čtvrtek 2. února 2017

Balenciaga F/W 2017: Esence devadesátkového nevkusu a módních faux pas


 photo Balenciaga-FW17-kabat_01_zpsecyoylhp.jpg

Nechtěl jsem hodnotit kolekci, kterou na příští zimu pro módní dům Balenciaga navrhl Demna Gvasalia, ale je tak ohavná, že se ve mně všechno obrací. Všechno vypadá jako původní oblečení z devadesátých let, které seženete v libovolném laciném sekáči; hnusné a nepadnoucí oblečení krabicového střihu z devadesátých let totiž nikdo nekupuje a bývají jich tam plné věšáky. Nikdo totiž nechce vypadat jako herec z Komisaře Rexe, který se začal natáčet v roce 1994.

Tato kolekce je esencí devadesátkového nevkusu a hlavně obsahuje snad všechny prohřešky českých mužů - kromě trekových sandálů se zapranými tlustými bílými sportovními ponožkami. A to je záměr mého článku. Ty modely se skvěle hodí k tomu, abyste se podívali, čeho se vyvarovat, pokud si chcete vzít oblek a vypadat v něm dobře, a ne tak, že jste jej zdědili po tatínkovi, který v něm v tanečních uchvacoval maminku.

Možná jsou bohatí lidé ve světe přesyceni a chtějí hnusné oblečení? U nás by to však bylo jako vozit dříví do lesa. Na každém plesu vidíte podobných outfitů... myslím, že i desítky. A na každé svatbě je alespoň jeden strýc v krabicovém saku, které měl na svatbě vašich rodičů. A jsou toho plné sekáče.

 photo Balenciaga-FW17-oblek_01_zpscfpdad6w.jpg

V devadesátých letech mívala dvouřadá saka větší výstřihy a měla obvykle jen tu spodní řadu knoflíků. Za to je tady typický krabicovitý střih i hnusná barva. I struktura materiálu jako by se snažila napodobit hrubé látky devadesátkových obleků. A ty kalhoty! Příliš volné příliš dlouhé. Nic, co bychom na společenských akcích často nevídali, ale je to špatně.

Když si koupíte oblek, odstraňte ten štítek z rukávu. Vždycky když to na někom vidím, je téměř jisté, že mu rukáv saka sahá až po klouby prstů, protože mu oblek nepadne a je příliš velký - jako na fotce. A dvouřadé sako se nikdy nenosí rozepnuté. Na rozdíl od jednořadého saka, které se rozepíná když si sedáte, zůstává dvouřadé vždy zapnuté. Proč? To vidíte na fotce - vypadá to hnusně.

Černé košile a červené kravaty si nechte na koncert Green Day. Nosí to snad někdo jiný? Vy to nedělejte. Pravidlem je, že kravata má být vždy tmavší než košile, aby vynikla.

 photo Balenciaga-FW17-oblek_03_zpszfsgsmg1.jpg

Jsem jediný, kdo si myslí, že obarvené černé vlasy na bledých lidech s původní barvou vlasů "pochcaná sláma" vypadají jako pěst na oko? Hůř už vypadají jen odrosty na takových vlasech jako v tomto případě. A ty úzké brýle. Takové se nosily asi před dvaceti lety.

A křusky k obleku? Opět tu máme černou košili, a kravatu s logy, jako u stejnokroje nějaké firmy; podobný design mají kravaty zaměstnanců Českých drah. Takto vypadá středoškolák na maturitním plese, který chce dát najevo svoji originalitu a pohrdání společenským oblečením.

 photo Balenciaga-FW17-vesta_zpsdhwkhmrn.jpg

Zatímco u nás se snažíme košile se širokými "krátkými" rukávy po loket jaké nosí řidiči MHD a důchodci k obleku vymýtit, Balenciaga hrdě prezentuje uniformu zaměstnance fast foodu za stovky nebo tisíce Euro. Bravo.

