pondělí 21. listopadu 2016

Jaká byla Fantastická zvířata a kde je najít?


 photo Fantasticka-zvirata_01_zpsc54qy6mw.jpg

Když mně bylo jedenáct, přečetl jsem Harryho Pottera a kámen mudrců a všechny další díly, které tehdy byly, a příběhy Harryho Pottera jsem si zamiloval. Všechny knihy od J. K. Rowlingové jsem přečetl několikrát (a na další díly napjatě čekal), s kamarády jsme si vyráběli dopisy psané zeleným inkoustem, kouzelnické hůlky, vařili jsme mnoholičný lektvar, stále ještě mám schovaný famfrpálový hábit, a také jsem sbíral fotky s podpisy herců. 

Takže jsem se zaradoval, když do kin konečně přišel film Fantastická zvířata a kde je najít. Zároveň jsem měl hrůzu z očekávání toho, jaké to bude. Eddie Redmayne, který hraje hlavní roli prostě vypadá jako třídní otloukánek, kterého všichni šikanují a při pohledu na něj máte nutkání mu nabídnout rameno, aby se na něm vyplakal, a přitom jej útěšně poklepávat po zádech. Nebude ten film příliš akční? Příliš americký? Budu se mně jako fanouškovi knih o Harrym Potterovi líbit? Varování: v článku prozrazuji děj filmu.

 photo Fantasticka-zvirata_02_zps56srhqtt.jpg

Pro ty, kteří jste Harryho Pottera nečetli, Mlok Scamander je slavný magizoolog (odborník na kouzelné tvory) a autor slavné příručky Fantastická zvířata a kde je najít, kde popsal všechna známá kouzelná zvířata. Film začíná útoky a útěkem černokněžníka Gellerta Grindelwalda, kterého vidíme jen zezadu, pak se na plátně prolínají články z kouzelnických novin. Pak se kamera přesune do New York City, kde vidíme zničené domy a ulici a něco, co se velkou rychlostí pohybuje pod zemí a dále ničí.

 photo Fantasticka-zvirata_03_zpsvpcihji5.jpg

Příběh se odehrává během dvou dní asi v listopadu 1926 v New York City, kam Mlok Scamander přijíždí, aby zde vypustil bouřňáka, jednoho ze tvorů, které veze ve svém kufru (jehož vnitřek je kouzlem zvětšený, jako třeba truhla Alastora Moodyho nebo Hermionina kabelka v sedmém dílu), a kterého chce vypustit v jeho přirozeném prostředí - Arizonské poušti. 

Na ulici se zastaví u skupiny Nových Salemistů, spolku, který se "nečarům" (americký výraz pro mudly) snaží říct, že existují kouzelníci a čarodějky. Přitom mu z kufru uprchne hrabák, kterého přitahuje vše třpytivé, a uteče do banky. Tam se Mlok seznámí s nečarem Jacobem Kowalskim, který tam přišel neúspěšně žádat o půjčku k otevření pekařství, a který je svědkem líhnutí okamijího vejce.

 photo Fantasticka-zvirata_04_zpsuhm7abes.jpg

Poté, co jim podaří chytit hrabáka, chce Mlok Kowalskému vymazat paměť, ten ale uteče. Celou dobu je pozorovala Porpentina Goldsteinová (Mlokova budoucí žena, jak víme z knihy Fantastická zvířata), bývalá bystrozorka, která Mloka přemístí do Kouzelnického kongresu USA (KOKUSA, obdoba britského ministerstva kouzel), aby jej zatkla za porušení Mezinárodního zákoníku o utajení kouzel. Bystrozor Graves chce vidět obsah Mlokova kufru. Ten však po jeho otevření zjistí, že si jej s nečarem Jacobem vyměnili.

Dozvídáme se, že Mary Lou, která vede Nové Salemisty, vlastní sirotčinec, a jednoho z jejich adoptivních synů Credence pravidelně vyhledává bystrozor Graves a chce po něm, aby v NYC našel dítě, které posedl obscurus, protože to tak viděl v nějaké věštbě.

