pátek 26. října 2018

Jak se obléct na večírek ve stylu 20. let a nevypadat lacině a trapně


 photo flapper-20-leta-obleceni-prvni-republika_06_zps24xulunb.jpg

Dvacátá léta jsou oblíbenou érou pro tématické večírky. Zadání zní zdánlivě jednoduše (jako že z minulých dob se nejjednodušeji napodobuje), šaty byly blyštivé, takže ženy si připadají elegantně a žensky... Představa dnešních lidí o dvacátých letech je stejně romantická jako báchorky o sbírce chudiny na Národní divadlo v Praze, nebo to o dobytí Bastilly. Ale samotná realizace vypadá obvykle děsivě; ženy působí tak lacině, jak byste to ve 20. letech nemohli vidět ani v tom nejvykřičenějším domě, a pánové připomínají hodně špatnou parodii na kapelu Šlapeto. A protože brzy uplyne sto let od vzniku samostatného Československého státu a už jsem zaznamenal několik "stylových" plesů, tady je pár rad, jak ve večerních šatech vypadat podle módy 20. let, a ne jako coura v doprovodu dělníka.

 photo flapper-20-leta-obleceni-prvni-republika_09_zpshuieiyb4.jpg
Odstrašující příklad ze swingové tančírny - druhého nejčastějšího původce rakoviny očí milovníků historického oblečení hned po seriálu První republika, který jsem si vzal pod drobnohled, když vysílali první díl.

Jistě jste o dvacátých letech slyšeli - zkracovaly se sukně a vlasy, v módě byla chlapecká postava, přestaly se nosit korsety, ženy se začaly líčit a kouřit na veřejnosti, bla, bla... Ale ono to není tak, jak se na první pohled zdá. Chápete to špatně. Sukně se zkrátily - ano, předtím byly až na zem, teď nad kotníky. Jak lascivní a erotické! Ženy si konečně mohly zkrátit vlasy a bylo to společensky přijatelné, a co se týče líčení, vedle tužky na oči přibyla rtěnka. Tmavě červená. A nebylo to nijak divoké. Nikdo nenosil laciné šaty s dlouhými třásněmi, a kalhoty způsobovaly pozdvižení ještě na prahu druhé světové války. Myslíte si, že někdo nosil na čele krajkový pásek? Ne. Rozpuštěné vlasy? Leda na spaní nebo pokud dotyčná pracovala v bordelu. Vysoké podpatky? Neexistovaly. Sukně kratší než do půli stehen? Možná na konci 20. let, ale vzdycky pod kolena. 

Většina lidí dělá chybu v tom, že se při hledání inspirace neumí dívat na historické fotky, a vůbec, hledají špatně. Nevíte, z jaké je přesně doby, k jaké společenské vrstvě osoby na fotce patří, a k jaké příležitosti nebo denní době jsou oblečeny. Jinak se oblékala mladá dívka, jinak vdaná mladá žena, jinak starší vdaná žena, jinak střední vrstva, jinak boháči, jinak se oblékala britská šlechta, jinak zbohatlíci v Americe. A podstatně jinak vypadají herečky a tanečnice v nočních barech. Jinak vypadá oblečení ve filmu, který byl opravdu natočen v roce 1925 (doporučuji německý film Rozvod paní Ireny s úchvatnou Brigitte Helm, kde je dobové oblečení (a chlupy v podpaží a tmavé zuby) nádherně vidět) a jinak v retro filmu ze šedesátých let. Asi jako kdyby se vaše vnučka chtěla obléct podle dnešní módy, a inspirovala se tím, co nosí Lady Gaga při svých vystoupeních. Vypadá to úžasně, ale nikdo jiný než ona se takto neobléká, takže výpovědní hodnota o dnešním oblečení je nulová.

 photo flapper-20-leta-obleceni-prvni-republika_02_zpsyrc7jumo.jpg

 photo flapper-20-leta-obleceni-prvni-republika_03_zpsemrlcfer.jpg

Tady jsou děsivé ukázka toho, jak to může vypadat (a jak to ve 20. letech rozhodně nevypadalo), a níže moje komentáře k jednotlivým částem outfitu. Než se začnete rozčilovat, že toto přece nikdo neřeší, a že je to fuk, berte to spíše jako porovnání toho, co si dnes lidé pod pojmem "20. léta" představují, a jak to asi vypadalo tehdy, nebo co udělat, abyste nevypadali lacině a trapně.

