čtvrtek 28. září 2017

Jak nakupovat v sekáčích


 photo sek-second-hand_01_zpsxmrttaci.jpg

Pokud mě nějakou dobu sledujete, asi jste zaznamenali, že nakupuji v sekáčích. Má to totiž spoustu výhod. Za málo peněz můžete často najít velice kvalitní oblečení, značkové a luxusní věci, anebo originální nebo vintage kousky, jaké nikdo jiný mít nebude. Navíc si říkám, že je škoda vyhazovat málo nošené oblečení, když může stále někomu posloužit, a kupovat si za mnohem více peněz věci úplně nové - a stejně (ne)kvalitní. Tím narážím na udržitelnou módu (zrovna nedávno se mě na to ptali v rozhovoru pro magazín LUI).

Ze sekáčů mám hromadu nádherných věcí. Třeba oblek Etro s hedvábnou podšívkou, Smoking Hugo Boss, kabát asi z padesátých let od krejčího, podšitý beránčí srstí a s kožešinovým límcem, bílý smoking či frak, spoustu krásných kravat, župan od Diora, vlněné a kašmírové svetry, ... Nejdražší věc, jakou jsem si kdy v sekáči koupil, je kabát Aquascutum za 170,- korun, který se tehdy prodával v jejich e-shopu asi za 1.000 britských Liber. Pokud tedy nepočítám svoje kožešiny - ty mám všechny "rycyklované" (jak je teď in říkat; před pár lety to bylo vintage) a nejdražší byl kožich z leoparda za pětistovku.

Nevýhodou je pravděpodobnost, že si nic nekoupíte. Sice najdete něco naprosto úžasného, ale nebude to vaše velikost nebo to bude mít někde díru či nevypratelnou skvrnu. Jako já včera. V tom "za 29" jsem zase nic nenašel, ale řekněme, že při každé třetí návštěvě tam najdu něco úžasného. Bílý smoking, frak, sako Ralph Lauren, tenisové retro šortky Lacoste, límec z lišky (i když přiznávám, že ten byl podpulťák).

Nejlepší sekáče najdete na venkově - v malých městech. Nechci se nikoho dotknout, ale v Radotínské hrabárně - Megasekáči - jen stěží najdete něco zajímavého, protože tam cíleně jezdí Pražané hledat kvalitní a značkové věci. Naopak na venkově jste ve výhodě, protože málo lidí hledí třeba na materiály a pokud hledají značky, jsou to ty řetězcové, jako H&M, Adidas, Nike, Time Out. Orsay a Zara pak patří mezi ty "luxusnější". Často ve vesnických sekáčích vídám věšáky "vše za třicet", kde najdu krásná saka nebo vlněné svetry a podobně, zatímco na stojanu "původní cena" visí věci z Háemka a Zary za pár stovek. Nejraději do nich chodím ten den, kdy zboží zlevňují a odpoledne. To jsou pryč teplákovky s proužky a věci z Háemka, a na mě zbudou "dědkovské" kabáty, saka a kašmírové svetry :D

 photo sek-second-hand_02_zps7dkiwdaa.jpg

Tady je pár mých tipů na to, jak v sekáčích nakupovat:

Je to sekáč - nepočítejte tedy s tím, že to tam bude vypadat jako v nějakém butiku. Často vás čeká nevkusné místo plné stojanů, zápach, poškozené či nekvalitní oblečení, a veškerá dosavadní tvorba Démona Gvasalie pro Vetements a Balenciaga, kterými se musíte probrat k tomu krásnému.