Možná se necháte inspirovat také vzhledem modelů - to jak tady mejkap artisté (ne ti, co skáčí nad cirkusovou manéží; tak se v branží říká maskérům) z každého udělali nehezkého a odpudivého debila je fascinující. Jeho výraz jako by říkal "proboha, doufám, že tu fotku nikdo nedá na facebook, vypadám jako kretén!"

A pamatujte si jedno: košili s krátkým rukávem v kombinaci s kravatou nosí jen autobusáci, zaměstnanci Českých drah a malé děti na svatbách.

 photo Balenciaga-FW17-kabat_02_zpsrkwqap0o.jpg

Tento model ve mně vyvolává vzpomínky na základní školu, kdy přišel do módy melír a kus žluté měl na hlavě téměř každý. Když moji spolužáci začali napodobovat účesy svých oblíbených fotbalistů, vlasy jim při plavání v chlorové vodě zezelenaly. A ty brýle!

Kabát sám o sobě špatně nevypadá, je to taková klasika. Ale příliš velká velikost navozuje dojem, že jej někdo vyhrabal v sekáči. Sám tam takové často vídám a protože takto nikdo vypadat nechce, nekupuje je. A opět délka kalhot.

 photo Balenciaga-FW17-kabat_03_zpsx5mbdggz.jpg

Černá košile a bílá kravata. To kdysi nosila moje oblíbená kapela The Hives k bílým nebo černým oblekům. Na kabátě (tak jako na všech kabátech a sakách z této kolekce) je opět štítek, takže až to uvidí Češi nepolíbeni módou nebo stylem, budou si myslet, že to tak má být. Nemá.

Podobný kabát měla mamka, když jsem byl malé dítě (jen se zapínáním na opačné straně, samozřejmě), ale jako jeden z mála kousků z této kolekce se mně líbí. Ovšem já bych si jej vzal k něčemu jinému a rozhodně bych si k němu nevzal - to jsou ortézy nebo lyžařské boty?

 photo Balenciaga-FW17-kabat_04_zpsh7fag5u8.jpg

To bude asi nějaký student Matfyzu, ne? Nebo ajťák v jako že společenském oblečení. Pokud jste někdy byli na plese Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, mohli jste podobné outfity vidět také tam. Jednotlivé kousky v tomto případě úplně zlé nejsou, ale ta kombinace... Když máte košili s kravatou, zastrčte si ji do (padnoucích) kalhot. Pokud rádi nosíte volné a plandavé kalhoty, nenoste je s kravatou. A takovými botami. Taška je hezká, ale k matfyzácké uniformě je jako pěst na oko. 

 photo Balenciaga-FW17-mikina_01_zpspqdbntmg.jpg

Když přijdete na vesnici ve tři ráno do toho nejhnusnějšího pajzlu, všichni kromě servírky tam budou vypadat takto. Ten chlapec s obrovskými vaky pod očima tvářící se nasraně dokonce vypadá, že ho před chvílí odtáhli od dvacátého panáku zelené a strčili jej na přehlídkové molo. Krátká mikina do pasu z devadesátých let s logem příliš volného střihu, což bije do očí hlavně u rukávů a pasu, na kterých je našitý pás žebrového úpletu ke stažení. Čím méně rachitický jste, tím blběji to vypadá.

 photo Balenciaga-FW17-bunda_01_zpsqrf40wzp.jpg

Další variace na téma "Jdu na maturiťák a mám to na háku, pyčo". Volné kalhoty, příliš dlouhé nohavice (Maturanti si je upevňují opasky až pod zadkem, aby docílili kýženého vzhledu nasrávaček), košile vystrčená z kalhot, retro kravata a šusťákovka, abyste dali najevo, že nejste zaprděný kravaťák a mamánek, ale kchůl sportovec, který by se na nějaké společenské akce mohl...

