pondělí 13. srpna 2012

Olympijské hry kdysi a dnes


Photobucket
Olympijské hry Londýn 1908 a 2012. V roce 1908 žena s lukem ještě vypadala jako žena s lukem. Myslíte, že by žena ze spodní fotky uměla střílet i ze skutečného luku?

Photobucket
Střelba na Olympiádě v Berlíně v roce 1936 a letos v Londýně. Nebýt Lisy a Barta Simpsonových v lascivní pozici (na stěně v pozadí), ani bych nepoznal o co jde. Občas mám pocit, že v některých disciplinách stačí mít übermoderní technickou vymoženost a umět ji ovládat.


Photobucket
Jsou to vážně Olympijské hry nebo futuristický film? Nahoře Londýn 1908. 


Photobucket
Více obdivuji ženy, které dokázaly hrát tenis v korsetech, dlouhých šatech a s těžkými dřevěnými raketami. Horní fotka je z Paříže, 1924. Korset už sice nemá, ale punčochy a sukni pod kolena ano. Všimněte si líčení :)

Photobucket
Některé disciplíny se nezměnily... téměř. Občas to totiž vypadá, že jste si pustili péčko. Nahoře opět Londýn 1908.


Photobucket
K tomu už nemám co dodat. Nahoře Berlín 1936.


Photobucket
Líbí se mi, že dříve sportovci nosili i jiné oblečení než teplákovku, zvláště pak když právě nesportovali, což je logické, že ano. I sportovci mohou vypadat hezky. Nahoře jsou americké reprezentantky, vracející se parníkem z Olympiády v Berlíně v roce 1936.


Photobucket
Mají pravdu. Méně je někdy více. V případě Alpine Pro určitě.

P.S.: Mým drahým haters, těm, co se rádi nasírají a všem, kteří tento příspěvek nechtějí pochopit: Ne, neříkám, že ženy by měly hrát tenis v sukních nebo že by měl někdo na Olympijských hrách jezdit na staromódních kolech. Můj příspěvek je srovnání toho, jak se oblečení na Olympijských hrách změnilo. Pro ty ještě méně chápavé - na fotce nahoře je fotka z některého ze starých ročníků Olympijských her, dole z těch aktuálních, abyste se podívali, jak se oblečení sportovců změnilo. Jestli na tom vidíte něco kritického a máte potřebu mi nadávat, tak vidíte špatně a jen hledáte něco, co by vás nasralo. Vezměte si diazepam a zase se uklidněte. A poučování o sportu si laskavě nechejte, o tom to tu taky není, o tom jsem nepsal a nejsem na to zvědavý.

101 komentářů:

  1. Jó, pokrok nezastavíš, "chlape" :-)))

    A čekám, jak se dřív léčilo pouštěním žilou a dnes se léčí na neosobních operačních sálech :-)))

    Některé tvé postřehy jsou fakt tutovka, vždy mě pobavíš :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaký pokrok? V čem? Lidi jsou pořád stejní jako ve středověku, myšlením minimálně a tady těmi příspěvky taky, někdy i hůř. Kdyby to šlo, tak by někteří Vítězslava asi upálili minimálně za čarodějnictví. Jak někdo nemá stejné názory jako ostatní většina, hned se mu jde po krku. Mně se dnešní asexuálnost a hermafroditismus moc nelíbí. Nehledě na to, v jakém morálním bahně se všichni plácáme.

      Vymazat
    2. Tady jde ale o to, že sportovat v sukni nebo ve svetru je prostě nesmysl a byl to nesmysl vždy. Ve starověku sportovali nazí, což by při neexistenci vhodného oblečení dávalo smysl, ale v značně prudérní době přelomu devatenáctého a dvacátého století by to bylo zcela nemyslitelné. Tak se sportovci narvali do kloboučků, vestiček, podkolenek... no museli při tom sportování nádherně vonět. Díky bohu, že dnes máme dostatek funkčního sportovního oblečení. To, že někdo "více obdivuje ženy, které dokázaly hrát tenis v korzetech", je možné, ale srovnáme-li jejich tehdejší výkony s dnešními, už pro ně asi tolik obdivu mít nebudeme.