Mezitím se u Jacoba kufr sám od sebe otevře a několik tvorů (třeba rotulice, hrboun, okamie a polovid) uteče ven a nadělá přitom spoustu škody. Hrboun Jacoba pokouše a v tu chvíli do jeho rozbořeného bytu dorazí Mlok s (Porpen)Tinou a ta je vezme k sobě domů a nabídne jim nocleh. Tam se seznámí s její sestrou Queenie, která ovládá nitrozpyt a pomocí kouzel jim uvaří večeři.


 photo Fantasticka-zvirata_05_zpsczitp3nj.jpg

 photo Fantasticka-zvirata_13_zpszyucx1wf.jpg

 photo Fantasticka-zvirata_12a_zpsbswek3ri.jpg

Mlok vezme Jacoba do svého kouzelného kufru a ukáže mu kouzelné tvory, které v něm ukrývá a zjistí, že unikl také třaskavec, kterého se vydají hledat do zoo v Central parku, a že opět unikl hrabák, kterého po krátké potyčce chytí v klenotnictví. Tina si všimne, že utekli, a najde je v parku právě ve chvíli, kdy vlezli do kufru, a kufr zamkne a odnese do KOKUSA. Americká prezidentka kouzelnické komunity Picqueryová a bystrozor Graves kufr zabaví a všechny tři zatknou.

 photo Fantasticka-zvirata_08_zpsqft5aiaf.jpg

 photo Fantasticka-zvirata_09_zpsqi3wgzea.jpg

Graves Mloka vyslýchá kvůli přítomnosti obscura, kouřové mlhoviny v jeho kufru. Obscurus je nekontrolovatelná kouzelnická síla, která vzniká potlačováním kouzelnických schopností a posedá děti (= obskuriál), které pak ve věku desíti let zemřou, protože obscurus déle nepřežívá. Mlok jej získal od nějaké súdánské dívky a Graves hledá takové dítě v NYC, protože je podezřívá z ničení města, vyvolávání nepokojů a vraždy nečara senátora Shawa. Graves Mloka a Porpentinu odsoudí k smrti za velezradu, protože myslí, že obscura vypustil on, aby vyvolal válku a vraždění mezi kouzelníky a nečary. Její sestra Queenie to díky nitrozpytu zjistí, Mlokovi, Jacobovi i Porpentině se podaří utéct, a Queenie je v Mlokově kufru propašuje ven. 

 photo Fantasticka-zvirata_10_zpssrd8aqej.jpg

Mezitím vidíme opět Mary Lou a sirotčinec a její nevlastní děti Credence a Modesty. Credence najde pod Modestinou postelí kouzelnou hůlku a zjišťujeme, že Mary Lou zřejmě adoptuje děti kouzelníků, které pak týrá, protože kouzla a čáry nenávidí. Mary Lou chce Credence potrestat a v tu chvíli se začne projevovat Credencův obscurus a adoptivní matku zabije. Graves Credence opět navštíví a přesvědčuje jej, aby rychle našel Modesty, protože ten obskuriál je podle něj ona. 

 photo Fantasticka-zvirata_11_zps4afsbn7y.jpg

 photo Fantasticka-zvirata_14_zpsln0xmwiw.jpg

Mlok s Porpentinou, Queenie a Jacobem jdou do nočního baru za skřetem Gnarlackem, který by je měl za úplatu dovést ke zbývajícím zvířatům uprchlým z Mlokova kufru. Pošle je do Macy's, kde napřed spatří Dougalíka, polovida, který se stará o okamii, která se zvětšuje či zmenšuje podle prostoru, ve kterém se nachází, a na půdě obchodního domu nabyla obrovských rozměrů. Trikem ji nalákají, aby se zmenšila a vlezla do čajové konvice a tím pádem chytí dvě zbývající kouzelná zvířata. 

Graves se s Credencem vydá do domu, kde žila Modestina rodina, a najde vystrašenou Modesty, která se před Gravesem ukrývá. Graves Credencovi s pohrdáním říká, že je zoufalý moták (= člověk kouzelnické původu, který však neumí kouzlit; jako bradavický školník Filch), kterému už není pomoci, a vlastně jej jen využíval k tomu, aby nalezl obskuriála. V Credencovi se tak probudí jeho obscurus kterým je posedlý a my zjistíme, že to byl celou dobu on a ne Modesty (a to on zabil senátora), a v obskuriální podobě se vydá ničit new yorské ulice. Mlok, který obscury teprve začal zkoumat, chce Credence najít, aby jej ochránil před Bystrozory, kteří pravděpodobně neví, čemu čelí, a mohli by jej zabít.

