středa 2. ledna 2019

Módní peklo pánského oblékání - Co nenosit a čemu se vyhnout


 photo nevkus-michal-david_zpsdqvoapvf.jpg

V českých luzích a hájích stále panuje domněnka, že zajímat se o oblékání je povrchní, hloupé a zženštilé, pro "buzny", a když nosíte saka a kabáty, nejspíš uslyšíte, že máte "dědkovské oblečení" (etalonem jako že dědkovství je pletená vesta, a třeba podle mého kolegy vypadám v tvídovém saku jako santusák).

Tady je výběr patnácti módních přešlapů, jakých se můžete dopustit:

 photo nevkus-cos-hranate-boty_zpsyfufdkwt.jpg

1. Hranaté boty
COS a další řetězce se nám snaží vsugerovat, že je to teď in, ale snad máte soudnost, a nemusíte mít každý hnusotrend z devadesátých let, který se dnes někdo pokouší vzkřísit, protože už nevědí, co by vymysleli. Pokud polobotky, tak s kulatou špičkou. Hranaté boty naposledy vypadaly dobře na Ludvíku XV.

 photo nevkus-zeman-kosile-s-kratkym-rukavem_zpscwvvh3nx.jpg
Mám dojem, že to bylo odhalování nějakého pomníku v Lánech. Např. Klaus a další hosté přišli v obleku s kravatou.

2. Košile s krátkým rukávem ve společnosti
V létě a ve volném čase ano, do společnosti a k formálnímu oblečení ne. Také pamatujte na to, že jsou košile střižené tak, aby vypadaly dobře s džínami nebo chino kalhotami, a pak ty se širokými rukávy připomínajícími kimono, jako s oblibou nosí řidiči autobusů či náš slovutný pan prezident, jehož cit pro módu je jen o kousek lepší než jeho vláda. Vražedná je kombinace košile s krátkými rukávy až po lokty, kravaty z lesklého polyesteru v obleku. Pokud nepracujete u Českých drah nebo ČSAD, nenoste to.

 photo nevkus-vesta_zpsbvioskeu.jpg

3. Obleková vesta a bokovky
Už dlouho jsem neviděl někoho, kdo by na sobě měl vestu a kalhoty tak, jak se to má nosit. Namísto toho vídám bokovky, mezeru, ze které čouhá vygajdaná košile, a pak vestu. Částečně jsou na vině prodejci, protože vesty dělají do úrovně přirozeného pasu a kalhoty tak, že sotva zakryjí ohanbí, ale je to peklo. Úplně vytažená košile vzadu a lezoucí trenky s drnem chlupů nad kasičkou jsou jen třešničkou na dortu pomyslného hnusu. Pamatujte si, že vesta má překrývat kalhoty. A s opaskem v obleku to vypadá divně. Lepší je vzít si kšandy.

 photo nevkus-skate-sneakers-DC_zpszbsx1nhx.jpg

4. Skejťácké boty připomínající nohu v sádře
Myslím ty, co vypadají jako že jste strčili nohu do bochníku chleba nebo že máte opuchlou nohu v sádře. Etnies, DC, a podobné, jaké kolem roku 2000 nosili všichni s rozkrokem u kolen a holky, které na ně chtěly zapůsobit tak, aby si ty kalhoty spustili úplně na zem. Nezapomeňte na to, že se nosí zásadně s dlouhými bílými tlustými ponožkami a s rozvázanými tkaničkami. I když vzhledem k tomu, jak jsou boty naducané, se ty tkaničky snad ani zavázat či utáhnout nedají.

 photo olympia_03.jpg

5. Crocsy a "žabí boty" na veřejnosti
Abyste si nemysleli, proti Crocsům nic nemám. Ale jsou něco jako kadění na veřejnosti - nedělejte to tam, kam nepatří, nikdo na ně není zvědavý, protože jsou vhodné na určitých místech a na některých zase ne. Do zahrady, na dvůr, a především k vodě (jejich původní účel je paluba lodi a přístavní molo) a podobně. Podobně jsou na tom žabí hnusoboty, které proslavila Markéta Irglová, když v nich šířila český chic na Tony Awards.