      Vymazat
    3. Ne, tady jde o to, že "sport" znamená volný čas, respektive způsob jeho trávení. Abych to tak shrnul: tehdy se oblečení dělilo na formální a neformální. Formální denní oblečení pro střední a vyšší vrstvy byl černý žaket (pro úředníky nebo na denní události) či slavnostnější redingot, ve volném čase muži nosívali například tvídové obleky, norfolky a na "outdoorové aktivity" často pumpky. A tento volný čas trávili například golfem nebo hony. V létě se nosívaly světlejší obleky, ženy pak bílé šaty a čas si krátili třeba hraním tenisu. Až později se stal sport fyzickou aktivitou s účelem pohybu pro zdraví, hubnutí nebo já nevím, jak bych ti to jinak vysvětlil, a začalo se k tomu brát oblečení určené jen k tomuto účelu. Pokud se o tomto chceš dovědět víc, googli. A když o tom nic nevíš, tak to laskavě neodsuzuj, děkuji.

      Vymazat
    4. Olympiáda ovšem není a nikdy nebyla nějakou kratochvílí jako rekreační golf nebo hony. Dnes to pochopitelně platí tím spíše. Jde o profesionální sport, jehož účelem není ani pohyb pro zdraví nebo hubnutí, ale testování a posouvání lidských možností a samozřejmě také soutěž (boj). Sportovat na této soutěžní úrovni v neformálním či vycházkovém oblečení smysl nedává a nedávalo ani nikdy dříve. To, že si dámy zapinkaly tenis, když pánové byli na honu, sem prosím nepleť. To můžeš srovnávat s víkendovým výšlapem na blízký kopec a postesknout si, že si dnes pánové místo tvídového saka vezmou raději goretex. Ale tvůj post je, nepletu-li se, o Olympiádě. A pokud se někdy v počátcích moderních Olympijských her sportovalo v tom neformálním oblečení, které jsi tak pěkně popsal, šlo o svého druhu nedostatek (začátky jsou vždy těžké a plné chyb a omylů), který byl překonán pozdějším vývojem. Tomu se říká pokrok. Díky bohu za něj;)

      Vymazat
    5. Na puvodni novodobe olympiade slo spis o zapinkani- a taky uplne jine veci nez "jen" sport.

      Vymazat
    6. A ta úplně původní byla průprava na skutečný boj. Ostatně občas při té olympiádě i někdo umřel.

      Vymazat
  2. obvykle mám pocit, že Tě všichni haní tak nějak pro nic. až je mi Tě chvílema líto. ale tenhle článek je zcela mimo. hrál jsi někdy tenis v sukni? ono se s tou sukní pod koleny fakt blbě běhá a plácá do míčku. kór v letech 20. šlo v tenise jen o takovou pinkačku. chtěla bych vidět, jak by dáma v sukni pod kolena vybrala podání sereny williamsové, které na ni pálí téměř dvousetkilometrovou rychlostí. zamotala by se do sukně a byl by konec. bereš to příliš extrémně. dřív taky lidi lovili mamuty, jeleny, seděli kolem ohně a vyžírali morek z kostí. co si budeme povídat kultura stolování pražádná. dnes je to lepší. nebo by všechno mělo být jako "dřív"? evoluje je holt evoluce. i ve sportu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já srovnávám tehdejší a dnešní oblečení při Olympijských hrách, nikomu neříkám, že by měl hrát v sukni. Pokud si to tak pochopila, tak se ti omlouvám ;)

      Vymazat
    2. Víťo, ke každému Tvému porovnání, by se dalo oponovat, proč to dnes musí být jinak. při dráhové cyklistice taky jezdí o x km v hodině rychleji. proto to jen v tílku a úsměvem nejde xxx rozumím, že jsi fajnšmejkr, co fandí všemu sto let zpátky. jenže ty se zaměřuješ na sporty, které jsi nikdy neprovozoval (zkouším si Tě představit běžet, nejde mi to:XDDD) a ač to s těžkým srdcem nerada přiznávám, někdy jde (a musí jít) spíš o funkčnost než styl. (byť o kolekci alpine pro si myslím taktéž své)

      Vymazat
    3. Souhlas s Térou! :)

      Vymazat
  3. Nejhorší je, když někdo píše článek asi jen proto, aby něco na blogu zveřejnil. Jinak si tohle naprosto nesmyslné porovnání nedokážu vysvětlit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, olmypijské hry jsou šíleně vážné téma tak k tomuto článku tak budeme přistupovat, že jo ;) Mně to přijde vtipné, musíš to brát s nadhledem

      Vymazat
    2. Nejhorší je, když někdo komentuje článek, jen aby zveřejnil nějaký komentář. Jinak si tvé naprosto nesmyslné počínání nedokážu vysvětlit.

      Vymazat
    3. Pokus o vtip? Aspoň ta snaha se cení...

      Vymazat
    4. To jsi teď odpovídala sama sobě?

