středa 15. června 2016

Degustační menu Jana Kaplana v brněnském Pavillonu



 photo pavillon-brno_01_zpsi8tms6yv.jpg

Od mojí poslední cesty do Brna uplynula již nějaká doba, ale k napsání článku jsem se konečně dostal až teď. Nejel jsem však obdivovat památný pařez v Kohoutovicích, který je takovým klenotem brněnského žurnalismu, šaliny či šuliny - ehm, pardon, slovutnou žulovou sochu na Svoboďáku, které se prý říká "orloj" (od Brňáků jsem však vždy slyšel pouze ten první výraz) ani jezdeckou sochu Jošty, která také připomíná mužské přirození. Z Prahy se tam přestěhovala moje kamarádka Edita, tak jsem ji jel navštívit, abych s ní konečně zašel do restaurantu Pavillon, kam jsem se už dlouho chtěl vypravit, a také mě zajímaly brněnské bary.

 photo pavillon-brno_16_zpsu7ph6xqr.jpg

 photo pavillon-brno_02_zpsra02ukhx.jpg

Restaurant Pavillon je funkcionalistický - jak název napovídá - pavilon ležící v parčíku u Janáčkova divadla a překvapilo mne, jak je krásný. Uvnitř je vkusný nábytek a jednoduché zařízení, které na někoho může působit stroze a chladně, ale vypadá to elegantně, a tak trochu připomíná dobu, ve které byl pavilon postaven. Obrovskými posuvnými okny, které se dají v létě celé otevřít, dovnitř vniká spousta světla, a touto dobou už je otevřeno i venkovní posezení. 

 photo pavillon-brno_03_zpspdycme63.jpg

 photo pavillon-brno_04_zpsvu6v2k6l.jpg

 photo pavillon-brno_05_zps1s5ykss0.jpg

Dali jsme si - tehdy zbrusu nové - degustační menu šéfkuchaře Jana Kaplana s víny. První chod byl jarní salát s ředkvičkami, kedlubnou a medvědím česnekem, který zaujal hned tím, jak krásně vypadal. Také skvěle chutnal. Zelenina byla čerstvá a křupavá, salát byl skvěle ochucený, a zaujaly mě ředkvičky obarvené na červenofialovo a hlavně - zmrzlina z kozího jogurtu! Když slyším spojení zvířete a jogurtu, vybaví se mně ta scéna z Ať jedí koláče, kde Lisette připravuje hraběnce de Vache koupel :D Toto bylo samozřejmě něco jiného, a zmrzlina byla neskutečně lahodná, jemná, smetanová, ... Ach!

Další chod byl opět delikátní - foie gras se šťávou s červeného zelí a kousek uzeného sumce s křepelčím vejcem. Pak následoval jemný smetanový krém z medvědího česneku s vinaigrettem z naměkko vařených vajec a s makadamovými ořechy.

 photo pavillon-brno_06_zpsikdhlid1.jpg

 photo pavillon-brno_07_zpspxsyhrel.jpg

Další chod byl asijský - pečené tygří krevety, kokosový krém, chilli a okurkový salát s wakame. Poté hovězí připravované metodou sous-vide s omáčkou z červené řepy a bazalkovou majonézou. Jeden pokrm lepší než druhý.

 photo pavillon-brno_08_zpslnczkjms.jpg

 photo pavillon-brno_09_zpsihr56hd3.jpg

 photo pavillon-brno_10_zpspm7aefui.jpg

Po ovocném sorbetu jsme se dočkali hlavního chodu, který je chloubou restaurace a podle slov šéfkuchaře Jana Kaplana přijíždí lidé do Pavillonu jen kvůli jelenobotovi (pro který vymysleli skvělý anglický výraz deertopus :) Jelenobot je kombinace grilovaného hřbetu z jelena a chobotnice po asijsku,  k tomu se podává růžový zázvor, hlíva ústřičná a pak choi. A je to absolutní bomba. Až pojedete do Brna, vykašlete se na brněnského draka, Hravý kopeček, či sochy penisů, a jděte do Pavillonu na jelenobota!

