čtvrtek 14. listopadu 2019

Devadesátky jsou všude!


 photo devadesatky-jsou-vsude_01_zpssffyqwcu.jpg

Za posledních asi deset, patnáct let, co se zajímám o módu, ani za dobu psaní svého blogu, jsem si nikdy nevšiml, že by přítomnost nějakého nového trendu v pánské módě byla (u nás) tak rychlá a viditelná, jako je současný trend devadesátek. Ano, určitě je to tím, že mám k tomuto hnusotrendu a módě devadesátých let silnou averzi, takže jsem možná dříve jiné trendy tolik neviděl, a teď to prostě vidím. Určitou roli v tom bezesporu hraje to, že vliv celebrit a influencerů na sociálních sítích je silnější než kdykoli předtím, a trendy se šíří rychleji než ještě před pár lety.

Když jsem ve svých asi šestnácti začal nosit skinny džíny, působilo to furore  a výsměch nejen v malém rakouském městečku, kam jsem tehdy chodil na střední školu, ale především u nás. I v Praze a v Brně, protože ještě před deseti lety byl mezi běžným českým lidem módní a stylový středověk, a všichni na mě hleděli jako na blázna. Jediným obchodem, kde se daly občas sehnat věci podle zahraničních trendů (které k nám přišly až později s několikaletým zpožděním) bylo Háemko, ale i tam začaly úzké džíny prodávat až asi o šest let později, tak jsem si je kupoval v zahraničí. Ale to už se běžnými začaly stávat i u nás, a jejich kvalita v H&M mezitím značně upadla, a tak jsem přešel k Levi's, kde jsem zůstal). Dnes je nosí všichni, a nikdo už se nad tím nepozastavuje.


Vzpomněl jsem si na slavnou scénu se "dvěma stejnými pásky" z filmu Ďábel nosí Pradu, kde Miranda Andree vysvětluje, jak vrcholní návrháři ovlivňují módu úplně všech lidí, protože ať chcete nebo ne, řetězce a konfekce trendy z fashion weeků sledují, kopírují, a i když se o módu ani trendy vůbec nezajímáte, stejně je v nějaké míře nosíte, protože se jim nevyhnete. Nepřekonatelná je v tomto Zara. Pokud se vám líbilo něco na fashion weeku, jděte do Zary. Je docela pravděpodobné, že to tam najdete. Ovšem v hrozném provedení, a ušité z tenoučkého polyesterového hadru. Mimochodem, skinny jeans asi rozšířil Hedi Slimane, který v té době navrhoval pánské kolekce pro Diora, které byly typické tím, že byly šité na rachitické mladé muže. A byly tak okouzlující, že kvůli nim Karl Lagerfeld zhubl přes čtyřicet kilo, a začal vypadat tak, jak si jej nejspíš pamatujete. 

Zajímavé je také to, že zatímco dříve jsem měl dojem, že určité značky, především luxusní módní domy, měly svůj určitý styl a okruh zákazníků, před pár lety však spousta z nich změnila logo na jednoduchý hnusný font, takže teď všechna vypadají stejně, a všichni začali svoje podřizovat svoje kolekce trendu hnusného oblečení, a v poslední době devadesátkám. Ať už Gucci, Burberry nebo Dior... Snad jen u Dolce & Gabbana mám dojem, že se pořád drží svých opulentních modelů plných zlata, sametu a brokátu.

A není to jen oblečení. Jsou do doplňky, účesy, sestřihy, boty, prostě všechno. Teď nemyslím puberťáky, kteří chtějí být in, nakupují nové a módní věci, kopírují svoje oblíbené celebrity a influencery. Mám na mysli lidi kolem třiceti a výš. Tím nechci říct, že by třicátníci nesledovali módní trendy. Ale poznám, když je nesledují, ale stejně jsou na nich patrné. Často se na ulici otočím za někým v mém věku nebo starším, který je třeba hezky, formálně nebo "kancelářsky" oblečený, ale - vypadá "divně". Protože si koupil oversized kabát z nějaké nové kolekce (protože jiné kabáty než devadesátkového střihu tam neměli), jeho kadeřník mu udělal sestřih inspirovaný devadesátkami, protože se je učili na minulém kadeřnickém školení, a k tomu má nové módní brýle, které mu třeba připadaly zajímavé, ale vypadá v nich jako ze starého filmu, kde se k černým mokasínům s třásněmi nosily bílé ponožky. Chtěl vypadat elegantně nebo "business", ale už to není ten gentlemanský styl, který byl in před pár lety, ale začíná připomínat někoho, kdo se inspiroval u Balenciagy. A přitom o tom vůbec neví. Ani nemusí vědět, kdo nebo co je Balenciaga, nebo jaký trend teď frčí, ale stejně tak vypadá. Také jste si toho všimli?

Kdyby trendy opravdu sledovali, nejspíš by nakupovali v sekáčích. Tam je bizarního oblečení nepadnoucích střihů, které každému jen zhyzdí siluetu, spousta, a stojí pár korun, protože to nikdo kupovat nechce. :D Ale když to stejné (a za vyšší cenu) mají v Háemku, kupují to jako diví.