      Vymazat
  4. Většinou nechápu napádání tvé osoby, tentokrát ale musím konstatovat, že tenhle článek je úplně mimo...

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezké fotky :)

    http://fashionpuding.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D
      Hele, nechceš si k propagaci tvýho "fashion" blogu vymyslet i nějakou další větu? Protože speciálně taky je to trochu mimo (došlo ti vůbec, že tohle asi Víťa nefotil?)

      Vymazat
  6. mne sa tento clanok pacil, asi prvy, ktory ma fakt zaujal ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak já nevím Víťo,jestli nemáš nápady na příspěvky nebo čím to je,kařdopádně nechápu,proč se prostě nad některé věci nedokážeš povznést.Chodívala jsem sem ráda,ale čím dál častěji jsem z tebe otrávená.nechápala jsem negativní kritiku na tvoji osobu,protože se mi líbilo,že to děláš jinak,ale poslouchat neustále o kritice na oblečení olympijského týmu,a vůbec celého českého národa?? Chápu,že když cestuješ,může tě mrzet,že to u nás není tak stylové,sama taky nežiju v Čechách.Ale proč se proboha neustále pitvat v ponožkách v sandálech a rejoickách?A horší věc,která mně překvapuje a přijde mi až zlá,proč sem dávat fotky reálných lidi,kteří ty věci nosí?My totiž víme jak to vypadá i bez těch ponižujících fotografií.Pokud se ti to nelíbí,oblíkej se jako do teď a třeba někoho inspiruješ ke změně ale proboha živýho,přestaň se v tom už patlat!Jediná tvoje šance na spokojený a stylový život je evidentně někde v zahraničí,tak na co čekáš?K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani v zahraničí nejsou tak super stylový lidé jak se pořád dočítám na spoustě českých blogů..

      Vymazat
    2. Mnohem lepší by bylo, kdybyste se odstěhovaly vy dvě. Hned by se tu dýchalo lépe :-)

      Vymazat
    3. já furt čekám na outfit s tím slamákem, navrženýma botama od pumy, a kde nic tu nic jen články o krému na mastnou plet a olympiáda :D

      Vymazat
    4. To anonym 1.: Sama jsem psala,že v Čechách nežiju a nechápu tu agresi.Nevyjádřila jsem se nikterak vulgárně,jen jsem dala najevo svoje zklamání nad tím,kam se ten blog začal ubírat.A to že by se měl Víťa odstěhovat někam jinam není myšleno zle,upřímně si myslím,že podle toho jak se vyjadřuje,by sám nejradši žil nikde jinde...K.

      Vymazat
    5. Obecně to v zahraničí opravdu není o moc lepší, mnohdy spíš naopak. V mnoha civilizovaných státech na západ od nás jsou průměrní lidé ještě nevkusnější. Samozřejmě v Paříži, Miláně, Londýně, na Manhattanu atd. potkáte spoustu skvěle oblečených lidí, ale pokud vyrazíte na předměstí, je to často mnohem horší než u nás.

      A přiznejme si, že ani Vítězslav není příliš stylový. Sice se samozřejmě najde dost obdivovatelů a obdivovatelek, které s nadšením přijímají vše, co zde zveřejní, a kritiky hned označují jako hatery (což pro jistotu dělá preventivně i blogger sám), pak se také najde dost umírněných sympatizantů, kterým jejich dobrý vkus brání Víťovy pokusy přímo pochválit, tak aspoň uvádějí, že je jeho blog baví. To ale nic nemění na tom, že Víťa většinou neví ani netuší a spíš jen tápe. Vzhledem k tomu, kolik času a peněz tomu patrně věnuje, je to trochu na pováženou. Jeho neznalost, stylová roztěkanost a neukotvenost mu nedovolují pustit se do delšího a smysluplného článku na vážné téma, s výjimkou občasných pokusů zaměřených na ponožky v sandálech, batohy, rejoicky atd. Vítek prostě není v pozici, kdy by mohl psát o čemkoliv méně banálním, než jsou tyto zjevné průšvihy, které si nezaslouží, aby se jimi solidní fashion blogger zabýval.

      Vítek ale nejspíš podvědomě tuší, že na nic lepšího (zatím) nemá. A možná je v tom i určitý kalkul související s popularitou webu modnipeklo.cz, který svůj úspěch staví mimo jiné i na břitké kritice údajných typických českých prohřešků proti dobrému vkusu. Z některých Vítkových článků je patrná úporná snaha peklo napodobit. Výsledek bohužel nic moc.

