pondělí 24. července 2017

Klobouková etiketa - Jak muž nosí a kdy smeká klobouk?


 photo kloboukova-etiketa_01_zpszjzyz4wl.jpg

Klobouk je pokrývka hlavy, která se po dlouhá staletí nosila nejen jako ochrana před nepříznivým počasím či sluncem, ale také jako odznak společenského postavení, náboženské víry či vojenské nebo jiné funkce a hodnosti, a různé klobouky se nosily k různým příležitostem a oděvům. Ještě z první republiky a za války bylo nemyslitelné, aby slušná dáma či pán chodili na veřejnost "prostovlasí" a bez rukavic. V mém Společenském rádci z roku 1932 se dokonce píše, že žena na veřejnosti nikdy nemá chodit bez klobouku, protože "by ji to mohlo uvést do špatné pověsti". Klobouky totiž obvykle nenosily třeba prostitutky a další ženy s pochybnou pověstí. Klobouk byl také znakem společenského postavení. Méně majetní lidé před sto lety nosili obyčejné klobouky, čepice a chudé a vesnické ženy často šátky.

Dnes se klobouk smrskl na pouhý módní doplněk, který si každý nosí jak chce a věřím, že nejsem jediný, kdo je vnímá v tom dřívějším slova smyslu a nejen jako něco, co si narazíte na hlavu, aby váš outfit vypadal dobře, což je také někdy diskutabilní. Tak jako módní trend z Pitti Uomo - hezký oblek, ale k němu fedora šílené barvy s velmi širokou krempou. Zatímco dříve elegance znamenala nepůsobit nápadně a vulgárně, módní ikony dneška jsou přesný opak. A říkejte si co chcete, ale když se mnou někdo mluví a má na hlavě klobouk, přijde mně to neslušné. Nedávno jsem byl na přednášce, kde seděl nějaký mladý kluk v kšiltovce stažené hluboko do očí, že mu nebylo vidět obličej, a stařičký profesor, který tam přednášel, davu položil rétorickou otázku: "Nevíte, proč má ten mladík na hlavě tu čepici?" Protože je nevychovaný.

 photo kloboukova-etiketa_02_zps0fadj95t.jpg

Klobouky se běžně nosily jako nezbytný doplněk dobře a elegantně oblečeného muže ještě v poválečných letech. S uvolňováním společenských poměrů, kdy začalo být přijatelné nosit jiné oblečení než oblek, začaly klobouky ustupovat, a myslím, že své udělaly také nízké střechy aut. Někde jsem četl, že první londýnské motorové vozy taxi musely mimo jiné splňovat předpis, podle kterého musel být vnitřní prostor automobilu dost vysoký na to, aby se v něm posadil muž v cylindru.

 photo kloboukova-etiketa_03_zpsfgd5labe.jpg

Zvláštní je, že dnes, v době ohromných možností vidíme většinou jen jeden typ klobouku - Trilby. Ten neustále najdete v každém řetězci s oblečením, na tržnicích, je prostě všude, že už jej ani nemůžu vidět. Když jsem byl na Erasmu na berlínské Freie Universität, dívali jsme se na jednom semináři o filmech z dob NDR na Legenda o Pavle a Pavlovi. Tam Trilby nosil slizký a starý ctitel Pavly a profesorka nám tehdy říkala, že takový klobouk tehdy nosívali zbohatlíci a ti, kteří se chtěli předvést jako majetní, a že nechápe, proč někdo tak hnusný klobouk v dnešní době nosí - a vůbec uvnitř v místnosti. Vzpomínáte na hnusoklobouky Alpine Pro z Olympiády v Riu? To byl také Trilby. Ovšem ne všechny varianty jsou ošklivé. Dříve se nosíval na britských dostizích, a v kvalitním provedením z plsti nebo jako panamák" může vypadat dobře.


Dámské klobouky bývaly vždycky zdobenější a jejich tvar, podoba, materiál a zdobení podléhaly více módě než čemukoli jinému. Na začátku 20. století se nosily ohromné klobouky zdobené spoustou peří, umělých květin či vycpanými zvířaty, ve dvacátých letech je postupně nahradily jednoduché klobouky a krempa se postupně zmenšovala až do "cloche", plstěné "čepice", která pevně přiléhala k hlavě. Ve čtyřicátých letech se hodně nosily také toky, malé nízké klobouky bez krempy, které proslavila třeba Jacqueline Kennedy.

U pánských klobouků můžeme mluvit o několika typech. K žaketu a redingotu se před první světovou válkou nosily cylindry z bobří srsti, které postupně nahradila hedvábná plst, s alternativou skládacího cylindru, chapeau claque (jistě jej znáte ze tří veteránů) na večer. Prý proto, aby se dal složit a strčit po sedadlo v opeře, od toho americký výraz opera hat.

Ty vzhledem k nepohodlí, vysoké ceně a nedostatku materiálu nahradily buřinky z vlněné plsti, tvrdý homburg a později měkká fedora, která je dnes ve verzi s úzkou krempou zvané trilby nejběžnějším kloboukem, který dostanete v každém laciném oděvním řetězci. Tvarem připomíná tyrolský klobouk a nosí jej ženy i muži.

