pátek 21. června 2019

Ed Sheeran předvádí, jak se nechovat v restauraci



Možná jste viděli novou reklamu na kečup Heinz s Edem Sheeranem. Asi má být kchůl a jako že vtipná. Proč ne, ale také je tam vidět spousta nezpůsobů a ukázek nevhodného chování v "lepší" restauraci.

Nelíbí se mně, jak restauraci, personál a ostatní hosty představuje jako snoby, čímž takové chování jaksi "legalizuje", ukazuje, že slušné chování a etiketa jsou jen pro snoby, a jako by dávala najevo, že se máme chovat "uvolněně" - no, jako prasata. Ale taková restaurace není nějaký pajzl v Nuslích nebo domácí gauč u televize. Nosit si do restaurace vlastní kečup... A vůbec - zelenina s kečupem?

Před pár lety přijeli moji známí z Francie. Chtěl jsem jim ukázat Prahu, a večer jsme chodili do dobrých restaurací. Oblékli jsme se neformálně, tedy světlé kalhoty, košile s rozhalenkou a sako, což mně do hotelu Imperial připadá jako přiměřené oblečení. Personál vypadal jako v té reklamě: profesionální, neustále nás obsluhovali, přisunovali židle, dolévali nápoje, nemuseli jsme se o nic starat. Ovšem u vedlejšího stolu seděla skupina amerických turistů, které mně Ed Sheeran připomněl. Bylo léto, takže na sobě měli typický letní úbor amerického turisty - nylonové šortky, které normální člověk nosí leda tak na koupališti, nátělníky, žabky, a takové ty pytle na cvičky, které u nás tehdy zatím ještě nebyly tolik in. Chovali se hlučně, na židlích se rozvalovali, a chovali se, jako kdyby byli ve dvě ráno v Mekáči. Pochybuji, že v USA by je takto oblečené do podobné restaurace vůbec pustili. Ve Velké Británii zase některé restaurace třeba na svých internetových stránkách přímo uvádějí, že vás tam bez dlouhých kalhot, košile, kravaty a a saka nepustí.

Začněme tím, jak je Ed oblečený - kostkovaná flanelka a batoh. U nás oblíbený outfit buranů návštěvníků Národního divadla v Praze, což vypadá hrozně, a jen to svědčí o nedostatku vychování. "Bla, bla, bla, ..." To mně připomíná reklamu "kostka ve skluzu", která zesměšňuje gastronomii, a vyzdvihuje fastfoody. Toto je něco podobného. Proč jít na dobré jídlo do dobré restaurace, když tam můžete přijít jako vagas, a na jídlo napatlat kečup? Mimochodem, v takové restauraci by mu napřed nalili víno a vodu, a pak až podávali - studený - předkrm. ;) Prosím, řekněte mi, že takovým způsobem si kečup nikdo "nestříká" na talíř, a že je to zhovadilost. Nebo ne?!

2 komentáře:

  1. V té fiktivní reklamě mohla recepční říct: Sorry, pane Sheerane, běžte se převlíct a pak přijďte. Neřekla, asi pro ně byly důležitější jeho peníze. Jejich volba. Stejná volba jako z Vaší zkušenosti v Imperialu. Američani jsou zvyklí dávat velké zpropitné.

    OdpovědětVymazat
  2. Většina populace patlá kečup přesně tak jako v reklamě, i hůř, tvůrci to mají zmáknuté, osloví přesně tu "správnou" klientelu :D

    OdpovědětVymazat