Silueta
Začněme tím nejdůležitějším, siluetou. Prý se přestaly nosit korsety. Jak se to vezme. Za války byly ženy nuceny převzít úlohu mužů, kteří bojovali na frontě, a tak přestaly nosit dlouhé, hodně vyztužené a pevně sešněrované korsety, ve kterých mohla "dáma jen ležet v lenošce a vypadat ozdobně", mám-li použít slova paní Crawleyové z Panství Downton, či se věnovat hostům a řídit služebnictvo, a zjednodušily se střihy šatů. Ale není pravda, že se korsety přestaly nosit úplně. Korset je zásadní kus oblečení, který potřebujete, pokud si chcete obléknout historické šaty a vypadat přesvědčivě. Kromě siluety, která je pro dobový vzhled zásadní, také úplně mění držení těla, chůzi, způsob, jakým si žena sedá, jakým sedí, a jakým vstává. Také kvůli korzerům žena dělá pukrle, a ne sklání se v pase. 

Ve dvacátých letech byla v módě chlapecká postava, které ženy dosahovaly pomocí korsetů, korseletů a různých stahovacích pásů; v dobových katalozích jsem viděl jakési gumové pásy ke stažení prsou. Pas byl snížený asi na úroveň boků, kýžená figura rovná a plochá.

Šaty
Sukně se zkrátily, to je pravda. Ale ne tak, aby jen sotva zakrývaly Venušin pahorek. Obvykle končily nad kotníky, v půlce lýtek, a někdy kolem roku 1925 se sukně začaly zvedat až pod kolena. Pokud chcete "get the look", vyberte si něco volného se sníženým pasem zvýrazněným látkovým páskem či stuhou. Častým designem byla saténová spodnička na ramínka a přes ni šaty z průsvitného hedvábného šifonu zdobené výšivkou, korálky a podobně. Nebo dlouhý rovný živůtek a řasená nebo nápaditě střižená sukně. Nevkusné třásně na šatech či sukni nikdo nenosil, to je výmysl moderní doby.

Edit: Protože mně sem opakované chodí hnidopiši hejtovat, že to s třásněmi není pravda, uvedu to na pravou míru. Třásně na šatech jako ozdobný prvek se vyskytovaly předtím i potom, ale nevypadalo to tak lacině a courovsky jako na dnešních retro šatech ve stylu 20. let. Nikdo ve 20. letech nenosil přiléhavé šaty těsně pod zadek s třásněmi namísto sukně.

Pro inspiraci se podívejte na seriál Panství Downton, jehož poslední řada se odehrává v roce 1925 - tam mají dokonalé a nádherně udělané kostýmy. Také si uvědomte, že černá barva se na začátku 20. století kromě pracovních úborů nosila jen na pohřby a v době smutku, oblíbená byla u spíše u starších žen a vdov, a ve 20. letech se teprve pomalu začala prosazovat jako barva módních šatů (mám dojem, že to má na svědomí Coco Chanel). Zajímavé je také to, že před rozšířením elektrického osvětlení nebyla pro večerní šaty oblíbená ani fialová, která ve svitu svíček či plynových lamp působí jako hnědá. A to nikdo nechtěl. 

 photo flapper-20-leta-obleceni-prvni-republika_04_zpsrim2t3kp.jpg

Účes a líčení
Že se nosilo mikádo? Ano. Ale nebylo to tak, že se všechny ženy daly 1. ledna 1920 ostříhat. Složité či odvážné účesy nosily spíše střední a vyšší vrstvy, prosté dívky na venkově se držely dlouhých vlasů, protože neměly Instagram ani Vogue, aby zjistily, že mají při dojení krav nosit pokládanou vlnu. Navíc bez pomoci panské či s kleštěmi na natáčení vlasů, které se nahřívaly na plotně s otevřeným ohněm, to nebylo úplně jednoduché. Pokud máte dlouhé vlasy, NIKDY je nenoste rozpuštěné, tehdy to bylo vulgární, a k vidění leda tak v nevěstinci, nebo když se vaše žena oblékala či svlékala. Mějte je stažené dozadu a pryč z obličeje. Jakože sexy vlnka padající do obličeje je výmyslem amerických filmů a snad v žádné historické době to tak nikdo nenosil.

