pátek 29. března 2013

Krokodýlí tričko Hermès "za hubičku"


 photo hermes-krokodyl_1_zpsdab4108e.jpg

 photo hermes-krokodyl_2_zpsc5075ae6.jpg

Možná milujete kůži a kožešiny z exotických zvířat stejně jako já a možná jste stejně jako já obdivovali top z krokodýlí kůže, který na toto jaro předvedl Hèrmes (Ano, top. Ani já to slovo nemám rád, ale tričko je z francouského tricoter - plést a to mi to sem tak nějak nesedí). Jeden ze čtenářů mě upozornil na článek, ve kterém byla zveřejněna fotka cenovky tohoto topu. 91.500 Amerických dolarů, v přepočtu asi 1,839.000,- korun. Zajímalo by mě, kdo je bude nosit. Možná Kanye West?

23 komentářů:

  1. Nezdá se mi, že by Hermés měl takové cenovky, ale je pravda, že jsem nikdy žádnou originální neviděl.

    OdpovědětVymazat
  2. Trojka na čárovém kódu napovídá, že by eventuálné mohlo jít o francouzskou cenovku. Protože Francie leží v kontinentální Evropě a protože v mnoha zemích kontinentální Evropy bývalo a dosud je zvykem oddělovat celá čísla od desetinných míst čárkou, není vyloučeno, že skutečná cena je
    jedenadevadesát dolarů a padesát centů.
    Netrvám na tom. Jen mě to tak napadlo.
    Hagil

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že u Hermese stojí 91 Dolarů možná tak ty kartičky s návodem na vázání šátků nebo některý z jejich parfémů ;)

      Vymazat
    2. Je vůbec ověřitelné, že kus oděvu na prvním snímku a cenovka na druhém snímku patří k sobě?
      Hagil

      Vymazat
    3. Dnes dopoledne jsem napsal do Hermese a teď mi odpověděli, že cena je 75.500 Euro, což je asi 1,943,000,- Kč. Takže ta cenovka z USA bude pravá.

      Vymazat
  3. to tričko je vlastně docela hnusný

    OdpovědětVymazat
  4. Je to třeba odtud http://www.artinfo.com/news/story/884326/reptile-dysfunction-hermes-is-selling-a-croc-t-shirt-for-91500
    Ale mně se nezdá, že by Hermés na svoje výrobky strkal kus kartonu se samolepkou s čárovým kódem, která by se takhle blbě odlepovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem si také myslel, ale třeba na vintagemartini.com mívají úplně nové modely ze starších kolekcí, na kterých jsou podobné cenovky i s čárovými kódy. I u velmi zvučných jmen.

      Vymazat
  5. Celý nošení kůže je odporný, lidského hyenismis nezná mezí, a Hermes si to ešte nechá předražene zaplatit...takle zkomercializivana a zblbla společnost je fakt k zblití....nehledě na to že bych za to tolik nedala i kdyby to dodávali spolu s tím modelem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidé se odívali do kůží a kožešin prokazatelně již ve vývojovém stádiu homo sapiens (400000-40000 let nazpátek), tito lidé se vyznačovali úctou k mrtvým a sociální solidaritou, vztahy mezi jednotlivými paleolitickými rody byly spíše bezkonfliktní, živočišná agresivita rodu homo již také nebyla vlastní. O odporném lidském hyenismu a komercializaci v odborné literatuře ani slovo. Jeroným

      Vymazat
    2. "Zkomercializovaná a zblblá společnost"? Člověk je na vrcholu potravinového řetězce a kožešiny a kůži vždy nosil. Až v posledních několika desetiletích někdo začal brojit proti zabíjení zvířat. Takže z tohoto hlediska jsou zblblí spíše ti, kteří podporují ty "zelené" organizace.

      Vymazat
    3. A je to tu zase. Přinejmenšim pro naši západní civilizaci už nějakej pátek platí, že maso i kožešiny jsou plně nahraditelný a nutnost mordovat zvířata za účelem jejich získávání tak přestává existovat. Maso, kožešiny a kůže jsou potěšení, nic jinýho. Obhajoba vedená v duchu "ale neandrtálci to tak dělali taky" je vysloveně idiotská. V určitejch etapách vývoje lidský civilizace bylo taky normální třeba vést incestní vztahy, ale dneska už to neděláme. Říká se tomu pokrok.

      Vymazat
    4. Nikdo také neargumentuje tím, že "když to dělali neandrtálci, musíme to dělat i my". Pokud vím, tak Anonym argumentoval tím, že "jsme zblblá společnost, protože nosíme kůže a kožešinu". Lidstvo je tady sta tisíce let a Greenpeace je tu od roku 1971 a PETA od roku 1980. Takže když lidstvo nosilo po dobu 400 000 let kůži a kožešinu, jsou vzhledem k historické zkušenosti "zblblí" ti, kteří to před třiceti nebo čtyřiceti lety začali odsuzovat.

