byt v poradku pro muze kymacet se v podpatcich, chce li byt muzny a byt gentlemanem a treba vzit zene nakup, neni hezci a praktictejsi mit boty bezne muzne? Ano, je to nefer, ze zena muze nosit lakyrky, ale muz nemuze mit lodicky. Ale musi mit kazdy vsechno? Opravdu? Muz nemuze mit delohu, budeme o to take bojovat? Nakonec, vetsina lodicek neni pohodlna, takze proc by muzi meli trpet, kdyz trpeni pro modu je domena zen?

    Muze muz dosahnout toho, aby mohl nosit zenske veci a nepusobit divne? Neni li to Skot, asi tezko. Nac by vlastne mel muz nosit sukni? Muzi nemaji vseobecne hezke nohy, maji chlupate nohy, maji ponekud vetsi vybaveni tam dole, je to vubec prakticke v zapadnim svete? V zemi mimo amazonskych pralesu ci skotskych festivalu? Proc museji mit vsichni vsechno?
    Neni to dnes nakonec stejne, ze kdyz by si vzal chlap zenske obleceni, tak si nevrzne? Rozhodne ne se zenskou? Je opravdu dnesni muz tak sikanovan? Vzdyt si klidne muze nosit ruzove kosile. Nekteri nosi i vselijake barevne hruzy a nikdo jim nerika, ze jsou tepli. Nekdo jim mozna rekne, jak je to moda ghetto ci tak, ale to je uz jina parketa.
    Sikanovan bezny muz neni, obleka li se jako muz a pusobi li jako muz. Budou se muzi smat, vezme li si damsky kozich s leopardim vzorkem? Jiste, protoze bude pusobit zzenstile. Vrzne si? Urcite, ale asi se s opacnym pohlavim.
    Vito, chce li chlapek typu Pavel Travnicek nosit kozacky na podpatku, at je nosi. Ale protoze vypada jako stara buzna, bude pusobit jako stara buzna na entou, takze to nebude hezke. On by se tak nejak clovek mel snazit nosit to, co mu sedi na postavu a v cem vypada dobre a v cem skryje (potencialni) nedostatky. Coz je tezke vysvetlovat modnim blogerum.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak třeba tedy je Američanka, která zhejtovala malého prince, že dělá balet. Jeho praprastrýc prý zase skvěle vyšíval. A královna za války opravovala auta.

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-7398795/Hundreds-ballet-dancers-perform-Times-Square-TV-hosts-comments-Prince-George.html?ito=social-facebook&fbclid=IwAR1Js1ghwKmi-Pl78LfMJBM4kzRdyM7NQBzCtJB6inaFK7imsfAaKwvgY7Q

    OdpovědětVymazat
  9. Myslím, že článok v spomínaných novinách vôbec neopisoval ženu, ktorá si len tak z roztopaše oblieka nohavice a fajčí naozajstný tabak. Transrodové osoby tu boli, a budú stále. Tak sa nehrajme na to že je to len otázka módy. Keď je to muž narodený v ženskom tele, nemôžeme očakávať že sa bude správať ako žena.

    OdpovědětVymazat