pondělí 19. června 2017

Buran na audienci u královny Alžběty II.



 photo zeman-audience-kralovna_01_zps41oqyemm.jpg

Jak jste asi zaznamenali, náš slovutný pan prezident byl přijat na audience u královny Alžběty II., která (byť jen formálně) vládne šestnácti zemím světa a jako přes šedesát let vládnoucí královna si zaslouží nějakou úctu, co říkáte? Smutné je, že nevíme třeba to, o čem Zeman s královnou hovořili, protože všichni mluví jen o jeho nevhodném chování a oblečení, a že měl Zeman nevkusné boty. Pak někdo zjistil, čím Miloš Zeman královnu obdaroval...


Zeman porušil protokol hned mezi dveřmi. Měl být uveden a představen královně, uklonit se (žena dělá pukrle), ta mu podá ruku (jí první nikdo ruku nepodává) a zahájí rozhovor, který se nesmí týkat královské rodiny, královnina věku a politiky. Pokud představuje svoji rodinu, měl by počkat na nějaké pokynutí nebo znamení od královny, jinak má stát dcera v pozadí. Místo toho Zeman spustil monolog jen co se otevřely dveře. Ceremoniáře nepustil ke slovu a hned se hrnul ke královně jako by byli staří známí. Napřed mluvil o tom, že je v Londýně již počtvrté, jak dobře se zná s Tony Blairem, a pak královně velmi nevkusně naznačil, že je stará, když pamatuje již deset premiérů.

Všimněte si, jak je úplně klidný a bodrý. To mu závidím. Já bych byl na jeho místě velice nervózní, a ztěží bych ze sebe něco vyblekotal. Zeman ale vypadá až příliš uvolněně, jako by vítal starého známého ze Sovětského svazu, se kterým se bude za chvíli objímat a mlaskavě líbat, jako to známe od Husáka s Brežněvem. Takto se přece nechová k devadesátileté královnědámě a vládkyni Spojeného království. Na druhou stranu můžeme být rádi, že na ni v opilosti nespadl, že ji nepozvracel, a že se neptal po popelníčku (i když ten tam nechyběl!). Chybělo jen to žváro v hubě. Ach jo!


 photo zeman-audience-kralovna_02_zpsb1efq6ow.jpg

Zvláštní je také volba oblečení. Na audience u dvora se podle protokolu nosí žaket, vojenská uniforma nebo kilt (ženy by měly mít klobouk, ale jinak je oblečení manželky a dcery v pořádku). Nevím, jak moc se na to dnes hledí, každopádně Zeman není jediným, kdo se s královnou setkal pouze v obleku. Katastrofou jsou ovšem boty.


 photo zeman-audience-kralovna_03_zpssryn4jxk.jpg

Při prezidentských volbách všichni zatracovali Karla Schwarzenberga, že je prý starý a nemocný, a prý pořád usíná. Zeman ve svojí funkci velice sešel, na návštěvě v Číně byl tak unavený, že ho museli na focení přivézt (a přivést), neustále se opírá o hůl a kvůli potížím s nohami prý musí nosit zdravotní boty. Pak si ale říkám, že jako prezident má snad prostředky na to, aby si nechal vyrobit boty, které budou vypadat tak, aby je mohl nosit ke společenskému obleku, ne? To je ale těžké chtít, když někomu bez rozpaků připíchává státní vyznamenání  k fleecové mikině. Je až smutné, jak přesně se Zeman do funkce českého prezidenta hodí. Představu typického Čecha totiž reprezentuje naprosto dokonale.


 photo zeman-audience-kralovna_06_zpsqnqgrz10.jpg

 photo zeman-audience-kralovna_04_zpsmlp4dnvt.jpg

A teď dárky. Je totiž zvykem dát královně při setkání dárek. Když Alžběta II. navštívila v roce 1996 Brno, dostala od tehdejší primátorky granátový šperk inspirovaný soupravou Ulriky von Levetzow (milenkou von Goehteho). Souprava náhrdelníku, brože, náramku (na fotce výše) a náušnic byla vyrobena z osmnáctikarátového zlata a spousty českých granátů.