Lahodný desert, malinový delice s malinovým sorbetem a práskacím cukrem, byla už jen třešničkou na dortu.

 photo pavillon-brno_11_zpsrg9r9fgy.jpg

 photo pavillon-brno_12_zps2ihulw8r.jpg

 photo pavillon-brno_13_zpscrjzfmwx.jpg

V suterénu Pavillonu je skvělý Runway bar, kde míchají skvělé cocktaily podle vlastních receptur. Samozřejmě vám rádi namíchají třeba Manhattan nebo Margaritu, ale lákalo mě zkusit jejich drinky. Nejvíc mě zaujal cocktail Starchaser, ve kterém je Tanqueray gin, Amaro Montenegro, wine cordial a hvězdný prach, který mu dodává třpyt. A na závěr jsem si dal cocktail, který vypadal jako asijská polévka :)

 photo pavillon-brno_14_zpscnvveov9.jpg

 photo pavillon-brno_15_zpsqqxqbhpl.jpg

Protože jsme ke každému chodu měli sklenku vína a ochutnali jsme snad všechny cocktaily z lístku, nevypadal už jsem příliš fotogenicky a Edita měla potíž udržet se na židli, natož tak držet foťák. Tak mám jen dvě zveřejnitelné fotky s kouskem mého outfitu a mojí milovanou broží z Artělu v podobě sklenky s Martini a olivami, o které se s vámi musím podělit :)

 photo pavillon-brno_17_zpsb4epvtyk.jpg

Z návštěvy brněnských barů také nic moc nebylo, protože než jsme vylezli z Runwaye, už skoro všude zavírali, a my už jsme byli tak přesycení dojmy odtud, že už bychom další cocktaily nezvládli pojmout. Stihli jsme jen jeden drink v Baru, který neexistuje, kde bylo plno, ale milá hosteska nám přesto našla místo, a nějaká ženská od vedlejšího stolku se mě pořád ptala, zda jsem Freddie Mercury. A na dámském záchodě mají koženou pohovku! V baru, u kterého si nepamatuji jméno (to není jméno toho baru, skutečně si to nepamatuji) mně Edita objednala cocktail, ve kterém byl celý banán i se slupkou. Asi jako symbol brněnských skulptur.

 photo pavillon-brno_18_zpsbnjfhvaz.jpg

Večer jsme zakončili v nějaké hospodě, která má otevřeno nonstop (ale nebyla vůbec ohavná jako většina nonstopů a žilo to tam!), a kde by se hodila ta kožená pohovka na záchodě, protože u vedlejšího stolu se děly věci, které si všichni fotili a bedlivě sledovali, zda mu ta dívka dá nebo ne, a zda k tomu dojde teď a přímo u stolu. Těsně předtím, než jsem začal upadat do kómatu mě oslovil nějaký mladík, že prý rád sleduje můj blog, a že mě chtěl pozdravit. Nemohl si vybrat lepší chvíle a místa! :D A úplně nakonec jsem si dal kebab, který mně Edita v delíriu skoro celý snědla, a zbytkem jsem si pokydal košili. Klasika.

15 komentářů:

  1. Super reportáž! Díky za poslintanou klávesnici.. ;-) Závěr vč. celobanánového koktejlu nemá chybu. :-)) Tereza

    OdpovědětVymazat
  2. Haha :D V tom Brně je ale sranda, asi bych se tam měl vypravit :D

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek a to jídlo vypadá skvěle :-)

