úterý 20. února 2018

Vegani útočí


 photo vegani-utoci_09_zpsvrke6x4e.jpg

Na úvod bych rád řekl jedno. Jím maso, jako většina z vás, nosím kožené boty a doplňky, a nosím kožešiny. Kožešiny, které jsou staré desítky let, takže ne, neumřely kvůli mě, a dovoluji si tvrdit, že kožešina z jedné polární lišky ze 40. let je ekologičtější než veganská šála z polyesteru. Osobně jsem přesvědčený, že kožešina je ekologičtější než výroba umělých materiálů, a jejím nošením podporuji hlavně recyklaci oblečení ze druhé a kdoví kolikáté ruky, a to, čemu se dnes kulantně říká obnovitelnost, pomalá móda, uvědomělá móda, a vůbec se snažím nosit oblečení, které sem necestovalo přes půl světa, a které se za rok rozpadne. Myslím, že tak dvě třetiny mého oblečení jsou ze sekáče a od "lokálních" značek. Jsem proti zabíjení tuleňů a jiných ohrožených zvířat v přírodě.

Ale pokud někdo nosí novou kožešinu z kožešinových farem, třeba takovou šálu, jako mám na fotce já, rozhodně při její výrobě zemřelo méně zvířat než kolik zemřelo pro přípravu jednoho kýblu kuřecích stehýnek z KFC. A když si srovnáte dobu užitku šály z jedné lišky a kýblu stehýnek... Mezi zabitím zvířete na jatkách a na kožešinové farmě nevidím rozdíl, protože zvíře zemřelo tak jako tak. A pokud někdo tvrdí, že jíst maso je morálně lepší než nosit kožešinu, tak jen ospravedlňuje svoje potřeby a pokrytecky odsuzuje ostatní.


 photo vegani-utoci_01_zpswz1rmeol.jpg

Často se stávám cílem verbálních útoků veganů. Abych byl korektní, nevěřím, že je možné, aby všichni byli tak zlí, pokrytečtí a nenávistní vůči normálním lidem. (ano, normální znamená "běžný, obvyklý, dle normy", u nás je běžné nebýt veganem, a výraz "nenormální" je neutrální, ne negativní).


 photo vegani-utoci_02_zps9dnaf0l1.jpg

Obvykle takového hatera zablokuji, aby mě už neotravoval, ale pak jsem narazil na toto. Ve skupině pro vegany Vegan CZ & SK sdílel Martin Dučai fotku z mého Instagramu, a tím spustil vlnu nenávistných komentářů. Na Martina Dučaie si jistě pamatujete; dříve měl blog a účty na sociálních sítích, kde hejtoval všechny kromě Pavlíny Jágrové. Pak začal nenávidět i mě - asi proto, že se stal veganem a já se svými starými kožešinami jsem veganům trnem v oku. Do této veganské skupiny jsem pronikl a nestačil jsem se divit. Podobných příspěvků urážejících nevegany je tam více. Ale třeba kampaň Ve své kůži, do které se zapojily celebrity, které obvykle kůži nosí, tam nikdo nekomentoval. 


 photo vegani-utoci_03_zps2xsrplky.jpg

Facebook maže komentáře a blokuje účty lidí, kteří zveřejňují nenávistné komentáře, ale i když jsem některé komentáře nahlásil, nikdo s tím nic neudělal. Proto jsem jména nechal zveřejněná. Předpokládám, že tito ochránci zvířat se za své názory nestydí, stojí si za nimi, a nejsou to screenshoty ze soukromých profilů s osobními informacemi, ale z facebookové stránky, takže by to podle zákona mělo být v pořádku. Ostatně oni tam zveřejňují moje jméno, odkaz na stránku a screenshoty z mého facebookového a instagramového účtu bez cenzury. Někteří z nich pak podobné komentáře zveřejňovali na mojí facebookové stránce a na Instagramu.

Nepíšu tento článek proto, abych si vyléval srdíčko zraněné smutkem z toho, že nějaká puberťačka dojatá videem z jatek neschvaluje moje starožitné doplňky. Děsí mě to, že vás banda puberťáku, a lidí, kteří by už snad mohli mít rozum a chovat se slušně, takto ponižuje, nadává, a štve proti vám ostatní. A proč? Protože se chováte tak, jak je v naší společnosti běžné. Veganů u nás v roce 2003 mělo být 1,5 %, teď to má být kolem dvou procent.