 photo Fantasticka-zvirata_15_zpsns7n6hcn.jpg

Nakonec jej najde v metru, ale postupně dorazí Graves a Porpentina, a Credence se stále mění z lidské podoby na obscurus a zpátky. Když dorazí prezidentka Picqueryová a bystrozorové, obskuriála Credence i přes protest Mloka, Porpentiny i Gravese zabijí. Graves Picqueryové vyčte její posedlost utajováním před nečary, a že zákon o utajení je špatný, a že chrání jen nečary, a ne kouzelníky, kteří se musí potupně ukrývat. Picqueryová vyzve Gravese, aby se vzdal, on svede boj s bystrozory, a zastaví jej až Mlok, který na něj použije tvora střemhlavé zlo, díky kterému už unikl z KOKUSA. Pak na Gravese použije zaklínadlo Revelio a zjistí, že Graves je ve skutečnosti Gellert Grindelwald, nejobávanější černokněžník světa (který stál za útoky na začátku filmu). Z toho vyplývá, že obskuriála hledal jen proto, aby jej ovládl a mohl svést válku s nečary/mudly, aby ovládl svět a kouzelníci se nemuseli nadále skrývat. 

 photo Fantasticka-zvirata_17_zpscksgsz1a.jpg

Prezidentka Picqueryová se Mlokovi omluví a děsí se toho, co teď bude, protože kouzelnická komunita byla odhalena. Mlok z kufru vyvede ptáka Bouřňáka, kterého chtěl vypustit v Arizoně, a který dovede vyvolat bouři - k tomu mu Mlok dá lahvičku jedu, který způsobuje zapomnění. Nečarové tak zmoknou a díky tomu vše zapomenou. Nakonec musí přeci jen vymazat paměť i Jacobovi. Přijde loučení Jacoba a Queenie a Mloka a Porpentiny, které je poněkud zdlouhavé, ale pak přijde ještě konec a dozvíme se, jak to dopadlo s nečarem Jacobem, kterému vymazali paměť. Ale na to se podívejte sami :)

 photo Fantasticka-zvirata_07_zpskj3a0gth.jpg

Film je plný chytrých dialogů, který dávají a mají smysl, děj je svižný a zábavný, a kouzelná zvířata jsou roztomilá, ale ne trapná a kýčovitá - třeba chování hrabáka přesně odpovídá knižní předloze a film jen udělal to, co se mně na nich líbí - tu moji skromnou představu z knihy dovedli k dokonalosti. Eddie Redmayne hraje skvěle, ale nejlepší dvojka je nečar Jacob a Tinina sestra Queenie, kteří spolu flirtují, a u kterých po skončení filmu netušíme, jak to dopadne. To, že si Mlok jednou vezme Porpentinu ví každý, kdo Fantastická zvířata četl.

 photo Fantasticka-zvirata_12b_zpsujjybpwm.gif

Musím říct, že digitální efekty byly skvělé. Při čtení knih o Harrym Potterovi jsem si různé situace vždycky představoval, ale spousta se jich do filmu nedostala vůbec nebo jen okrajově, a tady můžeme vidět třeba jak čarodějky vaří, skřety sloužící kouzelníkům, spousty pohyblivých fotek nebo kouzla sloužící k opravám rozbořených budov. Skvěle udělaná jsou kouzelná zvířata, která odpovídají popisu v knize, vnitřek Mlokova kouzelného kufru, kde zvířata chová, či chytání hrabáka, který si do své "klokaní" kapsy ukrývá nakradené klenoty. Mám z toho ten příjemný dojem, že si tvůrci opravdu dali záležet na detailech, které jsou snad ještě lepší než u filmů o Harrym Potterovi, aniž by to působilo příliš dramaticky a přehnaně akčně (tím narážím třeba na famfrpálová utkání od třetího filmu dál, či Harryho plnění úkolů Turnaje tří kouzelníků v Ohnivém poháru).

