pondělí 2. prosince 2019

Jste připraveni na zimu?


 photo stribrna-liska-rukavice-GANE-leather_01_zpsiamtixd6.jpg

 photo stribrna-liska-rukavice-GANE-leather_02_zpskyzoklfn.jpg

 photo stribrna-liska-rukavice-GANE-leather_03_zpsqqpys2ao.jpg

 photo stribrna-liska-rukavice-GANE-leather_04_zpsw1hk0wvz.jpg

 photo stribrna-liska-rukavice-GANE-leather_05_zpsc5pebiui.jpg

 photo stribrna-liska-rukavice-GANE-leather_06_zpsww3rsrod.jpg

 photo stribrna-liska-rukavice-GANE-leather_07_zpslhfontau.jpg

 photo stribrna-liska-rukavice-GANE-leather_08_zpsejbxoato.jpg

 photo stribrna-liska-rukavice-GANE-leather_09_zpsfzmsdums.jpg

 photo stribrna-liska-rukavice-GANE-leather_10_zpsz3lx4nzi.jpg

 photo stribrna-liska-rukavice-GANE-leather_11_zpsyiyklkh0.jpg

Máme za sebou teplý listopad, ale právě včera, symbolicky 1. prosince, první adventní neděli, se ochladilo tak, že jsem vytáhl hřejivější kabáty, šály, a oprášil svoje kožešiny. Tuto štólu ze stříbrné lišky jsem nedávno pořídil ve Scoro Coco, jednom z mých oblíbených obchodů s vintage oblečením. Tak ji hned nosím, protože stříbrnou lišku jsem chtěl, a navzdory hloupých protestů veganů je podle mě lepší nosit starou kožešinu, než si kupovat šálu z umělých vláken. Vždyť co může být ekologičtější a udržitelnější módou než nosit věci staré sedmdesát nebo osmdesát let? 

Kabát Sisley mám také ze sekáče. Nové jsou černé Levisky, mechanické hodinky Yonger et Bresson, kožené kotníkové Martensky, a rukavice na míru, které jsem si dal ušít u slovenské firmy GANE Leather. Jsou z jehnětiny, mají zapínání na knoflík, a podšívku z hedvábí, která příjemně hřeje, ale zároveň rukavice zůstanou tenké.

A co vy, jste na zimu připraveni? Všímáte si, kolik vlny obsahuje látka, ze které je váš kabát? A z jakého materiálu máte svetr? Co kožešiny? A jaké nosíte rukavice? 

6 komentářů:

  1. Dobrý den Víťo,
    zrovna jsem našla u prarodičů bílou polární lišku, ale ten puch je nesnesitelný (octový). Tak jsem si vzpomněla na vás. Máte nějaké tipy či odkazy o péči a o čištění kožešiny?
    A k otázce: Kožešinu si troufám vzít maximálně na ples k šatům, do města si opravdu netroufám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, také jsem kdysi našel takovou kožešinu, a jediné, co trochu pomohlo, bylo nechat ji venku na mrazu, a také prý pomáhám když ji strčíte do těsně uzavřeného igelitového pytle s namletou kávou nebo jedlou sodou, anebo je tím rovnou posypete. ;)

      Vymazat
    2. No, nová kožešina je lepší než vintage ;)

      Vymazat
    3. Mně se líbí, že u těch starých je větší škála druhů kožešin - dnes je to samý králík, liška a ovce, což ani není kožešina - a také se mně víc líbí design. Dnes je to beztvarý, anonymní kus hmoty, ale tehdy se lidé neštítili přiznat, že je to zvíře, a jaké. ;)

      Vymazat
    4. To ano, to jste napsal perfektně :). S tím se taky peru: Kožešinu mám rád novou (vysvětlení pro ochránce zvířat: maso taky jím z nedávno zabitých zvířat, takže s kožešinou je to stejné, sorry) a klidně bych bral něco s hlavou nebo tak, vždyť to zvíře je - i jako součást oděvu - krásné! Jedině si něco nechat ušít u kožešníka...

      Vymazat
  2. Za mě kožešina, kabát, rukavice, hodinky i boty perfektní!!! Taky jsem rád, že jste před časem shodil toho kníra, omládl jste. Kůže a kožešina je pro mě na zimu základ - jím maso, takže s využíváním materiálů ze zvířat fakt nemám problém. Radši budu za likvidátora zvířátek, než abych se potil v umělině. S límcem z lišky chodím po městě úplně běžně(a řada lidí asi ani neví, z čeho je), z lišky mám i kožich, který beru jen na lepší příležitosti - a nebo když mám chuť lidi na ulici trochu podráždit :). A rukavice mám taky z jehnětiny, ale lesklé.

    OdpovědětVymazat