 photo vegani-utoci_04_zps54wvgp2n.jpg

Fascinuje mě také způsob, jakým se snaží získat stoupence stejného životního stylu - nadávají těm, kteří žijí normálním způsobem. To je ještě hloupější způsob než Goebbelsova propaganda či Okamurovo štvaní lidu. Abych byl přesnější, vystupují takto sprostě jen proti některým. Zajímalo by mě, jak se chovají ve skutečnosti. Myslíte, že vegan se "naživo" chová stejně jako v komentářích na facebooku či Instagramu? Myslíte, že řekne svojí neveganské babičce, která k obědu usmaží řízky, "ty kurvo, zasloužila by sis chcípnout" nebo jí koláč ohodnotí slovy "přeji si, aby tě zaživa stáhli z kůže, ty zrůdo"? Nebo když taťka snídá chleba se salámem, že mu řeknou "hajzle vyjebaný, co jsi to za píču?" (promiňte ty výrazy, jsou to všechno reakce, které dostávám) Nebo že nadávají matce, která kupuje mléko na ovesnou kaši pro své dítě? 


 photo vegani-utoci_05_zpsvjmoc9y9.jpg

Na jednoho ze sládků jednoho pivovaru v Dolních Bojanovicích jsem "působil jako čůrák, kterému by nejradši obtiskl podrážku svojí plastové boty vyrobené na Slovensku přímo do ksichtu", a prý mě několikrát potkal v břeclavském baru Dvůr. Nikdy mně neřekl, že je podle něj nošení kožešiny vražda, abych mu na svoji obranu mohl říct, že ty kožešiny jsou velice staré a ohleduplnější k přírodě, než jeho veganské boty, a on by mohl akceptovat, že rád nosím starožitné doplňky.

Asi o to nestojím. Ale připadá mně to jako zářný příklad ohavného chování veganů. Mimochodem by mě zajímalo, zda v té skupině sdílí fotky sandwichů s tuňákem a dortů z mléka a vajec, které ve Dvoře podávají (jsou skvělé! ♥), či zda plánuje násilí na hostech, kteří přijdou v kožených botách, s koženou taškou, s kožešinou, nebo si dají řečený sandwich. 

Připadám si trochu jako v té reportáži o škole v Teplicích. Mám se teď bát jít na pivo nebo jít rovnou na policii a nahlásit vyhrožování? Je zarážející, co vše způsobí desítky let starý kus kožešiny. Myslíte, že tak vyhrožuje i ostatním lidem, kteří nejsou vegani?

 photo vegani-utoci_06_zpsp91r6neu.jpg

Věřím, že ne všichni vegani jsou takoví (přece jen jsou tam asi tři komentáře lidí, kteří se mě zastávají), ale ono to bude asi těžké, když samotná PETA svoje stoupence láká do boje proti lidem, kteří žijí konvenčním způsobem života. V kom to pak vzbuzuje touhu stát se veganem? Já bych se veganem nechtěl stát hlavně proto, aby si o mně ostatní nemysleli, že o nich za jejich zády říkám, že jsou to kurvy, které by si zasloužily stáhnout zaživa z kůže.

Netvrdím, že PETA je úplně špatná, ale hnusí se mně způsob, jakým svých cílů chtějí dosáhnout, jak se chovají její příznivci, a že ze všech nenávistných projevů se "ochránci zvířat" strefují právě do lidí, kteří nosí kožešinu. Je přece jasné, že zvířat, která jsou chována pro maso či kvůli vejcím a mléku je mnohem víc a na rozdíl od kožešiny si je nekupujete denně, ale zatímco se na ulici setkávám s nenávistnými pokřiky týkající se mé vintage kožešiny, nikdy jsem nezaznamenal pokřiky na někoho, kdo by na ulici jedl hamburger, nebo si v supermarketu kupoval vejce či mléko. Takže, milí vegani, vyberte si laskavě jiný cíl, než mě. Třeba někoho, kdo si kožených, a nových kožešinových výrobků kupuje mnohem více, než já. Ale ono je jednodušší nadávat mně, kdo má pár poděděných kožichů, že?



 photo vegani-utoci_07_zpsda1nisec.jpg

Doporučuji se také podívat na 137 komentářů pod mojí profilovkou. Spoustu z nich jsem nahlásil Facebooku, ale ani jeden Facebook nesmazal. Takže podobné projevy nenávisti jsou v pořádku? Nebo to mám hlásit policii?


 photo vegani-utoci_08_zps2gzytns2.jpg

22 komentářů:

  1. Jít s kůží na trh, a teď myslím tu tvoji, chce v dnešní době velkou kuráž. Selský rozum a racionalitu - to je to, co tito lidé, snad vlivem davu, úplně ztratili. Bohužel ještě horší než potlačení rozumu je masová nenávist, kterou to v nich vyvolalo. Nesetkávám se s takovými projevy poprvé, ale stejně se nestačím divit, jak se lidé mohou chovat k lidem. Je mi to líto obecně i kvůli Tobě, že to musíš číst. Držím Ti palce a dělej dál, co tě baví a naplňuje.