      Vymazat
    6. Netušil jsem, že kritizovat ohavné hadry smí jen Módní peklo. Tak pardon.

      Vymazat
    7. Ale Vítku, nejde přeci o to, co kdo smí nebo nesmí. Každý si může dělat, co se mu zlíbí, třeba nosit ponožky v sandálech nebo jejich nošení kritizovat. Jde spíš o to, co má nebo nemá smysl, co působí směšně a trapně, co se kam hodí. Je to vlastně jako s tím oblečením. Módní peklo není módní blog. Ty se ale jako módní blogger tváříš, dokonce si říkáš fashionisto. Na módní blog se články o rejoic atd. prostě nehodí. Psát na módním blogu o těchto věcech je stejně nepatřičné, jako vzít si do Národního divadla džíny. Obojí smíme udělat, obojí ale působí trapně. A Módní peklo jsem zmínil jen proto, že tě k tomuto "posunu" zjevně inspirovalo. Kalkuloval jsi jistě s tím, že takový typ článku přitáhne víc čtenářů (včetně haterů), což znamená vyšší příjmy z reklamy. Jestli ti jde o něco víc, než jednorázové navýšení kapesného, měl bys se zaměřit na postupné zlepšování úrovně blogu, v oblasti módy a stylu se vzdělávat i jinak, než prohlížením obrázkových časopisů, pracovat na vlastním stylu a nevěnovat se blbostem. Pak bude i víc čtenářů (a možná méně haterů).

      Vymazat
    8. Co je podle tebe módní blog? Stále se fotit, dělat new-in posty, pít Starbucks po hektolitrech a hltat makrónky (teď jen Laduréé, protože Paul už je passé, že ano), nosit něco "mintového" a podobně?
      A neznám asi nikoho, komu by za reklamu na blogu platili a nevím, na co tím narážíš u mě.

      Vymazat
    9. Módní blog by měl být o módě, respektive o stylu, ne o tom, kdo se kde hnusně oblíkl a vypadal jak buran. Měl by být inspirativní bez ohledu na to, jestli fotíš sám sebe a své kamarády nebo cizí lidi, měl by dávat pozitivní příklad, že to jde dělat lépe. A dobrý módní blog by měl mít nějaký koncept, neměl by opomíjet širší souvislosti, měl by svědčit o autorově dobrém vkusu podloženém nějakými znalostmi. Vynikající módní blog by měl nabídnout články, které se nějakému tématu věnují více do hloubky. Samozřejmě myslím články, které z něčeho vycházejí (a uvádějí zdroje) a někam směřují, ne jen výkřiky ve stylu: myslím si, že... nevím, jak vy, ale já se domnívám... a tak dále.

      Nevím, proč zmiňuješ Starbucks a makronky. Podprůměrné kafe a průměrné sladkosti přenech průměrným food bloggerům:)

      Blbej evidentně nejsi, jen by to chtělo napnout síly trochu jiným směrem. Některé posty z Berlína byly velmi dobré, informovali o věcech a událostech, o kterých by se většina čtenářů nejspíš jinak nedověděla.

      Vymazat
    10. Prezentovat značkové oblečení, lepší jídlo, lepší kosmetiku. Reklama na povrchnost. Přitom vkus není o penězích.

      Vymazat
    11. Díky za objasnění, už chápu, proč Češi tak rádi nakupují oblečení na vietnamských tržnicích a hnijící zeleninu. Kupovat kvalitní věci je přece povrchní!

      Vymazat
  8. Od kdy se na olympiádě střílí z kladkových luků? Ta fotka vůbec není z OH
    J.

    OdpovědětVymazat
  9. Profesionální sport (na olympijské úrovni) je holt zaměřen na co nejlepší výsledky a co nejvyšší výkon. Proto ty technické vymoženosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A proto vrcholový sport nelze ani provozovat bez dopingu. Už ani nejde o sport, ale o huntování zdravých lidí. Aneb růst růstu naprosto všude

      Vymazat
    2. Pokud vím, doping se dost přísné hlídá. To, že každý něco bere, je podle mě mýtus. A různé technické vymoženosti nám slouží v každodenním životě, takže proč by neměly zrovna ve sportu? Speciální kola, luky, plavky atd. snad zdraví nijak neškodí, ne?

