pondělí 25. listopadu 2019

Proč je nutné používat cedrové napínáky do bot


 photo cedrove-napinaky_01_zps99ezl7es.jpg

Kvalitní rámové kožené boty jsou - neřekl bych drahé - stojí více než běžná lepená konfekce, a při správné péči vydrží roky. Kromě pravidelného čištění, krémování a voskování jsou cedrové napínáky jedním ze způsobů, jak jejich životnost prodloužit. Rozhodně nejsou jen pro bohaté lidi s drahými botami. Když si vezmete, že běžné lepené polobotky stojí tři, čtyři tisíce, a vydrží vám kolik? Dva, tři roky? Rámové polobotky stojí třeba sedm tisíc, ale jejich podešev se dá asi třikrát vyměnit a boty můžete dát celkově renovovat, takže vám vydrží i dvacet let. Kvalita byl jedním z důvodů, proč jsem si rámové polobotky vybral. Se svojí velikostí 48 jsem totiž každé dva roky zažíval půlroční peklo, kdy jsem hledal polobotky, které jsou pohodlné, nevypadají lacině, a zase alespoň dva roky vydrží.

 photo cedrove-napinaky_05_zpsm82kb0i7.jpg

 photo cedrove-napinaky_06_zpsoczubj4l.jpg

Svoje první cedrové napínáky jsem si kupil s rámovými polobotkami, protože mně v obchodě poradili, že jsou dobré k tomu, aby se kůže nemačkala, respektive aby boty držely tvar, a aby vysávaly vlhkost. A to je přesně ono.

Cedrové napínáky jsou pomůcky, které se vkládají do bot poté, co si je zujete. Jak název napovídá, napínají kůži. Hlavně tu část mezi šněrováním a špicí, která se nošením nejvíc deformuje drží hezky napjatou, takže zamezuje tvorbě vrásnění. Cedr je dřevo, které dobře pohlcuje pachy a vlhkost, takže z bot vysává pot, a bota pak nevlhne a neničí se zevnitř.

Mimo to usnadňují péči o boty. Bota se mnohem lépe čistí nebo natírá krémem, pokud v ní máte vložené napínáky. Lepší napínáky mají v části u paty úchytku, kterou oceníte při čištění a leštění. 

 photo cedrove-napinaky_07_zps80dn8utg.jpg

Na fotkách vidíte moje napínáky německé značky Schlesinger a polobotky na míru Sebastian Damiano. Napínáky jsem si objednal na Galantier.cz. Na první pohled mě zaujaly tím, že je mají až do velikosti 50. V nabídce je mají vždycky třeba pro velikost bot 45/46 nebo 47/48. Výhodou je, že lépe sedí než universální napínáky značené L nebo XL, které mají sedět ve více velikostech, ale zase se může stát, že v některém modelu bot nebudou sedět dokonale. Říkal jsem si, že jsem si měl objednat ty úplně největší, protože v botě zbývá kousek volného místa, ale stačilo je strčit do jiných bot, kam padnou přesně. ;) Napínáky mají tvarovanou špici, která se přizpůsobí tvaru boty. Nesmí být ale příliš těsné, aby botu nedeformovaly.

 photo cedrove-napinaky_02_zpshamakchw.jpg

 photo cedrove-napinaky_03_zpsyntyhfm2.jpg

 photo cedrove-napinaky_04_zpswv5dlvlb.jpg

Nejvíc mě překvapilo, že přišly v papírovém vzduchotěsném válci (vnitřní strana vypadá jako vnitřek krabice od mléka), a úžasně voněly cedrem, jako kdybyste si přivoněli k parfému. To se s "vyčpělými" napínáky z jiných obchodů nedá vůbec srovnat. A za dobrou cenu - nestojí ani devět stovek. Ve srovnání třeba s (nevoňavými) napínáky Loake, které Le Premier prodává asi za 1 300 korun vypadají i kvalitněji. Vtipné je také to, že Galantier je prodává ještě levněji než jejich výrobce v Německu. Také jsem si všiml, že mají v nabídce cedrovou esenci, kterými se napínáky dají osvěžit, aby vám boty i provoněly.

 photo cedrove-napinaky_09_zpsuadvizfz.jpg

Kromě napínáků ze dřeva se vyrábějí třeba z plastu s kovovou pružinou. Ty jsou dobré možná tak na cestování, protože jsou lehké, a boty se vám v kufr nezmačkají, ale jinak nesouží vůbec dobře jako ty cedrové. Sám mám čtvery, v každém páru rámových polobotek jedny. Samozřejmě je používám i v jiných botách - po nošení do bot strčím napínáky z jiného páru a používám je i v kožených teniskách, aby se po nošení rychleji a lépe vysušily, anebo v létě v mokasínech. 

 photo cedrove-napinaky_08_zpsziu20r4o.jpg

Pokud tedy máte nějaké hezké kožené boty, které chcete, aby vám vydržely a vypadaly dobře, doporučuji vám koupit si cedrové napínáky. ;) Příště bude článek s tipy, jak se o boty starat.

4 komentáře:

  1. Vítek, prosím vysvetli mne hlúpej, čo sú rámové poltopánky. Ďakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečtěte si o nich třeba tady:

      https://www.gentlemanstore.cz/Tema/pece-o-boty/jak-se-vyrabeji-ramove-boty-berwick

      Vymazat
  2. Ona tá rekonštrukcia rámových bot nie je obvykle nič lacné, takže áno - môžu vydržať 20 rokov, ale úspora nevznikne. A pohodlnosťou tiež nevynikajú. To píšem ako vlastník roznych značiek od Loake, cez Barker, po šité na mieru. Čo je iné oproti konfekcii je kvalita.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám dojem, že Loake chce za výměnu podešví asi dva tisíce, jak mně před asi dvěma lety říkal kamarád. Takže bych řekl, že když jednou za pět nebo sedm let utratíte dva tisíce za výměnu podešve, je to úspornější, než si za šest nebo sedm tisíc koupit nové boty. Nejsem ekofašista ani gretén, ale raději dávám věci spravovat nebo si je spravím sám, než abych je vyhodil a koupil nové.

      Vymazat