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím s tvým názorem a je mi úplně úzko, když tu čtu ty screeny, ale na druhou stranu....tvoje reakce v komentářích na IG a jiných stránkách jsou často taktéž vulgární a nemyslím si, že je to tvoje dobrá vizitka a nemusel by ses k tomu snižovat ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas možná trochu jízlivé, ale snažím se odpovídat slušně, ne vulgárně, a rozhodně ne obdobným způsobem jako výše.

      Vymazat
  3. Jak říkáš, přesně toto mě od veganství odpuzuje. Ne internetu všem nadávají, a doma co? Nadávají i rodině? S takovými lidmi nechci mít nic společné.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak toto sú tí hejterz, aha. Maximálne trápne. Ty s tvojím sarkazmom a iróniou sa s tým vyrovnáš. Jasné, že si pamätám Dučaja/Ducaia, kto by si ho nepamätal s jeho blogíkom a priateľstvom s Pavlínou Jágrovou? Bola to verrry funny postavička, teda vlastne obaja. Ty aby si si z neho niečo robil? Prosím ťa. Blog mu zakapal, priateľstvo možno tiež, tak má chuďátko potrebu takto sa realizovať a akási pošahaná banda (nie vegani, len tí v tejto Gruppe) mu bude kyvkať a tlieskať. Pche!
    Ja som vlastne tvoj hater tiež. Pekne som sa do teba naviezla za leoparda, za sekáče, a už neviem, asi toho bolo viac. Hentá štóla z fotky sa mi nepáči kvôli očičkám. Máš krajšie, takú s tými čiernymi predĺženiami, a ešte takú veveričiu alebo lasičiu s dvoma chvostíkmi. Tie sa mi páčia. Ale na toto sa nechytám, osobne som sa pobavila, no chápem, že tebe sa to nečíta ľahko a hnevá ťa to. Veď sa ťa tam aj pár ľudí zastalo, hurá, rozum víťazí. Toľko sprostosti sa pokope vidí málokedy. AKože skalp príbuzného sa dá zrovnať s kožušinovým límcom, to nepochopím. A mimochodom, za väčší tvoj úlet pokladám čiernobiely vzorovaný overal roky dozadu ako túto líšku (starká mala podobnú, hnedú, kým ju nezjedli mole. Teda vyžrali zamatový spodok, nie kožušinu.) :DDD
    Hlavu hore, žuj a nechaj žuť! :DD

    OdpovědětVymazat
  5. 1) vztah vegan-kožešina je zastupný, meritem věci je chování lidí na sociálních sítí. Když na Okamurovy stránky napíšete, že ne každý muslim je terorista, dočkáte se podobných reakcí.
    2) když "jdete s kůží na trh", musíte počítat se všemi reakcemi. Nikdo Vás nenutí vystavovat veřejně své fotky a když tak učiníte, je jasné, že budou žít vlastním životem.
    3)občas provokujete, kdo seje vítr, sklízí bouři.
    4)občas (mě) inspirujete, tak to dělejte dál nehledě ke špalíru posměváčků a trollů, co se za Vámi táhne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1) Já se veganským stránkám vyhýbám. Ocenil bych, kdyby to tak vegani dělali také.
      2) S tím počítám. Ale psát někomu, aby chcípnul a kvůli oblečení ze sekáče?
      3) Občas možná ano.
      4) Díky!

      Vymazat
  6. Tohle rádoby machrování na internetu asi nikdy nepochopím. Copak si ti lidé neuvědomují, že i na tom internetu jsou to pořád oni sami a měli by se chovat přesně tak jak by to udělali v realitě? Pokud skutečně nemají koule na to přijít za člověkem a diskutovat s ním o svém názoru, mohli by aspoň zkusit přemýšlet a psát něco smysluplného. Nikoliv věci typu "nenávidím tě, zemři". Hlavně by stálo za to zamyslet se skutečně nad tím kolik zvířátek umře v dnešní době kvůli fastfoodům a kolik kvůli oblečení. Vlastně to co jsi shrnul už v článku. Nezbývá než tě obdivovat za trpělivost s takovými pitomci.

