neděle 3. listopadu 2013

Co s dlouhými podzimními večery? Cocktail hour!



 photo DSC_9469_zpsfa80f3e7.jpg

Vždycky když se řekne cocktail hour, hned se mi vybaví Charlotte, Sex ve městě a ta scéna, kde říká "Later, the MacDougals were enjoying their cocktail hour, which generally lasted from 5:00pm to last man standing". Já se takovému konci samozřejmě vždycky snažím vyhnout, ale co dělat s těmito dlouhými podzimními večery? Dejte si cocktail!

Klasické Martini jako si je dává James Bond. Do shakeru a do sklenky nasypte led, aby byly vychlazeny a připravte si gin, vermut a olivy. Ze shakeru slijte vodu a vlijte přísady. Už mám v oku poměr ginu a vermutu, který mi sedí; podle GQ je ideální poměr 50 ml ginu a 15 ml Martini. Zamíchejte, vysypte led ze skleničky, vlijte do ní cocktail, ozdobte olivou a je to! Když cocktail namísto oliv ozdobíte nakládanými cibulkami, říká se mu Gibson a skvěle vám jej připraví třeba v restauraci Blue Wagon v Uruguayské (mimo to tam výborně vaří a mají skvělou obsluhu). V létě jsem tam na zahrádce často sedával a popíjel právě tento cocktail.


 photo DSC_9454_zps0fbc2bb9.jpg

Můj asi nejoblíbenější cocktail je Margarita a po letitém zkoušení mi nejlépe vyhovuje ta v baru El Mojito v Dlouhé 31. Obsluha tam mluví asi italsky, takže máte občas problémy jim rozumět, ale Margaritu tam dělají skvělou. Ta kombinace soli a kyselého cocktailu je prostě skvělá. Nasypte do shakeru led a nechte jej chladit. Nasypte na čajový podšálek sůl, přejeďte přes okraj sklenky limetkou a obalte jej v soli, abyste vytvořili rovnoměrnou vrstvu po okraji sklenice. Slijte ze shakeru přebytečnou vodu, nalijte do něj 4 cl Tequilly, 1 cl Cointreau a 1 cl limetkové šťávy, protřepejte a přes sítko nalijte do sklenky.


 photo DSC_9446_zps0cb68160.jpg

Aperol Spritz je možná oblíbené letní pití, ale rád si jej dám i teď, cocktaily s nahořklým Aperolem nebo s Campari si dám vždycky rád. Dejte do sklenky na bílé víno tři kostky ledu, rozpůlený plátek pomeranče a vlijte tři díly Prosecca, jeden díl sody a pak krouživým pohybem dva díly Aperolu, čímž se všechny přísady promíchají.

Některé přísady, třeba Cointreau bývá občas problém sehnat, já chodívám nakupovat lihoviny a destiláty do Warehouse v Karlíně, mají snad úplně všechno potřebné a všechno můžete ochutnat, přičemž vám asistuje ochotná obsluha. Na zdraví :)

4 komentáře:

  1. A copak si dělal během toho posedávání v létě a popíjení koktejklů?četl sis, nebo jenom si libě pozoroval okolí?

    OdpovědětVymazat
  2. No prosím, jiní lidé musí pracovat, ale vrchnost si dělá dámský koktejly nebo vysedává v barech !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Suché martini neni damsky koktejl, ehm cocktail.

      Vymazat