středa 5. srpna 2015

Osvěžující letní cocktaily



 photo letni-cocktaily-2015_02_zpssghkvra2.jpg

Protože nenávidím léto a to hnusné horko mě každý rok zmáhá, snažím si toto nejhorší období celého roku zpříjemňovat, jak jen to jde. Zvenku se osvěžuji v bazénu, zevnitř cocktaily. Tady jsem vybral pár mých oblíbených, které si doma snadno umícháte, aniž byste potřebovali nějaké zvláštní, nesehnatelné přísady nebo barmanské schopnosti.

Jedním z mých nejoblíbenějších cocktailů je Gin and Tonic, protože miluji Gin. Nápoj stejného názvu sice dostanete v každém zaflusané hospodě, ale bez kvalitních ingrediencí chutná stejně, jako ten pajzl vypadá. Chce to dobrý gin a především dobrý tonic, protože ten tvoří větší část drinku. Většina toniců, které prodávají v každém supermarketu v PETkách, jsou hnusné a příliš sladké a málo hořké.


 photo letni-cocktaily-2015_09_zpsqewuryvi.jpg

Na léto jsem si proto udělal zásobu toniců Thomas Henry. Klasický má příjemně citrusovou vůni, obsahuje málo cukru a je příjemně hořký. Skvělý je i ten s příchutí bezu. K tomu jsem si objednal Gin Mare, který jsem poprvé ochutnal loni v zimě na opening party Chef Time Festu a ta bylinková, mírně slaná chuť se mně tak zalíbila, že jsem si řekl, že po vypití svých zásob si koupím právě Gin Mare.

 photo letni-cocktaily-2015_03_zpsejlkukt3.jpg

Dark and Stormy je také jednoduchý a chutný. Stačí nalít do vysoké sklenice s ledem rum a Ginger Beer (já je míchám podle chuti) do sklenky s ledem, ozdobit limetkou nebo mátou a je to :)

 photo letni-cocktaily-2015_04_zpsyb5xurrz.jpg

Margaritu si dělám často, miluji tu osvěžující kombinaci kyselé a slané chuti. Vložte do shakeru led a nechte jej chladit. Nasypte na čajový podšálek sůl, přejeďte přes okraj sklenky limetkou a obalte jej v soli, abyste vytvořili rovnoměrnou vrstvu po okraji sklenice. Slijte ze shakeru přebytečnou vodu, nalijte do něj 4 cl Tequilly, 1 cl Cointreau a 1 cl limetkové šťávy, protřepejte a přes sítko nalijte do sklenky.

 photo letni-cocktaily-2015_05_zpsashesrbg.jpg

Bloody Mary je dalším z mých nej cocktailů. V Bugsy's baru (kde ji dělají nejlepší, jakou jsem kdy měl) si mě pamatují, protože nikdo jiný jich tam asi nevypije tolik, co já :D Receptů je spousta, já si do ní kromě vodky a rajčatové šťávy dávám citronovou šťávu, Tabasco, worcestrovou omáčku, sůl, pepř, ... všeho podle chuti ;) Doma jsem si ji ale nikdy moc nedělal, protože jsem nikde nemohl sehnat dobrou rajčatovou šťávu. Ta z obchodů je hnusná, tak jsem se zeptal přímo barmanů v Bugsy's a ti mně poradili značku Dietz. Tu jsem našel až při objednávání ginu a toniců u Premier Wines & Spirits. Moje Bloody Mary je teď mnohem lepší, ale tak dobrou jako v Bugsy's ji stejně pořád neumím :) Zajímavá je také varianta s ginem, jak jsem nedávno ochutnal v novém baru L'Fleur.

 photo letni-cocktaily-2015_06_zpsdxvimean.jpg

 photo letni-cocktaily-2015_07_zps5utyq18d.jpg

Toto je také taková rychlovka: smíchejte Gin a Thomas Henry Cherry Blossom Tonic a máte Pink Ink. Podle receptu se má zdobit mátou, já jsem do sklenice vložil okvětní lístky růže, ty jsem měl po ruce. Vznikne hořkosladký drink s chutí třešní.

 photo letni-cocktaily-2015_08_zpsvvzvubw1.jpg

Nemůžu nezmínit Aperol Spritz, který piju celé léto. Do sklenice naplněné ledem s plátkem pomeranče nalijete 1 díl sody, 3 díly Prosecca a nakonec krouživým pohybem Aperol, aby se přísady smíchaly - a je to!

Tonicy Thomas Henry, rajčatovou šťávu a Gin Mare mám z Premier Wines & Spirits, ostatní věci seženete běžně v kamenných obchodech. A dodání po Praze stojí 100, korun, při objednávce nad 2.000 zdarma.

Tak který si teď namícháte? :)

8 komentářů:

  1. Ten otvárak je rozkošný ♥ Ten ružový vyzerá fajn, len keby tam nebola tá vodka (:

    {Date} Cute dress and light pink makeup {video}

    OdpovědětVymazat
  2. Prosím si ten třešňový tonic!

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem myslel, že jsem jediný kdo pije Bloody Mary :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tak na Aperol Spritzu ujíždíme taky a teď v létě abnormálně. Akorát nejraději na tom domácím..už nás přestalo bavit zkoumat, jaké množství v tom kterém baru člověk dostane a jaké (zda-li vůbec) prosseco k mixu používají..

    No a gin a tonic..přesně jak píšeš..kvalitní tonic je stejně důležitý jako kvalitní gin!
    Dík za fajn článek,
    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
  5. Este davam do pozornosti Fever-Tree tonic :)

    OdpovědětVymazat
  6. Práve mám pred sebou Aperol Spritz, ktorý som nám pred chvíľou namiešal a chutí mi najviac ako to len ide! Ako píše Mišo, najlepší je ten domáci, kde je všetkého presne toľko, ako to má človek rád... A pri článku som dostal chuť aj na Gin Tonic, taktiež si ho musíme niekedy namiešať... :)

    Patrik
    Veľká narodeninová Giveaway!

    OdpovědětVymazat
  7. Ten růžový vypadá božsky! <3

    OdpovědětVymazat