    OdpovědětVymazat
  7. Víťo hoďte to celé úplně jednoduše za hlavu a dál se věnujte tomu svému stejně a tak, jak to máte rád. (stejně to tak uděláte, v tom Vás nemusíme nikdo ujišťovat)
    Úchyláci co se potřebují někam zaškatulkovat si tam navzájem notují, já už kvůli tomuhle přestal na FB a tomu podobná média vůbec lézt, protože podobná individua a myšlení přitahují a jen se to tam nimi rojí.
    Když je člověk jakkoliv byť drobně výjimečný, vždy ho za nějakých okolností čeká podobný lynč od davu. Žádnou logikou se nemá smysl trápit.
    Možná to někdy třeba přeženete, možná se to někdy nemusí každému líbit, ale je prostě zajímavé Váš blog sledovat, inspirovat se tím, nabrat nějaké nové poznatky z módy atd.
    A já osobně nevidím vůbec žádný problém v nějaké Vaší případné ostřejší nebo jízlivé reakci na podobné lidi, dokonce právě naopak ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak nějak mi přijde, že si ty svoje " haters " tak trochu hýčkáte a že vám ve finále dělají dobře, protože je poslední dobou zmiňujete skoro v každém svém článku. Dost často padáte na stejnou nebo i nižší úroveň než oni. No, vaše volba a vaše vizitka .

    A ke kožešinám a zabíjení zvířat obecně. Zdaleka nejsem žádný ochránce zvířat, vegan už vůbec ne, ale dokážu rozlišit na lidi co zabíjí zvířata pro potěchu a na lidi, kteří zabíjí zvířata pro potřebu. Jídlo je nutnost ( člověk je od přírody všežravec a maso ke svému životu ať si říká kdo chce co chce potřebuje. Jinak mu chybí bílkoviny a jiné prvky obsahující maso ). Kuřata z KFC tedy zemřela proto aby nasytila člověka a dodala mu nějaké živiny ( můžeme polemizovat o zdraví smaženého kuřecího, ale to už je na jinou diskusi ). Kožešina kolem krku z lišky je ale zhýralost a rozmar, nikoli potřeba. V tomhle případě liška zemřela naprosto zbytečně a je jedno jestli před rokem a nebo před sto lety. Naproto nic nemám když se člověk odívá do kůže coby vedlejšího produktu, tedy , zabiju krávu, prase či jiné zvíře, nasytím lidi a jako vedlejší produkt z kůže ušiju oblečení nebo boty . V tomhle případě je to OK a v pořádku. Ale když někdo na farmách chová zvířata, která poslouží jen jako modní doplněk bez dalšího využití tak to se mi hnusí a to byl i případ té vaší ozdoby kolem krku. Omlouvejte si to tím, že ta liška zemřela před sto lety. To je fuk. Před vámi posloužila jako zbytečný doplněk někomu jinému, teď zase vám. Jde o princip. Pokud tohle nepochopíte, klidně si mě zařaďt k haters, klidně to i nezveřejněte. Je mi to jedno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba v novém příspěvku jsem je nezmínil, a hned se dva ozvali... Raději tam dám rovnou argument jako "hejtují mě toto, ale ono se to tak dělá", než se pak rozčilovat nad idiotskými komentáři, které mně chodí ;)

      Vymazat
  9. Vždycky se mi líbili tvoje argumenty, protože dávají logiku. Co mě baví je, sledovat ty dva konce spektra názorů co se kožešin týče :D u těch nafocených komentářů mi zatrnulo, opět tě musím obdivovat za to s jakou jistotou si ty hatery dáváš na snídani.
    Mám doma (kdysi již zmiňovanou) vintage vestu ze svišťů z dob, kdy ještě nebyli chránění - po babičce, která z ní chtěla nadělat polštáře (čímž by ta kožešina dost tratila, upřímně). Beru si na sebe beru když je venku tuhý mráz. Na Internetu jsem to za ní schytala kdysi dávno a ještě nejsem úplně ready na to ji znovu do éteru takto vyslat, ale když jsem si ji tuto zimu vzala na sebe, nikdo mi z kolegů neřekl ani muk a ještě když jsem jim ji podstrčila, aby si sáhli jak hebounká je, (téměř) všichni překvapeně hladili znovu a znovu.
    Koženy jsou kvalitní, méně kruté než odchov na maso protože pochybuji že zvěř na maso je krmena tak dobrými věcmi jako zvěř na kožešinu a ekologičtější než výroba uměliny - a to jenom u těch nových kožešin. Vintage je jednoduše bez debat; vitange a žádný horor. Je to jako koupit si starý psací stroj a dál jej používat, nebo starodávnou čajovou sadu. Dává se tak staré věci nový život - a na tom se těžko hledá něco krutého.

