středa 14. června 2017

Jarní menu (a chuťový orgasmus) v Sabores Tapas


 photo sbores-tapas-prague_02_zpssxma28ja.jpg

Restauraci či spíše tapas bar jsem už jednou navštívil, asi před rokem. A jak jej občas míjím (najdete jej hned u východu z Ungeltu a naproti Chapeau Rouge), řekl jsem si, že se tam musím opět podívat, zvláště když teď mají nové menu. A bylo stejné jako loni - výborné.

Sabores tapas & vinos je tapas bar, jak název napovídá, a nabízí především španělské speciality; olivy, Jamón Ibérico Joselito, která je označována za nejlepší šunku na světě, nakládané rybičky, tapas - drobná jídla, která jsou ovšem orgasmem na talíři jak pro oko, tak pro chuťové pohárky - ale také grilovaná masa, která si můžete dát jako hlavní chod. Já jsem si dal tři druhy tapas, abych mohl ochutnávat, a k tomu jsem popíjel španělské víno, které mně k jídlu doporučil sommelier.

První chod bylo tuňákové sashimi na salátu z řasy wakame, s wasabi, zázvorovým gelem a maracujovým jus. Byla to skvělá kombinace syrové ryby s pikantním zázvorem a wasabi, stejně jako maracuja. Čekal jsem, že bude sladká, ale také byla pikantní, a jídlo příjemně osvěžila.

 photo sbores-tapas-prague_03_zpsvbhue9sa.jpg

 photo sbores-tapas-prague_04_zpsdlhgwibm.jpg

Dalším chodem byla lahodná rybí polévka Brandade, hutný krém s kouskem grilovaného hejka, šafránem a lososovým kaviárem. Musím říct, že by mně nenapadlo dát do horké polévky studený kaviár, který se má za studena jíst, ale jen zvýraznil chuť jemné, ale silné polévky. Polévky já můžu a tato byla božská!

 photo sbores-tapas-prague_05_zpsy2dvhtkt.jpg

 photo sbores-tapas-prague_06_zpsaamfrzb8.jpg

V Sabores mají Josper gril, což je něco jako gril s troubou, ve kterém se topí uhlím, takže umožňuje připravovat maso na skutečném ohni uvnitř restaurace, aniž by vydával přílišné horko nebo dým. Na něm bylo připraveno beef tataki z galisijského steaku - nádherně ugrilovaný hovězí roštěnec s omáčkou ponzu, liškami a nakládanou ředkvičkou a okurkou. Kousky masa se rozplývaly na jazyku a omáčka a přílohy tvořily oblohu - a nebe v hubě :)

 photo sbores-tapas-prague_07_zpswemmazp3.jpg

Gurmánský zážitek jsem zakončil sladnou tečkou v podobě crema catalana s "drobenkou", vanilkovou zmrzlinou a pomerančovými chipsy.

Řeknete si, že tapas je nějaká maličkost, kterou si dáte k vínu, jako třeba olivy nebo sýr, ale tady jsou to spíše degustační sousta a malá umělecká díla, protože jídlo v Sabores nejen skvěle chutná, ale také vypadá. Není to něco "k vínu", ale každý pokrm tady tvoří několik vzájemně ladících dobrot. Jedno nedělní poledne jsem tak strávil skvělým obědem, během kterého jsem ochutnával španělské speciality (a víno).

Bylo to tak strašně dobré, že jsem nechtěl, abych už ten chod dojedl, a zároveň jsem se nemohl dočkat dalšího! Ideální místo, pokud si chcete "zamlsat" :) nebo pokud chcete posedět s kamarády u dobrého vína a nechcete k tomu jíst jen arašídy.

 photo sbores-tapas-prague_08_zpsepwa9tfe.jpg

Žádné komentáře:

Okomentovat