středa 27. dubna 2016

Titanic v Praze


 photo titanic-praha_01_zpsxbarqwsq.jpg

Jako malého mě fascinovaly všelijaké katastrofy a v jedné z knih o lodích, kterou jsem tehdy četl, jsem se dověděl i o Titanicu, přepychovém parníku, který v noci 14. dubna 1912 na své první plavbě přes oceán narazil na ledovec a pak se téměř tři hodiny za dramatických okolností potápěl, při čemž zemřely dvě třetiny osob na palubě. A dodnes si pamatuji na to letní odpoledne, kdy jsme si s bráchou hráli na dvoře v našem dřevěném domku, a jakou jsem měl radost, když taťka přišel s tím, že půjdeme do kina na Titanic. To mně bylo devět.

Tehdy mě Titanic a jeho éra začaly fascinovat a fascinují mě doteď. Od té doby jsem samozřejmě zjistil, že Cameronův Titanic je plný chyb, že většina scén s Jackem a Rose by ani nebyla možná - jejich seznámení při pokusu o skok ze zádi lodi, scéna na přídi, kde Rose "letí", sex v autě (které bylo ve skutečnosti ve velké bedně a diskutuje se, zda bylo vůbec sestavené nebo to byly jen díly), nebo že divákům vykládá bludy: že se topiči v kotelnách po zavření vodotěsných dveří utopili, stejně jako cestující třetí třídou v bludišti chodeb v podpalubí za zamčenými mřížemi, lodní důstojník střílející po emigrantech a další. A že zatímco se tvůrci chvástali tím, jak vše odpovídá skutečnému Titanicu, byly prostory lodi byly přikrášleny pro filmařské účely, a ne všechno bylo tak dokonalé, jak se všude psalo.

 photo titanic-praha_02_zpsykl3ppdn.jpg

Při vstupu do výstavní haly dostanete repliku palubního lístku se jménem cestujícího - na konci výstavy je jmenný seznam, kde můžete zjistit, zda jste přežili nebo ne. Na zdech visí tabule, které vás seznámí s historickými reáliemi doby vzniku Titanicu. Také dostanete audio guide a před vstupem do samotné expozice vás čeká film se záběry ze stavby lodi a vyplutí - i když ve většině případů se jedná o Olympic, sesterskou loď Titanicu, která vyplula o rok dříve.

 photo titanic-praha_03_zps19tmtgqc.jpg

 photo titanic-praha_04_zpsnxvsioqt.jpg

 photo titanic-praha_05_zpsmmomtfej.jpg

V první místnosti stojí obrovský a podrobný model Titanicu. Nástupní můstek, vám skýtá podobný pohled, jaký měli i cestující první třídou - na dveře zakryté zdobenou mříží, a kolem lampy ze společenské místnosti první třídy vylovené z vraku projdete do chodby. U té mě zklamalo, že přesně kopíruje tu z Cameronova filmu, což však ani trochu neodpovídá skutečnosti, včetně cedulek na dveřích (které byly upevněny nad nimi). Chodby na Titanicu byly užší, skromnější, a stejně jako většinu interiérů, jejich podlahy pokrývaly linoleové dlaždice a ne koberce. Tady je pro srovnání chodba z Cameronova filmu/výstavy a chodba z paluby B, jakou se na Titanicu šlo k těm nejluxusnějším kajutám a suitám. Ostatní chodby první třídy měly obyčejné bílé obložení stěn bez ozdobného vyřezávání, jednoduché stropy a světle modré linoleové dlaždičky.

 photo titanic-praha_06_zpsjjn0m0yo.jpg

Další místnost přibližuje atmosféru velkolepého schodiště první třídy s nádherným linoleem a na stěnách visí informace o slavných cestujících, k tomu hraje valčík Na krásném modrém Dunaji - různé místnosti jsou různě nasvíceny a ozvučeny, což napomáhá tomu, abyste si představili, jak to na palubě vypadalo. Následuje replika jedné z přepychových kajut, jaké se nacházely na palubě B. Pro představu toho, jak ubytování v první třídě vypadalo, je ucházející, ale stejně jako v Cameronově filmu navozuje falešný dojem prostoru, který nebyl ani v těch nejluxusnějších kajutách.