Zboží si důkladně prohlížejte. Pokud vás na omak zaujme látka, podívejte se na složení, a pořádně kontrolujte stav oblečení. Nejlépe tak, že si je oblečete. Tak se může objevit nenápadná dírka v látce (která jde hravě spravit), díra od mola (která moc spravit nejde) nebo skvrna, která nejde vyčistit. U košil kontrolujte žluté koláče od potu v podpaží a fleky zevnítř límce (nejlépe pohledem proti světlu - někdy nejsou na první pohled znatelné), u sak díry od molů, chybějící knoflíky (někteří zákazníci sekáčů knoflíky kradou - odstříhávají je ze sak přímo v obchodě) a prodřenou látku na manžetách rukávů a lemech oblečení. A pozor na vzorované kravaty - ve vzorku mohou být skvrny!

Neštiťte se zajít i do toho nejohavnějšího sekáče (viz hrabárnu v Radotíně). Možná to tam smrdí a prodavačka má voživený květák a knír, ale i tam můžete najít zajímavé kousky. Proboha, a hlavně se jí neptejte, zda je ten daný kus k dostání v jiné barvě či velikosti (Ano, to jsem zažil. Několikrát), mohla by z toho dostat psotník.

 photo sek-second-hand_03_zpsbgahwv2y.jpg

Nejlepší je najít si sekáč, který budete mít po cestě tam, kam pravidelně chodítě. Klíč je v tom, že v sekáčí se oblečení často točí a obmněňuje, nové zboží obvykle dostávají pravidelně určitý ten v týdnu, a některý den je zase slevují. V den dodání zboží bude asi nával a "vyšší" ceny, v den slev nemusíte najít tak dobré kousky, ale bude to levné. Na venkově vždycky chodím až ve dnech, kdy je oblečení levné. To už je vykoupena většina nevkusu, teplákovek a fejků.

V hrabárně za pár korun se prostě hrabte, v normálních sekáčích napřed jděte po kabátech a sakách, tam bývají nejlepší úlovky. Umělé svetry neberty, hledejte ty z přírodních materiálů. Trička bávají většinou sepraná a hnusná. Spodní prádlo je kategorie sama pro sebe, ale jednou jsem našel dvoje úplně nové, zabalené vlněné ponožky Wolsey s původní cenovkou 15 Liber za pár :)

 photo sek-second-hand_04_zpshfkd44zv.jpg

Pokud u sebe nenosíte plátěnou nebo jinou tašku na nákup a podobně, začněte. Je to šetrnější k životnímu prostředí a nebudete muset ze sekáče odcházet s odrbanou igelitkou z Lidlu nebo barevným pytlem jako v masně.

Na prodavačky buďte milí. V malých sekáčích často nahlas hodnotí, jak v oblečení vypadáte, a rády si povídají. Buďte na ni slušní, a třeba vám časem začne ukazovat hezké kousky, co právě dostala.

Často se mně ptáte na adresy. Zkuste jakýkoli sekáč u vás ve městě a choďte tam pravidelně a po pár návštěvách uvidíte, co mají. V Praze mohu doporučit Scoro Coco, což není klasický sekáč, kam se chodí přehrabovat. Ani není laciný jako ty, kam chodím já, ale máte tam jistotu, že najdete pouze hezké věci v dobrém stavu. A pořád za skvělou cenu. A pak se podívejte na Textile House, který má pobočky na různých místech.

17 komentářů:

  1. Do sekáčů jsem nikdy nechodil a tenhle článek mě v tom jen utvrdil. Možná se tam dají koupit kvalitní věci za nízkou cenu , ale za jakých podmínek ? Popis typu zápach, skvrny od potu v podpaží a pod. mě od nákupu v tomhle typu obchodu spolehlivě odrazují. Pokud nemám na oblečení dost peněz tak raději zajedu do outletu a nebo do nejbližšího obchodního centra v sousedním německu kde sedá obléci slušně a relativně levně. Samozřejmě tam nekoupím šortky Lacoste za padesát korun , ale ty neznačkový alespoň nebudou mít žlutou skvrnu v rozkroku po předchozím majiteli :) Asi jsem citlivka , ale už jen z popisu v článku se mi dělá poněkud nevolno. Vím nebo alespoň tuším , že tam ty fleky nemá všechno a že kupujete zboží bez děr a fleků , ale než se k tomu těmi propocenými a pročuranými věcmi prohrabete.....prostě brrr a fuj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těch špinavých věcí nacházím minimum, ale stejně je zmiňuji. A možná vás to překvapí, ale většina věcí v sekáčích bývá vyprána a často ještě voní jako vyprané prádlo ;) A podle stavu štítku se složením lze poznat, jak stará a opotřebovaná ta věc asi je ;)