 photo Balenciaga-FW17-bunda_02_zps1tc21qt2.jpg

A jde do tuhého. Bizár číslo jedna. Podívejte se jen na tu spodní část, to vypadá dobře - konečně padnoucí kalhoty. Pak ale vidíte tu hromady podivně nastříhané a sešité látky s retro logem... A nemáte slov. Dál!

 photo Balenciaga-FW17-sala-aldi-igelitka-col_zps2sfed9hg.jpg

Toto mně vyrazilo dech a donutilo se podívat se na tuto kolekci, protože jak řekl můj kolega v práci poté, co jsem fotku sdílel: "Cos to dával včera na facebook za AIDSáka? Vypadal jako Tom Hanks ve Philadelphii, na konci filmu." Myslím, že kostým je také z té doby. 

Vrcholem je pak tento šál se vzorem igelitky z Aldi, německého konkurenta Lidlu. Návrhář Demna Gvasalia žije v Berlíně a asi má slabost pro slovutné berlínské sekáče (tam asi celou kolekci nakoupil?) a německé firmy, které nabízí neoblíbená pracovní místa.

V kolekci pro svoji vlastní značku Vetements loni předvedl tričko s logem přepravní společnosti DHL, po kterém prý všichni šíleli i navzdory ceně £185. Přitom téměř stejné se dá v e-shopu DHL koupit za £4.50. Dokonce jsem četl článek o tom, proč je oblečení návrhářů tak drahé. Jako příklad tam bylo toto tričko DHL, které je prý drahé, protože je něco stojí použití loga a jeho úprava pro potisk na trička... Proč to tedy někdo dělá, když si to stejné můžete koupit jinde za zlomek ceny? Také vám to připadá tak absurdní? 

8 komentářů:

  1. Kolekce je opravdu nepadnouvi a nelichotici a ano mate pravdu devadesatkova, jak z frcu. A co ty tenisky?? Ty vypadaji, ze uz maji par sezon noseni za sebou, jsou usmudlane. Jeste bych vsem modelum dala do rukou igelitky a bylo by to dokonale.

    OdpovědětVymazat
  2. To je teda hnus! A ta igelitková šála...

    OdpovědětVymazat
  3. Njn, tak ono na přehlídkách jde asi o to šokovat a každý rok představit něco "jiného". Kdyby tam chodili každý rok ve stejném dobře padnoucím obleku, asi by to nebylo moc zábavné. Ani se snad nepočítá s tím, že by to někdo nosil :-))

    OdpovědětVymazat
  4. To je obludne! Skoda materialu ..

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto souhlasím. Ať si někdo říká, že je to originální a krásné nebo že to posouvá móda novým směrem a já nevím co ještě, ale je to kolekce jako vystřižená z devadesátých let. A devádesátky to byl hnus a nevkus jak říkáš.

    OdpovědětVymazat
  6. myslim, ze to hlavne netreba brat prilis vazne, mne to pride ako pekna ukazka ironie :D

    OdpovědětVymazat
  7. Nová kolekce od Blažka se také snaží být extravagantní: https://www.facebook.com/blazekpraha/posts/1277234425706089

    Sázejí na zpřeházené vrstvení oblečení - nejprve vestu na holé tělo a přes ni košili. Nebo třeba kalhoty do ponožek, nebo mít na sobě čtyři šály (z toho jednu kolem pasu), a nejlépe si do kalhot místo pásku uvázat kravatu. Myslím, že v tom albu je dost inspirace na další článek. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím vůbec nesouhlasím. Včera jsem na té přehlídce byl a ten styling se mně velice líbil. Rozdíl mezi Blažkem a Balenciagou je to, že na Blažek předvedl krásné a dobře padnoucí kousky ve stylingu, který působil svěže a odvážně a díky kterémuž oblečení vyniklo. Zatímco Belnciaga předvedla hnusné a nepadnoucí oblečení, které ten styling udělal ještě hnusnějším.

      Vymazat