středa 27. června 2018

Kuličkové pero Caran d'Ache z recyklovaných kapslí Nespresso


 photo carandache-nespresso-penshop_03_zpspl1wetel.jpg

Na kapslové kávovary jsem měl vždycky ambivalentní názor. Je to jednoduchý způsob, jak si doma připravit chutné espresso, ale zároveň to není ohleduplné k životnímu prostředí, protože kapsle snad nikdo nerecykluje, nerozděluje je na hliníkovou část a zbytek kávy, a prostě je celé hází do koše. Proto bych jej ani nechtěl, a vystačím si se svojí french press a instantní kávou. Nesuďte mě, nejsem halt žádný kaféfašista.

 photo carandache-nespresso-penshop_01_zpse1iy36tk.jpg

Dvě známé švýcarské značky se teď spojily, a v Penshopu si od minulého týdne můžete koupit kuličkové pero Caran d'Ache z limitované kolekce vyrobené z hliníkových obalů kapslí Nespresso.  Caran d'Ache vzal svůj ikonický model 849 z roku 1969 a představil jej v novém hávu. Tělo je z hliníku s vyrytým nápisem "Made with recycled Nespresso capsules" má matnou povrchovou úpravu šedomodré barvy a perlovým třpytem, která kromě hezkého vzhledu také umožňuje pohodlné a pevné uchopení. Špička z oceli píše krásnou linkou a prý vystačí na 600 stran formátu A4. 

Za zmínku stojí také obal, který je z obyčejného, recyklovaného kartonu, umně poskládaného tak, že tvoří representativní kazetu.

 photo carandache-nespresso-penshop_05_zpsmv0qfsqc.jpg

 photo carandache-nespresso-penshop_06_zpstaqof5s0.jpg

Samotné pero je nádherný kus, a kvalita zpracování je přesně taková, jak u této značky očekáváte. Přemýšlím však nad tím konceptem.  Je chvályhodné, že se konečně různé značky začínají chytat za nos a přemýšlet nad tím, co s odpadem, který jejich výrobky způsobují. Přeci jen, hliník je kov, a ten se dá stále dokola tavit a do nekonečna měnit v jiné věci.

 photo carandache-nespresso-penshop_02_zpsrkrfcxtm.jpg

Ale pak si také říkám, že toto pero by měla vyrábět nějaká levnější značka, aby si je lidé kupovali ve velkém měřítku, a s kapslemi tak bylo naloženo smysluplně, a ne pero představovat jako něco zvláštního v limitované kolekci. Trochu mám dojem, že Nespresso se snaží "vylepšit" svůj obraz. Ale kdyby to vyrobil někdo laciný, brali by to lidé jako impuls k zamyšlení se nad sebou nebo jako krok k šetření materiálu?

Každopádně je to nádherný kousek z dílny Caran d'Ache a doufejme, že přiměje uživatele Nespressa k recyklaci kapslí, když už je musí používat, a Nespresso k jejich dalšímu využití. 

 photo carandache-nespresso-penshop_04_zpsvnrnnt4t.jpg

5 komentářů:

  1. Napsal jsi to hezky. A i mně jako nekonzumentovi Nespressa se pero moc líbí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se ohromně líbí jakýkoliv ovový psací prostředek, už od základní školy jsem zvyklá na takovéto pentelky :) Tento krásný klasický design je mému oku velmi milý. Jen je mi líto :D že to nejsou pera plnící s klasickou špičkou - ale to by tam zase design byl porušen nutností vršku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plnicí pero v tomto designu mají, ale není z kapslí Nespresso...

      Vymazat
  3. Nespresso zrovna kapsle bere zpet a recykluje. https://www.nespresso.com/cz/en/recyklace-kavovych-kapsli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už to vím, řešilo se to na Facebooku, když jsem odkaz na tento článek sdílel. Jen by mě to nikdy nenapadlo. Znám totiž spoustu lidí, kteří tento kávovar mají, ale kapsle vždy hodili do koše. ;)

      Vymazat