pondělí 6. února 2017

Duffle coat Blažek a aktovka Elega


 photo duffle-coat-blaek-aktovka-elega_01_zps33ruz1dl.jpg

 photo duffle-coat-blaek-aktovka-elega_02_zpsyp1fvx3p.jpg

 photo duffle-coat-blaek-aktovka-elega_03_zpsr1elnnyy.jpg

 photo duffle-coat-blaek-aktovka-elega_04_zpswxgagewo.jpg

 photo duffle-coat-blaek-aktovka-elega_05_zpsscpgtt8f.jpg

 photo duffle-coat-blaek-aktovka-elega_06_zps6odo4gv2.jpg

 photo duffle-coat-blaek-aktovka-elega_07_zpsvvsqkecf.jpg

 photo duffle-coat-blaek-aktovka-elega_08_zps7m7k3bha.jpg

 photo duffle-coat-blaek-aktovka-elega_09_zpsgiumlz2x.jpg

Duffle coat je ideální kabát na každodenní nošení během zimy. Svoje jméno dostal podle belgického města Duffel, kde se vyráběla hrubá vlněná látka, ze které se původně šil. Charakteristické znaky tohoto kabátu je zapínání na tři nebo čtyři olivky, které umožňují snadné zapnutí, i když máte na rukou rukavice, veliká kapuca připevněná k límci, který se dá zapnout až k bradě, a dvě velké našité kapsy. Dnes se dělá z jemnějších látek a kratší (do půli stehen).

U nás se mu říkalo montgomerák podle jména nejstarší firmy, která tyto kabáty od roku 1890 dodávala britskému královskému námořnictvu a dodnes je vyrábí. Ale stejně jako u jiných druhů oblečení nebo bot název upadl v zapomnění a nejspíše se s ním setkáte pod anglickým názvem duffle coat.

Je pohodlný, zahřeje, a - teď nemohu najít, kde jsem to četl - ale jako jediný buďto z volnočasových kabátů nebo z kabátů s kapucí se hodí také k obleku. Do zimy se hodí hlavně proto, že zahřeje, má kapuci, která je velká a dá se dobře zapnout, takže chrání před chladem a hlavně sněhem či deštěm. Do prostorných kapes se vejde spousta věcí a také si v nich můžete zahřívat ruce. Takže až vám někdo bude tvrdit, že ve městě musí v zimě a sněhu nosit ohavnou trekovou bundu v barvě, která usnadňuje nalezení jeho zohaveného těla na vysokohorském ledovci, pak kecá, protože duffle coat skvěle chrání před nevlídným počasí a navíc vypadá dobře jak k džínám, tak k obleku.

Ve výprodeji jsem si pořídil tento krásný duffle coat Blažek. Měl jsem modrý duffle coat z Háemka, ale chtěl jsem nějaký hezčí a kvalitnější, a modrý. Navíc Blažek nabízí také prodloužené velikosti a oblečení vám upraví na míru, takže mně také lépe padne a pohodlně se pod ním nosí i sako. Také mě příjemně překvapilo, že má všechny výhody duffle coatu, narozdíl od toho z H&M, který tak jen vypadal.

Na sobě mám kromě toho kalhoty H&M, košili Carven, vlněné sako ze sekáče, kravatu Gucci, ponožky Happy Socks a polobotky Loake z Le Premier. K tomu mám aktovku české firmy Elega rukavice české firmy HVD rukavice, koupené v tom obchůdku s rukavicemi, koženými doplňky a kožešinami v Železné ulici, a manžetové knoflíčky z vetešnictví.

12 komentářů:

  1. perfektný outfit a veľmi sa mi páči taška a ponožky :)
    Drew's Beauty

    OdpovědětVymazat
  2. Wau... úžasně sladěno! Palec nahoru botám i ponožkám! :)

    OdpovědětVymazat
  3. To jsou proste paradoxy - nejdrive jsem si precetla predchozi post o nove kolekci Balenciaga - nevim, podle jakeho klice vybiraji modely pro runway, ale ocividne to bude v ramci kategorie "cim vetsi bizar, tim lepe" (pred naprostou vetsinou z nich bych s hruzou zdrhla), jako pozitivum vidim to, ze mody znali cizinci po prijezdu do Prahy nabydou (mylneho) dojmu, ze mnozi cesti muzi uz v tomhle stylu davno jedou... No a musim rict, ze podivat se po teto neblahe zalezitosti na Tvuj posledni outfit bylo potechou pro moje oci - moc pekne... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nádhera! Jak říká slečna výše, není nad klasiku, ta sluší mužům nejlíp :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc by se mi k tomu líbily vínové rukavice ladící s taškou. Jinak palec nahoru, Duffelcoat si plánuji pořídit už déle, tenhle je fakt pěkný.

    OdpovědětVymazat
  6. Duffelcoat moc pěknej. Mám taky jeden šedej od Espritu ( 70% vlna a 30% polyester ) a při teplotách kolem nuly jsem s ním spokojenej. Když byly ale teď v lednu větší mrazy kolem -10 a víc tak jsem už raději dal přednost péřovce před kabátem v který je větší teplo. Ve větších mrazech je mi v kabátu už prostě zima. I tak si ale asi pořídím ještě jeden buď v modré a nebo v pískové barvě. Tenhle od Blažka by se mi fakt líbil. Za kolik jste ho ve slevě koupil ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duffle coat je ideální do sněhu, větru a deště. Při hlubokých mrazech pak nosím více vrstev nebo kabát podšitý beránkem ;)
      Ve slevě byl za 5000, zlevněný o půlku.

      Vymazat
  7. Iba faktická: Žiarivé farby outdoorových búnd neslúžia na uľahčenie záchrany, obľúbené sú hlavne preto, lebo vyzerajú na pozadí skál a snehu dobre na fotkách ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu? Tak tupý a sobecký důvod mě nikdy nenapadl. Za to si vždycky vzpomenu na to, jak mně každý myslivec vždy říkal, že do přírody se nemá nosit oblečení křiklavých barev, protože to děsí a plaší zvířata.

      Vymazat
  8. dokonaly outfit ! vyzerate bozsky elegantne. a ta taska .... 1*

    OdpovědětVymazat