neděle 23. listopadu 2014

Ochutnejte Belgii v pražské restauraci Bruxx


 photo bruxx_01_zpsac8bb531.jpg

Belgickou restauraci Bruxx na Náměstí míru jsem sledoval už od prvního dne, kdy otevřela, a kdy ji všichni začali vychvalovat. Nedlouho na to jsem se tam vydal, abych se na vlastní oči (nebo spíše jazyk) přesvědčil, co je na tom pravdy. A byl jsem nadšený!

 photo bruxx_02_zpsa49c7ee1.jpg

 photo bruxx_03_zps0bda434e.jpg

 photo bruxx_04_zpsa72d20ad.jpg

Bruxx sídlí na rohu Náměstí míru a Francouzské v nádherných prostorách s vysokými štukovanými stropy a v teplých měsících má také zahrádku. I když je restaurace nekuřácká, stejně jsem i v létě sedával uvnitř – nemám rád, když se chci v klidu najíst a přitom se na mě dívají kolemjdoucí jako na nějakou atrakci. A jako člověk, který si chce svoje jídlo v klidu vychutnat, také oceňuji dětský koutek v oddělené místnosti. Ale stejně jsem několikrát litoval číšníky a obdivoval jejich trpělivost s vulgárními rodiči, kterým připadá v naprostém pořádku, když jejich ratolesti skáčou po stolech a hází po sobě hranolky. Jako jejich otec bych se v řiti viděl, jak říká moje babička.

 photo bruxx_05_zps4ff99cab.jpg

 photo bruxx_06_zpsd5b0ff6b.jpg

Nepokládám se za žádného znalce piva a rozděluji je na „chutná“ a „nechutná“. Ale pokud máte rádi dobré pivo, jistě si v Bruxx přijdete na své. Nabízí totiž 8 čepovaných belgických piv a spoustu lahvových. Ať už jste milovníci piva nebo ne, určitě musíte zkusit růžový Hoegaarden rose. Chutná jako malinovka, ale není tak odporně sladký a umělý. A vždy je dokonale vychlazený a osvěžující :)

Vstoupíte dovnitř a milá recepční vás usadí a vy si řeknete, že to bude "nějaká lepší restaurace". U nás totiž stále není zvykem, že by vám číšník dal najevo, že vás rád vidí, pozdravil vás hned při vstupu a nabídl vám stůl a představil vám menu. Když si sednete, začne se vám věnovat armáda číšníků, protože v Bruxx je stále plno a je lepší reservovat si stůl. A vy se začnete rozhlížet. Někteří hosté přišli jen na pivo a hranolky nebo něco jiného, co by k tomu zakusovali, další si přišli pochutnat na belgických specialitách jako třeba mušle, které jsou hlavním sortimentem v Bruxx.

 photo bruxx_07_zps10c9cbe5.jpg

 photo bruxx_08_zpscf849515.jpg

A právě proto se mi v Bruxx tak líbí. Není to ani pivnice, ani luxusní restaurace, ale něco mezi tím. Vládne tam uvolněná atmosféra a ať už si dáte jen pár piv nebo lehký oběd či čtyřchodovou večeři, vždycky se můžete spolehnout na příjemnou, taktní a ochotnou obsluhu a skvělé jídlo a pivo. A napovídá tomu i interiér. Když zhlédnete od štukovaných stropů a podíváte se kolem sebe, uvidíte restauraci, která svým útulným zařízením opravdu vypadá jako belgická hospůdka.

 photo bruxx_09_zps7a0e8c89.jpg

 photo bruxx_10_zpsa711b0f3.jpg

Rád si tam dávám ústřice s vinaigrettem a šneky po burgundsku. A ten výběr mušlí! Zkusil jsem už všechny způsoby, na které je upravují, a nikdy jsem nebyl zklamaný. Dostanete hrnec slávek a pak už je jen na vás, abyste se s nimi poprali :) Poprvé jsem chtěl ochutnat hranolky, ale více se k nim přece jen hodí jejich domácí pečivo, protože je můžete namáčet do vývaru, ve kterém se slávky dusí.

 photo bruxx_11_zps5950da38.jpg

Když máte tu smůlu, že si nereservujete stůl předem a pak musíte sedět před skleněnou vitrínou s deserty, protože jiný stů není volný, nezbude vám, než nějaký ochutnat. Za jejich výrobou stojí Lukáš Skála, Cukrář roku 2010, a na výběr máte z několika druhů moučníků a domácích pralinek. Já si vždycky dávám svůj oblíbený čokoládový dort, který se rozplývá na jazyku.

 photo bruxx_12_zpse98ab3a3.jpg

Tak pokud nevíte, kam jít v Praze na jídlo nebo jsem vás navnadil, nezapomeňte si reservovat stůl. A ještě jeden tip: jako aperitiv si dejte jejich Cheesy Martini. Pokud máte rádi Martini cocktaily, jistě si pochutnáte hned na začátku :)

Žádné komentáře:

Okomentovat