Velice mě překvapil dabing, který nebyl ani strašný, ani mně nevadil, ani jsem nezaznamenal žádné chybně nebo trapně doslovně přeložené nečesky znějící fráze. Byl mnohem, mnohem lepší než dabing Harryho Pottera. Dokonce i hlasy a intonace jednotlivých postav se hezky poslouchaly, a příjemně dokreslovaly děj. Líbí se mně, jak si překladatel poradil s novým výrazem "no-maj", který přeložil jako "nečar" (mudla), a že se držel Medkových překladů, jaké známe z knih o Harrym Potterovi. Zajímavé je také to, že hlavní titulky v novinách, které se na plátně objevují nebo nápis na protimudlovském zámku na kufru, jsou přepsány do češtiny. Rovněž je zajímavé to tajnůstkářství, které film provází. Před každým novým filmem o Harrym Potterovi byl internet plný fotek všech postav a různých scén z filmu ve velkém rozlišení. U Fantastických zvířat je těch fotek pomálu.

Naopak mě překvapilo, že kino bylo plné malých smradů, kteří tam neustále šustili pytlíky od chipsů, chroupali popcorn, a smáli se scénám, kterým se smějí jen děti, protože nejsou vlastně vtipné, ale je tam třeba roztomilý "krteček". Asi se jim líbí ta barevná a krásně digitálně zpracovaná zvířata, ale myslím, že děj knih o kouzelnickém světě J. K. Rowlingové je poněkud složitý a plný souvislostí, které si musíte dávat dohromady, na to, aby jej chápalo malé dítě. Na to, co si myslím, že uvidíme v plánované trilogii, byla v knihách o Harry Potterovi spousta narážek a pokud jste četli pořádně, začne vám to do sebe zapadat. 

 photo Fantasticka-zvirata_16_zpsiefv4ypp.gif

Předpokládám, že se bude rozvíjet příběh Gellerta Grindelwalda, který bojuje za to, aby se kouzelníci přestali schovávat před mudly. Jak víme ze sedmého dílu, stejnou věc chtěl prosadit také Albus Brumbál, který se s Grindelwaldem přátelil, a oba chtěli nalézt všechny tři relikvie smrti. Grindelwald ukradl bezovou hůlku a Brumbál chtěl nalézt kámen vzkříšení, aby mohl přivolat svoje mrtvé příbuzné (to se mu také v šestém dílu podařilo a nakonec ho to stálo život). Po potyčce, při které zemřela Brumbálova mladší sestra Ariana, se přestali přátelit. Grindelwald si totiž chtěl mudly podrobit jako otroky a ovládnout svět, zatímco Brumbál usiloval o to, aby mudlové přestali nenávidět kouzelníky a vnímat je jako podivíny.

To mě také přivádí k teorii, že Ariana Brumbálová byla stejně jako Credence Barebone obskuriál. To by vysvětlovalo, proč je v sedmém díle popisována tak záhadně, a proč nechodila do kouzelnické školy. Když jí bylo šest let, napadli ji mudlové, protože si všimli, že kouzlí. Ariana utrpěla šok, ze kterého se již nevzpamatovala, a nedokázala kontrolovat svoji kouzelnou moc, potlačovala ji, až se jí ta síla jednou vymkla z rukou a zabila její matku. Pří čtení sedmého dílu a střípků z minulosti Albuse Brumbála jsem nikdy moc nechápal, proč nám to vše autorka říká, a jak moc je to důležité pro děj. A teď si říkám, zda už tehdy plánovala pokračování nebo to tam bylo proto, aby uvedla Brumbálova bratra a vysvětlila, proč se nestýkají? Mimochodem, Michael Gambon, představitel Brumbála z filmů o Harrym Potterovi, by si prý moc přál v tomto hrát.

Dá se tedy předpokládat, že trilogie (i když podle slov Rowlingové to má být pět filmů) vyvrcholí soubojem Brumbála a Grindelwalda, ze kterého se mezitím stal nejtemnější černokněžník světa, kterého pak Brumbál v roce 1945 porazil a uvěznil. Jak víme z knih o Harrym Potterovie, Grindelwalda pak asi o padesát let později ve vězení vyhledal Lord Voldemort, a když mu nedokázal říct, kde je bezová hůlka, zabil jej.