Při páteční audienci Alžběta II. také dostala šperk s českými granáty. Brož velkou necelých pět centimetrů z pozlaceného stříbra a šátek s motivem díla Václava Hollara. František Lutonský, zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT, na svém Twittteru zveřejnil odkaz na e-shop, kde byla brož koupena. Není to přesně ta za čtyři tisíce, o které píše, ale tato, se čtyřmi řadami kamenů za 8.450 Korun. Pokud chcete, je stále k mání v e-shopu.


 photo zeman-audience-kralovna_07_zpsq8ygocqd.jpg

 photo zeman-audience-kralovna_08_zpsfnjd2pws.jpg

Ovčáček na to na Twitteru reagoval svým obvyklým vulgárním a ignorantským způsobem: "Tenhle idiot dělá zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT. Takže idiotovi vzkazuji: jde o ukázku umu českých rukou. Brož s českým granátem." Taková brož jistě ukázkou českého umu je, to nikdo nezpochybňuje. Ale je opravdu vhodné, aby královna dostala, řekněme tuctový šperk z e-shopu? Kromě toho dostala šátek, který se prý prodává v dárkových obchodech uměleckých galerií. Neříkám, že musí být nekvalitní nebo ošklivý. Ale...


 photo zeman-audience-kralovna_05_zpscncvgt9o.jpg

Takže zatímco při návštěvě Brna dostala královna darem speciálně pro tuto příležitost vyrobenou soupravu zlatých šperků s granáty inspirovanými historickými šperky Ulriky von Levetzow, pan a paní Zemanovi ji obdarovali broží z e-shopu a šátkem ze souvenir shopu. To na to zapomněli a koupili to cestou na letiště? Nebo na letišti?!

8 komentářů:

  1. Nuž, čo ste si zvolili, to máte. Holt smůla. 😂😂😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako by nestačilo, že jste nám sem šoupli Babiše a Nyitraye!

      Vymazat
    2. Babišovi vystupovanie a obliekanie nemôžeš zazlievať, ty aristokrat. A to druhé meno, to je kto? V Leviciach doktor na infektológii, ak vieš, kde sú Levice.

      Vymazat
    3. Obléká se dobře, ale jeho podnikatelské aktivity podle nejsou morálně v pořádku a svým chováním a vystupováním v té aféře s daňovým přiznáním a s odposlechy ztratil zbytek cti. Na jeho místě bych musel chodit kanály. A Nyitray je další slovenský podnikatel, který se u nás angažuje v politice a zavádí nové zákony a předpisy, an které nejsme úplně zvědaví.

      Vymazat
  2. Hodnotit Zemana nehodlám ( nevolil jsem ho a volit nebudu ) . Nicméně pozastavím se nad vaší větou, cituji " Představu typického Čecha totiž reprezentuje naprosto dokonale "

    Kdo je dle Vás tím typickým Čechem ? Defunujte jej prosím . A mějte prosím při tom na paměti, pokud se chcete nějak nad čechy vyvyšovat, že nemáte právo vynášet nad národem jakékoli soudy. Jen holý fakt, že se vám nelíbí styl oblékání většiny čechů totiž neznamená, že zrovna vy jste tou personou, která má právo odsuzovat český národ za styl oblékání. Dnes se rád každý pasuje do role soudce a rád poukazuje na chyby druhých. Ale jste si fakt jist, že zrovna vy se oblékáte za každé situace vkusně aby jste mohl druhým kázat ? Osobně o tom dost pochybuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad nikoho se nepovyšuji, jen konstatuji. Zeman je ten typ člověka, který rád pije, kouří, a je raději bodrý a pohodlný, než formální, distingovaný a elegantní. Neláme si hlavu s protokolem nebo pravidly slušnosti, neřeší oblečení, a všem říká, co si myslí, a ne to, co je vhodné. To je možná fajn, když jdete s kamarády na pivo, ale ne tehdy, jste-li prezident a jdete-li na audienci k britské královně, a první co na ni vypálíte, že je stará, a ani se neobtěžujete vzít si vhodné oblečení, jaké se tam vyžaduje.
      Snažím se oblékat a chovat slušně a podle příležitosti. Ale na to, abych viděl, že Zeman našemu národu dělá ostudu, nepotřebuji být vzorem dokonalosti, tak jako nemusíte umět vařit abyste poznal, že jídlo v restauraci je odporné.

      Vymazat
    2. Zemana rad nemam, ze je to senilní buran je nepopiratelný fakt a darky pro kralovnu samozrejme stoji za prd, ALE:
      1) kralovna taky neni nijak extra vystrojena.
      2)Holky zemanovy jsou vystrojene dobre, pornoherecka na jednicku, stara v ramci moznosti, akorat nemusely mit obě stejnou barvu šatl si myslim. Dress code je dobra vec, na urovni statnik-statnik se to snad ani neresi a jedna strana v podstate nema pravo po druhe dress code vyzadovat (napr kdyz prijede kral africke zeme zabaleny do lvi kuze a barevne "togy").
      3) Zeman ve svych letech uz ma pravo aby na nejakou modu a styl sral, stejne jako anglicka kralovna.

      Jinak doufam, ze Zemanův nastupce bude vystupovat vice distingovane, reprezentativne a v neposledni rade agilne.

      Vymazat
  3. To je strašný a k těm botám... co to proboha je? Jinak dárek, souprava šperků, je perfektní. Veru

    OdpovědětVymazat