 photo nevkus-trictvrtaky-sandaly-ponozky_zpslzob9eqp.jpg

6. Ponožky v sandálech
U nás něco jako letní uniforma. Jakmile se oteplí natolik, že můžete sundat trekové pohorky, strčíte nohy v zapraných bílých ponožkách do trekových sandálů. Ideální kombinací je ensemble tříčtvrťáků a rybářské vesty v barvě khaki či pískové, a ponožky vytažené co nejvýše k nohavici. Díra na palci či patě pak náleží jen těm nejstylovějším módním guru.

 photo nevkus-muz-nahore-bez_zpsjthucbwh.jpg

7. Nahoře bez
Jakmile se oteplí natolik, že ponožkovo-sandálovým fetišistům začnou páchnout chodidla, čímž v létě zlepšují klima v pražským pojízdných sklenících známých též jako tramvaje, objeví se jejich příbuzný druh - statní páni nahoře bez, kteří se o vás v tramvají opírají svými zpocenými, ulepenými břichy, potažmo otírají přebytečný pot o plastová či dýhová sedadla. Jeden pak neví, zda si má podat napřed antibakteriální gel nebo čichací sůl.


8. Trekové batohy jinam než na tůry
Je pravda, že od dob, co jsem přestal navštěvovat FF UK, co jsem byl naposledy na ledovci v Hintertuxu a co moc nejezdím MHD vídám trekových batohů ke všemu mnohem méně. O to větší šok pak zažívám, když to potkám v Národním divadle, na plesu, a na podobných místech, kde byste zavazadla  s vodním sloupcem schopná pojmout rozsáhlou horolezeckou výstroj vůbec nečekali. Ono by to mohlo vypadat, že si vymýšlím, protože zní neuvěřitelně a absurdně, že by někdo šel do obchodu s potřebami na túry, když potřebuje tašku do města na denní nošení či ke společenskému oblečení, ale je to tak.

 photo nevkus-zlat etzy_zpsb0d7paku.jpg
Ilustrační foto, pravého českého řetězového stylaře jsem nemohl najít. Toto je prý "styl", který ale nechápu, protože zlaté zuby a řetězy nosili ukrajinští dělníci v 90. letech, když u nás na vesnici kopali novou kanalizaci.

9. Zlaté řetězy
Nemám nic proti řetízkům, ale záleží na tom, kdy, kam a s čím je nosíte. Oblek s rozhalenkou na pět knoflíků a desatero vulgárních zlatých řetězů zamotávajících se do chlupů na hrudi je oblíbeným doplňkem kolotočářů. 

 photo nevkus-igelitka_zps138i3azr.jpg

10. Igelitky
Pokud nepotřebujete soupravu cepínů, nebo co já vím co v těch turistických batozích na matfyzu pořád někdo tahá, vystačí vám igelitka. Tato česká stylová obdoba Birkinky se nehodí vůbec nikam, a když už se ženete ve čtvrtek za kuropění do Kauflandu bojovat o o korunu zlevněný margarín, o kterém si myslíte, že je máslo, vezměte si na něj plátěnou tašku. Nejen, že nebudete vypadat hrozně, ale uděláte něco pro životní prostředí, a časem za igelitky ušetříte peníze třeba na shnilou brokolici v akci! ;) 

11. Košile s kravatou bez saka
Pamatujte si, že pokud si uvážete kravatu, musíte si vzít také sako. Pokud chcete jít bez saka, nechejte doma i kravatu. Vesta (viz bod č. 3) není sako - jen ve vestě nebo v košili s kravatou (nebo s motýlkem, aby se náhodně neoběsily) bez saka chodí oblečené malé děti na svatbu.