Minulý týden jsem byl po delší době v Levi's podívat se na kolekci se Star Wars, a kromě jejich klasických tmavě modrých džín tam byly kousky (převážně v dámské kolekci), které když vidím, začne mně v uších hrát něco od Michala Davida. Když otevřu Vogue Hommes a prohlížím si reklamní fotky luxusních módních značek, musím se několikrát vrátit k titulní straně, abych se ujistil, že datum je aktuální, protože všechno oblečení je hnusné jako v první řadě Sexu ve městě. Jsem zvědavý, co přijde pak. Nebo ještě později, až návrháři vyčerpají všechny hnusárny z devadesátých let a nedávné minulosti. Jak budou trendy vypadat za pět let? 

 photo devadesatky-jsou-vsude_02_zpsqfpp0n1n.jpg

9 komentářů:

  1. A co Vás na tom tak žere? Koukáte se skrz prsty ne umolousané české strejdy stejně jako na mladíčky oděné do poslední módy. To musí všichni vypadat jako vy - tedy ta nejstřednější nejzlatější cesta, za jakou se považujete?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepovažuji se za zlatou cestu, ale snad každý nemusí mít každý blbý hnusný poslední výkřik módy, ne? ;)

      Vymazat
  2. Výborný článok. ❤️
    Mimochodom, poraď ostatným, ako skloňovať Balenciagu. S obľubou sa totiž píše o ňom ako o Balenciage. 😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V češtině je podivný zvyk skloňovat cizí slova a dávat jim rod ne podle logického rodu nebo rodu, jaký má originál (tak jako třeba v němčině), ale podle toho, jak to zní, nebo jak je to pohodlné, bez ohledu na to, jak blbě či nesouvisle to zní.

      Značky se jen občas skloňují podle rodu jména zakladatele, protože už se to bere jako název značky, a ne jako firma, která patří určitému člověku.

      Tak třeba neříkáme, že nakupujeme u Diora nebo u Chanel, ale v Dioru a v Chanelu. Ale asi spíše říkáme u Balenciagy než v Balenciaze, protože to by znělo divně, a nikdo by to neuměl skloňovat. Asi proto také říkáme u Hermese. To navíc dovoluje lidem jako že z branže nebo snobům, aby mohli říkat u Ermé, aby tím dali najevo, že jsou nadlidi. :D

      Nevím, jak je to ve slovenštině a ani se neodvažuji hádat, když nakupujete u Blažeka. :D ;)

      Vymazat
    2. Tomu vtipu nerozumiem. Nakupovať budeme stále u Blažeka.

      Vymazat
    3. To není vtip. Prostě nevím, jak ve slovenštině skloňujete Balenciagu, když z Blažka děláte Blažeka.

      Vymazat
    4. To som ešte nepočul. To skôr vy z Petra robíte Petera :)

      Vymazat
    5. Balenciagu skloňujeme v mužskom rode podľa vzoru hrdina. A nerob si srandu zo slovenčiny.

      Vymazat
  3. Ještě za komunistů u nás vyšla knížka Od krinolíny k džísům - https://knihobot.cz/kniha/251747-od-krinoliny-k-dzinsum-1979 . Měla jsem jí kdysi půjčenou a jediné co mi z ní matně utkvělo byl takový přehled ve stylu (a teď hodně parafrázuju): dnes - nosím něco a jsem in, za 10 let - nosím to samé a jsem trapná, za 20 let - nosím to samé a jsem vizionář módy, za 30 let - nosím to samé a jsem in... a tak pořád dokola. Přišlo mi to vcelku trefný.

    Taky mi přišel vcelku zajímavý postřeh jedné paní pod diskusí na iDNES k článku o módě 80./90. let, protože takhle jsem nad tím nikdy neuvažovala. Paní se dotkl popisek pod fotografií a píše:

    "Ten kdo psal ten titulek pod uvodní fotku by zasloužil vyliskat.

    Tehdy jsme byli in a nikdo netvrdil, že je to hnusná moda. Každý mladý chtěl takové oblečení, takové bundy s velkými rameny, mrkváče rifle a finky boty. Kdo to neměl, dělal co mohl, aby to sehnal.

    To je jako bychom řekli o jakékoliv době zpět, že měla hnusnou modu..."

    A hodně lidí s ní souhlasí. Zase si říkám, že móda je sice veskrze subjektivní záležitost, protože každému se z podstaty líbí něco jiného, ale zase my, co jsme v té době nedospívali, si to takhle neidealizujeme a máme srovnání stylů všech možných dekád. Osobně si říkám, že lidi se vždycky oblíkali nějak normálně, pak přišla 80./90. léta, pak se zase oblíkali normálně a teď se 90. léta zase vrací. :-)Ale ono se to přežene. To je i přesně ten důvod, proč babičky bývají k módním výstřelkům dětí shovívavější než maminky, protože už prostě vědí svý. :-) Tereza

    OdpovědětVymazat