Pak je tady tvrdý slamák straw boater z lakované slámy, kterému se u nás říká žirarďák, a po kterém jsem dlouho toužil, až jsem jej našel u značky Stetson. Ještě ve dvacátých letech se nosil naprosto běžně. Většina jej nejspíš zná z kýčovitých vystoupení, kde všichni poskakují s těmito klobouky, vycházkovými holemi a stepují. Ne ze slámy, ale z palmových listů, se dělají také panamy, jeden z nejrozšířenější z klasických klobouků.

 photo kloboukova-etiketa_09_zpsjfbesurc.jpg

Nošení klobouku má také svoje pravidla. Tedy co se pánů týče. Zjednodušeně se dá říct, že pravidla nošení klobouku jsou podobná jako pravidla nošení slunečních brýlí. Večer, kdy je tma, jej nenoste, zvláště pokud je to klobouk na volný čas - večer se vždy nosil černý a elegantní klobouk. Když jste v místnosti a když s někým mluvíte, sundejte klobouk (i brýle). Pokud se mylně domníváte, že jste celebrita a vy se s čumily nechcete setkávat pohledem, nebo jste marnivý jako Anna Wintour s velmi špatným zrakem, která kvůli image místo dioptrických brýlí nosí neustále ty sluneční, nechte si klobouk a sluneční brýle na hlavě. Pak ale budete vypadat jako ten rachitický chlapec na fotce úplně dole, který se zjevně zhlédl v tableaux vivants a napodobuje svatý obrázek. 

Slamáky jsou od toho, aby chránily před sluncem. Pokud je únor a vy jej máte v noci na hlavě cestou na diskotéku a uvnitř si jej necháte, vypadáte směšně. Pokud máte na diskotéce sluneční brýle, jste idiot.

Miluji a doporučuji knihu Společenský rádce pro všechny životní situace, která vyšla poprvé v Německu v roce 1927, u nás ve vynikajícím českém překladu s ohledem na naše reálie v roce 1932. Reprint ve velmi nevkusné vazbě, avšak s původními ilustracemi, je běžně k dostání, a na původní vydání lze také občas narazit v antikvariátech. Přes její stáří je v ní spousta nadčasových a stále platných informací. Dnes asi nikdo nedělá pukrle a nekoná oficiální návštěvy v žaketu. Ale to, kdo má přednost, jak se chovat u stolu a vůbec kdekoli, či kdy se smeká klobouk, se za tu dobu nezměnilo.


 photo kloboukova-etiketa_07_zpsqdo1l1wb.jpg

Na začátek je tady návod k tomu, jaký klobouk nosit ke kterému oděvu, v jakou denní dobu, a k jaké příležitosti. V Rádci najdete, jako ve většině tehdejších knih, tabulku, která přesně předepisuje, jaké oblečení a doplňky a jakých barev a z jakých materiálů si máte k jaké příležitosti obléct. Tím odpadal risk toho, že byste vypadali nevhodně nebo si nebyli jisti, co si k čemu vzít, a i když to zní možná poněkud restriktivně, stále jsou tam možnosti, jak předvést svůj vlastní vkus výběrem osobitých doplňků.

Dnes už ta tabulka není aktuální, ale doporučenými kombinacemi se lze stále řídit. Co se týče klobouků, myslím, že tam se nezměnilo vůbec nic. Koneckonců, od roku 1932 nikdo s novým typem klobouku nepřišel. Možná až na Pharrella Williamse a jeho podivnosti, které nosí vždy o několik čísel větší, takže to vypadá poněkud komicky.

"K černému nebo tmavému zimníku se nosí tvrdý černý klobouk." - Tím je myšlen třeba Homburg, který můžete znát, pokud sledujete Hercula Poirota, nebo buřinka. 

"Vezme-li se frak nebo cutaway (žaket), může se vzíti také cylindr." K žaketu byla kdysi jednu dobu in také buřinka nebo Homburg, ale kdo dnes kdy nosí žaket, a kdo k němu nosí klobouk? Pokud byste přeci jen chtěli cylindr, kupte si ten tvrdý, plstěný, třeba Tonak, ne skládací z hedvábí, který se nosí jen večer ke fraku ;)

"K zimníku jiné barvy je nejlépe nosit klobouk souhlasné barvy." - To neznamená, že k džínové bundě si musíte vzít nějakou hrůzu z džínoviny, ale že k béžovému baloňáku se hodí světle hnědý, béžový nebo třeba krémový klobouk. To platí také pro ty, kteří si mylně myslí, že ke každým botám musíte mít opasek v totožném odstínu, protože to tak někde četli (a neporozuměli tomu správně), a pokud ne, raději budou asi chodit s kalhotami na půl žerdi. Stačí, když jsou barvy v podobném odstínu hnědé nebo k sobě ladí. A vůbec, pohodlnější a elegantnější (i když nemají být vidět) jsou kšandy. Mám teď jedny od BeWooden a jsou skvělé :) Ono ale záleží, zda je nosíte kvůli jejich funkci a chcete, aby byly zároveň hezké, anebo jen na parádu.

"K černému, lehkému svrchníku se nosí černý nebo šedý, měkký klobouk." - Když si dáte na jaře tmavě modrý nebo černý baloňák, vemte si k němu šedou fedoru.

