pondělí 9. dubna 2018

Gant představuje košile vyrobené z plastového odpadu z moře


 photo gant-beacons_02_zpsmkvo5pc1.jpg

Udržitelnost je výraz, který se dnes v módě často skloňuje. Mlluví se o tom, jak je lepší koupit si jednu kvalitní věc než pět laciných a nekvalitních, a nosit ji, dokud to jde, a pak s ní třeba vytírat podlahu nebo čistit boty. Nebo pokud vás omrzí, tak ji přešít, neboli "upcyclovat" (Nebo ta britská značka, co vyrábí cestovní tašky ze stanů, které nechávají rozmazlení smradi na tábořištích po hudebních festivalech, či tašky ze starých plachet nákladních aut., jak je teď in říkat. Nebo používat obnovitelné zdroje, nekupovat oblečení vyrobené čínskými dětmi z látek ze druhého konce světa, a tak podobně.

Čím dál více značek také sahá po recyklovaných materiálech. Teď nemyslím svetry, které se tváří, že jsou vlněné, ale přitom jsou z recyklovaných vlněných svetrů, které jsou také z recyklovaných svetrů (řetězce; oblečení z vlny, které nemá známku Woolmark), takže se stejně časem rozpadnou, ale oblečení a doplňky třeba z PET lahví (třeba tašky Matt & Nat). Jde to pomalu a sám mám raději přírodní materiály, ale když už se na něco mají použít umělá vlákna, tak proč ne ta recyklovaná?

Teď mně přistála v e-mailu zpráva, která mě zaujala - o nové kolekci košil Gant Beacons ušité z látek, které obsahují recyklovaný plast. A ne ledajaký recyklovaný plast, ale recyklovaný plastový odpad vylovený z moře. 


 photo gant-beacons_01_zpszidunsps.jpg

Gant najal rybáře, kteří loví plastový odpad z oceánu. Spojili se se značkou Seaqual. Ta pro Gant vyrábí polyesterové vlákno, jehož složkou je právě tento vylovený recyklovaný plastový odpad. Košile jsou vyrobeny technologií Tech Prep a jsou strečové, mají být prodyšné, odvádět vlhkost a rychle schnout, asi podobně jako "funkční" materiály. Z recyklovaných materiálů jsou vyrobené také knoflíky a obaly. Na první pohled vypadají stejně jako ostatní košile Gant, mají stejné ceny, a jsou dostupné v pánském i dámském střihu.

To zní dobře, i když košile jsem nezkoušel, protože je to zatím novinka, která jde právě do prodeje, a má být dostupná ve vybraných kamenných prodejnách po celém světě. Na druhou mě poněkud děsí představa košile, která je z větší části z umělého vlákna (zbytek směsi tvoří bavlna či lyocell - druh viskózy, a malý podíl elastanu), kterému se vyhýbám i u sportovního oblečení; prostě nerad nosím "plastové" oblečení. Ale vzhledem ke standardu kvality, na jaký jsou zákazníci Gantu zvyklí, věřím, že tyto košile nebudou zklamáním.

Zároveň to vyvolává otázku, zda je budoucnost (byť teď asi vzdálená) odívání v umělých materiálech, a přírodní vlákna se stanou luxusem, protože bavlna je čím dál dražší. Možná jste zaznamenali změny ve složení oblečení u řetězců. Zatímco před deseti lety jste v Háemku běžně koupili bavlněné mikiny či "oblekové" kalhoty ze směsi bavlny či vlny a trochy polyesteru, dnes je většina mikin za stejnou cenu s příměsí uměliny, za nepolyesterové kalhoty si připlatíte, džíny se vytahají po prvním nošení a tričkám se přetočí švy. Zara si asi nikdy nepotrpěla na kvalitu, ale triček z polyesteru a průsvitné bavlny strašné kvality tam mají čím dál tím víc. S tím se pak nedá umýt ani okno, natož tak vytřít podlaha.

6 komentářů:

  1. Zajímavý článek, děkuju!
    Kolik procent je v těchto košilích marketingu a kolik plastu? Nabízí se otázka, jestli nepošlou rybáře pro pár petek a díky cca 1% příměsi odpadu z moře si nalepí hrdý přívlastek, že zachraňují planetu a nechají si umělinovou košili řádně zaplatit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Předpokládám, že nelžou, a keden model košile obsahuje 68 % polyesteru, ten druhy o něco méně.

      Vymazat
  2. Och skvělé, to budou mít verliby radost :D Sice problém to neřeší ale dobré je, že taková velká značka o odpadu v oceánech, tímto způsobem, "mluví".

    Nosit bych to asi nenosila :/ myslím že třeba doplňky jako brože, naušnice a takové "pevné" kousky (jako ty Knoflíky) by z takového plastového odpadu mohly být dobré, ale pojit to přímo do tkaniny teda nevím.

    Přírodní materiály už jsou teď prakticky luxusem; Len a Bio Bavlna má cenu zlata, jak to tak sleduji :D nemluvě o nerecyklované vlně. I v přírodních materiálech ale teď v moderní době bylo pár novinek. Třeba Bambus :D takže kdoví, kde ta budoucnost leží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkáš. Oceán to nespasí, to by ty košile z mořského odpadu museli začít vyrábět Číňané a prodávat na Aliexpressu :D
      Ale mluví o tom, a to je důležité.

      Vymazat
  3. No mně to spíš přijde jako způsob, jak se tvářit ekologicky, ale stále si pokud možno vylepšovat ekonomická čísla. Řešením, pokud už není pozdě, je vyrábět méně, ale kvalitnějších věcí. Triky markeťáků, byť v tomto případě s ekologickým konceptem, nemám ráda.
    Je pravdou, že kvalitní věci z přírodních materiálů už nejsou běžnou věcí. A džíny s vyšší gramáží, které se nevytahají, se špatně shání i u drahých značek. Mám jedny Trussardi z devadesátek, které jsem hodně nosila, přesto vypadají stále téměř jako nové. Takové věci se už asi ani nevyrábí. Carol

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi je všem jasné, že Gant tímto nespasí planetu, ale připadá mně super, že tak velká firma/značka informuje o tomto problému.
      Co se týče džínů, mám tu stejnou zkušenost. Mám obyčejné džíny z Háemka, které jsem si koupil asi v roce 2006. Nosil jsem je nepřetržitě pět let, a pořád vypadají jako nové. Když si tam chceš koupit džíny teď, je to tak odporný hadr, že si jej raději nekoupíš. A to je to obyčejný řetězec, tak jsem přesedlal na Levi's a jsem spokojený. Proto také vznáším tezi, zda je recyklace a příměsi umělých materiálů. Osobně propaguji nakupování v sekáčích, od místních výrobců, a kvalitu nad kvantitou, protože ta obludnost levného módního průmyslu je děsivá...

      Vymazat