      Vymazat
  2. V sekáčích nakupuju ráda a člověk musí někdy hodně probírat, aby se k těm vyloženým pokladům dopracoval. Na druhou stranu jsem vyloženě špinavé věci neviděla. Vždy vše voní ještě aviváží. Za to v řetězcích vídám často opatlaná trička/svetry od mejkapů a rtěnek, a to vážně nechci. A není to o penězích, že když na něco nemám, tak si to nebudu kupovat vůbec, je to o tom, že v řetězcích je kvalita mizerná, pardon, ale je to tak, a často je mi milejší si v bazaru koupit něco, co není typicky řetězcovité, kvalita je někde jinde, byť je po někom, ale nemá to každý. A to nejsem nijak zvlášť extravagantní typ, mám ráda naprosto jednoduchou módu. Víťo, mně se článek moc líbil! Hezký den, Terka

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Vito super článek :) Občas mám problém s tím rozeznat originály od fejku :( Co se tak nejčastěji padela v sekacich? Pavla x

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) No, narážím tam na vše možné, ale ne příliš často na fejky. A pokud ano, jsou to fejky velice špatné. Nejčastěji asi Armani a Dolce a Gabbana. I když jednou měli v Humaně hned šest fejkových bund Moncler (ověřoval jsem si přesnou podobu loga na internetu) a pak ještě jednu od další známé značky péřovek, která normálně stojí asi dvacet tisíc. Vždycky se dívám na štítky, které mívají ochranné prvky, a když si nejsem jistý, vygooglím si, jak vypadají fejky té a té značky a jak je rozeznat od originálu, a hned to porovnám ;)

      Vymazat
  5. 95% mojho oblecenia je zo sekaca. prisla som tomu na chut ked som mala 16 rokov. teraz mam 32 a obrovsky satnik plny kvalitnych a/alebo zaujimavych veci,ktore sa mi podarilo za tie roky nakupit. pravu hodvabnu bluzku za 19 kč sa vam nikdy nepodari kupit v ziadnom outlete ani vypredaji !!!! chodim do sekacov pravidelne cca 10 x mesacne a potom nepravidelne navstivim uplne kazdy sekac ktory mam po ceste v akejkolvek dedine alebo meste. kazdy mesiac rozsirim satnik o cca 10 - 40 kusov oblecenia. typu dzinsy french connection vel.34 uplne nove s visackou za 99 kc a pod. nestiham vsetko oblecenie nosit,mam na sebe vzdy nieco nove a mesacne neminiem na tieto kvanta oblecenia viac ako 1000 korun.

    OdpovědětVymazat
  6. To je pekné, že nakupuješ v sekáčoch, to asi drvivá väčšina z nás. Ale tá drzosť, s akou hovoríš o "venkově", to je naozaj nepekné. A ide ti to s úplnou ľahkosťou, už mám pocit, že si chrobák Truhlík, všade si bol, všetko vieš. Máš len 27 rokov, ale to poučovanie z teba šumí ako zo starého svetaskúseného bajúzatého kmeťa. (Do toho rátam aj tie tvoje rozhovory, kde si z teba prču robia, plus nafúkané články, kde je komentár typu "Nepáči sa mi to" dôvodom na vyhlásenie chemického poplachu u teba doma alebo čo.)A už daj pokoj s tým tvojím leopardom, pekný nie je a ani v ňom nevyzeráš dobre, ten je vhodný akurát tak do mačacieho pelecha a asi ani mačka by ho nechcela. Teda moja určite nie, a tá je bri s rodokmeňom až k arche Noemovej. Skús si pri kúpe takej strašidelnosti položiť otázku, či by to nosili tvoje vzory Hercule Poirot alebo kráľovná Alžbeta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaká drzost? Vycházím z toho, jaké oblečení tam mají v den dodání zboží, a co tam zbyde v den před dodávkou, co mně říkaly prodavačky, a že na stojanech "za 20 korun" mají kašmír, vlnu, kabáty, saka a další věci od "lepších", ale ne třeba tolik známých značek, zatímco "za plnou cenu (tedy mimo jinak platnou slevu) visí věci ze Zary, Orsay H&M a podobně, často za ceny, za jaké se v tom obchodě dají koupit v době výprodejů. Nikoho nepoučuji, a že se ti nelíbí to stejné co mě, je věc názoru. Ale ten vulgární tón sis mohla odpustit.

