čtvrtek 27. prosince 2018

Studio Harryho Pottera - návštěva Warner Bros. Studios Tour London


 photo czechfashionisto-wb-tour-london_01_zps7y6r2auz.jpeg

Jako dlouholetý fanoušek Harryho Pottera jsem už dlouho plánoval návštěvu studií Warner Bros., kde se filmy natáčely, a asi před měsícem jsme se tam s mojí nejlepší kamarádkou konečně vypravili. Tak jsem si pro vás připravil článek o výletu "do Bradavic" o tom, co tam uvidíte, a co potřebujete před návštěvou vědět.

Lístky jsme si kupovali pět měsíců dopředu na stránkách Warner Bros. Studios Tour London a byly celkem přebrané, protože od půlky listopadu se v celém areálu objeví vánoční výzdoba a umělý sníh, a asi jsme nebyli jediný, kteří chtěli vidět Bradavice v zimě. Na vstupenkách je čas, ve který se musíte dostavit, protože prohlídka začíná uvítáním ve Velké síni v předem danou dobu (kterou si vyberete). Přímo do studií Warner Bros. prý jezdí nějaký autobus z centra Londýna, ale my jsme jeli vlakem z nádraží Euston do Watford Junction (asi půl hodina cesty), odkud jezdí pravidelné kyvadlové autobusy až ke studiím. Tam na pokladně ukážete potvrzení, které dostanete e-mailem, projdete kontrolou zavazadel, a jste uvnitř.


 photo czechfashionisto-wb-tour-london_02_zpsflbv0ysp.jpg

 photo czechfashionisto-wb-tour-london_03_zpsguhhtaqr.jpg

Prošli jsme do místnosti, kde nám pustili krátký film, ve kterém nám herci ze série o Harrym Potterovi představili expozici, a pak jsme byli uvedeni do Velké síně. Nebudu prozrazovat jak, ale když se pak otevřely veliké dvojité dveře, tajil se nám dech stejně jako když se poprvé otevřely na filmovém plátně. Na prohlídku Velké síně máte pouze omezený čas (asi čtvrt hodiny), protože po vás přijde další skupina, ale pak se můžete volně pohybovat po celém areálu jak dlouho chcete až do zavírací doby. Proto doporučuji objednat si vstupenky na návštěvu v dopoledních hodinách. 

Expozice je rozdělena na dvě části - v první jsou interiéry, ve druhé exteriéry, rekvizity, nákresy, modely, a výstava končí působivým modelem bradavického hradu. Mezi těmito dvěma částmi je dvůr, na kterém stojí dům Dursleyových, dům Harry rodičů, záchranný autobus, Ford Anglia a Hagridova motorka, kouzelnické šachy, a za domem Potterových je místo pro kuřáky.


 photo czechfashionisto-wb-tour-london_04_zpsgwq6rxru.jpg

 photo czechfashionisto-wb-tour-london_05_zpscyj6v0hz.jpg

Expozicí vede cestička, která vás provede různými částmi Bradavic; kolem jsou jednotlivé kulisy a rekvizity, a informační tabule s texty, ze kterých se dozvíte spousty zajímavostí a detailů, které vám ve filmech nejspíš unikly nebo jste si jich třeba ani všimnout nemohli. Třeba portrétu Minervy McGonagallové, který visí (až od Vězně z Azkabanu) ve společenské místnosti Nebelvíru, přesýpacích hodin, které zaznamenávají počet bodů v kolejním poháru, nebo úchvatné učebnice či detaily kostýmů. 


