čtvrtek 11. prosince 2014

Vždycky jsem chtěl bílou šálu!


 photo DSC_8098_zpsabf6162b.jpg

 photo DSC_8107_zps141a7389.jpg

 photo DSC_8112_zpse575e8cf.jpg

 photo DSC_8120_zps500f5da1.jpg

Vždycky jsem chtěl dlouhou bílou šálu, která za mnou bude ve větru vlát jako kdysi vlávala řidičům otevřených automobilů za první republiky. I když v tom případě to byl hlavně funkční doplněk, který chránil před prachem a chladem. Bílá šála také neodmyslitelně patří ke fraku, a k elegantnímu a dobře střiženému kabátu vám dodá šmrnc i dnes a bez fraku.

Šály a svetry z uměliny už si nekupuji a vy to také nedělejte. Chtějte vlnu, merino vlnu, kašmír nebo hedvábí. Popřípadě směs těchto materiálů, jako je moje šála - kašmír a hedvábí. Kašmír krásně hřeje a příměs hedvábí dodává lesk a uhlazený, elegantní vzhled.

Kašmír je jedna z nejluxusnějších a zároveň nejžádanějších látek. Pochází z Nepálu, kde jej tkají z vlny kašmírské kozy. Tyto kašmírské kozy žijí v Himalájích při teplotách až -40 °C, takže jejich vlna - kašmír - vás opravdu zahřeje. Jedna koza dá za sezónu asi jen 150 gramů kašmíru a na příklad na jeden svetr je potřeba tří koz. Takže kašmír je poměrně vzácným a drahým materiálem. Ale jeho vlastnostem se žádný umělý materiál nevyrovná.

Oblečení a doplňky z kašmíru jsou poměrně nákladnou záležitostí, ale za to se vám odvděčí skvělou službou. Na kašmírové svetry a šály občas narazím v sekáčích a občas i v obchodech. Ale jak poznáte kvalitu? Jednou jsem dostal dárkový poukaz na nákup v C&A. Vybral jsem si kašmírový svetr. Za 50 Euro jsem nečekal kdovíjakou kvalitu. Ano je v něm teplo. Ale žmolkovatí, není tak hebký jako kvalitní kašmírové svetry, které také víc hřejí.

Pak jsem dostal tip na Felipe.cz, kde najdete opravdu kvalitní kašmírové oblečení a doplňky. Ať už svetry, pyžama, či právě šály. Kašmírový svetr ze základní řady se dá koupit od tří tisíců. Ty kvalitnější (a hřejivější) jsou pak samozřejmě dražší. Možná si řeknete, že je to hodně, ale Lacoste prodává bavlněné svetry asi za stejnou cenu a v Háemku mívají akrylové svetry skoro za tisícovku.

Té šále jsem nemohl odolat (i když při tom nepřeberném množství jsem byl trochu nerozhodný) a brousím si zuby na nějaký svetr :)

Na sobě mám kabát Sasch, džíny Wrangler, šálu ze směsi kašmíru a hedvábí z Felipe.cz, hodinky Emporio Armani a kožená pérka Clarks ze Slevomatu.

20 komentářů:

  1. Tenhle styl Vám sedí nejlépe. Je to sexy. Chápu touhu experimentovat s barvama, ale černá a bílá a jednoduchý čístý styl jsou vaše.

    OdpovědětVymazat
  2. Jak jsem si říkala, že bez vousů ti to slušelo víc, tak musím uznat, že na těhle fotkách ti to fakt sekne a vypadáš opravdu jako elegantní gentleman a trochu svůdník.Díky za tip na Felipe. Je neuvěřitelný kolik obchodů se dneska pokouší prodávat věci s názvem "kašmírová" a kašmír to nevidělo ani z vlaku. Takže ocením nějaký, který je prověřený a kde vím, že ten kašmír ve zboží opravdu je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S vousy spíš jako sňatkový podvodník :) Podobně působí i ten outfit. Můj šálek to rozhodně není...

      Vymazat
  3. Vypadáš jako mladý aristokrat :)

    OdpovědětVymazat
  4. Přiznám se, že v poslední době nakupuju už jen v sekáčích. A to z jednoho jednoduchého důvodu - najdu tam kvalitní materiály. Mám odtamtud vlněné svetry, kabát, dokonce i hedvábné topy nebo šaty. Vlnu už poznám podle doteku (a někdy i od pohledu), cedulky kontroluju automaticky. Zrovna dneska jsem byla kouknout na svetry v Reservedu, ale všechny to byl 100% akryl. Proč? To nemá šanci zahřát. A o výdrži ani nemluvím. Naopak razím teorii, že když je nějaký kousek v super stavu už v tom sekáči, vydrží tak ještě dlouho (na rozdíl od triček z H&M, které po prvním vyprání ztratí tvar a začnou žmolkovatět). Přeci jen sekáč určitým způsobem prověřuje kvalitu...
    Pro někoho je možná nakupovaní oblečení z druhé ruky nepřípustné, mě ale celkem vyhovuje. Navíc je to i ekologické, což je příjemný bonus :-)

    Jinak ta první fotka, kde je šála uvázaná trochu jako askot, vypadá skutečně aristokraticky. Nosíš někdy askoty? Mám pocit, že jsem ho na tobě nikdy neviděla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také hodně nakupuji v sekáčích, protože jak říkáš, v běžně dostupných obchodech mají jen umělé materiály. Anebo si za kvalitu připlatím. Raději si koupím jeden vlněný svetr než deset z akrylu ;)

      Vymazat
  5. A pereš všechno v ruce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, i když kašmír a merino stačí vyvětrat, pokud na nich nejsou fleky. Mám strach je dávat do pračky, tak je peru ve vlažné vodě v ruce, ždímám pomocí ručníku a suším rozložené na sušáku.

      Vymazat
  6. nádherné hodinky Víťo a celkově je to super :)

    OdpovědětVymazat
  7. Žasnu nad tím kabátem, to je dokonalost... :) Moc ti to sluší.

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem si pořídila kašmírovou šálu z Acne a jsem nadšená! A po Vánocích bych chtěla i ten svetr, ale nejsem si jista jak s velkým zastoupení této vlny mám vybrat, aby nebyl příliš "huňatý", ale taky ani ne tenký...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kašmír má tu výhodu, že zahřeje, ale není v něm horko ;)

      Vymazat
  9. Nieje kašmír ako kašmír. Ak, tak jedine od Eric Bompard.
    Svetre od neho sú krásne aj po rokoch. Odporúčam :)

    OdpovědětVymazat
  10. Na aky uzol mas uviazany ten sal na prvom obrazku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi jednoduše: jednou omotám kolem krku a pak udělám jednoduchý uzel. Na druhé fotce mám šálu podobně, jen bez toho uzlu.

      Vymazat
  11. vypadáš jako postava od ruských klasiků!

    OdpovědětVymazat
  12. Hezké, až na ty hodinky, za tu cenu bys sehnal už nějaké slušné automaty - Seiko řady 5, Orinet..:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, ale v hodinkách se moc nevyznám a vybíral jsem si je podle designu a toho, jestli se mně líbily ;)

      Vymazat
  13. A co Woolovers? Teď mi od nich přišlo pár věcí. Lambswool pravda kouše (po vyprání by to mělo být v pohodě), ale věci z vlny a kašmíru, nebo bavlny a kašmíru mě poměrně příjemně překvapily. Za tu cenu tedy určitě.

    OdpovědětVymazat