    Ještě jednou a znovu; Víťo, jen tak dál :D možná je to jenom tím, že ty kožešiny vnímáme stejně - tak mi ty tvoje argumenty přijdou správné, nicméně, super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkáš - rád používám staré věci, protože jsou krásné, byla by škoda je nechat ležet, a co se týče nových kožešin, nevidím rozdíl mezi zabitým norkem a zabitým kuřetem. Zvíře zemřelo pro užitek člověka. A vestu nos :)

      Vymazat
    2. Přesně! Veganství je nesmysl, protože v přírodě je nějaký potravní žebříček a člověk je na jeho vrcholu. Takže pokud, jak, Vítku, píšete, zvíře zemře pro užitek člověka a netrpí při tom příliš, tak je to myslím v poho :). Notabene vintage. Já nosím kůži i kožešinu rád, na tom přece není nic špatného, já tedy nemám vůči zvířatům vůbec špatné svědomí. Pokud mě to zvíře vůbec přijde na mysl, tak si řeknu maximálně, že snad příliš netrpělo, to je asi tak celé. Je dost lidí, kteří tyto oděvy na mě chválí, a když někdo reaguje ve stylu: "Chudák zvířátko...", tak si to spíš užívám. Nenechte se, Vítku, otrávit a jděte si svou cestou!

      Vymazat
  10. Takové diskuze fungují jako kadibudka, kam si lidé chodí ulevovat. A v obsahu kadibudky neradno šťourat!
    Víte co je skoro škoda? Když na blogu vystavíte nějaký delší text, je to často reakce na "hejty", kde bojujete bitvu, co nemá cenu bojovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to jen reakce na hejty. Chtěl jsem ukázat, jak se vegani chovají. Na jednu stranu hlásají lásku ke zvířatům, přírodě a podobně, ale na druhou někomu píší takové sprosťárny kvůli kusu oblečení ze sekáče.

      Vymazat
  11. Upřímně souhlasím s tvým názorem, že přeci jen v hospodářském průmyslu jsou počty usmrcených zvířat daleko vyšší a podle různých průzkumů, co jsem sama viděla - protože jsem na to psala práci, zvířata ve velkochovech musí podstoupit horší a krutější "popravou" před jejich zužitkováním na maso, apod, oproti situaci na kožešinových farmách. Já osobně jsem si nedávno koupila kožešinový límec (konkrétně z této celkem výhodné stránky: http://moveup-fashion.cz/cs/56-limce) , který je vážně kvalitní a vím, že do budoucna vydrží. a vůbec se kvůli tomu necítím, že by to bylo proti mojí morálce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. všimla jsem si, že jsem udala špatný odkaz, myslela jsem tyhle ... ;)

      Vymazat
  12. "Chtěl jsem ukázat, jak se vegani chovají" - ač souhlasím s tím článkem nahoře, který zároveň i poukázal na ekologickou problematičnost veganských výrobků, vadí mi, jak háže vegany do jednoho pytle. Ne všichni jsou takoví. Ano, znám vegany, co se zvlášť na sociálních sítích vyjadřují dost nevybíravě, přestože ne tedy vulgárně jako v těch komentech v článku, ale znám i vegany, kteří jsou naprosto v pohodě. Takže v té větě v uvozovkách by chtělo přidat slovo "někteří"...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tam pár jedinců, kteří se mě zastávají, ale schválně jsem to tak nechal. Jsou to vegani z jedné skupiny, a ty nenávistné komentáře tady zdaleka nejsou všechny. Ty slušné tady všechny jsou.

      Vymazat
  13. Někteří vegani jsou lidé, kteří si berou velice osobně snad každičkou věc odporující veganství, kterou ať už člověk či firma zveřejní (viz. kauza Ugo veganské palačinky https://www.youtube.com/watch?v=4v1NcGXizV8).Ale celkově bych to tipla na typické české rozhořčené lidi.

    Rozhodně si myslím, že nosit kožešiny (třeba ty ze second handu) a výrobky z kůže je mnohem více šetrnější k našemu prostředí jakožto udržitelná móda než si kupovat každý rok věci z koženky a pak to vyhodit do směsného odpadu. Popraskaná koženka je prostě nepoužitelná. Já mám z kůže jarní/podzimní bundu, zimní boty a jednu menší kabelku. Jsou to věci, které mi vydrží spoustu let a ušetří peníze.

    Jinak ano, je horší to, že umírá spousta zvířat pro maso. Co dodat, přeji pevné nervy a jen tak dál,máš super blog :)

    OdpovědětVymazat