pátek 3. října 2014

Pot au Feu


 photo pot-au-feu_01_zpsf6560be3.jpg

Pot au Feu je další z restaurací, kterou jsem chtěl navštívit, protože na kuchyni Jana Kracíka slyším samou chválu a jeho chobotnice je prý ta nejlepší. A na Lime Tonic nabízí degustační menu o sedmi chodech, tak jsem neváhal.

 photo pot-au-feu_02_zpsf8896124.jpg

 photo pot-au-feu_03_zps57fc3eb5.jpg

Interiér restaurace je moderně zařízen, pořád jsem musel v zrcadle sledovat vzdouvající se mrak, který slouží jako osvětlení a také jsem pořád musel přemýšlet, jestli je ten obraz opravdu malovaný nebo je to jen tisk na plátně, protože vypadal opravdově, ale kde dnes vidíte to, co považuji za opravdové umění?

 photo pot-au-feu_04_zps8fc89ee1.jpg

Jako aperitiv nám francouzský číšník přinesl sklenku šampaňského Gautherot brut a k tomu gougères s kuřecím masem a sýrem Comté a já si zavzpomínal na Francii, kde se tyto malé kuličky z odpalovaného těsta s nejrůznějšími příchutěmi k aperitivu běžně podávají. Pak přišel sám šéfkuchař Jan Kracík a představil nám menu, které nás mělo čekat. K menu jsme si přiobjednali párování s víny, takže jsme ke každému chodu dostali sklenku vína, které se k danému pokrmu hodilo.

 photo pot-au-feu_05_zpsd9709b30.jpg

 photo pot-au-feu_06_zps294e56a5.jpg

Za chvíli nám přinesli capuccino z lišek jako amuse bouche. Chutnalo jako lehká houbový krém a bylo velice lahodné! Pak už následoval předkrm – salát z červené řepy s kozím sýrem a domácím vinaigrettem. Nikdy bych neřekl, že kombinace tak jednoduchých a obyčejných věcí může chutnat tak úžasně. K tomu se podávalo Pouilly Fumé 2012. Skvělá volba!

 photo pot-au-feu_07_zpsb6939a34.jpg

 photo pot-au-feu_08_zpsef9d22ac.jpg

 photo pot-au-feu_09_zps532f24f0.jpg

Bonbon z foie gras s jablečným chutney se sklenkou nasládlého alsaského Gewürztramineru se doslova rozplýval na jazyku a další chod mě nadchl nejvíce – slovutné Kracíkovo vejce vařené při teplotě 63°C podávané v coktailové sklenici s telecí demi-glace, crème fraiche a lanýži a k tomu sklenka sherry Pedro Ximenez Alvear, ročník 1927. Ani se mi nechtělo věřit, že piju tak staré víno! Samo o sobě bylo výtečné a k vejci se skvěle hodilo.

 photo pot-au-feu_10_zpsd83fc4cb.jpg

 photo pot-au-feu_12_zpsca996596.jpg

 photo pot-au-feu_11_zps605d8087.jpg

 photo pot-au-feu_13_zps7cc702e8.jpg

Na osvěžení před hlavním chodem jsme dostali sorbet a sklenku šampaňského a pak už následoval zlatý hřeb večera – jehněčí kotleta s fazolkami a k tomu nádherné víno Châteu de Viella z Madiranu, ročník 2001. Pak následoval výběr sýrů s ovocem, fíkovým chutney a oříšky.

 photo pot-au-feu_14_zps034eef95.jpg

 photo pot-au-feu_16_zps38315bfd.jpg

Jako desert nám číšník přinesl zmrzlinu a nechal nás hádat, z čeho si myslíme, že je. Že je ze šťovíku bychom neuhodli. Velice zajímavá ingredience a překvapivá chuť. K tomu sladké Soleil de Gascogne 2011. Na závěr jsme si dali capuccino, ke kterému se podávala čokoládová pralinka.

 photo pot-au-feu_15_zps3dde60b7.jpg

Z návštěvy Pot au Feu jsem byl nadšený, ale na druhou stranu, do takové restaurace jdete s určitým očekáváním a toto Jan Kracík předčil. Každý z chodů byl skvělý a ten další byl ještě lepší. A určitě si přiobjednejte párování s víny asi za 700 Korun. Stojí to za to! V restauraci mají jídelní lístek, který se mění dle sezony, můžete si tam zajít na polední menu a toto degustační menu najdete na Lime Tonic. Vřele doporučuji :)

 photo pot-au-feu_17_zpse9ddcf21.jpg

 photo pot-au-feu_18_zps1322eadd.jpg

Co s načatým večerem? Zakotvili jsme v mém oblíbeném Bugsy’s :)

8 komentářů:

  1. A kolik tam takové dobré degustační menu stojí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1.495,- Kč na Lime & Tonic: http://www.limeandtonic.com/prague/cs/zazitky/2478/pot-au-feu-praha-francouzske-menu

      Vymazat
  2. no Vítku, jestli počítám dobře tak 7 chodů x 0,2 vína - to už jsi na konci nevěděl jestlí jíš dělnický carpacio (gothaj) nebo zmrzlinu ze šťovíku, že? Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, malá násobilka ti jde dobře, ale nevím, kde jsi vzala ty dvě deci. Ke každému chodu se podávala asi 1 deci vína, u některých možná ještě méně.

      Vymazat
    2. za takové peníze to je tedy dost málo vína. Většinou je zvykem nalévat 0,2, to přeci víš, jsi z vinařské rodiny. Terka

      Vymazat
    3. Víš, jak by vypadaly dvě deci šampaňského ve flétně? A sherry se nikdy nedávají dvě deci ;)

      Vymazat
  3. capuccino z lišek? Nedokážu si představit, jak to může chutnat a ani jak se to vyrábí! Zni to ale zajímavě...A zmrzlinu ze šťovíku bych taky ráda ochutnala :)

    OdpovědětVymazat
  4. super nápad na servírování sorbetu - to se mi líbí - stejně jako celé menu - bomba Petruš

    OdpovědětVymazat