 photo czechfashionisto-wb-tour-london_06_zpsxofl50tm.jpg

 photo czechfashionisto-wb-tour-london_07_zps2xcyyc8y.jpg

Z Velké síně projdete kolem kostýmů (všimli jste si, že límec u kostýmu Nevillovy babičky jsou vycpané kočky, a jedna z nich má v tlamě myš?), stěny se vzdělávacími dekrety Dolores Umbridgeové, kusu pohyblivého schodiště a stěny z portréty, kohoutků z prefektské koupelny k učebně profesora Lupina a nebelvírským chlapeckým ložnicím a společenské místnosti. Zajímavé je, že postele mají rozměr pro herce v době, kdy natáčeli první díl, a protože větší postele by se do kruhové ložnice ve věži nevešly, byly hercům po zbytek natáčení malé. V Brumbálově pracovně se dozvíte, že na jejich stěnách visí 48 portrétů bradavických ředitelů, které byly namalovány podle fotografií herců, nebo že ty velké knihy v jeho knihovně jsou telefonní seznamy svázané v kůži. Velice mě zaujala sklepní učebna lektvarů, kde nám zřízenec studií vykládal různé zajímavosti - třeba že lahve s podivnými zvířaty jsou různí plyšáci sešití dohromady, z obchodu se suvenýry z londýnské zoo v obarvené vodě, že před nedávnem se jim jedna rozbila, a že ten puch byl příšerný. :D


 photo czechfashionisto-wb-tour-london_09_zpsl1vrqvmy.jpg

 photo czechfashionisto-wb-tour-london_08_zpskdjav4qj.jpg

Pak budete míjet výstavu různých rekvizit, Hagridovu chýši, a dojdete k hodině létání a k famfrpálu, kde se můžete vyfotit nebo natočit při pokusu přimět koště se vznést. Ono se smí fotit úplně všude, a fotí všichni, takže i když je vás několik a chcete společnou fotku, vždycky se najde někdo, kdo vás ochotně vyfotí. Projdete kolem úchvatné brány s okřídlenými vepři a kolem vchodu do tajemné komnaty a uvidíte jídelnu/obývák Weasleyových, kde se nádobí samo myje a jehlice samy pletou, můžete si zblízka prohlédnout rozplývavou skříň, ruku slávy či masky Smrtijedů. 


 photo czechfashionisto-wb-tour-london_10_zpsrl3hfqro.jpg

 photo czechfashionisto-wb-tour-london_12_zpsuxqtcclz.jpg

 photo czechfashionisto-wb-tour-london_11_zps7vfgyjkj.jpg

Ocitnete se v jídelně Malfoyových, u scény, kdy Voldemort zabil učitelku studia mudlů, a pak následuje ministerstvo kouzel a pracovna Dolores Umbridgeové, hrob Toma Raddlea, a bránou s okřídlenými kanci vstoupíte do zapovězeného lesa, kde se můžete poklonit hipogryfovi a pohladit si ho. Odtud přejdete na nástupiště 9 a 3/4 kde se majestátně vypíná červená lokomotiva. Udělejte si fotku s vozíky na zavazadla a projděte se vagonem. Za nástupištěm je několik velkých vitrín plných učebnic kouzel, Lockhartových knih, legrácek z obchodu Kratochvilné kouzelnické kejkle Freda a George Weasleyových, z nich žvětšina ve filmu není zblízka vůbec vidět, ale přesto jsou stejně jako všechno propracované do nejmenšího detailu, a všimněte si také závěti Albuse Brumbála. 


 photo czechfashionisto-wb-tour-london_13_zpsl1x4u2bw.jpg

 photo czechfashionisto-wb-tour-london_14_zpskv2ltjjt.jpg

Pak si dejte oběd a pokračujte ven, kde se můžete podívat do záchranného autobusu, vyfotit se ve Fordu Anglia či na Hagridově motorce, projít se po části mostu, který v Bradavicích přibyl ve Vězni z Azkabanu, prohlédnout si zblízka kouzelnické šachy, které chránily kámen mudrců, nebo nahlédnout do domu Dursleyových, jehož stěny lemují Dudleyho diplomy - třeba za to, že vždycky snědl celý oběd. 