      Vymazat
    2. Ale prosím tě, vždyť má Víťa pravdu. Jezdím k rodičům a vždy se stavím v sekáči, kde všichni kupují teplákovky a kurví trička. A já si beru krásné šaty a elegantní vlněné kabáty, kterých je tam spousta.

      Vymazat
  7. Víťo , dost si ve svých názorech odporujete. Zkuste být názorově trochu konzistentní a nepište jen to co si obecenstvo žádá abyste byl neustále za hvězdu. Možná tím imponujete svým věrným a nekritickým čtenářům , ale u ostatních se tím dost shazujete. V diskusi pod minulým článkem píšete , že obyvatelé vesnic jsou na slavnostní příležitosti lépe oblečení než obyvatelé měst a teď v tomhle článku zase srážíte vesnické za to že v sekáčich na vesnici mizí teplákovky a na vás že zbydou saka a kabáty. Máte v tom buď poněkud zmatek a nebo nás všechny tak trochu taháte za nos.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A v čem přesně si odporuji? :D Tvrdím snad, že teplákovka je slavnostní oblečení? To, že si na sebe jednou za rok vezme oblek neznamená, že zbytek roku nemůže chodit ve sportovním oblečení. Chtěl jsem tím říct, že když už je příloežitost, hezky se obleče kluk z vesnice, protože jej k tomu vede matka (aby sousedky nepomluvily, co že to má ze nevychovaného haranta). Už jsem tady o tom psal vícekrát. A venkovany neshazuji, prostě konstatuji, že se tam spíše prodá sportovní oblečení než sako, protože spíše nosí bundy a džíny než chino kalhoty a sako. Chápeme se? :)

      Vymazat
  8. Kde se prosím nachází pobočka Genesis z přiložených fotografií? Díky..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oba dva sekáče jsou v Břeclavi; ten druhý je Humana ;)

      Vymazat
  9. super článok, ja milujem sekáče :) a úplne súhlasím s tým, že napríklad u našich doma, čo je menšie mesto som v sekáčoch nakúpila niekoľkokrát pričom z tých bratislavských často odchádzam naprázdno. Priamo v centre máme špecializovaný vintage sekáč, rada tam chodím, ale nie často, lebo to mám od ruky a v meste je problém zaparkovať :D ale už neraz som tam nakúpila super kúsky nositeľné na štýl 40-50tych rokov :)
    Drew's Beauty

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, máš nějaký tip na osvědčený sekáč v Brně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono es nedá úplně říct, že by byl nějaký osvědčený sekáč, protože jednou tam nakoupit deset krásných kousků, a pětkrát nic, proto je dobré tam chodit pravidelně a zeptat se, jak často mívají nové zboží. Každopádně jen v centru Brna je několik sekáčů sítě Genesis, kde mají vždy jednotnou cenu (která se v různých pobočkách liší dle kvality sortimentu), ale přesto se tam dají najít krásné kousky. Z Genesis mám třeba bílý smoking, frak nebo úplně nový blazer Ermenegildo Zegna. :)

      Vymazat