úterý 9. července 2019

Sebastian Damiano - sicilské boty na míru


 photo polobotky-sebastian-damiano_01_zpsamfyek33.jpg

V Praze je několik ševců, kteří vám ušijí boty na zakázku – tedy přesně podle vaší nohy vyrobí dřevěné kopyto, podle kterého pak šijí boty podle vašich požadavků. Vzhledem k ceně si to však nemůže každý dovolit, a tak mě mile překvapila italská, přesněji řečeno sicilská značka Sebastian Damiano, která nabízí několik modelů bot, a metodou made-to-measure vám ušijí boty na míru. Vzhledem k tomu, že je to italská značka, mě překvapilo, že boty vyrábějí až do čísla 48, takže si vyberou také ti, kteří mají jako já problémy najít „nadměrné“ velikosti bot. Někoho trápí výška nártu, někomu zase boty tlačí na kotníky, já zase mívám (kromě velké velikosti) problémy se šířkou – většina bot je mně úzká. Takto můžete získat boty upravené na vaši míru a vybrat si barvu a typ kůže, ze které budou ušity.

 photo polobotky-sebastian-damiano_02_zpsfdwj6mgh.jpg


Zakladatel značky, Čech žijící na Sicílii, našel v Palermu rodinnou dílnu ševce Fabrizia, ve které už po čtyři generace vyrábějí boty.  Boty tedy ručně šijí v rodinné dílně, proto je doba dodání asi pět nebo šest týdnů. Na internetu si vyberete model boty, velikost, a pak si doma změříte chodidlo tak, aby vám bota přesně padla. Měření probíhá takto: Poštou dostanete „konfigurační balíček“ a krabičku s pěnou a návod, jak měření provést. Do pěny v krabičce dle návodu obtisknete svoje chodidlo, pak si změříte obvod nohy/výšku nártu. Zároveň si vyberete druh a barvu kůže a typ šněrování, pokud chcete něco jiného než klasiku. Já jsem chtěl černé polobotky, protože sehnat kvalitní černé polobotky ve velikosti 48 pro širší chodidlo, které se po roce nerozpadnou, je docela peklo i u Loake. Pak vše odešlete zpátky na Sicílii, a oni po obdržení vašeho balíčku začnou šít boty. Pro jistotu jsem měřil dvakrát, ale je to snadné a pochopitelné. A obtiskovat chodidla do pěny je docela zábavné! :)

 photo polobotky-sebastian-damiano_03_zpsxrsbhwsa.jpg

 photo polobotky-sebastian-damiano_04_zpszwwn0kms.jpg

 photo polobotky-sebastian-damiano_05_zpsfyjalvw3.jpg

Asi za pět týdnů mně byly doručeny boty upravené na míru mým chodidlům. Tak je to jednoduché. Přišly zabalené v krabici vyložené zlatým papírem, společně s protiprachovými pytlíky. Uvnitř bot je měkká, tvarovaná kožená stélka pro pohodlí při nošení, a kožené podešve jsou vepředu a na podpatku podraženy gumovou podrážkou, aby při chůzi neklouzaly, čímž se také prodlouží jejich životnost.

 photo polobotky-sebastian-damiano_06_zpsllfxcizy.jpg

 photo polobotky-sebastian-damiano_07_zpsucp8ayhq.jpg

 photo polobotky-sebastian-damiano_08_zpsybyitjf2.jpg

Trochu jsem měl obavy, protože objednávat si boty na míru poštou mně připadalo trochu riskantní, ale padly skvěle. A co mě také překvapilo - byly pohodlné na nošení ihned, nebylo nutné je rozchodit. Pokud máte třeba polobotky Loake, jistě víte, že prvních několik týdnů je peklo. Boty už mám nějakou dobu, a tak jsem měl možnost je patřičně vyzkoušet. Zatěžkávací zkouškou prošly v zimě v Londýně. Tam jsme denně nachodili deset až patnáct kilometrů, a přesto byly stále pohodlné a nohy nebolely, dokonce jsem se v nich cítil pohodlněji než v teniskách, které jsem měl s sebou, abych boty střídal. A to navzdory tomu, že boty jsou na první dojem a na potěžkání těžší než u jiných, srovnatelných značek, řekl bych.

 photo polobotky-sebastian-damiano_10_zps97fza3pz.jpg

 photo polobotky-sebastian-damiano_09_zpssys9umhu.jpg

Mám je už asi půl roku, polobotky nenosím denně, boty střídám tak, aby ladily k oblečení a podle toho, co dělám, a také je třeba boty střídat, aby si odpočinuly, ideálně na cedrových napínácích. Přesto už jsem se v nich nachodil dost, abych zjistil, že jsou pohodlné, a kůže vypadá pořád dobře, jak u takových bot očekáváte. Je krásně lesklá, nekrabatí se, a boty pořád vypadají jako nové. Za tu cenu dostanete hezkou a kvalitní obuv, a můžu je doporučit nejen těm, kteří mají nestandardní nohu nebo chtějí originální barevnou kombinaci či mají individuální přání.

 photo polobotky-sebastian-damiano_11_zps95dxggaa.jpg

 photo polobotky-sebastian-damiano_12_zpshvvjz5ve.jpg

A tady je ještě pár fotek z WB Tour London, kde jsem polobotky Sebastian Damiano také měl. Skvěle se v nich chodilo Londýnem, a dobře ladí i s bradavickou školní uniformou, co říkáte? :D

Žádné komentáře:

Okomentovat