Stejné je to s líčením. Na většině fotek, které jste viděli, byly nejspíše celebrity, slavné herečky a zpěvačky, které na vystoupeních a před kamerou nosily výrazné líčení, aby byl jejich výraz v obličeji na černobílém filmu vidět. Filmy byly němé, hrály očima a mimikou. Vkusné dámy nosily jen červenou matnou rtěnku ("růž na rty"), která se kromě rtů nanášela také na líce, světlý pudr a tužku na oči, kterou se prý před vynálezem řasenky malovaly i řasy, aby na ně nemusely patlat jakýsi doma umíchaný sajrajt z uhlí. Hlavní bylo vypadat přirozeně. Výrazný make-up nosily jen herečky, tanečnice a prostitutky.

 photo flapper-20-leta-obleceni-prvni-republika_07_zpsvxq4wg8e.jpg

Doplňky
Péřová boa a obrovská péra na ozdobu hlavy nechte doma, pokud nechcete vypadat jako coura ze šantánu. Ozdoby hlavy ano, ale pokud s peřím, tak decentní. Ženy měly vkus a soudnost i ve 20. letech; nechtěly vypadat jako Indiáni. A diadém nosily jen vdané ženy. 

Pokud jste někdy měla slabou chvilku a koupila si cigaretovou špičku dlouhou půl metru, vezměte si ji, až půjdete na maškarní za Audrey Hepburn, nebo ji rovnou vyhoďte, a pořiďte si nějakou normální v délce 10-15 cm, pokud už ji musíte mít. Proboha, hlavně do ní pak nervěte cigarety s filtrem (který tehdy ještě nebyl vynalezen, a rozšířil se až někdy v 50. letech) v ohavném hnědém papíru! Rukavice ano, ale jen po loket, rukavice nad loket se nosí jen ke dlouhým šatům - velké večerní - i v dnešní době. Zkuste se vyhnout lacině vypadajícímu, lesklému hnusosaténu z polyesteru.

Kabelek k večerním šatům byly různé druhy a byly malé a většinou látkové, ne kožené. Obvykle se nosily na zápěstí nebo v ruce, kabelky s popruhem na rameno neexistovaly.

Boty a punčochy
Dodnes platí pravidlo, že do uzavřených bot se ve společnosti nosí punčochy, a do sandálů ne. Páskové sandály či jinak otevřený boty se ve 20. letech nenosily. Ani prostitutky ne. A podpatky byly nízké a spíše robustní, ne jehly. Naopak punčochy byly barevné tak, aby ladily k šatům, když teď byly vidět. Oblíbená byla béžová, šedá a bílá, či pastelové barvy. Také byly z hedvábí, které vypadá v porovnání se silonem božsky a úplně jinak se leskne. A vždycky měly vzadu šev, který měla dobře oblečená dáma vždy rovně. ;) Viděli jste seriál Haló, Haló!, kde si jej musela vojínka Helga neustále upravovat? :D

 photo flapper-20-leta-obleceni-prvni-republika_05_zpsyr7hytkd.jpg

Pánská móda

Pánové to mají mnohem jednodušší, avšak právě u nich lze vidět snad ještě horší zvěrstva a prohřešky proti tehdejší etiketě - tvídová saka a bekovky, košile bez saka, bez vesty, a viditelné kšandy, barevné motýlky, beztvaré vesty mezi nimiž a kalhotami je široká mezera (vesta má i dnes překrývat kalhoty), klobouky trilby na hlavě...

 photo DSC_0286_zpsc9467f17.jpg

Večer se nosil frak, až později jej začal vytlačovat smoking. Pokud doprovázíte ženu ve večerních šatech a nemáte frak ani smoking, oblečte si černý oblek, černého motýlka, vestu protože vesty se k obleku vždycky nosily až do 50. let, a vyhrajte si s doplňky. Manžetové knoflíčky, kapesní hodinky na řetízku, bílý kapesníček v kapse saka a bílá květina v klopě, pouzdro na cigarety, kratší špička, prsten s kamenem na malíčku, lakové nebo lesklé kožené polobotky, a napomádujte si vlasy. Ke fraku se nosil černý cylindr, jinak tvrdý klobouk jako třeba Homburg, který stejně jako bílé rukavice, hůl či šálu z bílého hedvábí odložte v šatně. Klobouk muž v místnosti nikdy nenosí! Hlavně žádné opasky či náramkové hodinky. To byly sportovní doplňky. 