"Ke svrchníku jiné barvy se nosí vhodný měkký klobouk." - Nepředpokládám, že by Češi hýřili barvami a nápaditostí, a tak si vemte zase šedou fedoru. Šedý klobouk je takový, řekl bych, univerzální. Pokud jste myslivec a chodíte v zelené, asi víte, že k ní patří také zelený klobouk.

"V létě nosí pán, jde-li bez svrchníku, ke společenskému oděvu měkký klobouk, nejlépe šedé barvy." - Vidíte? Říkal jsem to. Nebo dnes tolik oblíbenou panamu. Ještě bych doplnil, že ke světlému, krémovému nebo béžovému letnímu obleku se hodí slamák, jako to mám tady. Třeba žirarďák anebo panama. Tady bych podotknul, že světlý oblek a slamáky se nosí jen v létě.


 photo kloboukova-etiketa_11_zpszel06jyf.jpg

Začněme tím, jak se klobouk drží. Tvrdé klobouky (jako je cylindr, buřinka nebo Homburg) dnes sice nejsou běžné, ale drží se za krempu. Měkký klobouk se z praktických důvodů uchopí nahoře (aby neplandal). Když smekáte, držte klobouk vždy tak, aby nebyla vidět vnitřní strana. 

Klobouk byl vždy součástí pozdravu nebo jej nahrazoval. Když jste potkali známého, měli jste klobouk rukou odvrácenou od dotyčného (abyste si nezakryli zorné pole) uchopit a nadzvednout nad hlavu, dokud nepřešel. Pokud dnes známého zahlédnete v dálce, máváte na něj. Za první republiky byste při setkání pohledem měli klobouk krátce nadzvednout a zase nasadit na hlavu. 

Pokud je to váš dobrý kamarád, postačí chytit krempu a kývnout na pozdrav. Pokud potkáte výše postavenou osobu nebo dámu, podržíte klobouk v ruce vrchem ven. Dotyčná osoba by vás měla vyzvat, abyste si klobouk nasadil - což se dnes však s velikou pravděpodobností nestane.

Obecné pravidlo platí, že uvnitř budovy klobouk smekáme, ale rozlišujeme, zda je to prostor "veřejný" nebo "soukromý". Na chodbě nebo ve výtahu kancelářské budovy smekat nemusíte, protože je plná cizích lidí, ale v té stejné situaci v bytovém domě byste měli. Klobouk smekáme při vstupu do kavárny či restaurace, při vstupu do kostela, když hraje státní hymna, při pohřbech či když vás míjí pohřební průvod a podržet jej v ruce, dokud průvod neprojde. Dříve bylo zvykem smeknutím klobouku zdravit na ulici faráře, mnicha či jeptišku. 

Klobouk odkládáme také při svatebních obřadech. Na internetu je fotka svatby jakéhosi známého motorkáře nebo čeho, který měl na hlavě cylindr. Je mně jasné, že když už si jej koupil a pozval novináře, aby ho fotili, chce být vyfocen i s kloboukem, protože má asi dojem, že je to elegantní. Ale naopak, vypadá to hrozně buransky a nevkusně!


 photo kloboukova-etiketa_04_zpsp7rwhnwd.jpg

Na poště nebo v bance u přepážky, nesmekáte, ale na úřadě, kde vcházíte do úřední místnosti nebo v bance, kde sedíte u stolu naproti úředníka, smeknete. V lepších obchodech nebo tam, kde máte v plánu zdržet se delší dobu, klobouk smeknete, v obyčejných krámech a tam, kde není možné klobouk odložit, zůstane klobouk na hlavě.

Zimní čepice, beranice a ušanky na pozdrav nesmekáme, protože to není klobouk jako takový, ale pokrývka hlavy, která nás má chránit před nepřízní počasí. Uvnitř místnosti samozřejmě smekneme. 

Ženy to mají jednoduché. Klobouk mohou sundat, když jdou k někomu domů na návštěvu. Jinak by jej měly nechat na hlavě. Jinak jej samozřejmě nenosí v práci, pokud není součástí jejich pracovního oděvu či stejnokroje, a také ve školách, čímž narážím na nekonečnou diskusi o muslimských šátcích. Když jsem byl na střední škole, bylo nepřijatelné nosit čepici, klobouk či šátek. Za těch pár let se doba tolik nezměnila, ne? A na rozdíl od mužů si žena klobouk nechává na hlavě také v kostele.

 photo kloboukova-etiketa_05_zpsjyanxoez.jpg

Mimochodem, když se váš někde zeptají, zda si chcete odložit klobouk - nebo cokoli jiného - a vy nechcete, je zcela správné odpovědět "děkuji, já si jej podržím (kabát, klobouk, ...)". Ve jedné facebookové skupině se jednou kdosi divil a smál tomu, že v nějakém filmu z nedávné doby přišel muž na návštěvu k ženě a na otázku "chcete si odložit kabát" odpověděl "ne, já si ho podržím". Autorovi příspěvku to z nějakého důvodu připadalo velice vtipné, a rozváděl debatu na téma, "proč si ho držel, když ji pak neošukal" nebo něco v tom duchu, a vůbec nechápal a nechtěl pochopit význam tvrzení té filmové postavy.


 photo kloboukova-etiketa_12_zpsdal5lqih.jpg


Zatímco žena vždy mívala klobouk posazený na účesu, muž měl klobouk posazený na hlavě. Normálně - rovně nebo trochu šikmo na jedné straně. Ne příliš stažený do čela ani do týlu. Zatímco dámský klobouk byl vždycky dekorací posazenou na vrcholu pracného účesu a připevněný jehlicemi (také proto si jej ženy nesundávaly - nebylo to jednoduché a rozcuchaly by si vlasy), muž jej neustále smekal či odkládal. 

