středa 19. března 2014

Je možné sehnat boty na velkou nohu?


 photo foceni-sedyoblek_05_zps5ef93d2a.jpg
Foto: Martin Janas, blankfoto.com

I když tomu můj botník zrovna úplně neodpovídá, s velikostí bot 47 či 48 mám problém sehnat boty. Když vytrvale projíždím Ebay, tak se mi po několika letech poštěstí sehnat třeba kvalitní tassel loafers dobré kvality, ale že bych si řekl "potřebuji nové, elegantní polobotky, tak se zajdu podívat do pár obchodů a nějaké si vyberu," to tedy ne. O tom, že bych nějaké boty v mojí velikosti našel ve výprodeji si také mohu nechat zdát a tak jen tiše závidím, když mi někdo říká "Podívej, tyto (krásné) boty mám z výprodeje jen za 800,-." Super. Vlastně ostatním závidím, že chtějí nějaké boty, ale v obchodě se nemohou rozhodnout, jestli je koupit nebo ne. Já mám opačný problém - chci si koupit boty, ale nemůžu je sehnat v mojí velikosti. Nebo se snad nevyrábí. Třeba od té doby, co jsem byl na Erasmu v Berlíně, jsem toužil po botách New Balance. No a teprve nedávno, po třech letech, jsem konečně narazil na jedny v mojí velikosti, které by se mi líbily.

 photo zeleny-svetr-gant_08_zps5f5bbacb.jpg

A co teprve boty, které u nás stejně běžně neseženete? Třeba lakové boty ke smokingu? Jo, u Bati jsem párkrát viděl jedny od nějaké neznámé španělské firmy asi za 5.000,- Kč. Ne, díky. Za tu cenu můžu jít do Loake a dát si tam objednat jejich lakýrky a ještě mi tisícovka zbude. Ne, díky. Nebo střevíce. Ale jak bych mohl chtít střevíce, když většina Čechů nezná rozdíl mezi polobotkou a střevícem, a to ani v obchodě s obuví. Profesionální obsluha nade vše, že? Prostě bych chtěl někdy přijít do obchodu - když už ne na každém rohu, tak kdyby tu alespoň nějaký byl - ukázat si na boty, které s mi líbí, a nechat si je přinést v mojí velikosti. Jo, jednou se mi to stalo, v berlínském KaDeWe, tam bych si vybral. Většinou je to spíše "Dobrý den, máte něco ve velikosti 47?" - "Ano, tady tyto (ukazuje mi ohavné boty) a tyto (ještě ohavnější)." A v poslední době mě hrozně popudilo, že ve vlajkovém obchodě Nike ve Slovanském domě Na Příkopě neměli v mojí velikosti ani jedny z bot, které se mi líbily.

Ale proč u nás není možné běžně koupit si hezké boty ve velké velikosti? O obchodech s "nadměrnými velikostmi" nemá ani cenu mluvit, protože to, co tam nabízí, je naprosto nepřijatelné. Hnusné sportovní boty nebo polobotky s hranatou špicí. Děs! Nejvíc mě fascinuje odpověď prodavačky "jo, my míváme i 47 a 48, no ale ty jsou pryč!" Aha, no tak co třeba příště objednat více kusů? Plníte snad pětiletku? 

