středa 28. března 2018

Moje dojmy z MBPFW F/W 2018


 photo MBPFW-FW18_01_zps50akk8e5.jpg

Letošní Mercedes-Benz Prague Fashion Week se konal před týdnem v Clam-Gallasově paláci. Musím říct, že z dosavadních prostor se mně líbil nejlépe. V živnostenské bance bylo málo místa (a s ostatními blogery nás posadili na chodbu, kde jsme nic neviděli) a maskéři v zákulisí prý museli používat čelovky, protože nefungovala elektřina, vyjet po eskalátorech až nahoru do Kotvy je docela otrava (i když podle mě to byly zatím nejlepší prostory pro konání týdne módy, co se přehlídkového mola týče), dostat se na Strahov (kde byla prý hrozná zima) je peklo, a Štvanice mně připadá poněkud izolovaná (i když je kousek od centra) abyste si tam zašli jen tak na jednu přehlídku. Tentokrát to byly nádherné prostory v centru, i když v některých místnostech se modelové jen tak mihli.

Mám dojem, že jsem na černé listině, protože moje žádosti o akreditaci na přehlídky MBPFW ignoruje, a tak jsem navštívil pouze přehlídky Jana Černého, Chatty a Blažka, na které jsem byl pozván přímo návrháři.


 photo MBPFW-FW18_02_zpswhdhh10r.jpg

Na facebookoku už jsem sklidil hejty za to, že prý vyzdvihuji přehlídky Jana Černého, které prý připomínají Balenciagu, kterou nenávidím. Není to úplně můj styl (přesto bych si od něj vybral!), ale na druhou stranu je to mladý a talentovaný český návrhář, o kterém jistě uslyšíme, protože jeho styl jeho kolekcí teď frčí, dá se vyrábět ve velkém, a není to vzkříšení devadesátkového nevkusu jako u Balenciagy, ale streetwear, který se teď těší velké oblibě. Docela mě zaujalo jeho pojetí "prestižek". Celou kolekci si prohlédněte tady.

 photo MBPFW-FW18_03_zpskvsriq22.jpg

 photo MBPFW-FW18_04_zps4t0gleoi.jpg

Nejvíc jsem se samozřejmě těšil na Blažka, který se mně líbí stylově (všechny jejich věci bych nosil), je to česká značka, která představuje krásné oblečení a doplňky z dobrých materiálů a za rozumné ceny, a podle mě u nás dělá krásnou elegantní konfekci nejlépe. Zaujal mě výběr barev, hlavně tmavě zelené a oranžové, a mým úplně nejoblíbenějším kouskem byl sametový smoking. A stejně jako u minulé přehlídky styling. Vojenské boty, které modelové měli úplně ke všem outfitům, kombinování formální a neformální módy (ale vždy elegantní a sladěné), prošívané šály, vesty a bundy, šály z hrubé pleteniny, nádherné sluneční brýle, to všechno chci! :) Takto si představuji moderního elegantního muže. Celou kolekci si prohlédněte tady.


 photo MBPFW-FW18_06_zpsjgeeo3bt.jpg

A street style? Podobné akce jsou plné lidí, kteří přišli předvést svoje nejleší outfity. Bylo vidět, že někteří počítali s jarním počasí, a rozhodli se svoji volbu neměnit navzdory mrazu a sněhu, a bylo úsměvné pozorovat nakrucující se napůl obnažené ženy na jedné straně, a na druhé ty, které se třásly zimou i v oblečení odpovídajícím počasí. Doby "obleču se schválně co nejvíc jako šašek, hlavně, aby mně vyfotili pro nějakou kchůl stránku se street stylem" už jsou pryč, na druhou stranu mně připadá, že většina (alespoň těch, jejichž outfity pak byly nejvíc vidět na stránkách o street stylu) se inspirovala Balenciagou, Vetements, nebo měla něco v tom duchu. V duchu devadesátých let, o kterých jsem si vždycky myslel, že jsou všeobecně uznávána jako symbol módního nevkusu, který se u nás stránky jako Módní peklo nebo Muži v Česku (a já také) snaží v českém lidu zapudit. U nás se to ještě stále nosí, zatímco ten výrobce fejkových tašek Ikea (cokoli s logem Ikea bylo de rigueur na minulém MBPFW) na tom založil svůj úspěch. A vydělává na tom pořádné peníze, zatímco u nás to stále najdete v sekáčích na stojanech "vše za 29" :D


 photo MBPFW-FW18_05_zpsc5i1nsmp.jpg

Tady mě vždycky zaráží to, jak chtějí být všichni individuální, ukázat svůj originální styl a jak nejsou mainstream, ale nakonec vypadají všichni stejně, podle poslední (ne)módy. Nejvíc mě fascinují obří hnusobotasky (připomínají naducané skejťácké boty, které se nosily asi před patnácti lety a částečně rozepnutá péřovka, stržená z jednoho ramene - nebo obou - takže to působí dojmem, že se vám zasekl zip a nemůžete se z ní dostat, nebo že se z vás nějaký sexuální násilník snažil strhat oblečení, aby vás zprznil, ale byl vyrušen a utekl.


 photo MBPFW-FW18_07_zpsufcp4wpq.jpg

Fotky street style: Iconiq.cz

3 komentáře:

  1. Tak ty hnusobotasky plus perovka to u nas prvni nosil Filip Vanek. To jeste bylo originalni, ale ted uz bych i od nej cekala neco noveho, uz toho mam dost. Ale hezky jste tento styl shrnul. M

    OdpovědětVymazat