Dnes je běžné a společensky zcela přijatelné, aby ženy nosily pánské oblečení a doplňky, takže nosí nejčastěji pánské klobouky, fedory, naražené na hlavě s rozpuštěnými vlasy (takže vypadají jako It Addams), zatímco muži nosí klobouk stažený do týlu tak, aby jim vepředu čouhal chomáč natupýrovaného vlasu, jako kdyby tam měli přilepený kus pudla. Nevím, čím to je, ale nejčastěji vypadají jako reklama na hlad, k tomu mají skinny džíny, kožený křivák nebo sako, na Vuittonově pařátě něco jako malinký batůžek se spoustou popruhů a přezek, a rukávy i nohavice mají ohrnuté. Ve výsledku vypadají jako svatý obrázek s černou svatozáří nebo jako kdyby měli k týlu připevněný černý lepenkový kruh o průměru asi 35 čtyřicet centimetrů. A nikdy jej z hlavy nesundávají - ani v místnostech. Ohavné.

Svým způsobem mně to připadá fascinující, protože mě nenapadá žádná další věc, kterou by muži začali používat stejným způsobem jako ženy, a přitom to nikdo nekomentoval. Vždycky je tomu naopak - ženy napodobují chování mužů a nosí jejich oblečení a je to v pořádku, ale kdyby si muž třeba pověsil "kabelku" na předloktí, hned by byl oheň na střeše v komentářích samý buzerant. Ale zženštilé nošení klobouku zjevně nikomu nevadí.


 photo kloboukova-etiketa_06_zpsjldmt12s.jpg

Tento způsob nošení klobouku odsoudili už v červnovém vydání časopisu Monsieur z roku 1923 jako ledabylý a hlavně - hloupý. Protože nosit na hlavě klobouk jen tak jako dekoraci nemá smysl:

"Ale hlavně nikdy, nikdy [jej nenosímestažený dozadu, což by ukazovalo především na pokleslé způsoby a na nedbalost, jaké není možné připustit, a pak na nedostatek logického myšlení, což je ještě horší."


Johnny Depp nosí klobouky zásadně s dírou vykousanou od myší, zatímco Pharrell Williams nosí na hlavě cosi, co připomíná zdeformované plstěné atrapy včelích úlů. Jistě jste viděli nějaký animovaný film, kde úl někomu spadne na hlavu, a on jej nemůže sundat, a popíchají ho včely. 

Češi klobouky moc nenosí, a pokud ano, jsou to obvykle laciné trilby, které nosí jen proto, že je prodávají v New Yorkeru, a které vypadají lacině, klobouky jako takové jen degradují, a ne každému sluší. Starší generace a fanoušci Michala Tučného pak v zimě s oblibou nosí kovbojské klobouky, které mají chránit před ostrým sluncem - které však nesvítí. V kombinaci s dlouhým černým kabátem nebo rybářskou vestou to vypadá jako kdyby kostymérka z První republiky začala dělat výpravu českému westernu.

Co se týče "moderního" nošení klobouků... Řeknu jen to, že mě v blízké době neuvidíte v křiklavém klobouku s kohoutím peřím za stuhou, ať už s oblekem nebo s džínovou bundou či mikinou. Dnes už není žádný "správný" (= elegantní) způsob nošení klobouku, klobouk je stejně mrtvý jako latina, korzet nebo kšandy, a stal se z něj pouhý doplněk, bezvýznamná dekorace bez jakéhokoli praktického nebo společenského smyslu, jako když doplňky nosí ženy, aby jim přidaly na kráse. Asi proto je nosí tak málo mužů. A ti, kteří je nosí, se bojí nosit jej normálním způsobem, protože by si poškodili natupírovaný účes. Ach jo.

Ano, můžete jej nosit na hlavě tak jako kdysi a nevypadat, jako že vám z pod něj čouhá pudl, ale je to úplně jedno. Nikoho to nezajímá, nikdo to nezná, nikdo klobouk nesmeká, každý jej má jen naražený na hlavě jako hvězdu na špičce vánočního stromku, a netuší, proč a jak klobouk (ne)nosit. A proto klobouky často nenosím, i když se marně snažím o jejich vzkříšení. Pokud však chcete vypadat dobře, noste klobouk jako muž a vězte, kdy jej máte smeknout. A kdy máte dámě podržet dveře. A že okrasné klobouky posazené na hlavě tak, abyste si nepoškodili natupírovaný účes, sluší více ženám.