 photo lepremier-outfit_04_zps51c13800.jpg

Pár obchodů, kde můžete narazit na boty ve velikosti 47 (nebo větší) tu ale přeci jen je. V Loake Pánské pasáži (nebo na webu Le Premier) můžete najít kvalitní, anglické rámové boty Loake. Zatím jsem si tam žádné nekoupil, protože ne vždy mají všechny boty ve velikosti, kterou potřebuji, ale zákazník ne tak náročný jako já shánějící vkusné, elegantní polobotky, si jistě vybere. Ale už dlouho hledám nové Chelsea boots. Když v Praze kdysi v lednu napadl sníh a všichni z toho byli překvapeni tak, že jim několik dnů trvalo, než jej odklidili (chápu, že být silničář a uklízeč chodníků není žádný med, ale kdo by to byl čekal, že bude v lednu sněžit, že?) a mezitím se mi moje moje nejoblíbenější kotníkové boty vlivem mokrého sněhu a posypové soli rozpadly. A nejvíc se mi líbí, že na rozdíl od spousty ostatních obchodů drží v Le Premier ceny stále stejné jako v zahraničí, takže nemusíte přemýšlet nad tím, jestli je lepší si Loake objednat z Anglie nebo si je jít zkusit a odnést z Pánské pasáže v tašce.

 photo DSC_7397_zps3e7401e6.jpg

 photo hnedy-kabat_04_zps1abea7a0.jpg
Foto: Martin Janas, blankfoto.com

Také rád nakupuji boty v Gantu. Každý rok se těším na jarní kolekci bot, kde je vždycky několik párů pohodlných mokasín v klasických, ale i pestrých barvách, jako je červená nebo zelená. Letos prý ale mají nějaké problémy s dodavatelem, tak mají jen sortiment z loňska :/ Ale mám od nich jedny tmavě modré mokasíny a jedny mokasíny v šedé barvě. A tyto nádherné a pohodlné boat shoes. V zimě si tam také vyberu, mám jedny semišové zimní boty a tuto zimu jsem si koupil světle hnědé kotníkové boty s kožíškem.

 photo hadi-triko_03_zps6d59ae11.jpg

Na Asosu mívají také slušný výběr bot velikosti 12 - 14, ale často je to jejich značka Asos, ke které stále nemám tolik důvěry, abych za boty z jejich dílny zaplatil 70 a více Liber, když za tu cenu můžu na Ebay s trochou štěstí sehnat polobotky Allen Edmonds nebo Alfred Sargent. Ale mám odtud jedny kožené páskové sandály a poštovné je zdarma!

 photo sedy-kabat_01.jpg
Foto: Martin Janas, blankfoto.com

 photo manchesterovy-oblek_06_zpsb7386d0d.jpg

Sportovní boty a boty na volný čas také hledávám na Ebay, ale dobře se dá pořídit i na českém Urbanluxu. Mám rád Kedsky a na Urbanluxu vždycky najdu několik párů v mojí velikosti. Mám jedny modré Kedsky a jedny v černé. Jo, a ještě ty šedé kožené. A Crocsy už dáno nejsou jen ty děrované "gumáky", které Češi tak milují jako obuv do města, i když patří jen k vodě (a asi proto je všichni tak nenávidíme). Sám odtud mám jedny modré semišové kotníkové boty (a také tady)a také jedny zimní traktorky (a tady s rolákem). A hlavně mám ty boat shoes Crocs, jen tmavě modré. V létě k bazénu jsou boží! ♥ A zkuste také botasky, ty dělají až do 48.

 photo zimni-conversky-2013_04_zpsa53fb5fe.jpg

 photo vinovy-kabat-new-balance_06_zpse9eab61e.jpg

A nedávno jsem objevil e-shop Spartoo. Připomněl mi mých pět středoškolských let v Rakousku. Oproti Česku jsem tam neměl problémy sehnat boty ani v obchodě (a to to bylo malé městečko!). Třeba tyto kožené mokasíny Vagabond s texturou hadí kůže jsem si tam ve výprodeji koupil ve slevě (ze 120,- Euro) za 30,- Euro. Mimochodem, ve Vagabondu u nás už nenakupuji od té doby, co prodavačka na moji otázku "máte nějaké boty ve veikosti 47" reagovala hysterickým smíchem. A také jsem si tehdy objednával hodně z americké Ebay, protože se nemuselo platit clo ani DPH a dvoje Conversky z USA i s poštovným tehdy vyšly levněji než jedny koupené v ČR, kde se tehdy Conversky skoro neprodávaly a když už ano, tak jen malé. Na Spartoo jsem našel i holínky Hunter, které se mi tak dlouho líbí a jinde je u nás snad nemají (pořád nad nimi váhám!) a také tenisky! New Balance, Vans nebo Converse. A ten výběr barev a stylů!


