čtvrtek 8. října 2015

Výborná snídaně v Můjšálekkávy


 photo mujsalekkavy_01_zpsrzffomcl.jpg

O karlínské kavárně Můjšálekkávy slýchám často. Prý tam mají skvělé snídaně a dorty, domácí limonády a kávu dobrou tak, že snad uspokojí i kávového fašistu. Na druhou stranu jsem líný na to, abych jel do Karlína jen kvůli snídani a abych pravdu řekl, zabedněná okna a chování zdejší menšiny nepatří k mojí představě víkendové idyly. A podle toho, co jsem o Můjšálekkávy slyšel, jsem měl trochu obavy, aby to tam nemělo takový ten hipsterský ráz. A hipstery.

Pak jsem u kamaráda na instagramu viděl jejich vejce Benedict - v menu je najdete prostě jako ztracená vejce na toastu s pražskou šunkou od kosti, rukolou a holandskou omáčkou. A když jsem se dověděl, že tam o víkendech podávají snídani po celý den - až do večera - bylo rozhodnuto! Rád si totiž dávám "snídaňová" jídla, ale nejsem ranní ptáče, takže málokdy snídám jinde než doma - než vstanu a dostanu se ven, dělají už všude obědy. Nebo večeře.


 photo mujsalekkavy_02_zpsphb2s9iy.jpg

Vystoupil jsem na zastávce metra Křižíkova a naštěstí jsem potkal jen jednu skupinku příslušníků zmíněné menšiny, kteří na mě sice vulgárně pokřikovali, ale jinak ani nevypadali, že by mě chtěli zmlátit, okrást či zavraždit. Hipstera ani jednoho. A při procházce Křižíkovou jsem si dokonce zavzpomínal na Berlín. Samé posprejované, omšelé a zanedbané domy, tmavé obyvatelstvo, všude klid, a já v neděli ve tři odpoledne jdoucí na snídani - kdybyste tu a tam vystrčili na ulici hromadu veteše nebo vysypali kontejner odpadků, bude Karlín vypadat úplně jako Berlín! Tedy Kreuzberg. Můjšálekkávy najdete na rohu Křižíkovy a Šaldovy, v letních měsících kavárnu už z dálky poznáte podle stolků a židliček na ulici. 


 photo mujsalekkavy_03_zpsuiu7bsej.jpg

Na začátek jsem si dal espresso a zázvorovou limonádu. Velice mně potěšilo, že mně slečna přinesla - espresso. Prostě espresso. Žádné pytlíčky se dvěma druhy hygienicky baleného cukru a s umělým sladidlem nebo cukřenku, žádné mléko, žádnou sušenku; žádný tácek zaskládaný kravinami, ze kterých musím dolovat svůj šálek. I když si je vždycky objednávám "bez ničeho - bez mléka a bez cukru, prosím", tak mi k němu vždycky přinesou všechno, co jsem nechtěl a ještě pár věcí navíc. Tady jsem si objednal espresso - a dostal espresso. A limonáda byla výborná a osvěžila.

 photo mujsalekkavy_04_zpsd5gtdkj8.jpg

I když jsem byl navnaděný na vejce Benedict, zvítězila moje chuť na anglickou snídani. Dostal jsem talíř plný skvělého jídla - dvě sázená vejce, opečenou slaninu, klobásky salsiccia, rajče, houby, domácí fazole, potato hash a toast s máslem. Jediné, co bych vytkl, byla poněkud tvrdá kůrka. Lepší by bylo ji před opékáním chleba odkrojit, jako to dělají v Anglii.

 photo mujsalekkavy_05_zpsujio8bbi.jpg

Seděl jsem zrovna mezi pultem se sušenkami a chladničkou s dorty. Takže jsem celou dobu musel přemýšlet, který dortík si dám. Rozhodoval jsem se mezi tímto čokoládovým dortem s borůvkami a oblíbeným desertem hrdinek z Prostřeno, cheesecakem s fíky. Nakonec zvítězil čokoládový dort. Musím říct, že z dálky vypadal lehčeji, po prvním soustu mně však bylo jasné, že ten kousek má asi 10.000 kalorií. Samá čokoláda, smetana, ... mňam! A dorty si můžete dát zabalit s sebou.

A musím říct, že jsem měl radost z detailů, které možná jiní neocení nebo si jich ani nevšimnou. Třeba krásně vyleštěné příbory. Nebo několikavrstvé a měkké papírové ubrousky, velké natolik, abyste si je mohli dát na klín. Špatné bylo to, že jsem kolem sebe pořád viděl ty dorty a musel přemýšlet, který si dám :D

 photo mujsalekkavy_06_zpskzya3ukx.jpg

 photo mujsalekkavy_07_zpspwrjqvaz.jpg

V kavárně i před ní bylo plno a dovnitř neustále přicházeli další hosté - ať už na jídlo nebo posezení u kávy, tak pro dortíky nebo kávu do kelímku s sebou. A mají jí skvělou, také si ji sami praží. Obsluha byla milá i přes to, že byla očividně v jednom kole. Pokud milujete oprýskaný nábytek (mám dojem, že teď se tomu říká "berlínský styl"), hipstery a alternativu, bude se vám tam líbit ještě víc. Tedy ne, že by to bylo hipsterské doupě, ale v blazeru a světlých kalhotách a polobotkách jsem si tam připadal poněkud nemístně, jak dovnitř neustále proudili lidé s dredy, v žabkách či nasrávačkách, a dávali si takové ty nové kávové nápoje, o kterých ani nechcete vědět, že existují, ale v Praze teď frčíZávěrem jen řeknu, že mám raději kavárny, které mám blízko, ale cesta do Karlína určitě stála za to :)

4 komentáře:

  1. Moc hezká reportáž, klidně je piš častěji. :-) Tereza

    OdpovědětVymazat
  2. Můj šálek kávy znám a mám to tam moc rád!
    S tím negativním Karlínem bych to ale zase tolik nepreháněl, chvíli jsem tam bydlel a cikány jsem tam nikdy neviděl, po záplavách se Karlín dal docela dohromady a je to úžasná čtvrť plná skvělých míst. Což bys možná věděl, kdybys tam jezdil častěji ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Můj šálek kávy je láska. Chodíme tam moc rádi, jen se musíme většinou ozvat předem a rezervovat stůl. Nejednou se stalo, že bylo (po právu) plno. Káva, deserty, jídlo a hlavně samotná atmosféra a obsluha, všechno na jedničku s hvězdičkou.

    Nicméně nesouhlasím s komentářem výše, Karlín zas tak úžasný není..respektive, najde se pár pěkných renovovaných "zákoutí" (rozuměj domů a parčíků či prostranství), ale dobrý podnik aby člověk pohledal (čest výjimkám jako je Šálek).

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat