čtvrtek 30. října 2014

Prezident udělil medaili za... za ohavné oblečení?


 photo medaile-za-zasluhu-2014-sedlacek_03_zps7b4076e2.jpg

 photo medaile-za-zasluhu-2014-sedlacek_02_zps856623c0.jpg

V úterý večer jsem zapnul počítač a na zprávě ze slavnostního předávání medailí ve Vladislavském sále Pražského hradu mě upoutala fotka šatů Lucie Bílé. Pomyslel jsem si, že k takové příležitosti jsou poněkud krátké, a že by se hodily spíše do remaku klipu písničky Dominiku, ve kterém hrála Ivana Pavlová. A také mě zajímalo, kdo ještě vyznamenání dostal, když se oceňují i popové zpěvačky. To jsem ale netušil, že po rozkliknutí odkazu dostanu rakovinu očí.

 photo medaile-za-zasluhu-2014-sedlacek_01_zps1c34ca89.jpg

Viděl jsem fotku nějakého burana ve fleecové mikině, na kterou mu prezident Miloš Zeman připíná medaili Za zásluhy. V tu chvíli jsem přemýšlel, co je to zač a jaké zásluhy ten člověk může mít, když ve svých asi čtyřiceti letech nemá ani špetku vychování, ale za to má drzost přijít na tak slavnostní událost oblečený v něčem, v čem lidé sekají trávník nebo... nebo... nevím, fleecovou mikinu nemám, protože si nedovedu představit, kam bych ji nosil.

 photo medaile-za-zasluhu-2014-sedlacek_04_zps8a8283b1.jpg

Ještě ve třicátých letech se nosila vyznamenání a řády pouze ke fraku, jak dokazuje fotka z Andresova Společenského rádce pro všechny životní situace. Ještě dříve pouze k jeho předchůdci redingotu. Doba se samozřejmě mění a v pozvánce stálo, že hosté mají přijít v černém obleku, vycházkovém obleku či v uniformě. A kultivovaný člověk doma oblek má a ví, k jaké příležitosti si jej má vzít.

 photo medaile-za-zasluhu-2014-sedlacek_05_zps9887cbfd.jpg

 photo medaile-za-zasluhu-2014-sedlacek_06_zps6e75aae4.jpg

 photo medaile-za-zasluhu-2014-sedlacek_07_zps444c19cb.jpg
Bývalý rakouský kancléř Franz Vranitzky s rakouským velvyslancem.

Když někdo navzdory vyžadovanému oděvu přijde na black-tie večírek v košili bez saka, polo triku, džínách a teniskách nebo takto dorazí do Opery, uráží tím pořadatele a ostatní účastníky akce asi jen mě a ty další dva pány, kteří na sobě mají smoking. Ale když takto někdo přijde na nejvýznamnější státní akt, uráží tím... Přečtěte si slova Ladislava Špačka, odborníka na etiketu. Krásně to vystihl a přesně vyjádřil můj názor:

"
Byl jsem otřesen. Jestli vzdělaný a inteligentní člověk postrádá natolik emoční a sociální inteligenci, že nechápe, že si na nejvýznamnější státní akt má vzít společenské oblečení, tak to svědčí o nějakém... nechci ho urážet víc než je třeba. On se víc urazil před zraky statisíců, možná milionů diváků. Všichni si o něm mysleli své. Je to prostě urážlivé vůči prezidentovi republiky. Je to urážlivé vůči vyznamenání, které dostává. Je to urážlivé vůči divákům v sálu a u televizních obrazovek. Je to státní akt, na který by se měl člověk obléci společensky."

Když už na Hrad přijde někdo takto oblečený, člověk by čekal, že ho někdo chytne za límec a vyvede mu někdo (třeba ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt) před slavnostním předáváním řekne, že by se měl jít převléci nebo ho na akci vůbec nepustit, protože svým oděvem okázale dává najevo pohrdání nad tímto vyznamenáním. Prezidentův mluvčí Ovčáček řekl Lidovkám: "Podstatný je přínos vyznamenaných, jejich činy. Udělování a propůjčování státních vyznamenání je oceněním přínosu konkrétních lidí, nikoliv jejich garderoby."