P.S.: Hezký výběr klobouků, hlavně těch plstěných, najdete v Tonaku, který má krásnou prodejnu v Praze na rohu Žatecké a Široké. Klobouky americké značky Stetson, italské Borsalino, a německé značky Mayser najdete v Bella Hats na Národní 25. Kolem jsem chodil tak dlouho, až jsem se tam jednou zastavil a neodolal žirarďáku Mayser, který mám na fotkách. Je vyrobený jako panama, tedy z palmových vláken, a je odolný vůči dešti. Slamáky a letní klobouky z Tonaku mě vzhledem ani kvalitou nijak nenadchly ani nepřesvědčily, ty najdete v Bella hats. A ne, milí haters, toto není to placená reklama, ale tip, kde sehnat dobré klobouky. Nemáte zač.

39 komentářů:

  1. Líbí se mi, že jste velmi vyčerpal téma nošení klobouků a zacházení s nimi. Proto by mé doplnění bylo už jen takovou třešničkou na dortu: jediné místo, kde muž kvůli respektování kulturního prostředí ponechá pokrývku na hlavě, je synagoga. Je-li muž v synagoze prostovlasý, je to výraz veliké neúcty. Židé nosí jarmulku, ostatní muži můžou mít jakoukoliv pokrývku hlavy, která by odpovídala jejich odění v té chvíli.
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Přemýšlel jsem, zda to tam napsat, ale pak jsem si říkal, že kromě křesťanských kostelů a synagog neznám zvyklosti jiných církví, a že tedy uvedu jen tu nejběžnější, s jakou se většina lidí u nás setká ;)

      Vymazat
    2. Pravda je, že člověk do synagogy běžně nevstoupí. Já to mám na paměti nejspíš proto, že jsem z Plzně, kde máme Velkou synagogu, ve které se často konají různé kulturní akce přístupné široké veřejnosti.
      A teď trochu z jiného soudku. Mám doma ručně šitý pravý kabát Chesterfield a údajně by měl pamatovat ještě Franze Josefa. Nedá se srovnat s žádným z mých kabátů, tak kvalitní jsem nikdy neměla. Je velmi zachovalý, jen na sametovém límečku zevnitř je lehce ošoupaný. Nejvíc je podobný asi tomu, který má na obrázku na sobě ten prostřední pán: https://en.wikipedia.org/wiki/Chesterfield_coat Sama jsem ho na sobě párkrát měla, ale vzhledem k tomu, že je pánský, neseděl mi :-) Ráda bych ho věnovala někomu, kdo by z něj měl radost a i by ho nosil.
      Martina

      Vymazat
    3. Dobový Chesterfield? To zní úchvatně! :)

      Vymazat
  2. Wow, výborný článek. Je tady snad všechno, co je potřeba o kloboukách vědět!

    OdpovědětVymazat
  3. Na jednu stranu mi prijde skvele, ze sis dal s clankem viditelne obrovske mnozstvi prace a shrnul vsechno dulezite, na druhou stranu mi to jenom pripomnelo, ze ve svete, kde se zenam smeka a drzi dvere, protoze jsou zeny, zit fakt nechci. Hloupy sexismus jako vysity (drzeni dveri, podavani ruky, placeni na schuzkach, sezeni na spolecenskych vecerich a tak dale).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jsem staromódní, ale podle mě se tomu říká zdvořilost, a neznám žádnou zarytou feministku, které by neudělalo radost, když s ní muž jedná jako s dámou. Navíc je v tom pak zmatek a nikdo neví, co má dělat. Sexismus nechápu. Když ženy nechtějí, aby se k nim muži chovali zdvořile, tak co pak máme dělat? Jak má muž ženu zaujmout a co nás na nich pak má přitahovat? Že s nimi smíme soutěžit, kdo má lepší kariéru, kdo toho víc zvládne, a ve čtyřiceti ji pak držet za ruku a utěšovat, protože zjistí, že nemůže otěhotnět, protože to příliš dlouho odkládala nebo si vůbec nikoho nenajde, protože je tak "zmužilá", že o ni normální muži nestojí a najdou si nějakou, která jim umí uvařit? Neber si to osobně, ani se nikoho nechci dotknout, ale ženy chtějí stále bořit přirozené pudy, kdy žena rodila, starala se o rodinu a "teplo rodiného krbu" a muž lovil mamuty a sekal dříví. Dnes si ženy dělají co chtějí, a muži pak neví, jak se k tomu postavit. Před nějakou dobou jsem k tomuto četl zajímavý rozhovor:

      http://ona.idnes.cz/jirina-prekopova-zeny-se-meni-v-chlapy-deti-jsou-chudaci-muzi-degeneruji-1o6-/spolecnost.aspx?c=A170406_151416_spolecnost_jup

      Vymazat
    2. Při vší úctě, říkat zdvořilosti a prokázané úctě sexismus, může jenom idiot. Jsem sice neuvěřitelně vděčná, že nám generace před námi vyšlapaly cestičku, díky které můžu studovat, řídit auto, vést nadnárodní společnost a stát se prezidentkou, ale jestli to znamená, že se mám na někoho, kdo mi chce prokázat úctu a dobré vychování dívat jak na sexistu, tak děkuji nechci. (Mimochodem nenapadlo vás někdy, že právě tyhle prokazované drobnosti, tyto pozornosti od mužů ženám, jsou právě důkazem toho oč feministkám jde především? Důkazem toho, že nás muži oceňují a berou jako sobě rovné, nebo snad i lepší?)