      Vymazat
    5. Přesně tak, navíc kůže ani maso nahraditelné stále nejsou. Vlastně není ani důvod je nahrazovat. Přistoupíme-li na Vaši tezi (tanya a anonym), že vše, co lze, musíme nahradit, pak nahraďme cukr, ovoce, sůl, bavlnu, vlnu, len, kávu, mléko, vejce, peří, dřevo, železo, zlato, stříbro, drahé kamení, atd. atd. Nebo budeme selektovat a nahrazovat jen to, co Vám není po chuti? Já si myslím, že to, co dobře slouží a je kvalitativně nejlepší volbou není třeba nahrazovat. Obhajobu v předchozím příspěvku jsem vedl v jiném duchu, pan Vítězslav to pochopil. Jeroným

      Vymazat
    6. Naprosto souhlasím. Spousta věcí jde dnes nějak nahradit, to je pravda, ale pořád to budou pouhé náhražky.

      Vymazat
    7. Smim se kolegy anonyma zeptat, z jakejch zvířat se získává cukr, ovoce, sůl, bavlna.. vlastně skoro všechno v uvedenym výčtu? A předevšim, kde v mym komentáři našel tezi nabádající k nahrazení VŠEHO nahraditelnýho? Řeč je o tom, že ZABÍJENÍ ZVÍŘAT je věc naprosto zbytečná.

      A k tý zblblosti, i když trochu nesouvisle: docela by mě zajímalo, kdo z vás by si dal třeba jehněčí, kdyby si sám musel to jehně nejdřív podříznout, vyvrhnout, stáhnout a naporcovat. Ale ono je to přece tak snadný, když si ruce špiní někdo jinej.

      Tohle sem nepatří, takže už mlčim.

      Vymazat
    8. Pravda, od zvířat pocházející jsem uvedl pouze mléko, vejce a peří, jelikož kůže, kožešina a maso již byly uvedeny. Můžeme přidat např. slonovinu, želvovinu, rohovinu atd., ale o to přece nešlo. Šlo o přírodní zdroje, které člověk, jakožto živočich mocný a inteligentní, využívá ku svému užitku. Narážím na to, že se najdou tací, kterým vadí zabíjení hadů a lišek, ale obědvají kuřecí řízek a boty mají z prasete, pak jsou tací, kterým vadí zabíjení všech zvířat, některým zase kácení stromů a řezání tulipánů, dalším hrozné podmínky v diamantových dolech, nebo na plantážích (káva a bavlna), et cetera. Jsme dnes trochu rozežraní, s právy lidí jsme se v naší geopolitické oblasti jakž takž vypořádali a vrhli jsme se na práva zvířat a rostlin. Ještě docela nedávno by to znělo absurdně. Aby nedošlo k mýlce, já osobně si vážím dělníků v dolech i na plantážích, mám rád zvířata i rostliny. Ale respektuji fakta, ke kterým jsme jako lidstvo historicky dospěli, že maso je velmi výživné, kůže velmi odolná a přizpůsobivá, vlna úžasně teplá, atd. Některé produkty jsou nejen účelné, ale i krásné a člověk to dokáže ocenit, jelikož je tvorem kulturním a uměnímilovným a cit pro estetiku je mu vlastní, což jej (mimo jiné) odlišuje od zvířat. Jeroným

      Vymazat
    9. No tričko z krokodýla za 2 miliony je zbytečnost veliká. ;)

      Vymazat
  6. Nechutně předražené, za kus hadru bych takovou částku nikdy neobětovala, i kdybych patřila mezi top nejbohatších lidí světa. Není sice nic špatného na tom být slušně oblečen, ale udělat si z toho smysl života, ehm. Zkomercionalizovaná a hlavně de-b-i-l-i-z-o-v-a-n-á společnost (to je prosím odborný výraz, žádná nadávka, tudíž prosím nemazat http://www.neviditelnycert.cz/blog/pel-mel/1243-debilizace.html) rozhodně jsme. Přání být co nejvíc bohatý jako hlavní životní cíl se objevuje pomalu už u děcek ve školce. Zřejmě to bude svědčit o vyspělosti a zralosti naší kultury :o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ve stovky let starých pohádkách o tom, kde si chudý hlupák vzal princeznu vůbec nešlo o bohatství a společenský vzestup, že ne?

      Vymazat
    2. Když je řeč o kultuře, tak odívání je také součástí kultury. A všude se najdou výstřelky. Pochybuji, že si někdo takové tričko koupí - berte to jako výstřelek a propagaci značky.
      A rozhodně bych nespojoval debilizaci a nekulturu s bohatstvím. Mnoho bohatých lidí jsou i zároveň kulturně a sociálně na výši, a na druhou strany taky ne. Vztah bych tam viděl jenom v tom, jak toho bohatství dosáhli. Gates svou prací, a Paris Hiltonová to dostala zadarmo :)

      Vymazat
  7. Ahoj Víťo,
    mě se líbí,pravda je dost drahé ,ale pro někoho kdo dokáže tuto značku ocenit jako dělané.
    Michaela

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to je pěkná cena...ale tričko je to vážně nádherný! :)
    Style Without Limits

    OdpovědětVymazat