 photo nevkus-kravata-kapesnicek-a-manzetove-knoflicky_zpsalm1g5jl.jpg

12. Souprava kravaty, manžetových knoflíčků a kapesníku
Ano, doplňky a oblečení mají ladit. Vybírejte si kapesníček v podobných tónech nebo vzorech jako je kravata. Pokud si v tom nevěříte, noste bílé kapesníčky. Co je však nejhorší, jsou soupravy kravaty, manžetových knoflíčků a kapesníku ze stejné látky. A z toho nejlesklejšího a nejlacinějšího saténu. FUJ! A na to, že kravata by měla mít ideálně stejnou barvu jako šaty partnerky, se vykašlete. Nevím, kdo to vypustil do světa, ale je to hrozné. Hlavně když má žena šaty z kilometrů té nejlacinější polyesterové organzy nebo hnusosaténu. Oblečení páru ve společnosti by mělo ladit, ale tím je myšleno, že ke smokingu si žena vezme odpovídající (formální a elegantní) šaty, nebo že jako protějšek k večerním šatům si nebude muž brát kravatu s proužky.


 photo nevkus-travnicek-leskly-oblek_zpsfopti3gi.jpg

13. Lesklé obleky
Nenoste je, ani pokud jste fanouškem Michala Davida, a pozve vás na mejdan podle plánu. Hodí se leda tak pokud pracujete v cirkuse, u kolotočů, nebo chcete prorazit na TV Šlágr a zcela zbytečně potřebujete odvést pozornost od svého neumětelství. Víte, proč se lesknou? Protože jsou obvykle z levné polyesterové látky, takže vám v nich bude horko a budete úžasně smrdět, což je jednou z vlastností umělých látek. A pokud vás zachvátilo úplné šílenství a oblečete si jej více než jednou, nedej Bože, jej budete nosit často, objeví se žmolky. Paráda! A vůbec, pokud si chcete koupit oblek a obsahuje polyester, nechte jej v obchodě a kupte si oblek vlněný.

 photo trekovky.jpg

14. Trekové boty a sandály
Když sandály, tak kožené, páskové, hezké. Ne barevné, nylonové trekové hrůzy s nohami špinavějšími než měli hobiti v Pánovi prstenů, nebo se žlutými plesnivými nehty. A pohorky ke všemu k Česku patří jako kimono k Japonsku. Když jsem studoval na FF UK, měl jsem dojem, že je snad nafasujete s indexem nebo že jejich nošení nařizuje školní řád.


 photo nevkus-hudebni-divadlo-karlin-premiera_zpsxvjhpevt.jpg

15. V čem nevyrazit do divadla...
A jako bonus je tady fotka z premiéry Orfea v podsvětí v Hudebním divadle Karlín. Jo, řeči o tom, že Karlín není La Scala, si nechejte. Také to ale není rybník v Horní Dolní, abyste tam chodili v takové hrůze. Je tady všechno. Široké modré džíny, hranaté škrpály, rybářská vesta s naditými kapsami, svatá trojice kapsičky na mobil, igelitky a ledvinky (tu by měli přejmenovat na prsenku či hruděnku, protože se teď nosí zavěšená na krku a houpe se na prsou kolmo k zemi). Jára Cimrmam je něco jiného než Libuše ve Státní opeře, takže to chce soudnost. Ale když přijdete do lóže a na věšáčku už tam visí mikina s obrovským logem Nike s kapucí a ve vedlejší lóži z bohatě vyřezávaného zlatého dřeva se sametovým polstrováním mají dva muži havajské košile rozepnuté až do půli hrudi... 

24 komentářů:

  1. Na konci roku v divadle . The THEPLAKY + sako JEANS+ tricko s napisem . Na dotaz : PROC ? Odpoved : Ty blbe vis kolik to stalo ? Vitej v CZ . Bolsevik zavedl kulturu monterek + radiovka ,tak proc se toho nedrzet dal :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidé si často myslí, že když je na triku krokodýl a bylo drahé, že se to hodí do společnosti. Chudáci...

      Vymazat
  2. Hobiti. Nikoliv "hobity". Jinak souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  3. No jo, článek je 100x opakováním toho samého, což neznamená, že nepobaví.
    Otázka na autora, zda by měl odvahu např. pánovi "nahoře bez" slušně říct, že je oblečený nevhodně a poslechnout si jeho reakci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych mu neřekl, protože pokud se někdo takový na veřejnosti svléká a holým tělem se dotýká sedadla, které je pro všechny, pak nemá soudnost a chová se jako asociál, takže by to nemělo žádný smysl. Vychovávat se mají malé děti, tady už nic nepomůže.