 photo titanic-praha_07_zps2rrub9bk.jpg

Plocha kajuty asi odpovídá skutečnosti. V takové kajutě, jako je tato, však nebyla dvě robustní křesla, jídelní stůl se čtyřmi židlemi a další stolek, jen by zabíraly místo. Vlevo v rohu stála postel pro dvě osoby (jako na výstavě), ale vedle dveří byla pohovka se stolkem a dvě židle, u okna pak ještě další postel pro jednu osobu a pod druhým oknem elektrické topné těleso. Na protější straně (která tady chybí a skrz kterou si kajutu prohlížíme) stál toaletní stolek a mycí stůl s umyvadlem či dvěma a v kajutách bez vlastní šatny byla ještě skříň. Naproti dveří byly opět dveře vedoucí do další kajuty. Všechny kajuty na palubě B byly totiž propojeny dveřmi, takže jste si mohli reservovat suitu pokojů - jeden pro manžele, další pro děti a chůvu, a tak dále. Nebo za dveřmi spal někdo úplně cizí, stejně tak jako mohl někdo úplně cizí spát na té druhé posteli - proto byla lůžka na čele postele číslovaná. 

 photo titanic-praha_08_zpsgjlsoxeg.jpg

Nemohl jsem si nevšimnout překladů tabulí s popisy vystavovaných předmětů nebo interiérů, které byly místy značně nepřesné a někdy vůbec neodpovídaly skutečnosti a pro spoustu návštěvníků musely být nesrozumitelné, pokud text opravdu četli a vnímali. Všiml jsem si, že přesně odpovídají textům, které se kdysi nacházely na stránkách společnosti R.M.S. Titanic Inc., která má výhradní právo na výlov artefaktů z vraku lodi a jejich vystavování - a která stojí za touto výstavou. Dočtete se třeba, že obložení kuřárny zdobily "perleťové vložky" (intarzie), v lodních lázních byly krajky (tím byly zřejmě myšleny ozdobné vyřezávané mříže kryjící lodní okénka) nebo že v tělocvičně stál "stacionární bicykl" (rotoped). Nejvíce se však překladatel vyřádil na jídelních lístcích. V jídelně první třídy se tak podával chřest na kyselo (Asparagus, sauce vinaigrette) či banánky z odpalovaného těsta - to má být, prosím, francouzský desert éclair. Z toho mě málem trefilo.

 photo titanic-praha_09_zpskt8it6hk.jpg

 photo titanic-praha_10_zps9sogcsyc.jpg

 photo titanic-praha_11_zpsvg0jotpv.jpg

Další místnost je plná lodního nádobí a předmětů vylovených z kajut. Nejvíc mne zaujaly kachličky, mramorové umyvadlo z koupelen první třídy a mříž ze dveří jídelny první třídy, stejná jako zdobila dveře při vstupu "na palubu". Pak vás výstava bere dále do útrob lodi. Obdivoval jsem důmyslné umyvadlo z kajut druhé třídy, kde tekla pouze studená voda. Teplou vodu nalévali stevardi přímo do zásobníku ukrytého za zrcadlem a špinavá voda se vylévala sklopením desky s umyvadlem do odpadní roury za ním. Následuje replika kajuty třetí třídy a tlumený rachot lodních strojů, jaký byl v té části lodi slyšet.

 photo titanic-praha_12_zpsbnv3rexq.jpg

 photo titanic-praha_13_zpsxvh8rfjz.jpg

 photo titanic-praha_14_zpsgfws4gqc.jpg

 photo titanic-praha_15_zpsbq2ebsrc.jpg

Pod padacími vodotěsnými dveřmi, jaké jste mohli vidět i ve filmu, projdete do poslední části výstavy, kde stojí skutečný ledovec a další artefakty, například lodní telegraf, zařízení, které mě vždycky fascinovalo (ve filmu je krásně vidět i v provozu), a kterým se pokyny z lodního můstku předávaly do strojovny. Stěny pokrývají různé vzpomínky cestujících a členů posádky a hlas v audio guide vám popisuje, jak probíhala evakuace lodi. Ještě mně chyběl hlasitý sykot přebytečné páry, kterou vypouštěly komíny těsně po srážce, aby uhasínající kotle zaplavované kotelny stojící lodi nevybuchly.