Co se týče vousů, muži byli hladce oholeni nebo nosili krátce zastřižený knír. Žádné bradky, plnovousy a podobně - ti nosili konservativci a starci, takže ano, pokud je vám přes šedesát. Pamatujte na to, že pánové tehdy nosili (zapnuté) škrobené límce a vždycky kravatu. Bez kravaty chodili jen dělníci na stavbě, a tvíd patřil do přírody a na hony. A opasky leda tak na tenisový kurt, ne ke společenskému obleku.

 photo DSC_0234_zpsa0ffa9f4.jpg

Je mně jasné, že to asi nikdo asi příliš "neřešíte", když jdete na večírek, kde se chcete opít a být "seksi" a žít v blažené domněnce že jste teď jako Velký Gatsby, ale třeba se vám můj článek bude hodit. A abyste neřekli, že jen kritizuji, tady je podle mě povedený outfit z jednoho plesu ve stylu první republiky. Šaty jsou vkusné a odpovídající dvacátým létům, a to včetně účesu, čelenky a rukavic. Nádhera! Muž má černý oblek a motýlka. Nemusí to být historicky dokonalé, ale takto vypadá krásně provedená iluze 20. let. Kéž by na podobných plesech vypadali všichni takto!

Pokud vás oblečení této doby zajímá, doporučuji obchod Aristokrat vintage v ulici Milady Horákové, kde nakoupíte prvorepublikové šaty a doplňky, Scoro Coco hned vedle pro pány, či Salon módy, kde najdete dobové oblečení pro dámy i pány. ;)

 photo flapper-20-leta-obleceni-prvni-republika_08_zps3wvl9a2m.jpg

6 komentářů:

  1. Krásně napsané! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Celkom pekne napísané, až na jednu drobnosť. Viac krát píšete, že strapce nikto nenosil a to nie je pravda. Mám v archíve uložené fotografie viacerych originalnych večerných šiat z 20-tých rokov (jedny aj od Coco Chanel), ktoré sú pošité goralkovymi strapcami. Takze táto informácia nie je pravdivá.

    OdpovědětVymazat
  3. "prosté dívky na venkově se držely dlouhých vlasů, protože neměly Instagram ani Vogue, aby zjistily, že mají při dojení krav nosit pokládanou vlnu"

    ZBOŽNUJI VÁS :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,
    pěkný článek - souhlasím s většinou.

    Mrzí / ba možná uráží mě ovšem váš komentář pod fotkou z swingové tančírny, a to hned z několika důvodů:
    1. fotografie, kterou uvádíte, je z Electro-swing River - což je, jak název napoví, dost nereprezentativní zástupce swingových tančíren. To, že se zde nosí oblečení "INSPIROVANÉ", nikoliv autentické, je přirozené asi tak, jako se zde netančí foxtrot. Electro-Swing River nemá s 20's nic společného, krom občasného pokusu o charleston či jedné či dvou skladeb King Olivera za večer.
    2. kdybyste vybral jinou tančírnu, např. některý z festivalů www.pragueswingfestivals.cz (a né elektroswingový večírek), určitě byste našel mnoho krásných modelů. (Chodím tam a povím Vám - najdete.)
    3. - a asi uplně nejvíce mě mrzí tohle: na swingových tančírnách, tak jak je teď potkáváme, se tančí lindy hop. Tedy tanec, který vznikl (pravda) někdy v 30's (tedy už tak jste s článkem o 20's jinde) - hledejte Whitney's Lindy Hoppers, dle kterých se to nazývá Lindy hopem. Nicméně tento tanec si zažil poměrně dlouho odmlku a začal se vracet někdy v 80's. A to nikoliv jako "autentický tanec 30's", ale jako fénix - tzn. cosi nového na základech té historie. Swingové tančírny - ano - mohou být tedy pro někoho inspirovány a zasazeny do 30's. Ale stejně tak je někdo může vnímat jako současnou věc, kde není důležité autentické oblečení a účesy, ale vypadat a cítit se dobře. (Krom toho uplně stejně dobře mohou být zasazeny do let 40', 50'...)

    S osvětou proti lacinosti 20's večírků naprosto souhlasím a jsem za ni rád. Za "hejty" na swingaře však bojuji a přijdou mi nemístné.

    Petr S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fotka je náhodná z nějaké tančírny, kterou jsem našel. A to proto, že před pár lety, kdy to byl hrozný hit a všichni tam chodili, a Facebook byl zaplaven fotkami lidí v oblečení jako že ze 20. let a vyladalo to strašně. Bohužel se mně nepodařilo jinou odstrašující fotku dohledat. ;)

      Vymazat
  5. 👍 skvělý článek, hledám inspiraci na ples ve stylu 20. let, moc mi přečtení pomohlo

    OdpovědětVymazat