      Vymazat
  10. I když mě naše olympijská výbava lehce zklamala, nakonec jsem se stejně více soustředila na výkony sportovců než na povrchní srovnávání. Vím, že každý není nadšencem pro sport, ale prosím už dost kritiky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto je blog o módě a článek o proměně sportovního oblečení, nikde žádná kritika, takže tvůj komentář je zbytečný, ale stejně ti děkuji ;)

      Vymazat
  11. ještě, že ten náš Víťa je tak pěknej!

    OdpovědětVymazat
  12. Už mě to taky přestává bavit, pořád dokola to samé, myslím, žes už definitivně odradil svoje followers a naopak stále více bavíš své haters - možná záměr?

    OdpovědětVymazat
  13. Vždyť tu Vítek nic nekritizuje. Je snad jasné, že chtěl ukázat ten rozdíl a změny mezi starými a současnými OH.

    OdpovědětVymazat
  14. Mně přijde zvláštní jak jsou Češi hned naštvaní, když jim někdo šáhne na sport. Kdo si dovolí říct, že Alpine Pro navrhlo hnusné gumáky by měl hned umřít. Protože kritika trekového oblečení (které se na slavnostní zahájení fakt nehodí) se hned musí rovnat kritice sportovců a to se rovná kritice jejich příznivců. Moc ten sport prožíváte a toto je blog o módě, tak co čekáte? Když chci číst o sportovních výkonech tak nejdu na fashion blog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uznávám, že celkově to působilo lehce přepláclé, sako bylo divné a místo legín bych zvolila spíše kalhoty či sukni, ale ty holínky se mi líbily.

      Vymazat
  15. Už to není jen o sportu. A bohužel i takové futuristické vybavení je jen to nejmenší. Jsou to také závody ve farmacii. Kdo bude rychlejší? Laboratoře nebo antidopingové komise? Vrcholový sport se mi hnusí. Žena v korzetu by byla extrém, ale proto to Víťa asi fakt nepsal. Pěkné fotky normálních lidí, ne vyhnaných vyzbrojených skorobotů.

    OdpovědětVymazat
  16. Výborný článek, Vítku. Musím souhlasit. A pak se mi všichni diví, že bych chtěla raděj žít na přelomu 19. a 20.století. Dnešní doba postrádá jakékoli kouzlo a atmosféru (možná tak vládne v Čechách všudypřítomná atmosféra na*ranosti, však i proto tu máš tolik haterů) Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nejsem si jistý, že by jsi opravdu chtěla žít na přelomu 19 a 20 století. Nejspíše si moc neuvědomuješ jaké měly ženy postavení. Ale podle gusta.

      Vymazat
  17. Asi se každý koukáme na jiné porno...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi ano, plavci vypadají naprosto péčkově. Asi se chudáci nevidí

      Vymazat
    2. Na začátku Olympijských her se o tom hodně psalo ;) Nešťastně umístěné proužky se jmény sportovců, které je zakrývají tak, že to vypadá jako by neměli žádné oblečení... Třeba tady:

      http://knowyourmeme.com/memes/olympics-or-gay-porn

      Vymazat
    3. Proč jen gay porno, viděla jsem i v normálním podobné včetně ksichtění. Neoficiálně, oficiálně se na takové zvrhlosti samozřejmě nedívám :)

      Vymazat
    4. LOL! A mě se to líbilo, konečně OH dle mého gusta...i gymnastika stála za to :D

      Vymazat
    5. Víťo, nedělej že se ti to gay porno nelíbí :D ... buďme rádi, že se dá na té olympiádě aspoň na co koukat :D

      Vymazat
  18. Jsem trochu zklamany z toho, ze se vubec neobtezujes reagovat na nektere nazory v diskuzi pod clankem (samozrejme nemyslim ty, ktere Te jen kritizuji) a o mode diskutovat. Jakobych mel pocit, ze si das na blog nejaky post, napises svuj nazor, ale pak nejsi vubec pristupny diskuzi, i kdyz ti nekdo predlozi slusne nejake opacne argumenty. Pripada mi, jakoby jsi si vlastne trvale jen prosazoval svuj styl, ktery se Ti libi - 30. leta, prvni republika, retro nebo neco k cemu mas v oblekani blizko - elegance, preppy apod. Jenze oni jsou i jine styly a nekterym lidem treba vyhovuje se oblekat mene formalne, pokud to nevyzaduje prislusna udalost. Na druhou stranu nektere Tvoje soudy konrketne o sportu jasne ukazuji na to, ze jsi nikdy nemohl zadny sport delat zavodne natoz profesionalne, protoze bys nikdy takhle nemohl soudit vzhled nebo obleceni, protoze jednoduse napriklad Cristiano Ronaldo musi podat predevsim dobry vykon, protoze je to jeho prace, aby dostal penize a pak si muze ve volnem case resit modu - jako vetsina sportovcu, jinak by se sportem nemohli zivit a sli by nekam k lopate... to neni jako kdyz si nejaky stylovy fashionisto ala Chuck Bass jde zahrat basket protoze je znudeny a stylove elegantne se na to oblekne = jemu je jedno jak bude hrat...