    OdpovědětVymazat
  4. splacanina obrovská..... čekal jsem od Vašeho članku o dost víc a ne,že bude ubohou lacinou reklamou na přítele Vaší kamaradky edity..pana Kaplana ....jež se snaží a dost marně navázat na zlatou éru Michala Gotha,takže ani tento Váš výpotek Pavilonu moc nepomůže.... bohužel....... ani nestranná "recenze na Runaway.....koktejl s celým banánem,kdesi v baru,jen podtrhuje to ,že Brno se snaží za každou cenu "dohánět" civilizovanější města....působí to úplně stejně jako když Pražák,někde v Brě zaparkuje a jistojistě mu někdo z místnách káru obtáhne klíčem,aby mu jako "ukázal ".... C.T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co jste čekal? V Pavillonu jsem byl velice spokojený. Jídlo bylo skvěle a obsluha dokonalá. V baru jsme si to rovněž užili a ten zbytek Vašeho komentáře moc nechápu. A pokud se Brno snaží něco dohánět, tak je to jen dobře, protože je škoda, že mimo Prahu se nic neděje.

      Vymazat
  5. Tak teď jsi mě skvěle pobavil :D Krásný cestopis z Brna :)

    OdpovědětVymazat
  6. tvl, člověk se nezavděčí ... když kritizuješ Brno - jsi ubohý Pražák, když ho pochválíš - kam jsi dal oči, jídlo ti chutná - podlejzáš, jídlo ti nechutná - nevíš co je dobrého .... jsi vtipnej - ani to článek nezachrání, jsi strohý - ááá to je zase nuda ... Brož je super, banán je úlet, pohovka cool a Freddie forever ....Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepší je nebýt ani z Prahy ani z Brna - to si pak můžeš dělat legraci z obou :D

      Vymazat
    2. pozor, to jsi pak vidlák z horní dolní a to taky nejde ...:)

      Vymazat
  7. Pravda je ze clanek stoji za velkou prdel a z profesionalitou hodnoceni restaurace je na urovni jurnalisty pred nastupem do skoly.
    Pravda ale take je ze ja sam jsem mel tu moznost pred dvemi lety ochutnat Pavillon, Jidlo bylo velmi vyvazene, chutove sladene, cesrstve a velmi ciste. Obsluhu fantastic a sommelier s profesionalnim vystupovanim a vykladem. Rad bych take poznamenal ze kdyby alespon desetina restauraci v te male zemi meli takovou vasen pro jidlo a chut nemuselo by se nic nikde dohanet. Vazte si praci lidi, ktere to opravdu bavi a snazi se vzdy vytvorit neco noveho.a rozhodne si nemyslim ze se snazi nekdo nekoho napodobovat.
    Ubohe kecy o Praze a Brne tu rozhodne nejsou na miste, ale dekuju za ne, aspon me zase nejakej trouba pripomel proc jsem z Te nasi zeme odesel.
    Drzim palce Pavillonu, Honzovi a celemu tymu a doufam ze budu mit moznost navstivit pri dalsi ceste do Evropy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli ono to nebude tím, že já nejsem žádný žurnalista, ale normální osoba, a píšu si tady svůj blog o tom, co se mně líbí a co mě baví.
      A ty Vaše jízlivé kecy se příště nechte. Je zvláštní, že kvůli kecům o Praze a o Brně jste z naší země odešel, ale přitom jste úplně stejný.

      Vymazat
  8. No Víťku, takle se chová gentleman tvého ražení? Celkem otřes teda pro mě. Ještě chybí pasáž, kde popisuješ, jak si močil na náměstí a pak si zjistil, že ses defekoval v deliriu, fuj :/ Pavlina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové věci nedělám. Opít se není negentlemanské, pokud si u toho zachováte slušné chování. Já jsem nikde na veřejnosti nemočil, s nikým jsem nejednal hrubě, ani jsem nedělal žádné nepřístojnosti, a kamarádku jsem v bezpečí doprovodil domů. Kdybych nebyl gentleman, asi bych ji nechal ležet na tom náměstí a pak se na ni defekoval, jak navrhujete, nemyslíte?

      Vymazat
  9. ale já nenavrhovala, aby ses na někoho defekoval :D jen mě zarazilo to, že jste se tak strašně zpili a ty sis kydal jídlo po sobě, zpitý pod obraz jak nějaký námezdní dělník po vejplatě fakt :D:D Pavlína

    OdpovědětVymazat