 photo vans-srovnani2_zps5cb6c787.jpg

A na závěr něco jen tak pro zajímavost. Nějakou dobu jsem sháněl leopardí Vansky. Zkoušel jsem všechno možné a díval jsem se všude. Tady si, prosím, všimněte, že v USA stojí tyto boty směšných 55 Dolarů oproti částce, kterou za ně chtějí na Asosu, a která je dvojnásobná! 

Po tomto příspěvku (a hlavně po tom výčtu mých bot) si asi budete myslet, že bych svůj blog měl přejmenovat na Víťa needs new shoes po vzoru mé drahé Sandry, ale prostě bych rád někdy přišel do obchodu, ukázal na boty, které se mi líbí, a odnesl si je... Také máte někdo problémy s velkýma nohama? A máte nějaké další tipy, kde shánět hezké boty ve velkých velikostech? Jsem jedno ucho! :)

26 komentářů:

  1. Presne viem, o čom tu hovoríš. Môj manžel má 46. Je takmer nemožné ísť do obchodu, ukázať na topánky a kúpiť ich. Otázka "Máte ich v...? " väčšinou zbytočná. A ak aj má toľko šťastia, že sú v jeho veľkosti, tak sú tu buď hnusne škrpále, alebo len v čiernom. A on ma rád výrazné farby. Takže na Slovensku toho veľa nekúpi. Minulé sa ale podarilo o Baťu, pekné k obleku. Kupuje teda River Island, mám kamaráta, ktorý tam pracuje v Birminghame a nosí mu topánky za polovičnú sumu, lebo má zamestnanecku zĺavu. Ceny sú fajn aj plné bez zľavy, kvalita slušná. Vybrať sa dá, už si zvykol nakupovať bez skusania. Kamoš chodí dom tak dvakrát do roka, vždy privlečie dva až tri páry topánok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 46 je ještě pořád běžná velikost v které jsou každé druhé/třetí boty v jakémkoli obchodě :-)
      Taky mám 47-48 a nezbývá než se pod článek podepsat...
      Problém s touto velikostí není snad jen u volejbalových bot (tam se dělají běžně do 50 :-D ) nebo pohorek (Meindl, Asolo)

      Vymazat
    2. V jakémkoli obchodě asi těžko. Ne když chceš HEZKÉ boty.

      Vymazat
    3. 46 je ještě pořád standartní velikost, stejně jako 45, 44, když dám filtr na Bata.cz na vel.46, najde mi to +-250 bot;
      47+ už jsou nadměrné boty, takže ve stejném filtru mi to najde pouze +-25 bot (10x méně), v jiných obchodech bude ten poměr podobný.

      Vymazat
    4. Tak nakupuj u Bati, proboha, ne každému se jejich boty líbí! NEJSOU HEZKÉ!

      Vymazat
  2. Já mám sice "jen" 46 (tedy většinou největší z "normálních" velikostí), ale k tomu široké chodidlo a vysoký nárt - na to se bota shání snad ještě hůř :-) Loake naštěstí pár takových bot dělá, ale oxfordky kvůli nártu neobuju ani náhodou..

    OdpovědětVymazat
  3. A já mám zase opačný problém, sehnat totiž dámské boty ve velikosti 34 (35 se občas vyrábějí, ale pokud nemají pásek, tak ujdu pár kroků a jsem bez bot :-) a v dětském je to hrůza, i když občas i tam se najít dá

    OdpovědětVymazat
  4. A přes břicho seženeš vše ok?