    Zkus byt trochu otevreny jinym nazorum a resektuj ze ne kazdy styl oblekani je vhodny pro jakoukoliv udalost,jinak pokud se chces ohanet historii - tak ted uz se take nebehaji vytrvalostni behy v plne zbroji a helme jako za dob starovekeho recka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj komentář je jeden z těch, na které se mi nechce reagovat. Co na to mám říct? Někdo si můj příspěvek přečte, vyloží si jej po svém, naštve se a pak mi tu píše, že jsem povrchní, protože prý soudím sportovce podle oblečení. Dělám to? Ne. Napsal jsem, že oblečení na slavnostní ceremoniál (a ve kterém přebírali medaile) se mi nelíbí.
      V tomto článku jsem chtěl ukázat změny v oblečení, abyste se podívali, v čem se kdysi hrával tenis nebo jak vypadala lukostřelba na Olympiádě v roce 1908 a jak vypadá dnes, protože ten posun je zajímavý, ne? A ne, nečekám, že dnes někdo bude hrát tenis v obleku, jen proto, že je estetičtější než barevný polyesterový trikot s obrovským reklamním logem. Doba se změnila a sport se nedělá pro radost, ale pro peníze a tak se dá čekat, že budou mít co nejúčelnější oblečení, nehledě na vzhled.
      A pokud vím, tak právě Ronaldo není dobrý příklad - pokud na fotce nemá právě dres, tak je ověšený nákupními taškami a v Pro Fotbal kdysi napsali, že móda je pro něj hodně důležitá, jak prý sám říká ;) Samozřejmě mimo hřiště, tam mají oblečení předepsané.

      Vymazat
    2. Nedivím se, že na plno věcí nereaguješ, je to jak u blbých. Něco k článku připíšeš, protože znáš své Pappenheimské, ale ne, zas dokola někteří nechápou. Vysvětli minimálně pětkrát znovu. Mimochodem zásobník dopisního papíru na FB je báječný, co tak teprve rukou psaný dopis. Vítku, tebe bych chtěla mít doma :) Nebo aspoň ten dopis :))

      Vymazat
  19. Za 100 let se změnilo hodně věcí... Je přirozené, že se lidstvo někam posouvá. Ačkoliv mám módu 1. pol. 20. stol ráda, rozhodně bych se nechtěla vzdát vymožeností současnosti. Dnes navíc nikomu nikdo nebrání obléct si např. kostýmek podobný těm z 40. let.

    Chci zde připomenout sportovní disciplíny jako moderní gymnastika, synchronizované plavání nebo parkur, kde je kromě funkčnosti a výkonu důležitá estetika...

    eL

    OdpovědětVymazat
  20. Já jsem třeba sportovala i závodně a je fakt, že v té době mi byla móda naprosto ukradená. Jinak výkon není o hadrách, jak si dnešní omladina mnohdy myslí, ale o tom, co má člověk "v nohách" (nebo co ke kterému sportu potřebuje). Značkový dres ještě nedělá závodníka. Plno rýpání je tu zcela zbytečně, toto je módní blog. Přes nepraktičnost se mi vzhledově jako divákovi víc zamlouvá lidštější výstroj, stejně tak dám přednost retro bydlení než modernímu futuristickému obydlí ala pitevna. Ne všechno staré je nutně špatné.

    OdpovědětVymazat
  21. BOMBA ČLÁNOK!
    Súhlasím s tým, čo si nám tu prezentoval, a aj keď si svoj názor priamo nevyjadril, mám rovnaký! Polovica dnešných "športovcov" by nedokázala to, čo robili pred 50 a viac rokmi naši rodičia, starí rodičia, pra rodičia atď... Zase ale treba dodať,že toto , tento "super" pokrok sa nevyskytuje len v olympiáde ale všade okolo nás, stačí sa pozrieť na ulicu alebo na ľudí, však?
    Ale ešte raz - fakt super článok ! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přidávám se. Také se mi článek líbí. I já sama vidím, že babička vydrží více než já. Nejenom psychicky, ale i fyzicky. Nedají se srovnávat poměry a pokrok je viditelný. Kdysi bylo větší rozdělení na pány a dámy. Byl kladen důraz na to vypadat dobře, ne jako hastroš. Žena se dala od muže rozeznat na 1. pohled. Je škoda, že zaniklo šití na míru. Vyvarovali bychom se tak bederkám zaraženým bůhvíkam a možná bychom nenosili sportovní módu i mimo sport. A něco pro obranu autora - samozřejmě, že sportovat v korzetu se dnes nedá, ale můžeme si z toho vzít příklad. Výkony se zvyšují, ale kvůli čemu?

