pátek 25. března 2016

Luxusní Tapas v Sabores


 photo sabores_01_zpsxnily1kx.jpg

Jsem hrozná konserva a většinou chodím pořád do těch stejných restaurací, dokud mně někdo z kamarádů nevezme do nějaké nové, ve které jsem ještě nebyl, nebo mně ji doporučí. Kamarádka Katka (která je také zmlsaná) mně tak jednou říkala o Sabores Tapas & Vinos, tapas baru v Malé Štupartské, kde je to prý skvělé. Tak jsem se tam vydal.

 photo sabores_02_zpszfkqhmsk.jpg

 photo sabores_03_zpshjmciijn.jpg

 photo sabores_04_zpsoway4exf.jpg

 photo sabores_05_zpsnh9b7jgt.jpg

 photo sabores_19_zpsupwjztki.jpg

 photo sabores_18_zps2rba88m9.jpg

 photo sabores_16_zpstqnfbm9d.jpg

 photo sabores_17_zpsewekt3nz.jpg

Tapas Bar Sabores najdete v Malé  Štupartské 3. Kdybyste to nemohli najít, je to naproti Chapeau Rouge. První dojem byl příjemný - prostor vypadá jako něco mezi bistrem a masnou či uzenářstvím (možná ten dojem umocňovaly šunky visící na zdech a lahůdky v chladicím pultu), ale vůbec to nepůsobí neosobním nebo chladným dojmem, jak by se na první pohled mohlo zdát. Najdete tam menší či větší stolky a pult u šéfkuchaře, takže máte výhled přímo do kuchyně a do Josper grilu (něco jako trouba a gril na dřevěné uhlí dohromady). U vchodu stojí chladicí pult se španělskými uzeninami a dalšími pochoutkami, jako je šunka Joselito, která patří k nejlepším ve světě, a regál plný španělských vín.

 photo sabores_06_zpsuvkfxtfb.jpg

 photo sabores_07_zpsnt0pcnhd.jpg

 photo sabores_20_zpsmxvdxd95.jpg

Čekal jsem na kamarádku, tak jsem si dal sklenku vína a začetl se do jídelního lístku. Španělskou kuchyni moc neznám a tak jsem si nechal poradit s výběrem. Tapas znamená malé "degustační" talířky s občerstvením, které si skupina přátel objedná ke stolu a pak se o ně dělí a každý tak ochutnává ze společných talířů různé pochoutky. A tak jsme to také udělali - objednali jsme si několik talířků se studenými i teplými pokrmy, které jsem společně ochutnávali. Pokud jste čekali, že tapas budou nějaké jednohubky nebo nakrájená sušená šunka a olivy, tak jste se mýlili stejně jako já.

 photo sabores_08_zpsea3wcbt7.jpg

 photo sabores_09_zps8sxq4ijm.jpg

Na začátek jsme si dali gazpacho, které nás dobře navnadilo. Mělo výraznou chuť a přitom bylo sametově jemné zároveň. V něm bylo ceviche z mořského vlka a avokádová pěna, a to celé ozdobené křupavou rybí kůžičkou (mořského vlka). Pak nám donesli mušle sv. Jakuba s mořským ježkem a osvěžujícím sorbetem.

U druhého chodu jsem zjistil, že zatímco v lístku najdete celkem jednoduše, možná až stroze popsané jídlo, výsledek, který vám číšník donese ke stolu, je překvapivý, co se vzhledu i chuti týče. A to myslím v tom nejlepším slova smyslu. Vždycky jsem se obešel bez všech těch obsáhlých popisů v jídelních lístcích. Nepotřebuji vejce tažené při 63° C servírované na hlavičkách v bio másle oblanšírovaném chřestu z farmy v Horní Dolní s omáčkou ze smetany krávy Božky, která má sluníčkový život. Stačí mně vejce a l'Argenteuil a nechám se překvapit šéfkuchařem, jak ten recept pojme. Od toho jdu přece do restaurace - nechci se jen najíst podle nějakého seznamu jídel, ale očekávám, že zažiju něco nového a dobrého a že se do restaurace budu vracet právě kvůli kuchaři a jeho umění a příjemné obsluze, která ním jídlo představí. A Honza Horký v Sabores Tapas & Vinos splnil moje očekávání nad míru.

 photo sabores_10_zpsqj4uqxmb.jpg

 photo sabores_11_zps9lp3y9mg.jpg

S dalšími chody bylo jídlo čím dál lepší a chutě překvapivější. Ančovičky z Kantábrie jsem viděl už na facebooku, tak jsem je chtěl zkusit. Nejen, že jídlo skvěle vypadalo, ale také skvěle chutnalo. Na plátku rajčete ležely smotané filety ančiviček, a to celé bylo dochuceno avokádem a obklopeno salsou verde. 

 photo sabores_12_zps3oc1jrvq.jpg

Na dalším talířku nám přinesly Lilek z Josper grilu a burratou a lesním ovocem. Abych pravdu řekl, moc jsem netušil, co si pod tím mám představit - a obrázek řekne víc než tisíc slov. Vlažný lilek se mísil se smetanovou chutí burraty a chutí výborných borůvek. Hlavně mně zaujala vůně - hned bylo cítit, že je vše zakápnuto lanýžovým olejem. Ach!

 photo sabores_13_zpsplwhj7mz.jpg

Nemůžu se rozhodnout, jestli mně nejvíce chutnal ten lilek s burratou nebo toto: Kalamáry z Andalusie s fazolkami a paprikou. Čekali jste kroužky v těstíčku? Ne, byly to kousky sépie, která se rozplývala na jazyku a fazolky byly tak skvěle dochuceny, že bych je mohl jíst i samotné. 

 photo sabores_14_zpsmmeylimx.jpg

Náš večer jsme zakončili kávou a pak jsem si ještě dlouho povídal s šéfkuchařem. O španělské kuchyni, o menu, o tom, že raději než polská rajčata objednává ta španělská, která sice stojí desetkrát tolik, ale za to chutnají jako rajčata, zdrbli jsme ostatní restaurace, a tak. 

Když to shrnu, je pro mě Sabores ideálním místem na sraz s příteli u sklenky vína, kdy si chcete dopřát opravdu dobrého jídla nebo jen tak něco malého k zakousnutí a jste labužníci.

Žádné komentáře:

Okomentovat