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám ten samý problém s dámskou 42..do obchodů typu Baťa, Mixer, CCC a Aldo ani nechodím, protože na mě koukají dost s opovržením..a nadměrné velikosti? Hrozné šmatlavé důchodky..a s obchodem Vagabond mám přesně stejnou zkušenost. Na Zličíně..

    OdpovědětVymazat
  6. jake stesti ze mam 44 (kdyz se mi hodne libi nejake boty a uz nemaji 44 tak i 43...), kdyz si predstavim jak blbe se musi shanet 47...a nemluve o tom, ze pokud clovek nema 2 metry tam musi vybirat peclice celkovy tvar aby to k jeho postave nevypadalo jak kachni packy

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Víťo, prosím Tě pouč nás méně znalé pánské obuvi, jaký je rozdíl mezi polobotkou a střevícem. Díky. Vlastík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Střevíce jsou vykrojené boty bez zapínání (šňůrky, řemínky, knoflíky, ...), zatímco polobotky mají šněrování nebo jiné zapínání a dosahují nanejvýš po kotníky a vepředu po ohbí nártu. Ještě před 2. sv. válkou se hodně nosívaly k večernímu obleku (anglicky "opera pumps") a předtím byly v pánském šatníku také celkem běžné. Třeba Oscar Wilde je má na svém slavném portrétu (http://1url.cz/OF6a).

      Vymazat
  8. Mám velikost 50 a problémy se sháněním stejné, ne-li ještě větší. Když občas dám šanci obchodu s nadměrnými velikostmi, vždycky se jen ptám, jestli vypadám na 60, když mi ukáže ty boty v regále. Jak jsi psal, zlaté doby Ebaye jsou ty tam a je to čím dál složitější, přitom mi přijde, že velikost 47-48 má čím dál víc lidí. Osobně mám několikery boty z Amazonu (konkrétně Polo Ralph Lauren a vyjdou líp než v office shoes), ale nedávno zavedli krom taxativního poštovného ještě poplatek 5 dolarů za libru váhy, příčemž boty většinou váží +-5. Dále občas zabrousím na andypola.cz, někdy se tam dají najít pěkné polobotky a mají sklad v Brně.
    Momentálně sháním nějaké polobotky, ideálně hnědé, nemáš tip, kde by se daly tk kolem 2000 Kč sehnat? (Loake je trochu mimo moje možnosti)
    Díky
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  9. já si šla dneska sehnat klasické lodičky ve velikosti 38-39 a nesehnala jsem, všude jsou takové ty pidi 36,37 a pak kupodivu poslední dobou docela časté 40 (dokonce jsem viděla i jedny dámské 44), takže já mám problémy sehnat boty i v normálnější velikosti, ale chtěla jsem se zeptat, jak to děláte, když si boty kupujete přes internet, jdete si nejdřív vyzkoušet nějaké podobné do prodejny nebo se trefíte na správnou velikost? já totiž s takovým nákupem bot nemám zkušenosti, takže nevím, jak si vybrat správně

    OdpovědětVymazat
  10. Sám mám ten samý problém se 47,5kou, navíc jako student nemůžu zajít jen tak suverénně k Loake do Pánské pasáže..
    Ale s velikostí je to často relativní, botasky Nike mám 47 i 48,5, polobotky Lloyd v akci z Humanicu ve 47ce(vím, že je to lepenka, ale aspoň s koženou podrážkou a sleva na 1700 je super), dvoje semišové boty z Humanicu mi byly dokonce 46, protože ty značky (Valdasaar a Romolo&Remo) někdy dělají o něco větší 46ku.. Staré Baťa polobotky ještě s koženou podrážkou (kde jsou ty časy) byly taky 46..
    Myslím, že nemusíš hned vzdávat boj, ale zkusit i 46ky, protože často jsou tam rozdíly.
    Jinak moc chválím skvělý blog, čtu jej velmi rád již téměř od založení! :) (ačkoliv teprve teď v prváku VŠ začínají být prostředky a prostředí na upgrade šatníku)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě zkouším každé boty, které mají v podobné velikosti, protože každé padnou jinak a Valdasaar mám také ;)