      Odkazovaný rozhovor znám, je báječný a pravdivý. A za článek děkuji, zrovna včera jsme vysvětlovali desetiletému bratříčkovi, proč si v restauraci ten klobouk sundá, ale šupem. :-)

      Vymazat
    3. Milá Kláro,

      nevím z čeho pramení váš pokřivený a naprosto nezdravý postoj k tradičním rolím muž a žena, které máme od přírody přidělené, ale chtěl bych říct, že já naopak nechci žít ve světě, kde se budeme tvářit, že žena i muž jsou stejné bytosti se stejnými vlastnostmi a změníme své chování. Není tomu tak a kdo si to myslí nebo se to dokonce snaží vnucovat ostatním, asi přišel o zdravý rozum (sensus communis).
      Není nic lepšího než když půvabná, noblesní dáma umí s gracií přijmout chování pravého gentlemana. Vždyť je to skvěle vymyšleno, vypadá to hezky a i z praktického hlediska to má smysl. Vy asi chcete mít doma bezpohlavního partnera, který bude jako vy a vy jako on/ona/ono =P a budete se navzájem při vstupu do dveří ignorovat nebo ještě líp se tam rovnou nacpěte oba najednou :D , ale já si myslím, že každý normální chlap chce mít po svém boku ženu, která je chytrá, mílá, doma šikovná hospodyně a ve společnosti dáma a chce se o ni starat. Stejně tak pravá sebevědomá žena chce mít vedle sebe muže silného, pozorného, který ji bude ochraňovat a občas skládat komplimenty, protože to je normální a pěkné. Nejvíc proti těmto tradičním hodnotám a zvyklostem protestují jedinci, kteří jsou zklamaní, zhrzení, asociální a jinak postiženi a ve skutečnosti touží po tom, aby také pocítili a zažili to, co jsem popsal výše, ale jelikož se jim to nedaří z jakéhokoliv důvodu, raději prohlásí, že to jsou nemoderní přežitky a že to je nějaký typ diskriminace nebo sexuálního obtěžování a hodlají to všecko zničit.

      Já bych měl jeden návrh. Klidně si to myslete, ale necpěte tyhle nesmysly ostatním lidem a už vůbec se je nesnažte "umravnit" dle svých "moderních pseudonázorů". ;) My normální si taky hledíme svého a nesnažíme se tyto tradiční způsoby někomu vnucovat, zároveň nechceme, aby nám je nějaký moderní pseudovědec bral, protože v grantovém projektu vymyslel, že role žena a muž jsou "přežitek" - beztak jen proto, aby "měl práci".
      Pokud jde ještě o to sexuální obtěžování, tak pomineme-li vulgární a násilnické případy, které jsou skutečně zavrženíhodné a patří někam do temného středověku, tak normální projevy náklonnosti, pohledy, doteky, ale třeba i tanec a další mimoslovní komunikace se sexuálním podtextem je zdravým kořením života a také prostředkem, jak se vytvářejí páry, které mají zdravé potomstvo a to je smysl života - zanechat zde další generaci. ;) Což se vám s tímto přístupem asi nepovede. :D Zkuste o tom popřemýšlet a stát se třeba jen na jeden den tou noblesní dámou, pokud to dovedete, a potkejte nějakého gentlemana a věřím, že změníte názor sama. ;)

      Vymazat
    4. Já vždycky ženu trhnu mezi dveřma, aby viděla, jak jsem pokrokový.

      Vymazat
    5. Ad Klára: tady bych použil ono klasické z Černých Baronů: "Tak si polib prdel, náno pitomá!"

      Vymazat
    6. Ad Jiří: Co urážíte spravedlivé, p.s.e.u.d.o.no.r.má.le?!

      Vymazat
    7. Ahoj,myslim,že mohu podotknout,jako žena a jedinec,který je zklamán a asi i jinak postižena hnusným zacházením muži ke mě,ale i mým dětem..Ráda bych velice přivítala muže,co ví a zná,jak se slušně chovat k ženě a dětem a vážit i ctít rodinu a jak se o ni postarat.Dnes muži nenosí květiny na první setkání,přichází pozdě a jsou vulgární.O ostatním ani nechci mluvit.Neví jak se oblékat,přijdou mi,že jsou všichni sbsolutně bez vkusu a slušného chování.Nejsou to muži v pravém slova smyslu,ale zvěř,nebo ti co se chlubí jak vypadají a dokážou milovat maximálně sebe.Vždy jsem toužila poznat pravého muže z dob mých babiček a oblečeného jako chodíval můj dedeček.No hald doba je zde pro mne nereálná,ale musim říct,že jeden z mých synů v těch šlépějích jde i oděvně.Ví,že se mi to líbí a on sám k tomu tíhne odmala.Snad je zde aspoň jeden z mála nastupující generace,co třeba zvedne vlnu vkusu🙂Katka

      Vymazat
  4. Děkuji moc za pěkný článek.
    Jak se zdá tak v nošení klobouků u nás, jsou nejkonservativnější právě ti myslivci.
    Osobně nosím klobouk poměrně často.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač ;) To je zajímavý postřeh, s těmi myslivci, a asi to tak i bude.