      Vymazat
  4. Nekteri lide si mysli ze kdyz se obliknou jako ovce podle mody kterou jim nekdo nadiktoval, ze jsou pak lepsi nez ty druhy.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je druhý extrém. Ale o nových divnotrendech moc nepíšu, protože je nosí tolik lidí, že se to nesetkává s positivní odezvou. ;)
      Chápu, že to má být asi narážka na mě, ale já poslední trendy sice občas sleduji, ale nenásleduji je.
      Tyto příklady jsou lenost a taková ta ukázka "já jsem lepší, protože mě nějaká móda nezajímá, nejsem povrchní, bla, bla...", jak jsem napsal v úvodu. Vítězí jen lenost a pohodlí. A víte koho jiného zajímá jen vlastní pohodlí a nebere ohled na ostatní? Mimina. To se vykadí nebo chce jíst, kdy se mu zamane. Ale ono za to nemůže. ;)

      Vymazat
  5. S tím divadlem jsi mě úplně dostal, tam mě to prave mrzí úplně nejvíc (ještě plesy, ale těm už se jen směju)
    Studuju kostýmní výtvarnictví, vím kolik práce jde do produkce představení atd, když vám potom někdo přijde na premiéru v džínách a v tričku, je to k pláči...

    OdpovědětVymazat
  6. Velice jsem se smál při čtení článku. Supr. Zrovna minulý týden jsem na jednom hotelu při večerní tancovacce manželkou řešil, jak jsou Češi praktici, ale nevkusaci. Půlka parketu byla v turistických botách a druhá v riflich.
    Ale jinak věřím, že rozšíření estetiky u mas potřebuje jen vyšší životní úroveň trochu delší dobu a bude to lepší.
    Honza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Ale jinak věřím, že rozšíření estetiky u mas potřebuje jen vyšší životní úroveň trochu delší dobu a bude to lepší." - ne, ne a ne. Lepší vkus nerovná se vyšší životní úroveň ani plnější peněženka. Vkusně se můžete obléknout i v sekáči. Nevkus je jako nemoc a v Čechách je nemocná drtivá většina obyvatelstva.

      Vymazat
  7. Velice jsem se smál při čtení článku. Supr. Zrovna minulý týden jsem na jednom hotelu při večerní tancovacce manželkou řešil, jak jsou Češi praktici, ale nevkusaci. Půlka parketu byla v turistických botách a druhá v riflich.
    Ale jinak věřím, že rozšíření estetiky u mas potřebuje jen vyšší životní úroveň trochu delší dobu a bude to lepší.
    Honza

    OdpovědětVymazat
  8. Hezké :) Mám ráda Váš styl psaní:)
    Magda

    OdpovědětVymazat
  9. "...ale jsou něco jako kadění na veřejnosti..." To mě velice pobavilo. Mám rád jak si neberete servítky, přestože riskujete, že Vás za to mnozí zkritizují a odsoudí.

    Velmi by mě od Vás zajímal nějaký článek (nebo série) na téma bydlení, a také na téma auto/moto - byť tuším, že to možná není Váš šálek kávy. Možná by to ale i proto bylo o to zajímavější

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! ;) Už jsem chtěl několikrát napsat o bydlení, prováns stylu a různých kýčech, ale nikdy jsem se k tomu nedostal a téma je tak obsáhlé, že by to vydalo na nový blog. :D Ale v autech se vůbec nevyznám. I když přemýšlím o článku o hipsterských kavárnách, a to zase pěkně schytám, protože navzdory jejich ohavnosti se těší velké přízni jako celý "holobytní" styl, zavařovačky a komunistické pokojovky a "nordický" styl...