Pozoruhodné je, jak Rowlingová používá motivy z historie a skutečného světa. Ať už je to albínský Grindelwald nenávidící mudly a zavírající svoje odpůrce v pevnosti, nad jejíž branou je motto "Pro vyšší dobro", následující souboje mezi mudly a kouzelníky, pak Grindelwaldova porážka v roce 1945 a uvěznění v jeho pevnosti Nurmengard či potom kouzelnický zákon, že američtí kouzelníci se nesmí stýkat a uzavírat sňatky s mudly, zatímco v harry potterovské Anglii mohou... Nepřipomíná vám to něco? I když to, že KOKUSA vede žena a černoška mně připomíná trapně feministicky a rasově vyvážené americké akční filmy z 90. let, kde armádě šéfuje černoška, která čelí hrozbě pro celý svět.

 photo Fantasticka-zvirata_06_zpsrzuxaidt.jpg

Také jsem vždy toužil po tom, vidět film o kouzelném světě Harryho Pottera, ale mimo Bradavice. A toto je přesně ono. Knihy jsem začal číst, když mně bylo stejně jako Harrymu a rostl jsem s ním, a Rowlingová jakoby podle věku hrdinů a čtenářů upravovala i způsob psaní. A teď jsme dospělí, a Fantastická zvířata a kde je najít nejsou pohádkou pro děti, i když tam pobíhají roztomilá, digitálně vytvořená zvířátka.

To, že spousta diváků tento film bere jako samostatnou fantasy, která se přiživuje na Harrym Potterovi, a hodnotí děj jako nudný a "o ničem", je podle mě tím, že nepochopili, co se ve filmu vlastně stalo, a že nechápou souvislosti s příběhy z knih o Harrym Potterovi, a co bude asi následovat - jak ví ti, kdo Harryho Pottera četli. Ale takový dojem jsem měl občas i u filmů o Harrym Potterovi. Ano, děj pochopí i ten, kdo knihy nečetl, ale unikne mu spousta věcí, které chápe jen čtenář.

Přitom Rowlingová už u Harryho Pottera někde na začátku něco zmínila, ale čtenáři to pochopili až v sedmém dílu. Třeba deník Toma Raddlea - dokud nevyšel sedmý díl, nikdo netušil, že to byl viteál, který lze zničit jen určitými způsoby, z nichž jeden je baziliščí jed (Harry jej přece proklál vylomeným zubem z baziliščí tlamy). Nebo podivné chování Severuse Snapea a jeho chování k ostatním - vše jsme se dověděli až na úplném konci. Tady načala příběh Grindelwalda, a dá se předpokládat, že se dovíme také víc o Letě Lestrangeové, jejíž fotku u sebe Mlok nosí. Myslím, že se máme ještě na co těšit!

5 komentářů:

  1. Dal sis s tím hezky záležet! :)

    OdpovědětVymazat
  2. WOW! Znám hodně povrchních fanoušků, ale málo lidí, kteří mají Harryho a jeho svět až takhle zmáknutého. Myslím, že bychom si měli o čem povídat ;) Jinak s tou Arianou, přesně tohle mě napadlo taky. A že Graves je Grindelwald, mi došlo ve filmu hned, co dal Credencovi ten přívěšek relikvií :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Jo, Harryho Pottera čtu od svých jedenácti a ne jedenkrát :) Toho přívěsku jsem si také hned všiml, ale vůbec mě nenapadlo, že by to byl ten Grindelwald...

      Vymazat
  3. Díky za recenzi. Já to viděla až před 14 dny, a uchvátilo mě to, jelikož je to více temné, a spíše pro dospělé o dospělých. Temné to není ve smyslu obrazového zpracování jako předchozí filmy, ale ve smyslu děje a souvislostí, jako byl např. Ohnivý pohár nebo Princ dvojí krve.

    Mám teorii, že Grindelwald chtěl ve skutečnosti Credence a ostatní Obscuriály po celém světě využít jako armádu na zastrašení mudů a zabíjení protivníků, a že Mlok na konci prvního dílu vzal pod svá křídla uprchlého Credence (protože přežil, a říká to i režisér a producent). Potkají se na té samé lodi do Evropy, Mlok kluka vezme pod svá křídla a dopraví k Brumbálovi, jenž má s Obskuriály zkušenosti, jelikož jeho sestra byla sama jedním z nich, a že se ho bude pokoušet chránit před Grindelwaldem, páč ten se o přežití Credence velmi brzo dozví a bude se ho určitě chtít snažit přilákat zpátky na svoji stranu. Konečná bitva nakonec bude i díky Credencovi, ale speciálně kvůli tomu, že Grindelwald podle mě už na začátku Brumbála jenom využil, aby se mohl dostat k Arianě. Jen moje dva centy, co si myslím, a tak.

    OdpovědětVymazat
  4. já ten film videla a heskí a vubec i tohle to co je napsani celi je heskí

    OdpovědětVymazat