      Vymazat
    2. nechlubil bych se tím že moje babička vydrží fyzicky víc jak já :D

      Vymazat
    3. Kvůli penězům.... Olympijské hry jsou o tom, kdo je nejlepší. Protože se atleti neustále zlepšují, některé atletky už vypadají spíše jako atleti. Moda také urazila kus cesty a dnes z ní je megabyznys, stejně jako ze sportu. Tess

      Vymazat
  22. Driv chlapi byli chlapi a nepouzivali kosmetiku ;) (neber to osobne, proste pokrok a zmenu nezastavis)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nebo ji používali, ale neměli potřebu o tom kecat na veřejnosti.

      Vymazat
  23. ani si neumis najit spravny fotky, kladkovy luky se na OH nepouzivaj, a jinak jestli sis nevsim ted je 21 stoleti, jezdime v autech a pouzivame mobily, co bolo to bolo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, podle čeho usuzuješ, že jsem si nevšiml, v jaké době žijeme.

      Vymazat
  24. to je superské! haha to na konci :-D

    OdpovědětVymazat
  25. Opravdu dobře vybraná fotka z roku 1936 !?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to z filmu Olympia od Leni Riefenstahl. Pokud vím, tak zakázaný není a já tady nic podporující potlačování lidských práv nepropaguji. A když Německo v té době používalo právě tento znak a většina soutěžících v této disciplíně (nejen Němci) nastupovala v uniformě, je celkem pravděpodobné, že se tam vyskytne i Němec v uniformě se státním znakem na čepici, nebo ne? ;)

      Vymazat
  26. Děkuji ti nejdražší Vítězslave za tento odborný článek, bez tebe bych nikdy nemohla“ pochopit“, v čem se v minulém století sportovalo.Tato komparativní studie, jež je zajisté dílem dlouhodobého výzkumu, by zasloužila pozornost širší veřejnosti, daleko za hranicemi tohoto blogu.
    Jinak ty pumy, pyžamo Boy London, kovový obojek a o dvě čísla menší gatě bych už ráda viděla v akci. Je nejvyšší čas zas naladit své haters na veselou notu nějakým nadčasovým Haute Couture kouskem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, také sdílím tento názor.

      Vymazat
    2. Také hlasuji za fotku Víťi opět v akci. Z opačných důvodů, zcela vážně a neironicky :) Už se těším, čím nás příště překvapí.

      Vymazat
    3. Já taky, já taky, vysoká krejčovina á la Vítězslav bude jistě chutným kouskem pro nás hatery a tak bude možnost se pěkně pobavit nad výživnou diskuzí ke křečovitému postoji, výrazu ve tváři silikonové kačenky a módním kreacím švédského obchodního řetězce, který (přes veškerou snahu dělat svoji práci dobře) již nemá na to, aby své blogery hlídal, jestli si kupují správnou velikost a střih.

      Vymazat
    4. Rozdíl mezi Haute Couture a vysokou krejčovinou á la Vítězslav je stejně velký jako mezi Foie gras a Májkou

      Vymazat
    5. Ano, ano, taky se těším na nové Vítkovy fotky, a to nejsem hater. Spíš follower, liker nebo jak se ponovu nadává. I když někdy je hranice mezi haterem a likerem čertovsky tenká :) Víťa je prostě skvělý! :-) Díky vtipným haterům o to lepší i blog.

      Vymazat
  27. Kde sou ty simpsonovi?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měl jsem na myslí logo Olympijských her 2012 ;)

      Nemůžu už najít ten článek, kde o tom psali, ale je to všude, např. tady

      http://www.buzzfeed.com/provincialelitist/2012-olympics-logo-lisa-simpson-giving-bart-head-4t5

      Vymazat
  28. Tady je zábava. Líbí se mi komentáře některých vtipných hejtrů (ne těch opravdu zlých), ale líbí se mi i to, jak je V svůj. Mně se tenhle blog líbí, ale dost už o holinkách;-)

    OdpovědětVymazat
  29. Nevím jestli jsi správně pochopil ten silný sexuální význam poslední fotky napravo. Nebo možná ano, jen jsi se to snažil našroubovat na kontext, ve kterém to ale příliš nefunguje a působí směšně, ovšem jinak než jsi zamýšlel...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápeš to správně, ale když jsem to uviděl, vzpomněl jsem si na Alpine Pro a tak jsem to sem dal...