      Vymazat
  11. Btw ještě mě napadlo, kolik měříš na výšku, resp. jakou máš velikost saka? :)
    Hrozně Ti závidím možnost občas něco sehnat v sekáči nebo blazery v normálních obchodech jako H&M.. sám mám 202cm a velikost obleku 102 u které si ještě musím občas nechat lehce prodloužit rukáv na správnou délku, aby košile nebyla vidět přespříliš, než má dle etikety být.. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám asi 195 cm a velikost saka 52 nebo 54, záleží na střihu nebo výrobci - třeba Gant má hodně dlouhé rukávy, takže tam třeba nemám problém, ale jinak také spíše prodlouženou... Jinak jsem zkoušel prodloužené velikosti, ale ty jsou mi zase možná až příliš dlouhé. Zkoušel jsi Marks & Spencer? Tam mají anglické číslování, takže každý velikost je short, regular a long a mně zrovna vyhovuje ;)

      Vymazat
    2. Šťastný to člověk, to máš přeci jen o trošku snazší shánění, jestli Ti jdou tyhle dvě velikosti.. :) Každopádně díky za tipy, u Gant by mě hned nenapadlo hledat, protože to není úplně budget značka, mám od nich zatím jen jeansy a to pouze díky 50%off akci na Mall.. A M&S jsem zatím moc co se týče sak a blazerů neprohlížel, zklamali mě nedávno při shánění kabátu nekvalitním složením..a nenapadlo mě hlavně ani, že to mají takhle vyřešené s číslováním, takže to rád slyším, že je naděje.. ;)

      Vymazat
  12. No Ty mluvíš ze srandy o pětiletce ale tady je prostě malej trh a problém je sehnat i konfekční velikosti. Což je bohužel logický a nemůže za to nějaký "čecháčkovství", jak tomu dneska fracíčci rádi řikaj. Na druhou stranu je fakt, že vzhledem k cenám oblečení a obuvi je ČR jednou z nejdražších v EU a je to asi i do určity míry daný tim, že jsme dost tolerantní spotřebitelé platit až dvojnásobek za něco, co tu hodnotu nemá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná je trh malý, ale proč jsou obchody plné bot v "normálních" velikostech, které se pak neprodají, tak jsou jich plné koše ve slevách, pak plné outlety? Ale boty 47 neseženeš pár dnů po dodání nové kolekce do obchodu.

      Vymazat
    2. Myslim, ze proste dodaj urcity omezeny mnozstvi obuvi v konfekcnich velikostech do obchodu a s velikostma "mimo normu" moc nepocitaj. Ale mozna se Ti tohle preci jen trochu zda s tema vyprodejema-ja mam zas vecnej pocit, ze boty, ktery chci, maj jen ve velikosti 36. Treba se to postupem casu zlepsi. Mozna mas urcitou minimalni sanci to zlepsit kdyz mas tak vysokou sledovanost blogu. No je fakt, ze treba ve statech (i v Nemecku) se to nestane, ale tam je pro vyrobce mnohem snazsi prodat

      Vymazat
  13. ..ochotný platit jsem myslela

    OdpovědětVymazat
  14. s teniskama můžeš zkusit Foot Locker, sice na skladě moc větších velikostí není, ale spousta se jich třeba ve 47 vyrábí, jen je tam zrovna nemají, ale přes Sneaker finder jdou objednat přímo do obchodu :))

    OdpovědětVymazat
  15. Hoši, co bych za to dala, kdybych měla vaše trable s botami. Bo sehnat dánskou obuv ve velikosti 49-50 je absolutne nemožné, takže važte si vašeho sice omezeného, nicméně stále výběru... :-)

    OdpovědětVymazat