      Vymazat
    2. Já myslím že byste to zkusit alespoň občas určitě měl, že to bude v každém případě fajn a zase něco trošku jiného, nejde přece o to obsáhnout celé téma nebo o tom vědět vše (ani vzdáleně) - neděláte si patent na pravdu, nepíšete knihu, ale blog s články a případnou diskuzí.
      Víc než bohatě stačí se zaměřit vždy jen na něco, tak jako to děláte ve svých obvyklých článcích.
      Že nemáme nosit kroksy do společnosti už dobře víme. :)
      Sám si teď třeba zařizuji velký sto let starý byt v rámci mých možností tak trochu aspoň rádoby prvorepublikově, takže i kdybyste někdy napsal třeba jen o prvorepublikovém porcelánu či třeba funkcionalismu, tak fajn. Prováns to ale nebudu dělat v žádném případě. ;)

      Protože jsem vždy měl blízko k motorismu, nešlo si nevšimnout třeba subhipstří módy posledních let, a tou je napodobování původních anglických či amerických café-racers. Motocyklové značky se tomu již před lety podřídily a chrlí hafo falešně ostařených modelů, které "jakoby" vypadli z garáže nějakého dospívajícího výrostka mimo společnost z filmů s Marlonem Brandem a Steve McQueenem před šedesáti lety.
      I když tu éru mám strašně rád a filmy té tématiky a doby mají krásnou atmosféru, tak je toto všechno bohužel už dávno pryč, a tak je to v dnešní IT době asi tak autentické, jako jsou plnovousí naondulovaní hipstři Pražské kavárny z officů v kostkovaných košilích autentickými třeba drsnými dřevorubci z Kanady či jinými chlapáky ze starých dob, které se snaží ze všech sil připomínat, úplně stejně jako když si malí kluci hráli na kovboje. Kdo o tom jen trošičku něco ví, musí to na něj dělat tragikomický dojem. Není na tom vlastně nic zlého, každému co se mu líbí a baví ho, ale...
      To jsem se svým hejtem ale asi dost odbočil od fashion blogu :)

      Vymazat
  10. V zahraničí (Německo, Anglie se oblečení do divadla a na koncerty tolik neřeší. Lidé tam chodí skutečně poslouchat hudbu a dívat se na umění a ne předvádět svoji šatnu.

    OdpovědětVymazat
  11. Víťo, vždy pobavíte <3

    OdpovědětVymazat
  12. V Anglii? Tam chodí lidé v obleku zcela běžně do práce, do společnosti i do hospody na pivo. Mladí, staří. Byl jsem velmi překvapený, když jsem ve sportovním oblečení vyrazil do hospody v sobotu večer. Dívky, holky, dámy byly vyšňořené jak do divadla a pánové, muži a pánové v oblecích a kravatách. To co píšete je možné tak možná na venkově. A slušné oblečení? To je úcta ke svému okolí, úcta k hercům, koncertním mistrům a nakonec i k divákům. Umění je třeba vnímat jako celek a ne jako film v kině. Dobré oblečení, všimněte si že píšu dobré a nikoli drahé, nakonec dodává i celkovou atmosféru a když tam přijde člověk hrubých mravů v teplákové soupravě, dokáže mi to zkazit večer.

    OdpovědětVymazat
  13. Ale upřímně, tohle nejsou jen Češi, loni jsem absolvovala letecky cestu Schiphol Amsterdam- Londýn a to, co jsem viděla, zvláště tedy na pánech, na amsterodamském letišti, z toho jsem byla v šoku. Dobrých deset až dvacet procent cestujících letělo v teplákové soupravě ve které, kdybych ji teda vůbec vlastnila, bych nevynesla ani smetí před dům...A to mezi nimi nebyl jediný Čech...

    OdpovědětVymazat
  14. Veľa som sa nasmiala. Páči sa mi tento trefný štýl, ale beriem to s nadhľadom. Pýtala som sa svojho brata lekára, prečo nosí so sandálmi vždy ponožky (béžové, členkové, nie biele po stehnááá:) a vravel, že to je odporne nehygienické chodiť naboso. Aj to je názor, nielen to, či je to alebo nie je národná črta.

    OdpovědětVymazat
  15. Stokrát omleté a zrecyklované ako text, tak fotky. Tie už maju svoje roky za sebou, ale hlavne že sa tu pobavíme, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale pořád je to aktuální, proto to připomínám. ;)

      Vymazat