      Vymazat
  30. Já radši sportovce, kterej bude normálně oblečenej, než rosola co se sice umí oblíknout ale nebudu ho chtít svlíkat :-) a i tom je móda, protože krásný tělo je velmi módní.

    OdpovědětVymazat
  31. jj, naprosto souhlasim s Víťou. ještě bych doplnil, že mě třeba štve, jak ti jezdci na kolech nosí helmy. přitom dřív jezdili buď ve slušivých čapkách nebo prostě jen tak. mohli si potom na každý závod udělat nějaký zajímavý účes a hned bylo na co koukat. takhle jde jen o výsledky. vůbec mi přijde, že celé Olympijské hry jsou dnes až moc zaměřeny na sport.

    OdpovědětVymazat
  32. super článek,pokrok je pokrok a je hezké vidět, jak to bylo v minulosti. Hlavně elegance mimo sport,to mě chybí také!

    OdpovědětVymazat
  33. Ty vole ty se sám nasereš už v článku, aniž by ti ještě někdo napsal. Hodně malé sebevědomí (nebo naopak moc velké? >:-) ), že máš pocit, že tě hned lidi budou řešit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec nevím, o čem mluvíš... Kde se nasírám a z čeho vyvozuješ ty pocity? :D

      Vymazat
    2. "Anonym" to nejspíš pochopil z Tvého závěru. Ovšem musím s ním v lecčem souhlasit. Některé Tvé názory a narážky jsou smysluplné a zamyšleníhodné. Naneštstí některé poukazují na Tvoji neschopnost snažit se pochopit druhé lidi (podotýkám, že ne všichni jsou tak finančně zajištěni, aby si mohli dovolit nosit oblečení od světových značek nebo si koupit sluneční brýle "jenom" za dva tisíce), vidět něco jiného než jen módu. Připadáš si světový a většina lidí okolo Tebe jsou "hlupáci, kteří nosí tenisky". Uznávám, že jsou jedinci, kteří jsou schopni navštívit divadlo v teplákách, ale většina rozumných lidí už ne. Nemyslím si, že člověk by měl sledovat poslední m=odu a řídit se pouze tím. Pokud má člověk nějakou soudnost a je v jeho silách se vhodně obléknout, pak myslím, že není potřeba se tady nad nás povyšovat, že? ;)

      Vymazat
    3. Ani ty nejsi schopna nebo ochotna pochopit druhé (v tomto případě mě).
      A toto je blog o módě, takže se tu řeší móda. Překvapivé, že?

      Vymazat
  34. Ahoj, vetsinou s tebou prilis nesouhlasim, ovsem ted se shodujem. myslim ze to krasne vystihuje tato fotka: http://i290.photobucket.com/albums/ll278/sir_Cosmo/Czech%20Fashionistos%20Diary/OH2012_04.jpg
    horni obleceni je jednoduche, slusive a pritom sportovni. z gumaku je mi smutno.

    OdpovědětVymazat
  35. Super post, hlavně ti plavci jsou trefní:-) a žena s lukem je nádherná, stejně jako tenistka - myslím ovšem ty ze "starých" her. Dnes už člověk nerozezná, kdy je zrovna soutěží muži a kdy ženy...
    A gumáčky - to se zas něco "povedlo".

    OdpovědětVymazat
  36. Daley, takový drahoušek. Pro mě je Olympiáda jenom o skocích do vody.

    OdpovědětVymazat
  37. Ten plavec na modrém pozadí je dobrej!! Skoro jsem chvilku litovala, že mě ty gumákové hry nezajímají.
    Ale s tím oblečením máš pravdu, jen ten úpadek je téměř všude a ve všem.

    OdpovědětVymazat
  38. hezké porovnání... :-)

    OdpovědětVymazat
  39. Lukostrelba: to porovnanie nie je presne, pretoze lukostrelkyna na spodnom obrazku striela z tzv. kladkoveho luku, ktory nie je povoleny na OH.
    Sucasna olympijska lukostrelba: pribudlo na luku par zlepsovakov, nove technologie vyroby, ale inak sa principialne nelisi od tej spred 100rokov.

    Vladimir H.

    OdpovědětVymazat