Co jiného mu zbývá? Ze své pozice nemůže ohodnotit vzhled někoho, koho prezident republiky právě vyznamenal. Pokud ale hodnotili přínos vyznamenaných, proč se pak včera ve všech novinách nepsalo o tom, kdo všechno a za jaké zásluhy vyznamenání dostal, ale všude jste mohli vidět jen Sedláčka a jeho hnusomikinu? To je ten jeho přínos? Ten jeho čin, za který vyznamenání dostal?

 photo medaile-za-zasluhu-2014-sedlacek_08_zps57c02236.jpg

 photo medaile-za-zasluhu-2014-sedlacek_09_zps4e2b0df6.jpg

Ovšem ani Filip Renč není žádné terno. Na první pohled vás zaujme ne dvojitý, ale hned trojitý (!) button-down límec (to by mě zajímalo, jestli tolik vrstev látky propnul našitým knoflíkem nebo použil knoflík manžetový či hmoždinku), který se hodí pouze k neformálním příležitostem. Ale v Česku, kde jsme vůbec rádi za sako, a kde košile (ať už jakákoli, prostě košile) platí za vrchol formálního oblečení, na to nikdo nehledí. Sako mu moc nesedí, je z lesklé látky, a ještě si jej zapne na oba dva knoflíky. Kravata ke slavnostním/večerním událostem by měla být hladká a kapesníček by neměl být ve skoro stejné barvě či vzoru. A co má v té náprsní kapse? Tablet? Pleskačku kořalky? Proboha, do kapes saka patří jen lehké a tenké věci, které vám nebudou dělat vybouleniny!

 photo medaile-za-zasluhu-2014-sedlacek_10_zpsab05bd79.jpg

Milí haters, pokud se do mě zase pustíte s tím, že pravidla etikety jsou přežitek, tak vězte, že ne. Víte, jaký je účel a smysl etikety? Abyste věděli, jak se v různých situacích chovat a oblékat, abyste předešli faux-pas, aby se o vás druhý den ve všech novinách nemuselo psát, že jste nevzdělaný, nechápavý buran, který ve svých čtyřiceti letech neumí rozlišit mezi oblečením vhodným tak na pivo v zaflusané nádražce páté cenové a oblečením pro slavnostní ceremoniál, kde vám má prezident republiky předat státní vyznamenání Za zásluhy. Proto.

Na facebooku už vznikla skupina Sedláčkovo buranství a celé bych to završil opět slovy Ladislava Špačka: "Děti se už oblékají slavnostněji do loutkového divadla."

Fotky: Ludvík Hradílek, Vojtěch Marek, František Vlček, MAFRA a ČTK.

22 komentářů:

  1. Doufala jsem, že na to zareaguješ a naprosto s tebou souhlasím. Když už dochází k takto slavnostnímu aktu, měli by lidé vědět jak se obléknout. Neskutečně mě irituje spodní část šatů (?) pí Bílé, jen si prostě říkám: "Proč?". A o té mikině ani nemluvě. Snad někdy nastane období, kdy se vrátí dobrý mrav a správné ošacení.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mě to neminulo a chvilku jsem si dokonce myslela, že je to jen nějaký hloupý žert. Nikdo přece nemůže být takový idiot aby přišel na takhle důležitou akci v mikině. A pak jsem si uvědomila že jsme v čechách a že je to bohužel pravda. Hluboce se stydím za tohle lidské buranství a neschopnost se obléct. Já kráva tu řeším že světlé šaty se mi nehodí do večerních tanečních a jsou spíš na den, takže si budu muset vzít podruhé ty samé tmavé.
    Popravdě i v těch dospěláckých tanečních se to docela projevuje. Naštěstí jsem tam ještě nikoho nepotkala v džínech, ale chlap bez saka tam není vyjímečná událost. Pochvalou budiž, že alespoň na ženách je vidět že se snaží. Bohužel je taky vidět, že neví moc jakým směrem se mají snažit.

    OdpovědětVymazat
  3. Neskutečně jsem se styděla. Takovéhle buranství přímo na Hradě, málem mě z toho omylo... Ono vlastně celkové "hradní buranství" provozované panem prezidentem, to je jeden velký důvod ke studu. Není se pak čemu divit, že nejvyšším státním vyznamenáním poctí člověka v naprosto nevhodném oblečení. A nepřijde mu to divné, což je na tom snad ještě smutnější. Ale co čekat od člověka, který je tak neskutečně arogantní, že vyznamená lidi, kteří mu pomohli s kampaní, a sám chodí v nepadnoucím obleku... Je to k pláči, vážně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ať je prezident jaký chce, pořád je to prezident republiky a na akci takového významu na Pražském hradu by se podle toho měli hosté chovat.

      Vymazat
  4. Souhlasím s Vámi, Víťo..je to "prý" protest pana Sedláčka, no..dle mého je to opravdu jen a jen buran.:-( Gabča

    OdpovědětVymazat
  5. K mnoha příspěvkům zde mám výhrady, ale s tímto se 100% ztotožňuji.
    Přijít si v teplákovce pro státní vyznamenání je možné opravdu jen v Česku.

    OdpovědětVymazat
  6. Možná to chápu špatně, ale protest proti čemu? Proti slušnému vychování? Kdyby to byl protest, tak by si pro medaili ani nepřišel.