 photo czechfashionisto-wb-tour-london_18_zps1ndbxgad.jpg

 photo czechfashionisto-wb-tour-london_19_zpsmyeizhez.jpg

Největším lákadlem druhé části je bezesporu Příčná ulice, ve které nejvíce září výkladní skříň Krucánků a Kaňourů plná knih Zlatoslava Lockharta a Kratochvilné kouzelnické kejkle, a nechybí ani automat na horké kaštany, které ve filmu pekli malí draci svými plameny. Zbytek je plný různých kostýmů, rekvizit, hlavy a ruce trolů, Skorobezhlavého Nicka, Batildy Bagshotové či baziliška, z nichž můžete některé tlačítkem uvést do pohybu, třeba jako umírajícího Voldemorta z Viteálu či mandragoru lezoucí z květináče. Zajímavá je stěna plná pokrývek hlav, modely různých částí Bradavic, či socha jejich architekta z Tajemné komnaty. V poslední místnosti je pak obrovský model Bradavického hradu, kde se za pomoci zeleného plátna točily exteriéry hradu a letecké pohledy.


 photo czechfashionisto-wb-tour-london_17_zpsuoz7d0gc.jpg

 photo czechfashionisto-wb-tour-london_16_zpsuyicuyhf.jpg

Pro fanoušky Harryho Pottera je to úchvatný zážitek, který byste si neměli nechat ujít. Jedinou nevýhodou (či útěchou?) je zjištění, že to úžasné kouzelné místo neexistuje - tedy ne, že bych si to doteď myslel - ale že bradavický hrad není skutečný hrad, ale jen kulisy, veliký model, a spousta zeleného plátna. Ve filmu máte dojem, že studenti chodí rozlehlým hradem a po okolních pozemcích, ale většina byla natočena právě v těchto studiích před zeleným plátnem, takže vaše touha po dopise psaným zeleným inkoustem se na malou chvíli začne rozplývat... 


 photo czechfashionisto-wb-tour-london_15_zpshg8k3trq.jpg

Na prohlídku si naplánujte tři až čtyři hodiny, podle toho, jak podrobně vás všechno zajímá, a jak moc chcete fotit. ;) U vstupu nám doporučovali podržet si kabáty, protože venku bylo chladnu, ve studiích se netopí a část expozice je venku, ale nám bylo v hábitech celkem teplo. Dovnitř se nesmíte brát zbraně a podobně, znáte to, ale doporučuji vzít si s sebou pití, protože expozice je přece jen rozsáhlá, a jídelna je uprostřed. Slyšel jsem, že je hrozná a předražená, tak jsme si vzali sandwiche, ale jídlo tam vypadalo dobře, měli i teplá jídla, a ceny obvyklé. Slyšel jsem však špatné recenze na máslový ležák, který je prý něco jako oranžáda se šlehačkou, tak ten jsme vynechali. ;)

Neplecha ukončena!


 photo czechfashionisto-wb-tour-london_20_zpshldqry0t.jpg

5 komentářů:

  1. Jeeeej! Bola som tam pár rokov dozadu, tak som si na to rada zaspomínala. Veľmi sa mi tam páčilo, no išli sme tam autom a pamätám si, že boli také kolóny, že sme to takmer nestihli :D takže radšej ísť dosť v predstihu. To maslové pivo sme my vyskúšali a bolo naozaj hrozné :D

    OdpovědětVymazat
  2. Smím se zeptat, odkud máte hábity? Vypadají dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou to repliky z filmu, vypadají ve skutečnosti dost dobře, a u nás je prodává Fantasyobchod.cz. ;)

      Vymazat
  3. Je fakt, že ta Batylda je dost nářez vzhledem k tomu, že tam smí i úplně malé děti... :-D A ta hůlka je replika Snapeovy od Noble Collection?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Harry Potter není pro malé děti. ;) Ano, to je ta Snapeova. :)

      Vymazat