úterý 21. května 2019

Slovenské rukavice na míru GANE Leather


 photo rukavice-na-miru-gane-leather_05_zpsecabwown.jpg

 photo rukavice-na-miru-gane-leather_02_zpsty7sge1o.jpeg

Rukavice patří mezi moje oblíbené doplňky. Kromě léta se dají nosit celoročně, a kromě toho, že oživí a zpestří váš outfit, jsou také účelné - chrání vás před chladem či "špínou" ulice. Třeba madel v tramvaji se holou rukou dotýkám jen nerad. Samozřejmě dnes podobně jako klobouky upadají v zapomnění, protože ke dnes tolik módním šusťákovkám, bundám z uměliny nebo k mikinám se vůbec nehodí, a většina se ani na chvíli neobejde bez chytrého telefonu, který s většinou rukavic nelze ovládat... 

 photo rukavice-na-miru-gane-leather_01_zpsfoh5frbl.jpg


Já si ale na rukavice potrpím, mám jich asi tucet; některé jsou ze nikdy nenošené staré zásoby, které jsem našel v sekáči, a kromě jedněch Barbour  s kašmírovou podšívkou jsou všechny české výroby, ať už Napa Dobříš nebo Engelmüller. S Napou Dobříš je problém, protože jak mně sami kdysi na veletrhu Styl a Kabo sami řekli, soustředí se hlavně na zahraniční trh, a u nás je problém s dodávkami a sortimentem zboží, respektive spektrem velikostí. V jejich e-shopu mám vždycky pocit, že je rok 1982, a já chci koupit banány. Rukavice Engelmüller jsou nádherné a už na první dojem o poznání výrazně kvalitnější  (a ta božská vůně kůže!) než Napa, čemuž také odpovídá cena, která není zrovna lidová. 

 photo rukavice-na-miru-gane-leather_03_zpsa9ykbdte.jpg

Sháněl jsem šedé rukavice s knoflíkem na zápěstí, protože díky tomu rukavice na ruce lépe sedí, někde na Facebooku jsem to zmínil, a dostal jsem různé tipy, většinou na zahraniční obchody, ale pak přišel někdo s tím, že na Slovensku šije rukavice na míru GANE Leather. Zatím nemají internetové stránky, ale na Instagramu jsem našel spoustu krásných fotek toho, co už vyrobili, a protože mě to zaujalo, ozval jsem se jim, poslal fotku rukavic z jejich profilu, které se mně líbily, a zeptal jsem se, zda by mně mohli vyrobit podobné. 

 photo rukavice-na-miru-gane-leather_04_zpssn2qcsdr.jpeg

Po výměně několika zpráv jsem si vybral materiál (šedou broušenou jehnětinu) a podšívku (hedvábí), barvu (šedou, poslal jsem jim přibližnou fotku toho, jakou mám představu), a napsal jsem, že chci vnitřní šití prstů (protože to působí elegantněji než venkovní obšití), a hlavně knoflík na zápěstí. Dostal jsem instrukce, jak si ruku změřit včetně obrázku s návodem. Také se mě ptali na délku prstů, aby zjistili, zda mám malé nebo velké ruce, aby pak rukavice přesně padly, což oceňuji, protože se standardní délkou mívám občas u některých modelů rukavic potíž.

 photo rukavice-na-miru-gane-leather_06_zpskgzrbnim.jpg

Slovenský ateliér GANE Leather se výrobou rukavic zabývá už více než 25 let (to víte, musel jsem si o nich něco zjistit), ale zatím vyráběli rukavice jen pro zahraniční značky a soukromé butiky, a tvorbu u nás, tedy na Slovensku, teprve rozvíjejí, a naše zákazníky s ní teprve seznamují. Rukavice šijí z italských kůží, a vybrat si můžete z jejich dosavadních modelů, které najdete na jejich Instagramu GANE Leather, nebo se domluvit na vlastním návrhu a barvě (ah, úplně mám nutkání objednat si rukavice v nějaké zářivé barvě!). U rukavic z jehněčí kůže je na výběr až z jednadvaceti barev, u jelenice pak černá a hnědá. Podle toho se odvíjí cena, koupíte je od necelých čtyřiceti Euro za pár, což je skvělá cena. Kromě rukavic vyrábějí také opasky a peněženky, na které lze dát vyrazit monogram či nějaký emblém.

 photo rukavice-na-miru-gane-leather_07_zpsnb1ac8fn.jpeg

A jaké jsou? Příjemně mě překvapilo, jak těsně padnou, ale přitom nemám dojem, že bych do nich musel ruku vecpat. Hlavně oblast prstů. Nevím, zda si toho u rukavic všímáte, ale já mám docela velké ruce a dlouhé a silnější prsty, a přitom jsou mně rukavice z Napy vždycky volné nebo se hned vytahají, což pak brání různým činnostem či úkonům, které bych jinak zvládl i s rukavicemi. Velikost sedí naprosto dokonale - délka rukavice, délka prstů, šířka, zapínání je na správném místě... Jako bych se na rukou ani neměl.

 photo rukavice-na-miru-gane-leather_08_zpsrjowbpta.jpg

Se zpracováním jsem také spokojený, vypadá to na precizní práci. Kůže, řekl bych, je na první dojem srovnatelná s tou z Napy, i když broušené rukavice jsem od nich měl jen jedny. Je docela tenká (je to jehnětina), což znamená, že se v nich dá dobře hýbat prsty a nijak mě neomezuje (u tlustých rukavic nebo rukavic s příliš širokými prsty si ani nezapálím cigaretu ani nevytáhnu kartu nebo peníze z peněženky), a hedvábná podšívka v teple ochlazuje, v zimě hřeje. Také je příjemnější na nošení než jen hladká kůže. Myslím, že za tu cenu je to hezký kousek, a že poměr ceny a kvalit je u GANE Leather velmi dobrý.

Na sobě mám kabát Aquascutum, košili a kravatu Ermengildo Zegna, hodinky Wenger, a rukavice GANE Leather.

P. S.: Tady najdete tipy na to, jak nosit rukavice.

4 komentáře:

  1. Měl jsem jedny rukavice od Napy a byly hrozné.
    Byla to zimní rukavice s podšívkou z beránka, ale byly hrozně krátké a ani neměli žádné stažení okolo zápěstí, takže do nich foukalo = na zimu nepoužitelné.
    Jinak materiál a šití bylo perfektní, jenom ten hrozný design....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A proto jsme chtěl vlastní rukavice. Protože knoflík skoro žádné nemají, a pak mně špatně sedí. Nappa by měla také všude dávat knoflík. Kromě toho, že mají rukavice spíše kratší, mně připadá, že jsou buďto široké, nebo se rychle vytáhnou.

      Vymazat
    2. JJ škoda, byly krásné, ale funkci ty rukavice za litr plnily horší, jak pletené rukavice od Vietnamce za 100,- nebo kolik stojí...

      Vymazat
  2. Na mikro CZ trhu chvilku pusobil i f.Holik .Bohuzel pro nezajem aktivity u spolecenskych rukavic zrusil. Holt pri obecnem pohledu na prumerneho obyvatel CZ se nelze divit. Kvalitni rukavice z jehnetiny spojene s Gore-texem a pohorkama v meste :-D nelze...Videl jsem foto propletene kozene pasky,tak zkusim poslat poptavku !

    OdpovědětVymazat