    OdpovědětVymazat
  7. Pan prestrelil tohle je fakt moc, ale tak co, na hrade na to serou, mela jsem moznost byt u spousty oficialnich akci v pritomnosti prezidenta a i kdyz byl pro press jasny dresscode tak ho dodrzelo jen par novinaru z ceske televize, par dalsich a zbytek prisel v rybarske veste kterou fotografove nosi jako uniformu. Vzdycky jsem se snazila prijit alespon cela v cerne( napriklad kdyz jsem nevedela ze ten den pojedu na hrad vzdycky jsem to nejak zaonacila aby obleceni vypadalo dustojne, casto nas i sefredaktor poslal domu se prevleci), a to jsme byli ma te druhe strane kam normalni lidi nevidi. Tento pan byl pred kamerami, podaval si ruku s hlavou statu(a ted je fuk jestli je to zeman nebo kdo) a stejne to bojkotoval. Nechapu ze mu na hrade neco nepujcili rekla bych ze by to nemel byt problem. Fakt ostuda.

    OdpovědětVymazat
  8. Vítejte v ČR :) že mě to vůůůbec nepřekvapuje. Zase pořád lepší být chlap v mikině, to se dá převléct, než být babochlap ala Drábová, ta to nepřevleče. Tento stát je v rukou kašparů už dlouho, takže toto všechno sedí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenomže za to, jak se člověk narodí, nemůže. Za to jak se chová ano.

      Vymazat
    2. Paní Drábová je jedna z těch mála lidí, kteří si vzhledem ke svému vzdělaní mohou dovolit nevypadat přitažlivě. Její oblečení není bůhví co, ale není alespoň ostudné. Sedláček a Renč jsou jen komedianti. Totéž Bílá. Akorát u Renče a Bílé bych to brala jako nevkus a určitou nevzdělanost v oblasti etikety, nějaká snaha tam je zřejmá. Sedláček je jen nadutý buran.

      Vymazat
    3. Paní Drábová je dáma, navíc odbornice ve svém oboru. To jak vypadá není vůbec podstatné a podobné komentář jenom odhalují buranství..tvoje.

      Vymazat
  9. Už se na ty fotky koukám asi pět minut a nenapadá mě nic lepšího než krásný český výraz "ty vole".

    OdpovědětVymazat
  10. Den poté s náma na přednášce o Sedláčkovi mluvil ředitel brněnský ČT: "Jó, ten pracuje u nás, takhle chodí pořád. A v létě, když je horko, natáčí v trenkách."

    OdpovědětVymazat
  11. Ano ano ano! Hovoris mi zo srdca a uplne suhlasim!

    OdpovědětVymazat
  12. Ten buran Sedláček se někde vyslovil, že nemá podobné obřady rád a proto jej chtěl takto trochu "znesvětit". To se mu povedlo. Myslim, že jakákoliv další slova jsou už zbytečná. Nemá cenu tady omílat, že na podobné akce se chodí tak nebo tak. To je přece jasné. Mimochodem chtěl bych vidět Sedláčka na pohřbu někoho, koho si váží (jestli to tento člověk dokáže).Předpokládám, že by tam stál v trenclích vpředu dukát, vzadu nugát, tak jak vstal z postele........protože, kdo má rád pohřby, že.... P.H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto není znesvěcení, ale okázalé předvádění hrdosti na vlastní buranství. Ale není jediný, takových lidi potkávám spoustu a několikrát jsem o tom psal na blogu. Někdo si myslí, že do Opery chodí jen snobové a kravaťáci a dotyčný k nim nechce patřit, tak přijde v džínách a tričku. No bravo!

      Vymazat
  13. Renč má v kapse šňupadlo. Sněží!

    OdpovědětVymazat
  14. To snad není možné toto... Nejdříve jsem si musela vyhledat, kdo ten buran vůbec je. A asi budu snažit zapomenout, že jsem něco takového viděla. Stejně jako se neustále snažím zapomenout, kdo je čekým prezidentem, protože je mi z toho smutno...

    OdpovědětVymazat
  15. Víťo, jak to je s tím kapesníčkem a kravatou, poraďte. Dřív se říkalo, že nepůsobí dobře, když kapesníček je ve stejné barvě a vzoru jako kravata, teď se dočítám, že to nejenže nemá být stejné, ale dokonce to nemá být ani skoro stejné? Takže jak velký má být rozdíl ve vzoru a barvě, abych měl jistotu, že si o mně gentlemani nepomyslí něco ošklivého a ostatní to nebudou komentovat?

    OdpovědětVymazat
  16. Víťo za článek naprosto tleskám, vystihnul jsi to dokonale! Při čtení jsem se mockrát pousmál i když je to bohužel celé k pláči.

    S pozdravem Marek

    OdpovědětVymazat