úterý 8. března 2022

Pánská pleťová péče ve čtyřech snadných krocích

Někomu prý stačí obyčejné mýdlo a Nivea, ale ne každý má takové štěstí, aby mu vyhovovalo vysušující mýdlo na ruce a mastný krém. Předsudky o tom, že kosmetika je pouze pro ženy už jsme snad překonali, a každodenní péče o pleť není nic složitého - je to jako čistit si zuby, časem to budete automaticky, a stane se to vaší "rutinou", jak je teď in říkat. 

O pleť jsem se začal starat jako puberťák, když mně vyrašilo první akné a začala se mně mastit. Vyzkoušel jsem všelijaké přípravky a značky. Některé fungovaly a některé ne, protože každému vyhovuje něco jiného, a musíte najít to pravé pro váš typ pleti. Někdo má suchou, jiný mastnou. 

Věrný zůstávám značce Clinique, která neobsahuje parabeny ani ftaláty, a není parfémovaná. Na to jak si zvyknete, už ovoněné krémy nesnesete. Kdysi dávno se pleťové krémy vyráběly z olejů a živočišných tuků, a asi bylo potřeba zakrýt jejich zápach, ale dnes už to snad není nutné. ;) Značky však střídám, a tady je moje každodenní pleťová rutina ve čtyřech krocích:


1. Čištění

Pleť i pokožka jsou přirozeně mastné, a máme pocit, že čistá je jedině ta, která je na dotek suchá. To je však špatně, protože tím smyjete její přirozenou ochrannou bariéru. Vysušená pokožka se pak více mastí. Najděte si takové mýdlo či gel určený pro váš typ pleti a tím ji zbavte nečistot, ráno a večer. Jiné mýdlo se hodí pro suchou pleť, jiné pro mastnou. Třeba zmiňovaná Clinique je známá tím, že nabízí přípravku podle tří typů pleti (suchá, smíšená a mastná), ale najdete to asi u jiných značek. Pánská pleť je obvykle mastnější, proto pánská mýdla a čisticí gely obvykle více odmašťují, tak na to pamatujte, pokud máte suchou pleť. 

Já používám černý čisticí gel s aktivním uhlím Clinique Charcoal Face Wash, který pleť vyčistí, ale nevysuší. Clinique vyrábí také sonický kartáček, který můžu doporučit. 


2. Exfoliace

Exfoliace vám zní možná zvláštně, ale je to odstranění odumřelých buněk z pleti. Existují jemné peelingy ( = mechanická exfoliace), které je možné používat denně, ale já používat čistící tonikum ( = chemická exfoliace), které nanesu na vatový tampon, a ráno a večer s ním z obličeje setřu nečistoty a odumřelou kůži. Možná si řeknete, že to není potřeba, když jste si už pleť umyli, ale sami se budete divit, jak bude tampon špinavý. S exfoliací to nemusíte přehánět, pokud se často holíte. Holení má totiž výhodu, že z pleti kromě vousů odstraňuje také starou kůži.

Už přes deset let používám Clinique Oil Control Exfoliating tonic, nebo zkuste čistící a zároveň exfoliační pudr v jednom Clinique For Men Super Energizer. Stačí dvě kapky, aby byl tampon trochu vlhký, takže 200ml balení vám vystačí dlouho.


3. Oční krém

Okolí očí je citlivé, tak vyžaduje zvláštní péči - nepřehánět to s čištěním a exfoliací, a nezapomenout používat krém. Pleť kolem očí je tenčí, a proto potřebuje koncentrovanější látky - proto jsou oční krémy dražší. Já jsem jej začal používat už brzy, když mně bylo něco málo přes dvacet. Kromě začínajících vrásek vám pomůže s tmavými kruhy nebo opuchlinami po propařené noci. S tmavými kruhy pod očima jako postavička Tima Burtona jsme se musel smířit, ale musím říct, že se svým ponocováním a spoustou věčírků, které mám za sebou, nemám vrásky ani opuchliny. :D

Momentálně používám pánský oční krém Line-Control Eye Balm od Clarins. Balení 20 ml má skvělý poměr ceny a výkonu.


4. Hydratace

Některým mužům prý vadí pocit toho, že na sobě mají krém. No, pokud se mastí Niveou, ani se jim nedivím (proti Nivee nic nemám, ale na obličej bych si ji nenamazal). Stačí si však vybrat vhodný krém nebo gel. Protože mám mastnou pleť, používám spíše gely, které se lépe vstřebají, a nezanechají pocit mastné pleti. Krémy používám jen v zimě, když vím, že budu většinu dne venku. Hledejte tedy produkty, na kterých stojí "gel" nebo "lotion", a ne krémy. 

Dobré je dívat se po hydratačních krémech s ochranným faktorem SPF. Bývají dražší, ale faktem je, že i když máme nutkání používat "opalovací" krémy pouze na dovolené u moře, slunce svítí pořád, a výrazně při pomáhá poškozovat pleť a urychluje její stárnutí. Ale sám se přiznám, že opalovací krém také používám jen v létě...

Právě používám hydratační gel pro muže T-Pur Anti-Imperfections značky Biotherm. Je lehký, rychle se vstřebává, a nezanechává pocit mastné pleti. 


Občas použijte peeling nebo jílovou pleťovou masku k odstranění přebytečného mazu a nečistot, popřípadě hydratační masku k osvěžení pleti. A pokud jste v péči o pleť zběhlí a je vám přes třicet, můžete používat sérum a podobné přípravky, abyste předešli vzniku vrásek, zarudnutí, a podobně. ;)

2 komentáře:

  1. Dobrý deň, Vítězslave. viem, že je to mimo túto tému, avšak všimol som si, že vlasníte večernú frakovú košeľu od Knize. Aká prosim bola jej cena? Tiež totižto zháňam podobnú.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, mám dojem, že tehdy (2016/17) stála asi 3500 korun. Obchod v Praze však zavřel, takže ji koupíte jen ve Vídni.

      Vymazat