 photo titanic-praha_16_zpsxqwcswxq.jpg

 photo titanic-praha_17_zpsamn6xn7u.jpg

Předposlední místnosti vévodí model přední poloviny vraku Titanicu. Líbily se mně fotografie artefaktů na dně oceánu a jejich presentace na výstavě. Zapékací misky z části zabořené v písku, stále ještě ve stozích, jako kdyby se potopily poskládané ve skříni, která časem shnila, zkroucená kovová kostra palubní lavičky či píšťala lodního komínu. Před východem vás čeká výstava osobních předmětů cestujících, vylovených z jejich kajut nebo zavazadel, takže většinou víte, komu předměty náležely.

Není to žádná odborná výstava pro skalní nadšence jako jsem já, který se nimrá v každém detailu a nenávidí Camerona za to, že v jeho filmu bylo kajutě C-57 obložení stěn v jiném slohu než na skutečném Titanicu nebo že výtah nejezdil až na člunovou palubu, bude se líbit každému, koho příběh "nepotopitelné" lodi zaujal tak jako kdysi mě, ať už o Titanicu něco víte nebo ne.

Výstava má návštěvníkům přiblížit, jak to na Titanicu vypadalo, proč jej vůbec postavili, a jak se potopil. Vtáhne vás na palubu lodi a vy si tak budete moci představit, jaké to tam asi bylo. Nejvíc se mně líbila spousta originálních artefaktů, které si můžete detailně prohlédnout (a vyfotit - bez blesku). Takže až se zase budu dívat na Titanic na DVD, budu vědět, že ty kachličky měli opravdu špatně :D

Výstava Titanic v Praze probíhá na výstavišti v Letňanech až do 30. června a pokud se tam chystáte o víkendu, raději si kupte lístek předem, vstup je každou celou hodinu.

14 komentářů:

  1. vypadá to úžasně, byla jsem na té minulé výstavě před několika lety, a teď to fakt vymakali :)
    vzkaz mému mladšímu já

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezká reportáž! :-)Tereza

    OdpovědětVymazat
  3. Přemýšlela jsem jestli se na výstavu mám vypravit. Stále trochu váhám, ale vypadá to hezky :) Pěkně popsané!

    OdpovědětVymazat
  4. Hezky jsi to napsal a fotky jsou krásné! Úplně mě to navnadilo. A je super, že se tam smí fotit :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý článek.

    OdpovědětVymazat
  6. Kamarádka tam byla a říkala, že si to moc užila. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Recenze na jejich facebookové stránce jsou různé, ale podle té tvojí to vypadá dobře, a hezky jsi tam objektivně zmínil i nedostatky. Ale plusy převažují. Nalákal jsi mě! :) Bára

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Vítku, hezká recenze. Je dobré si něco takového přečíst od někoho, kdo se o toto téma zajímá hodně podrobně.
    Ty nepřesnosti, co si zmínil, by se asi u takovýchto výstav stávat neměli (tristní jsou zejména ty překlady!). Ahoj Pepa PS: kolik procent by si té výstavě dal?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) No, kromě těch překladů bych ji hodnotil velmi kladně. Uspořádání, osvětlení a ozvučení, kulisy navozující atmosféru lodi, ... Jak říkám, není to výstava pro fanatiky jako já, kteří se zajímají o to, která kajuta byla zařízená v jakém stylu ;)

      Vymazat
  9. Super recenzia! Akurát si ma nechal v napätí, ako dopadol človek, ktorého lístok si mal. Zachránil sa?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I když to byl muž ze třetí třídy, zachránil se.

      Vymazat
    2. Víťo, doufám, že jste ten lístek šel reklamovat - třetí třída a Vy? Hodně špatný vtip. Tom

      Vymazat
  10. líbilo se mi tam, hlavně ta velká kulisa se schodištěm

    OdpovědětVymazat