      Vymazat
  5. Ahoj, článek je super podrobný a člověk se tu opravdu něco dozví. Jen mi trochu vadí ten tvůj postoj:"Nenosíš co je podle mě/etikety správně-jsi idiot."
    Ještě k celkovému dojmu z blogu- máš svůj styl, ale kdyby to někdy bylo trochu "modernější" tak bys nejspíš oslovil víc lidí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Co se tycee mého postoje, není to tak, jak říkáš. Jen by to chtělo, aby lidé trochu znali pravidla slušnosti. A to, jak má na sobě klobouk ten chlapec, je podle mě hnusné - můj osobní názor ;)

      Vymazat
  6. Dovolím si, trochu se zastat klobouků Trilby. V autě, které má opěrky, a dnes asi kromě veteránů všechna, se nosí na hlavě nejlépe. I to může být jeden z důvodů, především u řidičů.

    OdpovědětVymazat
  7. Samozřejmě ne všechny jsou hnusné, třeba právě v Bella hats teď mají několik krásných modelů od Stetson a když je sladíte s oděvem, vypadá to hezky. Ale většina lidí nosí ty obyčejné a ošklivé z řetězců, které vypadají lacině, nosí je k čemukoli, a pak ten klobouk nevypadá tak hezky :/ A jak jsem zmiňoval Alpine pro - často je vidíte s reklamním potiskem...

    OdpovědětVymazat
  8. Když už se věnujete modě, říká Vám něco slovo subkultura ? Zřejmě ne, protože pak byste se tolik nedivil tomu, že mnoho maldých nosí kloubouk do týla.

    Napadá mě jeden průkopník této mody a svého času ikona jedné subkultury. Viz odkaz
    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/5b/fd/d0/5bfdd03e0bdf1b3211314f8767c2fb03--eighties-music-martin-gore.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, vím, co je to subkultura, ale nejsem si jistý, zda jsou pořád tak oddělené a rozeznatelné. Dříve to bylo jasné, ale dnes se všechny styly tak prolínají, že je těžké, kdo je kdo. Řekl bych, že se spíše jeden inspiruje druhým ;)
      A toto není článek o subkulturách, ale o tom, jak to nosí, řekněme normální muž podle pravidel oblékání, jako jsou ta, podle kterých se nosí třeba smoking nebo společenský oblek.

      Vymazat
    2. A to je právě ta chyba. Protože jste se zhlédl v časech první republiky tak naprosto opomíjíte současnost. Někdo už to v diskusi zmínil. Měl byste se trochu otevřít mladším. Kloubouky už dávno opravdu nenosí jen uhlazení lázenští šviháci.

      Vymazat
    3. Řekněme, že jsem se zhlédl spíše v módě a stylu, o jakých píše třeba The Art of manliness. Na psaní o trendech a inspiraci subkulturami je tady třeba GQ. Podle zpráv, které dostávám, je tady pořád dost můžu, kteří chtějí vypadat elegantně a zajímají se o klasickou módu a styl. Pokud někdo miluje styl oblékání Justina Biebera a boy bandů, jistě nebude hledat zdroj inspirace u mě.

      Vymazat
  9. Zdravím, nemyslím, že klobouk trilbi je paskvil mezi klobouky, jak nepřímo naznačujete. Ne každý touží chodit (třeba do práce nebo ve městě) v obleku s fedorou nebo s buřinkou. Dnes je všude (i při návštěvě divadla) patrný trochu ležérnější styl oblékání a k tomu se trilbi vyloženě hodí, jelikož se dá zkombinovat prakticky se vším. Jinak se mi ale článek líbí, i přesto, že tím v nošení klobouků oslovíte pouze hrstku anglických gentlemanů.

    OdpovědětVymazat
  10. Spíše jsem tím chtěl říct, že klobouk i typ trilby tím upadají, protože všechny nejlacinější a nejhnusnější klobouky jsou trilby, nosí je každý, ke všemu, v noci na diskotéce uvnitř místnosti - je to ohavné. Přitom ten klobouk špatný není.

    OdpovědětVymazat
  11. koukám, že modelu trilby se zastává hodně lidí, já se musím přidat :D je to asi jediný model, který mi opravdu sedne k hlavě a obličeji skvěle, tedy zatím z těch co jsem zkoušel. Za ty roky by se snad mohl už zbavit nálepky klobouku pro zbohatlíky :) Souhlasím, že klobouk má být z kvalitního materiálu a kvalitně vyrobený, a hlavně, že se má dodržovat jeho etiketa. Minimálně se držet toho, že uvnitř se sundává, později se doučit, že pokud je člověk v pohybu, nebo na veřejném a všemi dostupném místě, tak může zůstat na hlavě (MHD, nádraží, auto, obchod...). Mě mrzí, že klobouky z pánských šatníků vymizely. Je to asi tím, že je méně pánů a více "chlapů". Snad se ta éra vkusného oblékání vrátí a roztrhané džíny zůstanou jen jako starý kousek oblečení na práci na zahradě :D

    OdpovědětVymazat
  12. Díky za článek. Dovolím si jednu připomínku - dnes elegance ustupuje pohodlnosti (naneštěstí). Má-li muž oblek, neměl by být líný uvázat si kravatu. Vy byste použil zřejmě výraz "buran", ovšem pouze v případě, že byste její absenci vnímal stejně nelibě jako já. Já jsem v soudech zdrženlivější, takže pouze zvedám lehce levé obočí na znamení údivu, že Váš chvályhodný konzervatismus končí u brady...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto je blog, který se, mimo jiné, zabývá popisováním různých prohřešků proti stylu a etiketě, a proto používám tyto výrazy. Reaguji asi podobně jako vy, a nikdy nikomu ve společnosti neříkám, že je buran nebo nevhodně oblečený, protože třeba při návštěvě Národního divadla bych tam musel dorazit už dvě hodiny před představením a s asistentem, abychom to stihli říct všem. ;)

      Vymazat
  13. Můj komentář nebyl zřejmě dostatečně srozumitelný. Pokusím se to napravit. Nešlo mi tolik o ty výrazy, rozhodně spíše o tu kravatu. Vy držíte pozice pokud jde o klobouky - smekám ten svůj. Bitvy o kravatu se zřejmě účastnit nehodláte - odtud mé zklamání. Podívejte se na ilustrace ve Vámi doporučovaných knihách... a na fotky.
    Ale ještě jednou a zcela vážně, díky za článek. Rád jsem si ho přečetl a něco se dozvěděl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, zda to má být narážka na mě, ale chtě nechtě si musíme uvědomit, že doba se mění. Zatímco oblek se stále nosí a mění se (rozhalenka nebo šátek (dnes mu u nás říkáme ascot) se nosily už snad na konci 20. let), klobouky se jako živý doplněk mající smysl přestaly úplně nosit během šedesátých let. Dnes je z něj jakýsi nesmysl a maškaráda, který někdo nosí jak chce. Oblek je v některých zaměstnáních stále vyžadován, a je tedy jasné, že se bude vyvíjet. U klobouků mě vadí obvykle zcela nevhodná volba tvaru, materiálu, a že je nikdo nesmeká v místnosti. Ať se doba změnila jak chtěla, nošení klobouku v místnosti mně připadá vulgární.

      Vymazat
  14. Jistěže to byla narážka na Vás. Oblek bez kravaty není vývoj, je to degradace. Kravatou muž ukazuje, že mu jeho okolí stojí za to, aby si ji uvázal. Koncem dvacátých let si muž uvázal kravatu na cestu pro cigarety přes ulici. Kdo nosil rozhalenku, nevím. Asi ani nechci.
    Boty se také nosí stále. Ty příšerné pantofle k obleku, které na jiném místě tepete, což nelze jinak, by tedy také mohly být produktem tohoto vývoje. Jsou - stejně jako rozhalenka - pohodlné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A slyšel jste někdy o etiketě a faux pas? Že když vás pozvou na večírek a máte se obléct jako na „cocktail“, a nikdo nemá kravatu, také si ji nebudete brát? Záleží, v jakém se pohybujete prostředí. Kdybych chodil pořád v kravatě, i když se mně to líbí, vypadal bych směšně, protože všichni ostatní mají džíny a tričko. Ten muž v roce 1920 si kravatu bral proto, že se tehdy dbalo společenských pravidel, a protože tak se tehdy lidé oblékali. Tak jako si dnes berete džíny a tričko.

      Vymazat
  15. Velmi pěkný článek a spousta informací, které jsem potřeboval. Ovšem jedna celkem důležitá informace mi tu chybí - nasazování a sundávání klobouku. Až díky panu Reddingtonovi a mému prvnímu panama klobouku jsem zjistil, že se klobouk bere za krempu a ne jako kovbojsky klobouk nahoře. Je to také určité faux pas? :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Myslel jsem, že jsem to zmínil... Měkké klobouky se berou za vršek (kovbojský, fedora, panama), tvrdé (buřinka, homburg, cylindr, žirarďák) se berou za krempu. Je to vlastně logické. Klobouk jde obvykle uchopit pouze za jednu z možností. ;)

      Vymazat
  16. Velmi pěkný článek i s tou divnou fotkou, ještě divnějšího chlapce. Ale k věci, miluju klobouky a občas je to trochu výzva, jak to vyřešit. Ale teď řeším tento klobouk victorian low top hat
    https://www.etsy.com/es/listing/876001202/sombrero-de-copa-de-fieltro-marron?ref=pla_sameshop_listing_top-4
    a ani za boha nemůžu vymyslet, jak to pojmout do dnešní doby. Uplnej fanda steampunku nejsem, takže takhle ne i když by to bylo jednoduché. Nějaký dobrý nápad?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Ale s tím hnědým cylindrem vám neporadím - podle mě je tak typický pro určitou dobu, že se opravdu hodí jen ke steam punku, nebo pokud se oblékáte v podobném, jako že "vintage" viktoriánském stylu, ale když už bych nosil cylindr, tak černý, a k formálnímu oblečení, ideálně v zimě k černému kabátu a tmavému obleku, nebo k večernímu obleku. :)

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď. No už je ve výrobě, tak se s tím nějak popasuju. S tou barvou jsem jen dal špatný odkaz, objednaný je v antracitu.

      Vymazat
  17. Děkujeme Bella Hats na Národní opravdu krásnej výběr...


    OdpovědětVymazat